hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Jún 2021

Výzva na zabezpečenie odpadu pred medveďmi.

30.06.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vyzýva občanov, aby nahlasovali nezabezpečené kontajnerové stojiská, ktoré môžu lákať jedince medveďa hnedého do intravilánu obcí. Urobiť tak môžu pomocou Zelenej linky.

Demänovská jaskyňa slobody oslavuje

30.06.2021 Demänovská jaskyňa slobody oslavuje 100 rokov od svojho objavenia.

Novela zákona o odpadoch prešla prvým čítaním parlamentu

24.06.2021 V pléne Národnej rady SR dnes v prvom čítaní prešla novela zákona o odpadoch, ktorá uprednostňuje triedenie a recykláciu odpadov pred spaľovaním. Za novú legislatívu zahlasovalo 84 poslancov. Legislatíva z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP) zakazuje spaľovanie odpadu, ktorý môže byť zhodnotený iným spôsobom, ako aj skládkovanie potravinového odpadu z veľkoobchodných či maloobchodných prevádzok.

Poslanci parlamentu podporili dôležité zmeny v ochrane životného prostredia

24.06.2021 V Národnej rade Slovenskej republiky dnes v prvom čítaní prešiel reformný zákon, ktorý nastolí spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží na Slovensku. Za legislatívnu zmenu hlasovalo 91 poslancov parlamentu.

Ide o budúcnosť národných parkov

22.06.2021 Reforma národných parkov a systémové zmeny v ochrane prírody dominovali debate medzi poslancami parlamentu, ochranármi, lesníkmi, neštátnymi vlastníkmi lesov, ale aj vedcami a občianskymi aktivistami. Podujatie sa uskutočnilo z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja v bratislavskom hoteli Bôrik.

Zásahový tím preveril situáciu s výskytom medveďa v Kežmarku

21.06.2021 Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého dôsledne preveruje a vyhodnocuje každé hlásenie o výskyte medveďa. Inak tomu nebolo ani počas uplynulého víkendu v Kežmarku, kde bola miestnou obyvateľkou spozorovaná dravá šelma.

Cementárne na Slovensku uprednostnia domáci odpad pred zahraničným

18.06.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes podpísal so Zväzom výrobcov cementu SR memorandum o spolupráci, vďaka ktorému odpad z ružínskej priehrady, ale aj iných vodných tokov, či prírody neskončí na skládke, ale sa zhodnotí v cementárni. Vodná stavba Ružín je jednou z najznečistenejších území, kde vodohospodári a občianski aktivisti každoročne vyzbierajú stovky ton odpadu, s prevažným zastúpením plastu.

Rizikového medveďa, ktorý stratil plachosť, museli zneškodniť

17.06.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý spadá pod Štátnu ochranu prírody SR, minulý týždeň vyzval obyvateľov obce Sučany, aby zvýšili opatrnosť pre synantropné správanie sa medveďa. Ani napriek niekoľkomesačnej enormnej snahe zásahového tímu, medveď nezmenil svoje správanie, a preto ho museli uspať.

V obnovenej hniezdnej stene zahniezdila kolónia brehúľ hnedých

16.06.2021 Kolónia brehúľ hnedých zahniezdila niekoľko týždňov po dokončení prác na obnove kolmého riečneho brehu Dunaja v Petržalke. Obnovený breh sa podarilo vybudovať vďaka spolupráci odborníkov z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a z Vodohospodárskej výstavby, š.p.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR – snaha o identifikovanie medveďa z Liptovskej Lúžnej

16.06.2021 Vzorky DNA z trusu sú znehodnotené a nie je možné z nich identifikovať jedinca. Znehodnotením vzoriek z trusu sa dalo zabrániť keby boli zamestnanci Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) privolaní na miesto činu bezprostredne po odhalení incidentu a mohli odobrať čerstvé vzorky. Táto udalosť preto podčiarkuje nutnosť posilniť spoluprácu medzi ŠOP SR a Políciou SR.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR

15.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o obeti útoku zveri v Liptovskej Lúžnej. Podľa doterajších informácií by malo ísť o medveďa. Útok medveďa na človeka je ojedinelý.

Európsky týždeň mobility v znamení udržateľnej dopravy

15.06.2021 Samosprávy, štátne inštitúcie, školy či neziskové organizácie sa môžu prihlásiť do jubilejného 20. ročníka kampane Európsky týždeň mobility (ETM). Tohtoročnou témou je „Bezpečne a zdravo ekologickou dopravou“. Kampaň dnes spustil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michalom Macom.

Budúcnosť národných parkov bude témou širokých konzultácií

15.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) začína sériu odborných diskusií a verejných konzultácií v regiónoch, kde predstaví premenu národných parkov na životaschopné územia so zachovaním prírodného bohatstva a miestneho rozvoja.

Stanovisko Ministerstva životného prostredia SR

14.06.2021 Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o smrti 57-ročného muža v obci Liptovská Lúžna, ktorý sa podľa medializovaných správ mohol stať obeťou útoku medveďa. Ministerstvo v súvislosti s vyjadreniami Lesov SR konštatuje, že z lokality Liptova, ani z oblasti Liptovská Osada neregistruje žiadnu požiadavku o odstrel medveďa.

Minister Budaj na zasadnutí Rady ministrov EÚ pre životné prostredie

11.06.2021 V Luxemburgu sa uskutočnilo zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie o zmierňovaní dôsledkov klimatickej krízy a podpore obehového hospodárstva. Ministri členských štátov EÚ podrobne diskutovali o stratégii EÚ pre adaptáciu na zmenu klímy, obnove biologickej diverzity, prevencii a kontrole znečisťovania, a aj o udržateľnosti financovania zelených opatrení. O dosiahnutých výsledkoch informoval minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý viedol slovenskú delegáciu na rokovaní.

Minister Budaj rokoval s predstaviteľmi inštitúcií EÚ

11.06.2021 Zdravé a čistejšie životné prostredie bez fosílnych palív a podpora obehového hospodárstva dominovali témam bilaterálnych rokovaní ministra životného prostredia Jána Budaja s výkonným podpredsedom Európskej komisie (EK) pre Európsku zelenú dohodu Fransom Timmermansom a eurokomisárom pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijusom Sinkevičiusom.

Michal Kiča ocenil starostlivosť o lesy vo vojenskom obvode v Kamenici nad Cirochou

11.06.2021 Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča navštívil Vojenský obvod Valaškovce v okrese Humenné. Starostlivosