hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Tlačové správy 2021

Nový rok sa dá osláviť aj bez ohrozenia prírody

29.12.2021 Používanie zábavnej pyrotechniky je v národných parkoch či iných chránených územiach zo zákona zakázané. Tento zákaz sa vzťahuje aj na silvestrovské oslavy. Ľudia, ktorí žijú v chránených územiach, sú napriek tomu každý rok svedkami porušovania tohto zákazu. Následkom novoročných osláv môže byť úhyn vyplašených zvierat, ich zranenie, dezorientovaný útek, ale aj znečistenie podzemných vôd ťažkými kovmi.

Rybári budú môcť za určitých podmienok plašiť a strieľať kormorány

21.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) vníma citlivo problémy rybárov, ktoré im spôsobujú nálety kormoránov. V tejto súvislosti MŽP rozhodlo o udelení výnimky na odstrel a rušenie zákonom chráneného morského vtáka na žiadosť Slovenského rybárskeho zväzu. Celý proces sa riadil správnym konaním a MŽP ho nijakým spôsobom nezdržovalo.

Reakcia MŽP na vyjadrenia ZMOS v súvislosti s chýbajúcou vodárenskou infraštruktúrou v obciach

20.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) súhlasí s vyjadreniami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o nevyhnutnosti rozširovať vodárenskú a kanalizačnú sieť, zvýšiť komfort obyvateľov miest a obcí a tiež zabrániť znečisťovaniu životného prostredia. MŽP však odmieta obvinenia z nečinnosti. Tempu rozvoja vodárenskej infraštruktúry v slovenských mestách a obciach pomôžu legislatívne zmeny a viac peňazí, ktoré presadzuje MŽP.

Slovensko ako líder celoeurópskej iniciatívy na ochranu pôdy na Rade ministrov pre životné prostredie

20.12.2021 Slovensko vníma pozitívne pokrok v oblasti ochrany pôdy, osobitne z pozície lídra - iniciátora výzvy pre posilnenie ochrany pôdy a predloženia nových účinných návrhov zákonov o pôde na úrovni Európskej únie (EÚ). K výzve Slovenskej republiky sa pripojilo ďalších 10 členských krajín. Výzva bola adresovaná Európskej komisii v nadväznosti na pripravovanú Stratégiu EÚ pre pôdu, ktorá bola zverejnená v novembri. Cieľom tejto stratégie je zvýšiť zásoby uhlíka v poľnohospodárskej pôde, bojovať proti dezertifikácii, obnovovať degradovanú krajinu a pôdu a zabezpečiť, aby všetky pôdne ekosystémy EÚ boli do roku 2050 zdravé.

Minister Ján Budaj: Spravodlivosti pri vyšetrovaní únosu prezidentovho syna už nič nestojí v ceste

16.12.2021 Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes rozhodol o pokračovaní trestného konania v prípade Mečiarových amnestií, ktoré sú krvavou škvrnou v dejinách Slovenskej republiky. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vlieva nádej v spravodlivosť a právoplatné odsúdenie zločinov spáchaných v 90-tych rokoch 20. storočia. Konkrétne ide o násilné zavlečenie Michala Kováča ml., syna vtedajšieho prezidenta, do cudziny v auguste 1995, ale aj o ďalšie zločiny, ktoré súvisia s násilným zavlečením. Dnes si opätovne Ján Budaj, minister životného prostredia, pripomenul s Igorom Matovičom, predsedom hnutia OĽANO, Annou Remiášovou, poslankyňou Národnej rady SR, matkou zavraždeného Róberta Remiáša a vyšetrovateľom násilného zavlečenia Petrom Vačokom, že organizátori a vykonávatelia únosu a vraždy neboli doteraz potrestaní.

Čisté Slovensko potrebuje silu občianskych a podnikateľských iniciatív

16.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) víta iniciatívy podnikateľov, ktoré podporujú plán očistiť Slovensko od odpadu. Slovenská príroda je stále zaplavená nelegálnymi skládkami a plastovým odpadom. Envirorezort podporuje uvedomelé iniciatívy, ktoré podporujú snahu zbaviť Slovensko čiernych skládok. Okrem občianskych združení kampane realizujú aj obchodné reťazce, ktoré sú presvedčené, že aj zákazník vie oceniť spoločenskú zodpovednosť podnikateľských subjektov. S vítanou iniciatívou práve začal obchodný reťazec pod názvom „Upracme si Slovensko“. Kampaň ministerstva Čisté Slovensko vytvorí priestor pre koordinovanie a podporu podobných kampaní a fungovať bude počas celého roku 2022. Jej cieľom bude odstrániť čo najviac čiernych skládok a zabezpečiť odpadové hospodárstvo v mestách a obciach Slovenska na úrovni 21. storočia.

Slovenské národné parky posúvame do 21. storočia

15.12.2021 Historický moment pre ochranu prírody na Slovensku. Plénum Národnej rady Slovenskej republiky schválilo poslaneckú novelu zákona o ochrane prírody, ktorá zabezpečí ochranu národných parkov. Novela zákona umožní právnu subjektivitu našich národných parkov a tiež sociálno-ekonomický rozvoj regiónov Slovenska. Reformné zmeny v riadení národných parkov presadzuje ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja.

Minister Budaj apeluje na ľudí, aby boli v prírode aj v zime opatrní

14.12.2021 Ministerstvo životného prostredia vyjadruje ľútosť nad úmrtím dvoch skialpinistov, ktorí zahynuli v pondelok 13. decembra pri zosuve lavíny v Národnom parku Veľká Fatra.
Lavína zasypala dvojicu skialpinistov, spustila sa medzi Krížnou a Frčkovom smerom do Suchej doliny. Svedkovia udalosti okamžite po zosuve lavíny privolali na miesto Horskú záchrannú službu a začali prehľadávať lavinište. Podľa Správy Národného parku Veľká Fatra bol pohyb skialpinistov v súlade s návštevným poriadkom národného parku.

Do konca budúceho roka budeme zálohovať 60 percent PET fliaš a plechoviek

09.12.2021 Ministerstvo životného prostredia si pri návratnosti jednorazových nápojových obalov v systéme zálohovania položilo vyššie ciele. Tie sú pretavené do novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Namiesto pôvodnej 77 percentnej návratnosti PET fliaš a plechoviek v roku 2023 sa cieľ navyšuje na 80 percent a v roku 2024 by Slovensko malo dosiahnuť návratnosť na úrovni 85 percent. Slovensko sa zároveň zaväzuje, že cieľ 90 percentnej návratnosti dosiahne už v roku 2025.

Koniec držby vzácnych zvierat v zajatí, súkromné chovy si ich ale môžu ponechať na dožitie

09.12.2021 Držba mačkovitých šeliem, medveďov a primátov v súkromných chovoch sa od februára 2022 stane minulosťou. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES). Zmena sa však nevzťahuje na jedince držané pred nadobudnutím účinnosti tohto zákazu, tie si držitelia budú môcť ponechať na dožitie.

Reakcia MŽP na vyjadrenia ZMOS v súvislosti s riešením odstraňovania čiernych skládok

09.12.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje výzvu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a v tejto súvislosti sa stretne s jej predsedom, aby spoločne pripravili kampaň za vyčistenie Slovenska.

Zelená linka je nápomocná pri odstraňovaní nelegálnych skládok

09.12.2021 Zelená linka zriadená pre informovanie a pomoc v oblasti životného prostredia pomohla odstrániť nelegálnu skládku komunálneho odpadu v obci Kaplna v okrese Senec. Tá sa nachádzala na pozemku vzdialenom približne 50 metrov od posledného rodinného domu v obci. V zadnej časti pozemku boli pohodené plastové fľaše, obaly od chemikálií, nábytok, či rôzny iný odpad, ktorý sa pri veternom počasí rozfúkaval do okolia. Zelenú linku preto e-mailom začiatkom roka kontaktoval znepokojený obyvateľ obce. Tá sa okamžite začala podnetom zaoberať.

Slovensko sa v reforme národných parkov inšpiruje aj príkladom z Poľska

06.12.2021 Správne fungujúce národné parky prinášajú rozvoj regiónov, podporujú udržateľný turizmus, zamestnávajú stovky pracovníkov a predovšetkým zachovávajú prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie. Príkladom pre Slovensko je v tomto smere aj Poľsko s 23 národnými parkami, pričom každý z nich zabezpečuje správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Na pozvanie Małgorzaty Golińskej, štátnej tajomníčky Ministerstva klímy a životného prostredia Poľska, sa vo Varšave konalo bilaterálne stretnutie so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR Michalom Kičom. Hlavnou témou debaty bola výmena skúseností s riadením národných parkov, ale aj pripravovaných zmenách v oblasti posilnenia ochrany prírody a biodiverzity medzi oboma partnermi. Aj Poľsko pripravuje osobitný zákon o národných parkoch.

Historická spolupráca pri obnove rodinných domov s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj

03.12.2021 Zelenému reštartu Slovenska pomôžu investície z Plánu obnovy a odolnosti SR, predovšetkým vyše pol miliardy eur na obnovu rodinných domov. Počíta sa s energetickou obnovou 30 tisíc domov. V tejto súvislosti bude potrebná finančná spoluúčasť zo strany domácností. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky uzavrelo spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) Memorandum o porozumení pri realizácii obnovy rodinných domov.

Reakcia MŽP na vyjadrenia Klubu 500 k novele zákona o environmentálnych záťažiach

03.12.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) presadzuje systémové zmeny a spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží. Z pohľadu MŽP je kľúčové, aby sa majitelia toxických skládok, brownfieldov a ďalších znečistených území nemohli ďalej zbavovať svojej zodpovednosti. Minister životného prostredia Ján Budaj je presvedčený, že poslanci parlamentu prelomia veto prezidentky SR pri novele zákona o environmentálnych záťažiach. Schváliť novelu odporúčal poslancom NR SR aj Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Pri opakovanom schválení zákona sa „za“ vyjadrilo 89 poslancov.

Ochrana prírody bola dominantnou témou ministrov V4, Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska

03.12.2021 Ministri krajín Vyšehradskej štvorky a Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska diskutovali v rámci videokonferencie o ochrane lesov, podpore zachovania biodiverzity, ale tiež o lepšej ochrane včiel, či vytvorení novej spoločnej environmentálnej značky „Vyšehrad“. Slovenskú republiku zastupoval na rokovaní minister životného prostredia Ján Budaj.

Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia zaslala formálne oznámenie v súvislosti so smernicou o čistení odpadových vôd

02.12.2021 Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd. Na základe informácií, ktoré Bruselu poskytli slovenské orgány, Európska komisia vyhodnotila, že Slovensko nemá vybudované dostatočne primerané systémy čistenia odpadových vôd v 19 z celkovo 356 aglomerácií. Slovensko má teraz dva mesiace na to, aby EK odoslalo svoju odpoveď na formálne oznámenie.

Z ochrany lesov na Spiši profitujú aj súkromní vlastníci

02.12.2021 Fungujúce národné parky prinášajú prosperitu regiónom a zvyšujú kvalitu života ľudí na vidieku. Presviedčajú sa o tom aj súkromní vlastníci lesov pri Kežmarku a Spišskej Belej, ktorí využili možnosť čerpania finančnej podpory zo strany Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ide o významný príklad spolupráce lesníkov a štátnych ochranárov, keď spoločne prispievajú k adaptácii lesných ekosystémov na zmenu klímy na územiach NATURA 2000.

Dotácie z Envirofondu budú dostupnejšie

02.12.2021 Poskytovanie dotácií z Environmentálneho fondu bude jednoduchšie a prehľadnejšie. Prostriedky fondu pôjdu prioritne na ochranu a starostlivosť o životné prostredie v súlade s Envirostratégiou 2030. Poslanci parlamentu schválili v prvom čítaní legislatívnu zmenu z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP), ktorá novelizuje zákon o Environmentálnom fonde a tiež zákon o obchodovaní s emisnými kvótami.

Dôsledné triedenie a recyklácia odpadu znížia tlak na skládkovanie

26.11.2021 Podporovať triedenie odpadu priamo pri zdroji, recyklovať odpady a výrazne znížiť skládkovanie odpadov je prioritou ministerstva životného prostredia. Slovensku pomôže éru skládkovania a poškodzovania životného prostredia ukončiť strategický dokument – Program odpadového hospodárstva SR na roky 2021 až 2025. V tejto súvislosti predstavil minister životného prostredia Ján Budaj kroky, ktoré posunú Slovensko k modernej a čistejšej krajine.

Poriadok pri prevádzke verených vodovodov a verejných kanalizácií

25.11.2021 Poslanci parlamentu schválili dôležitú legislatívu z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá prináša zásadné zmeny pre vlastníkov verejných vodovodov a kanalizácií. Po 12-tich rokoch ide o prvú veľkú novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorá rieši komplexne problematiku vodárenskej infraštruktúry a ukladá nové práva a povinnosti pre vlastníkov a prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií a tiež pre odberateľov pitnej vody a producentov odpadových vôd. Legislatívnu zmenu podporilo 92 poslancov parlamentu.

Minister Budaj presadil dôležité zmeny, ktoré podporia triedenie a recykláciu odpadu a zároveň obmedzia skládkovanie

24.11.2021 Slovensko má cieľ do roku 2025 dosiahnuť 60 %-né triedenie a recyklovať aspoň 55 % všetkého komunálneho odpadu, pričom do roku 2035 nesmie na skládkach skončiť viac ako 10 % komunálneho odpadu. Splniť tieto ciele pomôžu jasné pravidlá v odpadovom hospodárstve. Vládny kabinet v tejto súvislosti schválil strategický dokument – Program odpadového hospodárstva SR na roky 2021 až 2025 z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý posunie Slovensko k modernej a čistejšej krajine.

Trojhraničie na sysľovských poliach je opäť dostupné po novovyznačenej turistickej trase

24.11.2021 Trojhraničie Slovenska, Rakúska a Maďarska v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia je opäť prístupné pre návštevníkov po novovyznačenej turistickej trase. Ide o citlivé územie, kde našli útočište dva najviac ohrozené, plaché vtáčie druhy na Slovensku (drop a sokol kobcovitý), preto je dôležité, aby návštevníci vstupovali na územie iba po týchto turistických chodníkoch. Lokalita však bola doteraz návštevníkom neprístupná z dôvodu, že krátky úsek trasy, ktorý viedol ponad diaľnicu v Maďarsku bol v rámci protipandemických opatrení uzavretý.

Bezpečnosť a plynulosť vodnej dopravy zvyšujú nové gabčíkovské vráta v inovovanej a modernizovanej plavebnej komore

23.11.2021 Plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo boli v nepretržitej prevádzke od roku 1992 s výnimkou bežnej údržby a odstraňovania havárií. Komory napustili a vypustili viac ako 100-tisíckrát. Od ich spustenia do prevádzky sa plavebnými komorami preplavilo vyše 400-tisíc lodí. Teraz vďaka európskemu projektu prešla modernizáciou pravá plavebná komora, ktorá opäť slúži medzinárodnej vodnej doprave. Vynovenú pravú plavebnú komoru oficiálne odovzdal do užívania minister životného prostredia Ján Budaj, spoločne so štátnou tajomníčkou rezortu dopravy a výstavby Katarínou Brunckovou a generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Vladimírom Kollárom.

Minister Budaj: Slovensko má jedinečnú príležitosť splniť klimatické ciele

22.11.2021 Slovenská republika znížila do roku 2020 celkové emisie skleníkových plynov o 46 % v porovnaní s rokom 1990. Napriek tomu je emisná náročnosť priemyslu enormne vysoká. Slovensko je v tomto smere šiesta najhoršia krajina v rámci celej EÚ. O tom, akým spôsobom by sa mal priemysel vydať na dosiahnutie uhlíkovej neutrality, diskutoval dnes minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, generálnou riaditeľkou sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Líviou Vašákovou a tiež odborníkmi a zástupcami priemyslu na Stredoeurópskej energetickej konferencii v Bratislave.

Úspešná medzirezortná spolupráca prinesie občanom lepšie služby na okresných úradoch

22.11.2021 Okresné úrady majú nezastupiteľnú úlohu v ochrane životného prostredia, či už ide o ochranu prírody, odpadové hospodárstvo, posudzovanie vplyvov na životné prostredie alebo o ochranu pred povodňami. Keďže z hľadiska ochrany prostredia ide o mimoriadne významné právomoci, je nevyhnutná úzka spolupráca odborov starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch s Ministerstvom životného prostredia (MŽP SR), ktoré ich metodicky a odborne usmerňuje. Ministerstvo dnes zorganizovalo stretnutie vedúcich odborov s vedením a vedúcimi zamestnancami envirorezortu.

Reakcia MŽP na zistenia NKÚ v súvislosti s nedostatočnou podporou ochrany životného prostredia z Envirofondu

19.11.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stotožňuje s vyjadreniami Najvyššieho kontrolného úradu v súvislosti s nedostatočným potenciálom využívania financií a netransparentným systémom hodnotenia žiadostí na Envirofonde. Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že ide o problémy predchádzajúcich vlád. Nové vedenie Environmentálneho fondu pripravilo výrazné zrýchlenie čerpania peňazí na projekty samospráv najviac postihnutých znečistením životného prostredia, obzvlášť pri dobudovaní vodovodnej a kanalizačnej siete. Základom toho je nastaviť transparentné pravidlá a dôsledne kontrolovať využívanie financií.

Ministerstvo životného prostredia SR odsudzuje klamstvá Zväzu spracovateľov dreva SR

18.11.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vníma iniciatívu skupiny lesníkov „Spoločne pre lesy“, ktorá navrhuje, aby sa na ŠOP SR nepresunula iba časť lesov v národných parkoch, ale celý štátny podnik Lesy SR. MŽP SR sa k tejto iniciatíve vyjadrí až po komplexnom zvážení dôsledkov tohto návrhu. V tejto chvíli ale musíme odsúdiť nátlakový a neférový útok Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD SR) na iniciatívu lesníkov „Spoločne pre lesy“. Súčasne s tým envirorezort odmieta lži, ktoré navŕšili predstavitelia ZSD SR (podpísaný PhDr. Peter Zemaník) v súvislosti s MŽP SR.

Satelitné snímky potvrdzujú úbytok lesov na Slovensku

18.11.2021 Za posledné 4 roky narástol priemerný ročný úbytok lesa takmer o štvrtinu. Vyplýva to z analýzy satelitných snímok Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorý porovnával stratu lesa v rokoch 2017 až 2020 s rokmi 2001 až 2016. Vysoké odlesnenie zaznamenal medzi rokmi 2017 až 2020 Národný park Veľká Fatra a Národný park Malá Fatra, kde sa priemerná ročná strata lesa zvýšila 3 resp. 4-násobne.

Na výročie Nežnej revolúcie minister ocenil enviroaktivistov

17.11.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj po druhý raz odovzdal Ceny ministra životného prostredia za prínos v ochrane životného prostredia v občianskom sektore. Pätica laureátov si z rúk ministra prevzala ocenenie priamo na pôde Ministerstva životného prostredia SR v Deň boja za slobodu a demokraciu, teda na 32. výročie Nežnej revolúcie.

Nová prírodná rezervácia pri Bratislave bude prístupná verejnosti

16.11.2021 Druhová pestrosť Devínskej Kobyly je ovplyvnená unikátnym prepojením karpatského oblúka a panónskeho bioregiónu. Svoj domov tu majú desiatky druhov chránených rastlín a živočíchov, vrátane vzácnych orchideí či motýľov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlásenie prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, ktorá zabezpečí tomuto najjužnejšiemu výbežku Malých Karpát náležitú ochranu a zároveň nastaví jasné pravidlá pre turistov, lesníkov či poľovníkov. MŽP v tejto súvislosti zverejnilo predbežnú informáciu k vyhláseniu prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Minister Ján Budaj prijal úspešných mladých reportérov

12.11.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj prijal žiakov, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko v programe Mladí reportéri pre životné prostredie. Počas neformálneho stretnutia sa mladí žurnalisti zaujímali o také závažné a citlivé otázky, ktoré by v ideálnom svete nemali znepokojovať najmladších. Minimalizácia odpadu, život vtákov na sídlisku, miznutie ohrozených druhov hmyzu a starých pôvodných odrôd stromov čivplyv pandémie na životné prostredie. To sú témy, ktoré priniesli zvedavým a aktívnym mladým reportérom v medzinárodnej súťaži „International YRE Competition 2021“ dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.

Klimatická konferencia v Glasgowe je takmer na konci. Minister Budaj rokoval s poprednými lídrami OSN a EÚ

12.11.2021 Zníženie emisií metánu, ktorý je nebezpečnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý, najmenej o 30 % do roku 2030, zastavenie odlesňovania planéty, ale aj potvrdenie európskej pozície ako svetovej jednotky v boji s klimatickou krízou. To sú najdôležitejšie závery klimatickej konferencie, ktorá sa končí v škótskom Glasgowe. Otvorené zostali otázky klimatického financovania, adaptácie alebo nahlasovania emisií skleníkových plynov vypustených do ovzdušia. Minister životného prostredia Ján Budaj sa na klimatickom samite zúčastnil dôležitých vyjednávaní. V tejto súvislosti absolvoval minister sériu bilaterálnych rokovaní s poprednými predstaviteľmi OSN a EÚ. Témou rokovaní bola klimatická kríza, zastavenie odlesňovania, znižovanie emisií skleníkových plynov a tiež prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo.

MŽP pomáha obciam pri triedení komunálnych odpadov

12.11.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky pokračuje v boji proti skládkovaniu a v tejto súvislosti poskytne 10 mil. eur na podporu triedeného zberu komunálneho odpadu z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Ministri Budaj a Vlčan vyzývajú k zodpovednejšej ochrane pôdy

11.11.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan adresovali výzvu popredným predstaviteľom Európskej únie. Dôvodom je zabrániť degradácii a úbytku pôdy a tiež nastaviť jasné pravidlá ochrany pôdy na celoeurópskej úrovni. Vďaka úsiliu slovenských ministrov sú pod výzvou podpísaní aj ďalší 12-ti európski ministri zodpovední za ochranu životného prostredia, lesov a pôdy.V čase klimatickej krízy zohráva pôda dôležitú úlohu – zadržiava vodu v prírodnom prostredí a je najväčšou suchozemskou zásobárňou uhlíka.

Spravodlivosť pri odstraňovaní envirozáťaží

09.11.2021 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili legislatívnu zmenu, ktorá pomôže zbaviť Slovensko starých toxických skládok a pomôže ochrane životného prostredia a zdravia miliónov slovenských občanov. Novela zlepší spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží. Za poslaneckú novelu zákona o environmentálnych záťažiach hlasovalo 95 poslancov parlamentu.

V Glasgowe pokračujú rokovania s cieľom zmierniť klimatickú krízu

05.11.2021 Klimatická konferencia v škótskom Glasgowe (COP 26) pokračuje expertnými vyjednávaniami. Po tom, ako svetové veľmoci, ale aj krajiny EÚ, vrátane Slovenska, podporili zastavenie odlesňovania, zúčastnené delegácie hľadajú efektívny spôsob, ako budú jednotlivé krajiny nahlasovať emisie skleníkových plynov, vypustených do ovzdušia.

Ľudia zo zemplínskeho trojuholníka smrti sa dočkali. Štát začal s likvidáciou PCB sudov

05.11.2021 Zdravie a životy desaťtisíce ohrozených ľudí žijúcich v blízkosti jednej z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku spojili ministerstvá životného prostredia a vnútra. Po 30-tich rokoch ignorovania štátnych inštitúcií a odkladov sa začalo s vyberaním toxických PCB látok z tzv. Ošipárne v areáli Chemka Strážske a s ich ukladaním do špeciálnych kontajnerov. Minister životného prostredia Ján Budaj si spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom prezrel začaté práce.

Pralesy Slovenska dostanú najvyššiu ochranu

03.11.2021 Najcennejšie prírodné lesy Slovenska sa vyvíjali stovky až tisícky rokov do dnešných čias. Vďaka aktivite občianskych iniciatív a dohode štátnych inštitúcií zostanú zachované aj pre ďalšie generácie. Vládny kabinet schválil nariadenie, ktorým sa vyhlási 76 prírodných rezervácií pod zjednocujúcim názvom Pralesy Slovenska. Najvyšší, piaty stupeň ochrany dostane takmer 6,5 tisíc hektárov pralesov. Nariadenie predložil na rokovanie vlády minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý týmto krokom vyhovel požiadavke signatárov petície „Dajme pralesom 5-ku“. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. decembra 2021.

Bez plastov na verejných podujatiach i v štátnej správe

03.11.2021 Prevádzky verejného a rýchleho stravovania a verejné podujatia už nebudú ponúkať občerstvenie v jednorazových plastových výrobkoch. Od začiatku roku 2023 ich nebude používať ani štátna správa. Vyplýva to z novej legislatívy, ktorú pripravilo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Dnes ju schválili poslanci parlamentu.

Investície z Plánu obnovy a reforma národných parkov umožnia rozvoj regiónu Polonín

02.11.2021 Povinnosťou zodpovednej vlády je ponúknuť regiónu alternatívu. Reforma národných parkov podporená investíciami aj z Plánu obnovy a odolnosti, môže zásadne prispieť k riešeniu regionálnych problémov v okrese Snina, ktorými sú prevažne klesajúca zamestnanosť, vyľudňovanie či nedostatok vody na území Polonín. Okrem adaptácie na zmenu klímy, budú reformované národné parky schopné výrazne prispieť k rozvoju vidieka a využitiu regionálneho kultúrneho a prírodného bohatstva. Dnes o projektoch, ktoré budú financované z Plánu obnovy a odolnosti v Národnom parku Poloniny, diskutoval predseda vlády SR Eduard Heger, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča a generálna riaditeľka Sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády Lívia Vašáková.

64 dní do spustenia zálohového systému na Slovensku

28.10.2021 Slovensko sa ako prvá krajina v regióne pridá k tým európskym štátom, ktoré nebudú mať voľne pohodený odpad z plastových fliaš a plechoviek. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana dnes na tlačovej konferencii informoval o aktuálnej fáze príprav na spustenie zálohového systému.

Vláda podporuje reformu národných parkov

27.10.2021 Po tom, čo akademická a vedecká obec vyjadrila svoju jednoznačnú podporu reforme národných parkov, novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá zabezpečí národným parkom náležitú ochranu, dnes jednomyseľne odobrila aj vláda SR. Prvým krokom reformy je právna subjektivita pre správy národných parkov a prevod správy pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve štátu v národných parkoch pod Štátnu ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR). Poslaneckú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, predložil pred vládu minister životného prostredia Ján Budaj.

Nórske fondy posúvajú Slovensko k zelenej Európe

27.10.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky schválilo 9 projektov za 5,6 mil. eur, ktoré prispejú k zachovaniu biodiverzity a zmierňovaniu dôsledkov klimatickej krízy. Vďaka projektom, financovaných z Nórskych fondov, sa obnoví 21 mokradí v 6-tich krajoch Slovenska a tiež sa zvýši povedomie o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy.

Ministri Budaj a Vlčan uzavreli historickú dohodu, ktorá prispeje k reforme národných parkov a rozvoju slovenského vidieka

25.10.2021 Ochrana prírody a biodiverzity a tiež trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov, obzvlášť na území národných parkov, sú kľúčovými piliermi rozvoja slovenského vidieka. Zároveň sú rozhodujúce pre podporu mnohostranných úžitkov pre spoločnosť. V tejto súvislosti Ján Budaj, minister životného prostredia Slovenskej republiky, podpísal s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Samuelom Vlčanom Memorandum o spolupráci a porozumení pri realizácii novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Ide o dohodu dvoch kľúčových ministerstiev pri presadzovaní záujmov ochrany prírody a pozdvihnutia života ľudí v regiónoch Slovenska.

Odborná verejnosť a vedci podporujú reformu národných parkov

23.10.2021 Ďakujeme odbornej verejnosti a vedcom, že stoja za reformou národných parkov. Vážime si vašu podporu. Prikladáme celé znenie listu, ktorý bol adresovaný poslancom NRSR a Ministerstvo životného prostredia SR ho dostalo na vedomie.

MŽP odštartovalo diskusie venované podpore zdieľania a využívania priestorových údajov v životnom prostredí a eGovernmente

22.10.2021 V súvislosti s projektom ESPUS spustilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sériu debát zameraných na zlepšenie fungovania verejnej správy vďaka efektívnemu sprístupňovaniu a využívaniu priestorových údajov, či služieb. Na odbornej online konferencii so zastúpením Európskej komisie a príspevkami z Českej a Slovenskej republiky bol prezentovaný aktuálny stav budovania Európskej i národných infraštruktúr priestorových informácií a adresované výzvy a príležitosti v tejto oblasti. K diskusii sa pripojilo viac ako 100 účastníkov, čo potvrdilo aktuálnosť tém a potrebu hľadania najvhodnejších riešení.

Minister Budaj podporuje účinnejšiu ochranu lesov

22.10.2021 Ochranári a občianski aktivisti odovzdali do Národnej rady Slovenskej republiky vyše 105 000 podpisov za účinnejšiu ochranu lesov, aby sa zvýšila plocha prirodzených lesov.

Minister Budaj získal podporu vedcov pri reforme ochrany prírody

20.10.2021 63 vedcov zo Slovenskej akadémie vied a univerzít naprieč Slovenskom adresovalo žiadosť poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, aby zohľadnili pri hlasovaní vedecký hlas, odborné fakty a podporili reformu národných parkov na Slovensku. Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje širokú zhodu odborníkov, ktorí prinášajú do diskusie o budúcnosti národných parkov vecné argumenty a nie politikárčenie. Stalo sa tak symbolicky, na Medzinárodný deň stromov.

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE STÁLEHO PRACOVISKA V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

18.10.2021 Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) dnes, 18. 10. 2021, slávnostne otvorila v Spišskej Novej Vsi stále pracovisko Inšpektorátu životného prostredia Košice, čím strategicky posilnila svoju územnú pôsobnosť v regióne, ktorý má veľké prírodné bohatstvo a ktorý si prirodzene vyžaduje aj zvýšenú pozornosť z hľadiska ochrany životného prostredia. K tomu, aby SIŽP mohla rýchlo a efektívne uplatňovať svoje zákonné kompetencie pri objasňovaní environmentálnych deliktov, prispeje aj navýšenie počtu inšpektorov.

Zodpovedné správanie sa samospráv je kľúčom k čerpaniu dotácií

18.10.2021 Ministerstvo životného prostredia SR podporuje výstavbu kanalizácií, vodovodov a čistiarní odpadových vôd prostredníctvom dotácií z Environmentálneho fondu. V roku 2022 pôjdu na tento účel desiatky miliónov eur z prostriedkov fondu. Na rozdiel od predchádzajúcich vlád má pri schvaľovaní projektov samospráv, ktorých cieľom je ochrana životného prostredia a zvyšovanie komfortu obyvateľov, prioritu spravodlivosť a transparentnosť.

Reakcia ministra životného prostredia Jána Budaja na vyjadrenia predsedu parlamentu Borisa Kollára v súvislosti so stiahnutím návrhu novely zákona o ochrane prírody

15.10.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj stojí za reformou národných parkov. Náhle odstúpenie nebolo zo strany predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára vecne odôvodnené. Fakty, na ktoré sa odvolával, napr. vo veci výmery spomínaných lesov, boli mylné.

Náhodná ťažba ohrozuje biotopy v národných parkoch

15.10.2021 Za posledných 20 rokov ubudlo zo slovenských lesov ročne v priemere 11-tisíc hektárov staršieho lesa. Náhodná ťažba predstavuje viac ako 50 percent z celkového objemu ťažby lesa. K najväčšiemu odlesneniu došlo za tieto roky na území najstaršieho národného parku na Slovensku – Tatranského národného parku (TANAP), kde do roku 2016 zmizla takmer tretina lesa a tiež na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT), kde v tom istom období ubudlo 16 percent lesa. Paradoxne v národných parkoch bola strata dospelého lesa oproti iným územiam v rokoch 2000 až 2016 dvojnásobná, pričom hlavnou príčinou bola práve náhodná ťažba.

Reakcia MŽP na kritiku niektorých samospráv v súvislosti údajnou likvidáciou slovenských regiónov

15.10.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) rozumie potrebám samospráv, ktoré dlhé roky zápasia s chýbajúcou kanalizačnou a vodovodnou sieťou, nefungujúcim odpadovým hospodárstvom a tiež chýbajúcou územnoplánovacou dokumentáciu, ktorá by určila jasné pravidlá rozvoja miest a obcí. Zásadne však odmieta tvrdenia, že nepočúva hlas samospráv pri presadzovaní záujmov ochrany životného prostredia. Zákony musia platiť rovnako pre primátorov, starostov, ako aj všetkých občanov Slovenska.

MŽP pripravilo debatu ako zlepšiť zber elektroodpadu

14.10.2021 Na Slovensku sa vyzbiera približne 8,5 kilogramu elektroodpadu na jedného obyvateľa ročne. Výrobcovia elektronických zariadení však upozorňujú, že stále existuje časť elektroodpadu, ktorá nevstupuje do oficiálnych štatistík. O možnostiach efektívnejšieho zberu diskutovali dnes na pôde Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana, zástupcovia výrobcov, samospráv, Republikovej únie zamestnávateľov a tretieho sektora.

Medzinárodný deň elektroodpadu si MŽP pripomína pomocou občanom

13.10.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) podporuje obehové hospodárstvo a v tejto súvislosti ponúka obyvateľom Bratislavy možnosť využiť kontajner na zber drobného elektroodpadu. Červeno-biela zberná nádoba na drobný elektronický odpad je umiestnená pred budovou ministerstva na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave do 21. októbra 2021. MŽP si týmto spôsobom pripomína Medzinárodný deň elektroodpadu, ktorý bude 14. októbra.

MŽP bilancuje svoju historicky prvú misiu na Expo Dubaj

08.10.2021 Témy ochrany klímy, biodiverzity a životného prostredia, zelené inovatívne projekty slovenských podnikateľov, ktoré zviditeľnili Slovensko na najväčšej svetovej výstave a tiež nadviazanie nových diplomatických vzťahov. To sú najdôležitejšie body slovenskej misie na Expo Dubaj 2020, ktorú viedol minister životného prostredia Ján Budaj. Výsledkom podnikateľskej misie ministerstva životného prostredia (MŽP SR) je aktívna účasť 8-mich spoločností, 25 predstaviteľov firiem, viac ako 32 biznisových stretnutí a 2 odborné workshopy pre verejnosť a potenciálnych obchodných partnerov. Ďalšie 2 workshopy sa v slovenskom pavilóne uskutočnia v priebehu nasledovných dní.

Rada ministrov EÚ pre životné prostredie: klimatická reforma nesmie viesť k energetickej chudobe

07.10.2021 V Luxemburgu sa uskutočnilo zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie k zelenej transformácii, prvé počas slovinského predsedníctva. Ministri členských štátov EÚ podrobne diskutovali o reforme klimaticko-energetických právnych predpisoch (Fit for 55), znižovaní emisií skleníkových plynov a tiež o zvyšovaní odolnosti lesov a ochrane biodiverzity. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Európska komisia podporuje reformné úsilie Slovenska v oblasti ochrany prírody

06.10.2021 Najaktuálnejšou témou v ochrane prírody na Slovensku je reforma národných parkov, ktorej cieľom je zabrániť strate biodiverzity a podporiť ekosystémové služby v 9-tich najvzácnejších územiach Slovenska. O pripravovaných reformných opatreniach, ktoré pomôžu ochrane životného prostredia, diskutoval v Luxemburgu štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča s európskym komisárom pre životné prostredie Virginijusom Sinkevičiusom. Európska komisia podporuje reformné úsilie Slovenska v oblasti ochrany prírody, vníma ho ako dôležité opatrenie v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR a príležitosť pre splnenie svojich záväzkov vo vzťahu k životnému prostrediu.

Spaľovanie zahraničného rádioaktívneho odpadu bude minulosťou

06.10.2021 V pléne Národnej rady SR dnes prešiel zákaz dovozu rádioaktívneho odpadu určeného na spaľovanie. Za novú legislatívu, ktorou sa mení a dopĺňa zákon o životnom prostredí a tiež zákon o radiačnej ochrane, hlasovalo 84 zákonodarcov.

Delegácia MŽP SR skúmala udržateľný vodný manažment v praxi

05.10.2021 Minister životného prostredia SR spolu so slovenskou delegáciou mali možnosť nahliadnuť v Dubaji do areálu Medzinárodného centra pre biosalinové poľnohospodárstvo (ICBA). Delegáciu spolu s Jánom Budajom na prehliadke sprevádzal slovenský veľvyslanec SAE Michal Kováč a senior manažér neziskového centra ICBA Charbel Tarraf. Víziou ICBA je zaistiť udržateľné živobytie, potravinovú bezpečnosť pre všetkých, ktorí žijú v okrajovom prostredí a využiť pri tom všetky alternatívne vodné zdroje.

MŽP SR spoločne s Dubajskou obchodnou komorou o podpore podnikateľskej komunity

04.10.2021 Program Dubajskej obchodnej komory (DOK) je na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 jednou z najdôležitejších udalostí. Minister životného prostredia SR Ján Budaj otvoril príhovor na prvej diskusii za účasti vicepremiéra globálnej udržateľnosti PepsiCo Robertom Barieri, medzinárodného generálneho riaditeľa Mace Davendrom Dabasiom, vedúcim energetiky Blízkeho východu a Afriky Siemens Energy Manuelom Kuehnom a iných svetových lídrov. Víziou DOK-u je byť do konca roku 2021 najlepšou komorou na svete a byť podporou pri konkurencieschopnosti a rastu v podnikaní.

Minister Ján Budaj otvoril diskusiu na vysokej úrovni o Európskej zelenej dohode

04.10.2021 Minister životného prostredia SR Ján Budaj na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 otvoril odbornú debatu zameranú na Európsku zelenú dohodu (EGD), ktorú organizuje Európska únia (EÚ) vo Švédskom pavilóne. K budúcnosti európskeho kontinentu v globálnom kontexte sa minister za panelovým stolom stretol s veľvyslancom EÚ v Spojených Arabnských Emirátoch (SAE) Andrea Matteo Fontana, generálnym švédskym komisárom Jan Thesleffom, komisárkou EÚ pre inovácie Mariya Gabriel, ministerkou energetiky z Cypru Natasa Pilides a ďalšími vysoko postavenými funkcionármi zo sveta.

MŽP SR začalo svoju misiu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020

03.10.2021 Svetové špičky sa stretli na jednom mieste s jednou témou – Klíma a biodiverzita. Tento týždeň sa otvorili brány dlho očakávanej výstavy Expo Dubaj 2020. Slovenský pavilón navštívil minister životného prostredia Ján Budaj so svojou delegáciou, podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richadrom Sulíkom a veľvyslancom Slovenska v Spojených Arabských Emirátoch Michalom Kováčom. Minister prišiel do Dubaja s cieľom uskutočniť medzinárodné stretnutia a otvoriť významné diskusie. V Slovenskom pavilóne svoje miesto našla aj podnikateľská „enviro“ misia.

MŽP k emisným kvótam a Environmentálnemu fondu

02.10.2021 Energetické a priemyselné podniky, letecké spoločnosti a tiež prevádzky, ktoré sú účastníkmi európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami – EU ETS, si musia nakupovať emisné kvóty na trhu v prípade, ak ich emisie prekročia výšku bezplatne pridelených kvót. Cena emisných kvót však v poslednom období výrazne rastie, čo znečisťovateľom spôsobuje zvýšené náklady. Envirofond časť peňazí posiela aj znečisťovateľom. Na financovanie schémy štátnej pomoci na podporu oprávnených prevádzok, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka v súvislosti s premietnutím nákladov kvót do cien elektrickej energie, tzv. kompenzácie nepriamych nákladov, vyplatil Environmentálny fond v roku 2020 celkovo 4 mil. eur. Kompenzácia bola vyplatená 10-tim oprávneným príjemcom, pričom najvyššia vyplatená suma bola vo výške 1,8 mil. eur.

Poslanci parlamentu podporili triedenie a recykláciu odpadov

30.09.2021 Národná rada Slovenskej republiky dnes schválila dôležitú novelu zákona o odpadoch, ktorá uprednostňuje triedenie a recykláciu odpadov pred spaľovaním. Nová legislatíva zakazuje spaľovanie odpadu, ktorý môže byť zhodnotený iným spôsobom a tiež skládkovanie potravinového odpadu z veľkoobchodných či maloobchodných prevádzok. Za novú legislatívu zahlasovalo 79 poslancov.

Jednorazové plasty sa nemajú používať v štátnej správe ani na verejných podujatiach

30.09.2021 V pléne NR SR dnes prešli prvým čítaním ďalšie 2 návrhy zákonov z dielne Ministerstva životného prostredia SR – ide o tzv. transpozičnú novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje.

Vláda urobila ďalší krok pri odstraňovaní PCB odpadov

29.09.2021 Po 30-tich rokoch odkladov sa začne s vyberaním PCB látok z nevhodných úložísk a s ich ukladaním do špeciálnych kontajnerov. Vyplýva to z Informácie o postupe riešenia mimoriadnej situácie, vyhlásenej v r. 2019 v lokalite Chemko a.s. Strážske, ktorú dnes schválila vláda.

Správa o stave republiky aj o ochrane životného prostredia

28.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR oceňuje vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktoré predniesla v pléne Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). V správe o stave republiky ocenila podporu ambicióznych klimatických cieľov, pokrok v oblasti obehového hospodárstva, či reformu národných parkov. Prezidentka pozitívne zhodnotila tiež zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek od budúceho roku. Prezidentka Čaputová tým dala najavo, že aj ona si uvedomuje vážnosť stavu a naliehavosť ochrany životného prostredia. Stala sa tak prvou slovenskou hlavou štátu, ktorá ochrane životného prostredia venovala v správe o stave republiky toľko priestoru.

MŽP SR pracuje na možnostiach dobudovania vodovodov a kanalizácií v národných parkoch

27.09.2021 V Spišskej Novej Vsi sa uskutočnilo pracovné stretnutie k problematike čistiarní odpadových vôd (ČOV) a kanalizácie v národnom parku Slovenský raj. Cieľom bolo informovať o nových prístupoch pri vyhlasovaní výziev Environmentálneho fondu a vypočuť si konkrétne ťažkosti, s ktorými sa stretávajú samosprávy pri budovaní tohto typu infraštruktúry.

Ministerstvo rieši problém vtáčieho ostrova na Orave

20.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR pomáha ochrane vtáctva na Orave. Štátny tajomník Michal Kiča dnes prijal zástupcov petičného výboru, ktorí požadujú zastaviť stavbu umelého ostrova na Oravskej priehrade za 2,8 milióna eur.

Ministerstvo životného prostredia predstaví zelené Slovensko na Expo Dubaj 2020

17.09.2021 Prvý týždeň svetovej konferencie v Slovenskom pavilóne EXPO DUBAI 2020 v Spojených arabských emirátoch bude patriť Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP). Pripravený program je zameraný na environmentálne témy ako znečisťovanie oceánov, obnoviteľné zdroje energie či nakladanie s odpadom. Slovensko budú prezentovať aj významné slovenské spoločnosti, ktoré predstavia svoje inovatívne riešenia.

30. Ekonomické fórum v Poľsku: Národné parky ako kľúč k riešeniu klimatických zmien

16.09.2021 Pod spoločným cieľom formovania budúcnosti a posilnenia spolupráce medzi jednotlivými vládnymi zástupcami európskych krajín prijal pozvanie na konferenciu „Európa Karpát“ aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča. Tohtoročná diskusia mala za cieľ prispieť k debate o budúcnosti Európy. Venovali sa novým výzvam v medzinárodnej politike, správe o stave klímy a výhľade poľsko-ukrajinského partnerstva i európskemu programu obnovy.

Štartuje 20. ročník najväčšej celoeurópskej kampane na podporu udržateľnej mobility

16.09.2021 September už tradične patrí podujatiu Európsky týždeň mobility (ETM), vďaka ktorému je na Slovensku každoročne obdobie od 16. do 22. septembra naplnené rôznorodými aktivitami zapojených samospráv, organizácii, škôl a ich partnerov. Do národnej kampane ETM sa zaregistrovalo 56 samospráv a 10 participujúcich organizácií, ktoré svojimi aktivitami podporia motto kampane „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“.

Novela CITES pomôže zachovaniu biodiverzity

16.09.2021 Vládny kabinet dnes schválil zákaz držby tigrov a iných mačkovitých šeliem, ako aj medveďov a primátov v súkromných chovoch. Cieľom legislatívnej zmeny je predchádzať prenikaniu odchovaných zvierat a produktov z nich do nelegálneho obchodu najmä s mačkovitými šelmami, ktorým v dôsledku takéhoto obchodovania hrozí vo voľnej prírode vyhubenie. Novela zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES) zároveň posilňuje kompetencie štátnych úradov – Slovenskej inšpekcie životného prostredia a okresných úradov, pri výkone štátneho dozoru.

Minister Budaj víta zhromaždenie za záchranu národných parkov

16.09.2021 Občianska iniciatíva My sme les, ktorá má vyše 70 tisíc podporovateľov, pripravila podujatie pred Národnou radou Slovenskej republiky, aby podporila systémové zmeny v riadení deviatich národných parkov Slovenska, ktoré presadzuje ministerstvo životného prostredia. Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje podporovateľov reformných zmien v ochrane prírody, pretože im záleží na budúcnosti národných parkov a ochrane prírodného bohatstva Slovenska.

Pápež v príhovore k štátnym a verejným činiteľom zdôraznil dôležitosť ochrany životného prostredia

14.09.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) dnešným dňom začína dialóg s veriacimi, ktorý má prerásť do spoločného postupu v spolupráci s environmentálnou subkomisiou Konferencie biskupov Slovenska, na čele ktorej stojí arcibiskup Ján Babjak.

Ministerstvo životného prostredia nachádza priestor na spoluprácu so slovenskými poľnohospodármi

10.09.2021 Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča na XXXIV. Valnom zhromaždení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Nitre ocenil postoj poľnohospodárov, ktorí si rovnako uvedomujú výraznú potrebu ekologizácie slovenskej poľnohospodárskej výroby. Aj v poľnohospodárskej krajine intenzívnym hospodárením prehlbujeme problémy so stratou biodiverzity, ohrozením opeľovačov či so znižovaním kvality zásob podzemnej vody. Na valnom zhromaždení SPPK sa vrcholný predstaviteľ envirorezortu zúčastnil po prvýkrát.

Akademická obec podporuje reformu národných parkov

08.09.2021 Blížiacim sa prerokovaním novely zákona o ochrane prírody a krajiny v parlamente čoraz viac inštitúcií vyjadruje svoj názor k plánovanej reforme národných parkov. Kým akademická a vedecká obec stojí na strane Ministerstva životného prostredia (MŽP SR) a transformácie, združenia najmä neštátnych vlastníkov lesov odmietajú akúkoľvek zmenu v manažmente národných parkov.

Akadémia aj ministerstvo životného prostredia odmietajú šírenie lží o reforme národných parkov

08.09.2021 Obec reprezentovaná zástupcami Slovenskej akadémie vied (SAV) a Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO) odsudzuje šírenie skreslených informácii a manipuláciu verejnej mienky rôznymi záujmovými skupinami a politickými predstaviteľmi, ktoré znevažujú dobrý úmysel zjednotiť ochranu prírody pod gesciu jedného ministerstva.

Ovzdušie na Slovensku vyžaduje pozornosť širokej verejnosti

07.09.2021 Organizácia Spojených národov vyhlásila na 7. septembra Svetový deň čistého ovzdušia. Členské štáty v tento deň upriamujú pozornosť na opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia. Tohtoročným heslom kampane je „Zdravé ovzdušie, zdravá planéta“. Ministerstvo životného prostredia SR reaguje na zhoršenú kvalitu ovzdušia pripravovanými zmenami legislatívy, finančnými nástrojmi na podporu zlepšenia kvality ovzdušia a zvyšovaním povedomia.

Vláda schválila súbor opatrení, ktoré zvýšia pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy

31.08.2021 Vládny kabinet dnes schválil dokument - Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP), dlho očakávanú zbierku špecifických adaptačných opatrení a úloh, ktoré majú zvýšiť pripravenosť Slovenska na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy.

V lokalite UNESCO Staré bukové lesy na území Národného parku Poloniny pribudne ďalšia prírodná rezervácia

31.08.2021 Schválením nariadenia, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Veľký Bukovec, vláda dnes zabezpečila dostatočnú právnu ochranu lokality, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Nariadenie predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Ján Budaj. Účinnosť nadobudne 15. septembra 2021.

Nezisková organizácia Zvierací ombudsman spája sily s MŽP SR

26.08.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa dlhodobo angažuje v oblasti ochrany zvierat. Po vzniku Zelenej linky sa nezisková organizácia Zvierací ombudsman rozhodla ukončiť linku bezplatného právneho poradenstva. V spolupráci s MŽP sa vytvorilo jedno verejne známe telefónne číslo – Zelenú linku.

Vláda schválila dva návrhy ministerstva životného prostredia

25.08.2021 Vo vládnom kabinete dnes prešli dva návrhy noviel zákonov, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu životného prostredia predovšetkým znižovaním tvorby plastového odpadu. Ide o novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Poslanci parlamentu o nich budú rozhodovať na septembrovej schôdzi.

Ministerstvo životného prostrediapredpokladá, že stanovisko ZMOS je nedorozumením

24.08.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) neuvažuje o stiahnutí novely zákona o ochrane prírody z rokovania Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), k čomu ho dnes vyzvalo stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). MŽP upozorňuje, že toto stanovisko vychádza z mylných predpokladov. ZMOS v ňom napríklad tvrdí, že zákon vyvolá prevod pozemkov vo všetkých chránených územiach a ich ochranných pásmach na Štátnu ochranu prírody Slovenskej republiky. Takýto prevod ale MŽP nenavrhuje a neobsahuje ho ani návrh skupiny poslancov, o ktorom má v druhom čítaní rokovať NR SR.

V Enviromeste sa predstaví 16 slovenských miest, najviac v histórii súťaže

23.08.2021 Tretí ročník národnej súťaže Enviromesto sa stretol s priaznivou odozvou, čoho výsledkom je vrcholný počet prihlásených miest v histórii celej súťaže. O víťazstvo a čiastkové ocenenia bude celkovo súperiť 16 slovenských miest: Banská Štiavnica, Brezno, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Nitra, Pezinok, Piešťany, Poprad, Púchov, Skalica, Trenčianske Teplice, Trenčín, Zlaté Moravce, Zvolen, Žilina.

OD OKUPÁCIE SLOVENSKA UPLYNULO 53 ROKOV

21.08.2021 Dnešným dňom si po prvýkrát pripomíname 21. august 1968 ako pamätný deň Slovenskej republiky. O presadenie myšlienky vzniku pamätného dňa novelou zákona o štátnych sviatkoch usiloval minister Ján Budaj dlhé roky: „21. august bol v Dubčekovom živote zásadným zlomom a som rád, že sa na Slovensku tento deň stal konečne pamätným,“ uviedol Budaj. Dnešným pamätným dňom si pripomíname násilný vpád okupačných vojsk Varšavskej zmluvy na územie Česko-Slovenska, ktorý mal na svedomí desiatky obetí.

Partizánske triedi kuchynský bioodpad

20.08.2021 Triediť komunálny odpad má zmysel. Vedia o tom aj v Partizánskom, ktoré si uvedomilo, že ak zásadne nezvýši mieru triedenia komunálnych odpadov, v nasledujúcich rokoch ho čaká výrazné navýšenie výdavkov za skládkovanie odpadov. Mesto Partizánske spustilo na jar pilotný projekt zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu na sídlisku Šípok, v rámci ktorého sa tento druh odpadu zbieral od dverí k dverám. Za prvý mesiac vyzbierali 9 ton kuchynského bioodpadu. Radnica tento systém zberu zavádza v ďalších mestských častiach. O skúsenostiach so zberom kuchynského odpadu dnes diskutoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana s primátorom mesta Partizánske Jozefom Božikom.

Minister Budaj predstavil reformu vo využívaní európskych peňazí v rezorte životného prostredia

20.08.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) zabezpečí, aby starostlivosť o chránené územia v maximálnej miere vykonávali miestni obyvatelia a mali z nej adekvátny príjem. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

Vyjadrenie ministra životného prostredia Jána Budaja k akcii na Sysľovských poliach

14.08.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj si vyžiadal podrobnú informáciu od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) o okolnostiach akcie pána farára Prachára (Rusovce), ktorá sa mala udiať v chránenom vtáčom území Sysľovské polia (10.8.2021) a ktorej dôsledkom bola rozporná medializácia, vzbudzujúca dojem, akoby príčina nekonania akcie tkvela v Štátnej ochrane prírody SR (ŠOP SR).

Furmanstvo patrí do národných parkov

13.08.2021 Slovenský raj je príkladom národného parku, kde sa aktívne využívajú tradičné formy hospodárenia v lesoch. Práca furmanov s koňmi v lesoch patrí medzi zamestnania, ktoré živili mnohé rodiny po stáročia. S náročnou prácou furmanov sa oboznámil štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Michal Kiča spoločne s riaditeľom správy Národného parku Slovenský raj Tomášom Dražilom.

MŽP podporuje ambiciózne klimatické ciele

13.08.2021 Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej zmeny. Správa, pod ktorou sú podpísaní renomovaní svetoví klimatológovia alebo fyzici podčiarkuje nevyhnutnosť zvyšovať tlak na globálne ekonomiky a štáty, aby prijali ambicióznejšie klimatické ciele. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa stotožňuje s publikovanými vedeckými poznatkami o nespochybniteľnom vplyve človeka na globálne otepľovanie.

V Banskej Štiavnici úspešne zaviedli triedenie kuchynského odpadu

12.08.2021 Mesto Banská Štiavnica si uvedomilo, že ak zásadne nezvýši množstvo vytriedeného komunálneho odpadu, v nasledujúcich rokoch ho čaká výrazné navýšenie výdavkov za ukladanie odpadu. Kým v roku 2018 miera vytriedeného odpadu v meste dosiahla 23,67%, v roku 2020 sa zvýšila na 46,5%. O dobre nastavenom odpadovom hospodárstve a o skúsenostiach so zberom kuchynského odpadu dnes minister životného prostredia Ján Budaj diskutoval s primátorkou mesta.

Oživenie rieky Hron pod drobnohľadom envirorezortu

11.08.2021 Hron je druhá najdlhšia rieka, ktorá pramení aj ústí na území Slovenska. Kedysi bola najlepšou slovenskou riekou na splavovanie. Umelé prehradenia, ale aj bioplynové stanice v blízkosti vodného toku však zmenili ekosystém rieky a vytvorili riziká pre životné prostredie. Počas ekologických katastrof dochádza k environmentálnym škodám. Poslednou bol toxický únik z bioplynovej stanice, ktorého dôsledkom došlo k najväčšiemu úhynu rýb na Slovensku. O pripravovaných opatreniach, ktoré majú zabrániť ďalšej devastácii a vrátiť rieke život, informoval minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Vladimírom Zajačikom, zástupcami zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Slovenského rybárskeho zväzu a Združenia Slatinka.

Navrhovaná reforma národných parkov prešla celým Slovenskom

06.08.2021 V najstaršom slovenskom národnom parku vo Vysokých Tatrách sa dnes skončila trojtýždňová šnúra odborných debát. Minister životného prostredia Ján Budaj, štátni tajomníci Juraj Smatana a Michal Kiča, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Milan Kyseľa riaditeľ odboru správy lesného majetku a spracovania dreva MPRV Jozef Dóczy, ako aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) sa stretli za jedným stolom so štátnymi aj dobrovoľnými ochranármi, štátnymi lesníkmi aj s neštátnymi vlastníkmi lesných pozemkov, podnikateľmi v turistickom ruchu a neziskovými organizáciami.

Novela zákona o ochrane prírody prišla z Polonín do Tatier

06.08.2021 Odborné debaty o budúcnosti národných parkov v regiónoch sa presunuli z Polonín do Vysokých Tatier. S občanmi, neštátnymi vlastníkmi lesných pozemkov, starostami, lesníkmi a ochrancami sa v budove Obecného domu Stakčín stretol minister životného prostredia Ján Budaj, štátni tajomníci Juraj Smatana a Michal Kiča, Jozef Dóczy z ministerstva pôdohospodárstva a šiesti poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR), ktorí sú predkladateľmi reforme zákona o ochrane prírody. Občania v Stakčíne mali možnosť debatovať s niekoľkými predstaviteľmi vlády a parlamentu za jedným stolom.

Humenné ide príkladom pri triedení bioodpadu

05.08.2021 Mesto Humenné je jedným zo znamenitých príkladov, ktorý dokazuje, že triedenie kuchynského odpadu funguje a znižuje mieru skládkovania. O praxi dnes diskutoval v Humennom minister životného prostredia Ján Budaj s primátorom mesta Humenné Milošom Meričkom a s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Mária Šofranko, Tomáš Šudík, Milan Potocký, Vladimír Zajačik a Andrej Stančík.

Predstavitelia envirorezortu a poslanci NR SR dnes diskutovali na Muránskej planine

04.08.2021 Predstavitelia enviro- a agrorezortov spolu s poslancami NR SR dnes v obci Muráň predstúpili pred zástupcov samospráv, Lesov SR a súkromných vlastníkov lesov ako aj pracovníkov Správy Národného parku Muránska Planina, aby spoločne prediskutovali budúcnosť regiónu a objasnili všetky dopady plánovanej transformácie národných parkov. Cieľom odborného fóra je tiež hľadať možnosti udržateľného rozvoja Muránskej planiny.

MŽP ocenené prestížnym titulom v oblasti manažérstva kvality

03.08.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes prevzal medzinárodne uznávaný titul Efektívny používateľ modelu CAF z rúk predsedníčky Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky Kataríny Surmíkovej Tatranskej, ktorý je národným organizátorom Externej spätnej väzby modelu CAF a má právo udeliť alebo neudeliť spomínaný titul. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) je v súčasnosti jediným slovenským ministerstvom, ktoré má platný medzinárodne uznávaný titul v oblasti manažérstva kvality.

Obnovenie využívania termálnej vody v Podhájskej je už v rukách majiteľov kúpaliska

03.08.2021 Expertná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd ministerstva životného prostredia (MŽP) uložila prevádzkovateľovi termálneho kúpaliska v obci Podhájska podmienky na zosúladenie prevádzky kúpaliska so zákonom. Požiadavky vyplývajú zo zistení, pochádzajúcich z prebiehajúceho vyšetrovania polície a zo zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Záleží už len na tom, kedy majitelia kúpaliska zosúladia svoje podnikanie so zákonom. MŽP zároveň vedie dialóg s rezortom zdravotníctva kvôli chýbajúcej vyhláške o využívaní geotermálnych vôd v kúpaliskách z hľadiska prítomnosti rádioaktivity.

V Slovenskom raji vítajú transformáciu národných parkov

03.08.2021 Na území národného parku Slovenský raj pokračujú diskusné fóra, zamerané na reformu národných parkov. V budove Správy NP Slovenský raj v Spišskej Novej Vsi sa opätovne stretli odborníci ministerstiev životného prostredia (MŽP SR) a pôdohospodárstva (MPRV SR), ktorí za prítomnosti poslancov NRSR chcú dosiahnuť vzájomnú a férovou komunikáciou medzi pracovníkmi národného parku Slovenský raj, zástupcami jednotlivých samospráv a neštátnymi vlastníkmi lesných pozemkov.

Monitoring medveďov sa má ukončiť do konca leta

30.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR spolu so Štátnou ochranou prírody intenzívne hľadajú spôsob, ako urýchliť sčítanie populácie medveďov na Slovensku genetickým výskumom, ktorý sa začal v septembri 2019. Tento spôsob poskytuje relevantné informácie o stave populácie medveďa hnedého v krajine, ale aj podrobnejšie informácie o jeho lokálnom výskyte. Na výskume spolupracujú pracovníci Štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) s odborníkmi z Karlovej univerzity v Prahe.

Dva medvede sa zrejme stali obeťou pytliakov

28.07.2021 Štátna ochrana prírody SR zasahuje v priebehu 24 hodín už pri druhom náleze uhynutého medveďa, z ktorých ani jeden za života nevykazoval synantropné správanie.

Ďalšou zastávkou odborných diskusií o transformácii národných parkov je NAPANT

28.07.2021 V poradí piata zo série odborných konzultácií na tému reformy národných parkov sa dnes uskutočnila na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) v Banskej Bystrici. Cieľom stretnutí odborníkov ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva, poslancov NR SR so zástupcami národných parkov, samospráv, štátnych lesov a tiež neštátnych vlastníkov lesov je podať ucelený obraz o procese premeny národných parkovna životaschopné územia, vysvetliť všetkým dotknutým stranám, ako sa reforma dotýka ich majetku, vlastníckych práv a budúcnosti vôbec.

Na najrozsiahlejšom ihličnatom území Slovenska vo Veľkej Fatre pokračujú diskusné fóra k pripravovanej reforme

27.07.2021 Debaty pod vedením Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva SR (MPRV) , zamerané na prevod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody, dnes pokračujú v NP Veľká Fatra. V budove Mestského úradu Vrútky sa dnes zišli poslanci – Jaromír Šíbl a Mária Šofranko, zástupcovia štátnych lesov, samospráv spolu s neštátnymi vlastníkmi lesných parciel.

Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú v Turčianskej kotline

26.07.2021 Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračujú v Malej a Veľkej Fatre. V budove Správy Národného parku Malá Fatra vo Varíne sa dnes stretli zástupcovia oboch ministerstiev, poslanci Národnej rady SR (NRSR) – podpredseda NRSR Milan Laurenčík, Jaromír Šíbl spolu s Máriou Šofranko. Predstavitelia miestnych lesníckych organizácií, samospráv a súkromných vlastníkov lesov. V utorok 27. júla budú pokračovať debaty o NP Veľká Fatra na Mestskom úrade vo Vrútkach.

Odborné diskusie k reforme ochrany prírody pokračujú v Slovenskom krase

23.07.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) pokračuje v odborných diskusiách o transformácii národných parkov v NP Slovenský kras. Do odbornej diskusie sa okrem pracovníkov oboch ministerstiev zapojili aj zástupcovia samosprávy a predstavitelia neštátnych vlastníkov lesov.

Odborné diskusie k reforme ochrany prírody sa začali v najmenšom národnom parku Slovenska

22.07.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR. Prvá odborná diskusia sa uskutočnila v Pieninskom národnom parku za účasti pracovníkov oboch ministerstiev, poslancov NR SR, ale aj zástupcov samospráv a neštátnych vlastníkov lesov.

Vyhlásenie MŽP k situácii v Podhájskej

21.07.2021 V súvislosti s čerpaním geotermálnych vôd v Podhájskej a prebiehajúcim vyšetrovaním sa šíria dezinformácie. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa v otázkach prípustnej rádioaktivity v geotermálnej vode kúpaliska Podhájska obráti na Štátnu kúpeľnú komisiu Ministerstva zdravotníctva SR, aby podrobnejšie analyzovala daný stav.

Stanovisko MŽP k aktuálnej situácii s čerpaním termálnych vôd v obci Podhájska

18.07.2021 Súčasné vedenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) urobí všetko pre obnovenie využívania termálnej vody v obci Podhájska. Nemôže ale pripustiť pokračovanie porušovania zákonov. Aktuálne zistenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície SR preukazujú, že pri prevádzke kúpaliska sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Ich hodnota pritom výrazne prekračuje zdravotné limity.

V zelenom verejnom obstarávaní sa Slovensko polepšilo

14.07.2021 Ministerstvo životného prostredia dnes vládu informovalo o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek. Napriek tomu, že sa oproti minulosti podiel zeleného obstarávania zvýšil, tak stále je nutné vykonať zmeny k ešte lepším výsledkom.

Na Slovensku pribudne ďalších šesť chránených území

14.07.2021 Vláda dnes prerokovala a schválila šesť nariadení, vďaka ktorým vzniknú tri chránené areály, dve prírodné rezervácie a jedna národná prírodná rezervácia. Účinnosť nadobudnú 1. augusta 2021.

Ministerstvo životného prostredia víta začiatok diskusie ku kľúčovej klimatickej reforme EÚ

14.07.2021 Európska komisia (EK) zverejnila dlho očakávaný legislatívny balík, ktorý nazvala Fit for 55. Jeho najdôležitejším cieľom je dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov na európskej úrovni o 55 % do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990, zmierniť dôsledky klimatickej krízy a podporiť obehové hospodárstvo. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) víta otvorenie diskusie k legislatívnemu balíku opatrení Fit for 55, ako aj spoločný európsky cieľ dosiahnuť udržateľné a neutrálne hospodárstvo do roku 2050, zabezpečiť dekarbonizáciu priemyslu, dopravy, ochranu lesov, ovzdušia a vodných zdrojov.

Zásahový tím pristúpil k eutanázii rizikového medveďa z Jasenskej doliny

13.07.2021 Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) musel uspať a usmrtiť medveďa, ktorý nezvratne stratil plachosť. Pohyboval sa v okolí obce Belá-Dulice v okrese Martin.

Ministerstvo životného prostredia spúšťa Turistický semafor

09.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Slovenskou agentúrou životného prostredia spustí v sobotu 10.7.2021 webovú aplikáciu s názvom Turistický semafor. Tá pomôže turistom získať informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených krajinných oblastiach.

Povodne spôsobili v druhej polovici minulého roka miliónové škody

07.07.2021 Ministerstvo životného prostredia predložilo na dnešnom rokovaní vlády Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2020. V sledovanom období sa vyskytli povodne vyvolané najmä charakterom počasia.

Rezort životného prostredia presadzuje férové nakladanie s drevom

07.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) konštatuje, že vojenské lesy budú príkladom moderného systému evidencie nakladania s drevom, ktorý pre MŽP pomáha vykonávať efektívne kontroly. V rámci neho sa označuje každý kus drevnej hmoty. Vďaka tomu je možná centralizovaná elektronická evidencia dreva.

Problémových medveďov je nutné hlásiť predovšetkým Zásahovému tímu

03.07.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR žiada občanov, aby ho nezabúdali kontaktovať, ak sú svedkami medvedej aktivity pri ľudských obydliach. Opakovane sa totiž stáva, že občania sa s postrehmi obracajú prioritne na iné miesta – napríklad na médiá, či sociálne siete.

MŽP odmieta dezinformácie o reforme národných parkov

02.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR konštatuje, že práve v deň, keď má prísť k schvaľovaniu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, zabezpečujúcej prechod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod ŠOP SR, v snahe zabrániť tejto reforme príspevková organizácia Štátne lesy TANAP-u nechala zneužiť svoju stránku na sociálnej sieti na propagandu a šírenie dezinformácií Filipom Kuffom, poslancom Národnej rady zvoleným za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

Poslanci urobili ďalší krok k reforme ochrany prírody

02.07.2021 Skutočná ochrana národných parkov je bližšie k realite. Poslanci Národnej rady SR dnes v prvom čítaní podporili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá pomôže premeniť národné parky na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov v Európe. Reformu národných parkov predložilo na rokovanie parlamentu 18 poslancov.

V Hornom Hričove spustili unikátnu triediacu linku

02.07.2021 V Hornom Hričove slávnostného uviedli do prevádzky dve unikátne technologické zariadenia v Centre zhodnocovania odpadov. Centrum ako prvé na Slovensku má kompletnú mechanicko-biologickú úpravu odpadu pred skládkovaním. Úprava a stabilizácia biologickej zložky odpadu je dôležitá, keďže linkou vytriedená biologická zložka prejde kompostovacím a fermentovacím procesom (stabilizáciou) v uzavretých boxoch a až potom sa bezpečne uloží na skládku. Vďaka tomu sa z odpadu neuvoľňujú rizikové plyny pre klímu.

Výzva na zabezpečenie odpadu pred medveďmi.

30.06.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vyzýva občanov, aby nahlasovali nezabezpečené kontajnerové stojiská, ktoré môžu lákať jedince medveďa hnedého do intravilánu obcí. Urobiť tak môžu pomocou Zelenej linky.

Demänovská jaskyňa slobody oslavuje

30.06.2021 Demänovská jaskyňa slobody oslavuje 100 rokov od svojho objavenia.

Novela zákona o odpadoch prešla prvým čítaním parlamentu

24.06.2021 V pléne Národnej rady SR dnes v prvom čítaní prešla novela zákona o odpadoch, ktorá uprednostňuje triedenie a recykláciu odpadov pred spaľovaním. Za novú legislatívu zahlasovalo 84 poslancov. Legislatíva z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP) zakazuje spaľovanie odpadu, ktorý môže byť zhodnotený iným spôsobom, ako aj skládkovanie potravinového odpadu z veľkoobchodných či maloobchodných prevádzok.

Poslanci parlamentu podporili dôležité zmeny v ochrane životného prostredia

24.06.2021 V Národnej rade Slovenskej republiky dnes v prvom čítaní prešiel reformný zákon, ktorý nastolí spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží na Slovensku. Za legislatívnu zmenu hlasovalo 91 poslancov parlamentu.

Ide o budúcnosť národných parkov

22.06.2021 Reforma národných parkov a systémové zmeny v ochrane prírody dominovali debate medzi poslancami parlamentu, ochranármi, lesníkmi, neštátnymi vlastníkmi lesov, ale aj vedcami a občianskymi aktivistami. Podujatie sa uskutočnilo z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja v bratislavskom hoteli Bôrik.

Zásahový tím preveril situáciu s výskytom medveďa v Kežmarku

21.06.2021 Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého dôsledne preveruje a vyhodnocuje každé hlásenie o výskyte medveďa. Inak tomu nebolo ani počas uplynulého víkendu v Kežmarku, kde bola miestnou obyvateľkou spozorovaná dravá šelma.

Cementárne na Slovensku uprednostnia domáci odpad pred zahraničným

18.06.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes podpísal so Zväzom výrobcov cementu SR memorandum o spolupráci, vďaka ktorému odpad z ružínskej priehrady, ale aj iných vodných tokov, či prírody neskončí na skládke, ale sa zhodnotí v cementárni. Vodná stavba Ružín je jednou z najznečistenejších území, kde vodohospodári a občianski aktivisti každoročne vyzbierajú stovky ton odpadu, s prevažným zastúpením plastu.

Rizikového medveďa, ktorý stratil plachosť, museli zneškodniť

17.06.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý spadá pod Štátnu ochranu prírody SR, minulý týždeň vyzval obyvateľov obce Sučany, aby zvýšili opatrnosť pre synantropné správanie sa medveďa. Ani napriek niekoľkomesačnej enormnej snahe zásahového tímu, medveď nezmenil svoje správanie, a preto ho museli uspať.

V obnovenej hniezdnej stene zahniezdila kolónia brehúľ hnedých

16.06.2021 Kolónia brehúľ hnedých zahniezdila niekoľko týždňov po dokončení prác na obnove kolmého riečneho brehu Dunaja v Petržalke. Obnovený breh sa podarilo vybudovať vďaka spolupráci odborníkov z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a z Vodohospodárskej výstavby, š.p.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR – snaha o identifikovanie medveďa z Liptovskej Lúžnej

16.06.2021 Vzorky DNA z trusu sú znehodnotené a nie je možné z nich identifikovať jedinca. Znehodnotením vzoriek z trusu sa dalo zabrániť keby boli zamestnanci Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) privolaní na miesto činu bezprostredne po odhalení incidentu a mohli odobrať čerstvé vzorky. Táto udalosť preto podčiarkuje nutnosť posilniť spoluprácu medzi ŠOP SR a Políciou SR.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR

15.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o obeti útoku zveri v Liptovskej Lúžnej. Podľa doterajších informácií by malo ísť o medveďa. Útok medveďa na človeka je ojedinelý.

Európsky týždeň mobility v znamení udržateľnej dopravy

15.06.2021 Samosprávy, štátne inštitúcie, školy či neziskové organizácie sa môžu prihlásiť do jubilejného 20. ročníka kampane Európsky týždeň mobility (ETM). Tohtoročnou témou je „Bezpečne a zdravo ekologickou dopravou“. Kampaň dnes spustil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michalom Macom.

Budúcnosť národných parkov bude témou širokých konzultácií

15.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) začína sériu odborných diskusií a verejných konzultácií v regiónoch, kde predstaví premenu národných parkov na životaschopné územia so zachovaním prírodného bohatstva a miestneho rozvoja.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR

14.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o smrti 57-ročného muža v obci Liptovská Lúžna, ktorý sa podľa medializovaných správ mohol stať obeťou útoku medveďa. Ministerstvo v súvislosti s vyjadreniami Lesov SR konštatuje, že z lokality Liptova, ani z oblasti Liptovská Osada neregistruje žiadnu požiadavku o odstrel medveďa.

Minister Budaj na zasadnutí Rady ministrov EÚ pre životné prostredie

11.06.2021 V Luxemburgu sa uskutočnilo zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie o zmierňovaní dôsledkov klimatickej krízy a podpore obehového hospodárstva. Ministri členských štátov EÚ podrobne diskutovali o stratégii EÚ pre adaptáciu na zmenu klímy, obnove biologickej diverzity, prevencii a kontrole znečisťovania, a aj o udržateľnosti financovania zelených opatrení. O dosiahnutých výsledkoch informoval minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý viedol slovenskú delegáciu na rokovaní.

Minister Budaj rokoval s predstaviteľmi inštitúcií EÚ

11.06.2021 Zdravé a čistejšie životné prostredie bez fosílnych palív a podpora obehového hospodárstva dominovali témam bilaterálnych rokovaní ministra životného prostredia Jána Budaja s výkonným podpredsedom Európskej komisie (EK) pre Európsku zelenú dohodu Fransom Timmermansom a eurokomisárom pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijusom Sinkevičiusom.

Michal Kiča ocenil starostlivosť o lesy vo vojenskom obvode v Kamenici nad Cirochou

11.06.2021 Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča navštívil Vojenský obvod Valaškovce v okrese Humenné. Starostlivosť o les, ktorý je územím osobitného určenia, tu roky zabezpečuje štátny podnik Vojenské lesy a majetky, patriaci pod rezort obrany. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vidí v tomto nastavení výkonu správy pozemkov vo vlastníctve štátu, ale aj osobitného výkonu štátnej správy, paralelu k vytvoreniu efektívneho modelu správy národných parkov.

Skládka v Zohore bude pod drobnohľadom inšpektorov životného prostredia

11.06.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) presadilo legislatívne zmeny, ktoré v najbližších rokoch výrazne obmedzia skládkovanie, predovšetkým biologicky rozložiteľného odpadu a ostatných zložiek triedených odpadov, ktoré je možné ďalej recyklovať. Ale do času, kým legislatívne opatrenia zaúčinkujú na chovanie domácností a tvorcov odpadu, sotva možno znižovať objem skládkovaných odpadov. Preto je dôležité, aby skládky spĺňali všetky zákonné podmienky a neznečisťovali životné prostredie. To je aj prípad existujúcej skládky odpadov v obci Zohor v malackom okrese, ktorá rozšíri svoje kapacity.

Zásahový tím pre medveďa hnedého varuje občanov okolia obce Sučany

11.06.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý spadá pod Štátnu ochranu prírody SR, eviduje množstvo hlásení a sťažností na synantropné správanie sa medveďa v okolí obce Sučany.

MŽP chce presadiť podobný model správy lesov v národných parkov, ako je to v prípade vojenských lesov

11.06.2021 Z pohľadu Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) sú vojenské lesy zaujímavým a inšpirujúcim modelom riadenia území, ktoré plnia z hľadiska národných záujmov osobitný účel. Starostlivosť o les, ktorý je územím osobitného určenia, roky zabezpečuje štátny podnik Vojenské lesy a majetky, patriaci pod rezort obrany. MŽP vidí v tomto nastavení výkonu správy pozemkov vo vlastníctve štátu, ale aj osobitného výkonu štátnej správy, paralelu k vytvoreniu efektívneho modelu riadenia národných parkov.

Budajov boj s nehospodárnosťou pokračuje pri toxických jazerách na Horehroní

09.06.2021 Verejná súťaž na odstránenie gudrónových jám v Predajnej bola v rozpore s platnou legislatívou. Minister životného prostredia Ján Budaj preto zrušil verejné obstarávanie takmer 40 miliónového projektu a predstavil riešenie okamžitých opatrení voči rozširovaniu znečistenia pochádzajúceho z toxických jám. Dnes sa stretne pri gudrónových jamách so starostkou Predajnej Tatianou Čontofalskou.

Ministerstvo životného prostredia preskúma zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte pre geotermálne vody v Tatranskej Lomnici

09.06.2021 Rozhodnutia Okresného úradu Poprad a Okresného úradu Prešov, v zmysle ktorých sa geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici nemá posudzovať v procese EIA – teda posudzovanie vplyvov na životné prostredie - vzbudili obavy širokej verejnosti. Minister životného prostredia Ján Budaj dal preto pokyn na preskúmanie zákonnosti oboch rozhodnutí v mimo odvolacom konaní.

MŽP podporuje klimatické ciele a zachovanie biodiverzity

08.06.2021 Krajiny Vyšehradskej štvorky, Bulharska a Rumunska diskutovali v rámci videokonferencie ministrov pre životné prostredie a klímy o otázkach znižovania emisií skleníkových plynov, ako aj podpory zachovania rastlinných a živočíšnych druhov – biologickej diverzity. Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.

Zelená linka sa úspešne etabluje

07.06.2021 Verejnosť prostredníctvom Kancelárie prvého kontaktu – Zelenej linky ministerstva životného prostredia (MŽP) nahlásila takmer 2500 podaní z nezákonného poškodzovania životného prostredia. Občania nahlasujú čierne skládky, nezákonnú manipuláciu s odpadom, výruby v lesoch, ako aj podozrenia zo znečisťovania ovzdušia alebo vôd. Verejnosť dostala jedinečnú možnosť bezplatne nahlasovať envirokriminalitu, ale zároveň aj získať informácie o environmentálnej legislatíve a o problematike životného prostredia. Zelená linka vznikla 5. júna 2020, symbolicky na Svetový deň životného prostredia, z iniciatívy ministra Jána Budaja. Výsledky za prvý rok jej pôsobenia dnes predstavil štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Juraj Smatana.

Minister Budaj: Začala sa nová éra ochrany životného prostredia

04.06.2021 Vďaka tradícii, založenej OSN si každoročne 5. júna pripomíname Svetový deň životného prostredia - World Environment Day. Tento deň je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v dňoch 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom „Je len jedna Zem“. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti, spoločne s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky, predstavil tri reformné zákony, ktoré majú zmeniť riadenie národných parkov, nastoliť spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží a zabrániť spaľovaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku.

Slovensko má oddnes štyri geoparky

04.06.2021 Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času. Ich cieľom je podporovať snahy o ochranu neživej i živej prírody, prevádzkovanie zeleného cestovného ruchu a vzdelávanie verejnosti formou príbehov. Vďaka ministerstvu životného prostredia (MŽP) sa Sieť slovenských geoparkov rozšírila o Geopark Malé Karpaty. Slávnostný akt menovania geoparku otvoril štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana, symbolicky počas Týždňa európskych geoparkov (24.5. – 6.6.).

Zelená linka MŽP: V Budmericiach horí skládka odpadu

03.06.2021 Na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia SR bolo dnes adresovaných niekoľko upozornení a žiadostí o riešenie podnetov, týkajúcich sa požiaru skládky chemického odpadu v areáli bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v Budmericiach. Zelená linka kontaktovala Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP), ktorá začala konať a situáciu už mapuje na mieste, kam bola privolaná aj enviropolícia.

MŽP podporilo unikátny projekt za živé miesta odolné voči zmene klímy

03.06.2021 Spolupráca štátneho sektora, samosprávy a mimovládnych organizácií pokračuje v bratislavskej Karlovej Vsi. Do užívania uviedli jedinečný altánok, zachytávajúci dažďovú vodu, ktorou budú polievať zeleň v areáli Základnej školy Alexandra Dubčeka. Altánok sa vybudoval vďaka programu Life, spolufinancovaného Ministerstvom životného prostredia SR.

Tatranské medvede naďalej pod drobnohľadom zásahového tímu

03.06.2021 Medvedica s dvomi mladými opakovane spôsobujú škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Pravidelne navštevujú tatranské osady, kde nachádzajú potravu v kontajnerových stojiskách na komunálny odpad. Slovenská inšpekcia životného prostredia upozornila na viaceré porušenia zákonov a v niektorých prípadoch už aj uložila pokuty v lokalitách, kde samospráva zanedbala zabezpečenie kontajnerov. Žiaľ, náprava trvá dlho. Aj preto musí od konca apríla zásahový tím MEDVEĎ zo Štátnej ochrany prírody monitorovať medvedicu, ktorá stratila plachosť a spôsobuje škody na majetku.

Šéf slovenských vodohospodárov Róbert Hok podal rezignáciu

02.06.2021 Minister životného prostredia Slovenskej republiky Ján Budaj dnes prijal rezignáciu generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. Ing. Róberta Hoka. Generálny riaditeľ uviedol ako príčinu zdravotné dôvody.

Minister Budaj: Úspech Slovenskej inšpekcie životného prostredia

01.06.2021 Využívanie termálnej vody v bazénoch kúpaliska Podhájska v okrese Nové Zámky vyšetruje od minulého roka polícia. Vyšetrovanie sa začalo vďaka podnetu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Prevádzkovateľovi kúpaliska hrozí trestné stíhanie verejného ohrozenia kvôli nevykonaným opatreniam a zavádzajúcim údajom. Minister životného prostredia Ján Budaj sa oboznámil s aktuálnymi zistenými skutočnosťami policajných vyšetrovateľov, na základe ktorých sa rozhodol zatiaľ nepodpísať záverečnú správu o využiteľných množstvách geotermálnych vôd.

Šetrením Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa preukázalo, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch

29.05.2021 SIŽP zistila, že kontrolovaný subjekt odobral podzemnú geotermálnu vodu z vrtu PO- 1 v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy. SIŽP uložila pokutu 128 978 eur, ale dotknutý podnikateľský subjekt GEO TERMÁL Podhájska, s.r.o., sa odvolal. Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Slovenská inšpekcia životného prostredia zamietla odvolanie spoločnosti Koliba, a.s., a uloženú pokutu v plnom rozsahu potvrdila

28.05.2021 Ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ako druhostupňový orgán, preskúmalo v odvolacom konaní uloženie pokuty spoločnosti KOLIBA, a.s. a potvrdilo rozhodnutie prvostupňového orgánu, Inšpektorátu životného prostredia Bratislava (IŽP BA), stáleho pracoviska Nitra, zo dňa 28.12.2020. Výška pokuty uložená podľa ustanovenia § 75 ods. 9 vodného zákona sa nemení, pre závažnosť previnenia spoločnosti KOLIBA, a.s. zostáva výška uloženej pokuty na sume 135 000 eur.

Vodohospodári po prvý raz v histórii vodného diela Gabčíkovo pripravili za jeden rok až dve simulované záplavy starých ramien a koryta Dunaja

26.05.2021 Simulované záplavy sú pre dunajskú prírodu mimoriadne prospešné, pretože pomáhajú zachovať priaznivý stav druhov rastlín, živočíchov a biotopov európskeho významu. V rámci simulovanej záplavy prietok vody dosahuje 90 kubických metrov za sekundu.

Dnes začíname historickú transformáciu národných parkov na Slovensku

24.05.2021 Jednotná správa štátnych pozemkov v národných parkoch, ako aj väčšie kompetencie vedení národných parkov – to je jediná cesta, ako ochrániť prírodné bohatstvo Slovenska. To je hlavným cieľom novely zákona o ochrane prírody, ktorú dnes 24. mája 2021, symbolicky na Európsky deň národných parkov, postúpilo ministerstvo životného prostredia (MŽP) do legislatívneho procesu.

22. máj patrí rozmanitosti života na Zemi – biodiverzite

21.05.2021 Za posledné roky sa výrazne znižuje biologická diverzita, teda rozmanitosť všetkých žijúcich organizmov na našej planéte. Poškodzovanie ekoystémov má závažné dopady na kvalitu života všetkých organizmov. Minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na všetkých ľudí, aby prehodnotili vzťah k prírode a starostlivosti o životné prostredie.

Európske ocenenie NATURA 2000

21.05.2021 Symbolicky – 21. mája, na európsky deň NATURA 2000, Európska komisia (EK) vyhlásila v poradí 6. ročník ceny NATURA 2000. Z celosvetového hľadiska ide o najrozsiahlejšiu sústavu chránených území, ktorá pozostáva z chránených vtáčích území a území európskeho významu. Táto sústava zaberá 18 percent pevniny štátov Európskej únie (EÚ). V predchádzajúcich ročníkoch v súťaži uspeli aj projekty so Slovenska.

Ochrana opeľovačov musí byť prioritou viacerých rezortov

21.05.2021 Na pôde Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) sa dnes uskutočnilo stretnutie so zástupcami Slovenského zväzu včelárov, ktoré sa konalo pri príležitosti Svetového dňa včiel (20.5.) a Medzinárodného dňa biodiverzity (22.5.). Predstavitelia MŽP spolu s včelármi hľadali možnosti, ako čo najväčšmi ochraňovať opeľovačov na Slovensku.

MŽP vyzýva obce a okresné úrady, aby vykonali inventúru protipovodňových hrádzí a vykonali technicko-bezpečnostné kontroly

20.05.2021 Verejná správa musí poznať stav jednotlivých vodných stavieb a manažment s vodou v krajine musí mať jasné pravidlá. Na tlačovej konferencii to dnes zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

Envirorezort podporuje iniciatívu OZ Pre Dolinu

20.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR podporuje iniciatívu občianskeho združenia Pre Dolinu na vyhlásenie stavebnej uzávery pre Demänovskú dolinu. Predloženie petície za záchranu Demänovskej doliny enviro rezort vníma ako pozitívny príklad snahy predovšetkým miestnych obyvateľov na zachovanie prírodných hodnôt. Minister Ján Budaj podporí aj snahu organizátorov o prerokovanie petície v parlamente. Ide totiž o významné územie z hľadiska ochrany prírody a krajiny, ktoré v súčasnosti predstavuje Národný park Nízke Tatry a Národná prírodná rezervácia Demänovská dolina.

Minister Budaj otvoril konferenciu Race to Zero

19.05.2021 Slovensko a Spojené kráľovstvo začínajú novú formu spolupráce pri dosahovaní klimatických cieľov. S týmito slovami otvoril minister životného prostredia Ján Budaj konferenciu Race to Zero (Preteky k nule), ktorá sa dnes začala na Smolenickom zámku. Otvoreniu konferencie predchádzalo bilaterálne rokovanie ministra Jána Budaja s britskou ministerkou pre Európu Wendy Morton.

MŽP podporí z eurofondov budovanie envirocentier so zameraním na zmenu klímy za 10 miliónov eur

19.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) otvorí 20. mája novú výzvu z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie environmentálnych centier pre informačné aktivity v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Na tento účel je alokovaných 10 mil. eur z Kohézneho fondu.

Sieť chránených území na Slovensku sa opäť rozšíri

19.05.2021 Dnešným rozhodnutím vlády sa opäť rozšíri sieť chránených území na Slovensku. Schválením šiestich nariadení sa vyhlasujú chránené areály Hradná dolina, Kulháň, Rimava, Temešská skala, prírodná pamiatka Brezovská dolina a prírodná rezervácia Záhradská. Nariadenia vlády predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Ján Budaj. Účinnosť nadobudnú 1. júna 2021.

Štátny tajomník envirorezortu mieri na miesto nešťastia

17.05.2021 Po pretrhnutí hrádze sa obec Rudno nad Hronom ocitla pod vodou. Štátny tajomník Michal Kiča prerušil svoju pracovnú návštevu v Tatrách a smeruje do obce, aby sa skontaktoval s krízovým štábom a oboznámil sa s povodňovou situáciou.

Proces Životné prostredie a zdravie pokračuje v metropole Rakúska

17.05.2021 Vo Viedni sa dnes začala dvojdňová ministerská konferencia Doprava, zdravie a životné prostredie v paneurópskom regióne. Ide o spoločný proces Európskej hospodárskej komisie OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, ktorého cieľom je prijať opatrenia na dosiahnutie udržateľnej, ekologickej a zdraviu prospešnej mobility. Na podujatí online vystúpi minister životného prostredia Ján Budaj.

Envirorezort a zástupcovia ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska vidia priestor pre užšiu spoluprácu

14.05.2021 Na pôde Ministerstva životného prostredia (MŽP) sa dnes konalo stretnutie so zástupcami ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. Podľa štátneho tajomníka Michala Kiču envirorezort preferuje, aby sa zvyšovanie kvality ochrany životného prostredia uskutočnilo za úzkeho zapojenia neštátnych vlastníkov.

Výzva: Neprikrmujte tatranské medvede

14.05.2021 Na turistami vyhľadávanom chodníku medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom monitoruje Zásahový tím MEDVEĎ pohyb medvedice s dvomi mladými. Medvedica stratila plachosť. Zatiaľ síce nevykazuje známky agresivity, ochranári napriek tomu zdvíhajú varovný prst. Ministerstvo životného prostredia SR apeluje na všetkých návštevníkov Tatier, aby sa správali zodpovedne a divoké šelmy nelákali na potravu, nefotili sa s nimi, nepribližovali sa k nim a zbytočne ich neprovokovali.

Veľké vody odhalili vážne pochybenia

12.05.2021 Spravodlivosť a transparentnosť prideľovania dotácií má pre ministra životného prostredia Jána Budaja najvyššiu prioritu. Predchádzajúce vedenie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) schválilo, prostredníctvom Environmentálneho fondu, na dobudovanie kanalizácií a vodovodov dotácie pre 26 obcí za 40 miliónov eur. Stalo sa tak tri dni po parlamentných voľbách 2020 (podpísal Á. Érsek). Minister Ján Budaj nariadil audit. Na základe neho fond začal s finančnou kontrolou projektov samospráv. V prípade preukázania pochybení zo strany finančnej kontroly Envirofondu, rezort životného prostredia postúpi projektové spisy na prešetrenie Úradu pre verejné obstarávanie a, ak budú podozrenia z porušenia zákona, obráti sa aj na orgány činné v trestnom konaní.

Plán obnovy a odolnosti pomôže rozvoju Polonín

10.05.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP) presadilo rozvojové projekty pre Národný park (NP) Poloniny a NP Muránska planina za 16 miliónov eur. Rozvojové projekty budú zamerané na vytvorenie pracovných príležitostí, predovšetkým v sektore prírodného turizmu, prírode blízkeho obhospodarovania lesa a nadväzujúcich činností.

Reakcia ministerstva životného prostredia na spoločné vyjadrenie piatich záujmových združení

07.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) odmieta agresívne vyhlásenie piatich záujmových organizácií. Ide o organizácie, ktoré nesú určitý diel zodpovednosti za rozvoj vidieka, pôdohospodárstva alebo lesníctva – no náhle by svoje nedostatky a zlyhania chceli preniesť na ochranárov, resp. na MŽP – a dokonca, čo je celkom absurdné – na ochranu vlkov.

Envirorezort: Plán obnovy a odolnosti prvýkrát v regiónoch. Pomôže rozvoju Muránskej planiny

07.05.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) presadilo realizáciu plánu rozvoja na Muránskej planine, ktorý pomôže regiónu pri jeho transformácii a zabezpečí nové pracovné miesta bez negatívneho dopadu na životné prostredie. Na stretnutí so zástupcami samospráv, cestovného ruchu a Lesov SR to povedal štátny tajomník Michal Kiča.

Minister Ján Budaj: Predstavitelia totalitného režimu prídu o štedré dôchodky

06.05.2021 Predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek sa majú znížiť dôchodky. Vyplýva to z návrhu nového zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu, o ktorom majú rokovať poslanci Národnej rady SR.

Minister Budaj odmieta kriminalizovanie členov zásahového tímu MEDVEĎ

05.05.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj stojí na strane zásahového tímu MEDVEĎ. Jeho členov v týchto dňoch vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní pre podozrenie z porušenia zákona o poľovníctve pri eutanázii synantropných medveďov v Tatrách. Minister Ján Budaj sa v tejto veci obráti listom na ministra vnútra Romana Mikulca.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2020 monitorovalo 23 lokalít zosuvov a svahových deformácií

05.05.2021 V dôsledku klimatických zmien, najmä dlhotrvajúcich a extrémnych zrážok, narastá počet mimoriadnych udalostí, ktoré ohrozujú životy, zdravie a majetok obyvateľov. Najväčšiu hrozbu predstavujú opakujúce sa havarijné zosuvy. Vyplýva to z Informácie o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR. Dokument, ktorý pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci so Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), poukazuje na možné prírodné ohrozenia a možnosti predchádzania týmto haváriám. Súčasťou monitoringu geologických faktorov životného prostredia je okrem zosuvov aj sledovanie a zisťovanie údajov o riečnych sedimentoch. Z dokumentu MŽP vyplýva, že dlhodobo sú znečistené slovenské rieky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec.

Zásahový tím MEDVEĎ rozhodol o uspatí tatranských medveďov, ktoré stratili plachosť

03.05.2021 Štátna ochrana prírody roky varuje všetkých poľovníkov pred nevhodným prikrmovaním, ktoré láka divú zver bližšie k obciam. Rovnako upozorňuje starostov a občanov podhorských a horských obcí pred zlým nakladaním s odpadmi. Jedno aj druhé spôsobuje nežiadúcu zmenu chovania divokých zvierat (synantropnosť). Dochádza u nich ku strate plachosti a ku zmene spôsobu ich obživy, ktoré sú nevratné. Synantropné jedince sa už nevedia vrátiť k pôvodnému spôsobu života a držia sa v blízkosti ľudských sídel. V prípade medveďa tak vzniká riziko kolízií tejto šelmy s človekom.

Ochrana jedného z najcennejších zdrojov pitnej vody v strednej Európe je realitou

30.04.2021 Vodárenský zdroj Šamorín by mohol zásobovať pitnou vodou 2,5 milióna obyvateľov Slovenska. Verejná vyhláška, ktorú zverejnil Okresný úrad Bratislava na úradnej tabuli, určila nové ochranné pásma vodárenského zdroja. Zvýšená ochrana jedného z najvýznamnejších zdrojov pitnej vody sa stala realitou aj vďaka aktivite ministerstva životného prostredia (MŽP), mnohých odborníkov a občianskych aktivistov. Médiá o tom dnes na pôde parlamentu informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Ján Budaj a Anna Remiášová si dnes pripomenuli 25 rokov od tragickej smrti Róberta Remiáša

29.04.2021 Dnes, 29. apríla 2021, uplynulo štvrťstoročie od tragickej smrti 25-ročného Róberta Remiáša, ktorý bol blízkym priateľom Oskara Fegyveresa, korunného svedka únosu Michala Kováča mladšieho. Remiáš robil Fegyveresovi spojku s domovom. Fegyveres v obave o svoj život ušiel do zahraničia po výpovedi, z ktorej vyplynulo, že slovenská tajná služba zorganizovala a vykonala násilné zavlečenie slovenského občana a syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Na mieste, kde bol Remiáš zavraždený, sa pietnej spomienky zúčastní minister životného prostredia Ján Budaj, Anna Remiášová, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a matka zavraždeného a ďalší občania, ktorí si pripomínajú, že organizátori vraždy ani únosu neboli doteraz potrestaní.

Ochrana životného prostredia pilierom Plánu obnovy

28.04.2021 Vládny kabinet dnes schválil kľúčový dokument – Plán obnovy a odolnosti SR, vďaka ktorému bude reštart Slovenska skutočne zelený. Reformy a investície za vyše 6 miliárd eur smerujú do piatich prioritných oblastí: zelenej ekonomiky; vzdelávania; vedy, výskumu, inovácií; zdravotníctva, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí pôjde viac ako jedna miliarda eur. Plán obnovy musí ešte schváliť Európska komisia.

Minister Ján Budaj pri príležitosti Černobyľskej havárie: V jadrovej energetike nesmie dochádzať k zatajovaniu informácií

27.04.2021 Svet si dnes pripomína 35. výročie Černobyľskej havárie. Nehoda zvýšila obavy o bezpečnosť jadrového priemyslu, spomalila na mnoho rokov jeho expanziu a zároveň nútila sovietsku vládu prehodnotiť mieru utajovania informácií. Zatajovanie informácií a ďalšie opatrenia v oblasti jadrovej bezpečnosti boli témou aj tlačovej besedy ministra životného prostredia Jána Budaja.

Náš najväčší environmentálny projekt nás zbaví odpadov a prepojil NR SR a 3 ministerstvá

23.04.2021 Hradný múr Ružínskej priehrady, za prítomnosti zástupcov NR SR, MŽP, MDV SR a ÚPSVaR SR sa stal miestom otvorenie najväčšieho environmentálneho projektu v oblasti zberu a recyklácie odpadov, hlavne plastových odpadov, na Slovensku. Jedno z najviac znečistených vodných diel na Slovensku, priehrada Ružín je známa tým, že sa stala záchytným miestom pre všetky druhy odpadov, ktoré na svojich vlnách prinášajú prítoky riek Hornád a Hnilec. Pričom sa jedná o prírodný unikát, ktorý sa nachádza v oblasti, ktoré skrášľujú až 3 Prírodné rezervácie v 5. stupni ochrany a okolie patrí do sústavy osobitne chránených území NATURA 2000.

Deň Zeme v znamení vlka!

22.04.2021 Svet si dnes pripomína 51. ročník Dňa Zeme. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti oznámil ďalší krok v ochrane biodiverzity na Slovensku – podpísanie vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny. Vďaka nej sa od 1. júna definitívne končí lov vlka dravého a zlepšia sa možnosti chrániť najvzácnejšie bezzásahové územia národných parkov.

Prijatie európskeho klimatického zákona je na obzore

22.04.2021 Rada Európskej Únie, Európsky parlament a Európska komisia prijali predbežnú dohodu o finálnej podobe Európskeho klimatického zákona. Dohoda je jednou zo základných stavebných kameňov Európskej zelenej dohody. Zakotvuje dosiahnutie klimatickej neutrality najneskôr do roku 2050 a za strednodobý cieľ vytýčila znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 55%.Po schválení finálnej verzie dohody bude trebavytvoriť a prijať celý balík nových, či revidovaných klimatických zákonov.

V období 2014-2020 sa riešilo až 128 lokalít s rizikom svahového zosuvu

21.04.2021 Vláda dnes vzala na vedomie Správu o plnení Programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2014 – 2020), ktorú pripravilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci so Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). Program si za kľúčový cieľ stanovil znížiť zosuvné riziko na životy ľudí, majetok a životné prostredie a zamedziť degradácii prírodného prostredia, ekosystémov a ich zložiek. Úlohy na obdobie rokov 2014 - 2020 boli splnené, respektíve ich plnenie pokračuje predovšetkým v rámci Operačného projektu Kvalita životného prostredia (OP KŽP).

Dňom Zeme si pripomeňme záväzok, ktorý máme voči našej planéte

21.04.2021 Vo štvrtok 22. apríla si svet pripomenie 51. ročník Dňa Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. V rámci Dňa Zeme pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s rezortnými organizáciami sériu podujatí vrátane prednášok a súťaží.

Minister Ján Budaj po prvom zasadnutí Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu: Nastal čas pre zelenú transformáciu

20.04.2021 Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes otvoril historicky prvé zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre Európsku zelenú dohodu. Tá je odborným, poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády. Dohoda predstavuje novú stratégiu rastu do roku 2050, ktorej cieľom je zlepšiť kvalitu života ľudí a zabezpečiť udržateľnú budúcnosť pre ďalšie generácie prostredníctvom transformácie hospodárstva.

Simulované záplavy aj tento rok pomáhajú v boji s klimatickými zmenami

20.04.2021 Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, pripravila na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky jarnú a letnú simulovanú záplavu v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja.

Program záchrany pre kriticky ohrozeného motýľa pokračuje

16.04.2021 Zabrániť vyhynutiu žltáčika zanoväťového, dosiahnuť zvyšovanie počtu tohto druhu motýľa a získať stabilné životaschopné populácie. To je hlavným cieľom Programu záchrany žltáčika zanoväťového na obdobie 2021-2025 z dielne envirorezortu, ktorý nadobudol platnosť 15. apríla 2021.

Ministerstvo podporilo úpravu zelene v historickom centre Bratislavy, vďaka čomu sa objavili barokové náhrobky

12.04.2021 Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov, ortodoxný cintorín v Bratislave, sa darí obnovovať aj vďaka finančnej pomoci Ministerstva životného prostredia SR.

Pestovanie geneticky modifikovaných plodín pod drobnohľadom štátu

01.04.2021 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili novú legislatívu, ktorá umožní zakázať pestovať geneticky modifikované organizmy na Slovensku. Novú právnu úpravu z dielne Ministerstva životného prostredia podporilo 111 poslancov parlamentu.

Medzinárodný deň vtáctva pripomína problém s narastajúcou stratou biodiverzity

01.04.2021 Ochrana vtáctva je dôležitou zložkou zachovania biodiverzity. Nanešťastie početnosť väčšiny druhov operencov až na niekoľko výnimiek dlhodobo klesá. Ministerstvo životného prostredia sa preto intenzívne zameriava na ochranu vtáctva. Každý z nás ale môže prispieť k ochrane operencov.

Vyhlásenie stavu klimatickej núdze by pomohlo ešte razantnejšie presadzovať environmentálne záujmy, reaguje Budaj

31.03.2021 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) dnes prijali uznesenie, v ktorom sa konštatuje závažnosť problému klimatickej zmeny a potreba jej prioritného riešenia. Vyhlásenie klimatickej núdze, však poslanci nakoniec nepodporili.

Minister Budaj nedopustí biomasaker 2

23.03.2021 Pod rúškom zvyšovania podielu energie z obnoviteľných zdrojov sa v spoločnosti opätovne vytvára nový tlak na spaľovanie slovenských lesov. Lenže lesy s ich jedinečnou schopnosťou viazať oxid uhličitý (CO2) nie sú a ani nesmú byť iba energetickou surovinou. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) pri tejto príležitosti a za účasti najdôležitejších aktérov z rezortu hospodárstva, pôdohospodárstva a tretieho sektora, vrátane predstaviteľa Európskeho parlamentu, pripravilo moderovanú, verejne vysielanú diskusiu. Stretnutie viedol minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý ešte ako opozičný poslanec dlhodobo bojoval proti nezmyselným dotáciám na spaľovanie dreva.

Rok, počas ktorého sme dostali životné prostredie medzi priority Slovenska

22.03.2021 Miliarda na zelenú obnovu Slovenska, boj s envirokriminalitou, ambicióznejšie klimatické ciele, dostupnejšie informácie o ovzduší, reforma poplatkov pre znečisťovateľov ovzdušia, reforma ochrany prírody, podpora biodiverzity, ako aj fungujúce odpadové hospodárstvo, odtajnenie informácií o toxických skládkach, zákaz spaľovania zahraničného jadrového odpadu, či ochrana pred geneticky modifikovanými organizmami. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pod vedením Jána Budaja za uplynulý rok odštartovalo reformné zmeny, ktoré majú zmierniť klimatickú krízu, chrániť prírodu a zdravie ľudí na Slovensku.

Envirorezort si pripomína Svetový deň vody

22.03.2021 Životodarná tekutina a neodmysliteľná súčasť nášho života je zároveň najcennejším prírodným zdrojom, bez ktorej nie je možný rozvoj žiadnej spoločnosti či ľudstva. Reč je o vode, ktorej dôležitosť si ľudstvo osobitne pripomína 22. marca, na Svetový deň vody. Ústrednou témou pre rok 2021 je „Vážme si vodu“.

Verejná diskusia o využívaní biomasy

18.03.2021 Ministerstvo životného prostredia SR sleduje iniciatívy na podporu rozvoja energetiky založenej na spaľovaní biomasy, ktoré vyvíja minister hospodárstva Richard Sulík, s istými obavami, pretože si zjednodušuje problém obnoviteľných zdrojov a namiesto riešenia problému, ponúka nový problém. Slovenské lesy nie sú, a ani nesmú byť, iba energetickou surovinou.

MŽP podporuje prechod na obehové hospodárstvo. Vzniklo združenie s právnou subjektivitou

18.03.2021 Z Iniciatívy Circular Slovakia na podporu obehového hospodárstva, ktorá poukazuje na nutnosť konať v prospech životného prostredia a reagovať na klimatickú krízu, sa stalo združenie právnických osôb. Jedným zo zakladajúcich partnerov iniciatívy, ktorá spája súkromný, verejný a neziskový sektor, je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Minister Budaj predstavil zelený Plán obnovy Slovenska

09.03.2021 Európsky Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za takmer 6 miliárd eur do zelenej ekonomiky, zdravotníctva, vzdelávania, vedy a výskumu, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Prioritami Ministerstva životného prostredia SR sú: zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

Svetový deň divej prírody sa zameria na lesy, ľudí a ich živobytie

02.03.2021 Zvyšovať povedomie o ochrane voľne žijúcich živočíchoch a rastúcich rastlín, ich benefitoch pre krajinu, ľudí, ale aj upozorňovať na dôležitosť boja proti nelegálnemu obchodovaniu s nimi. To je hlavným cieľom Svetového dňa divej prírody, ktorý si pripomíname 3. marca. Práve v tento deň v roku 1973 Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov podpísalo Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).
Strana: [1]  [2]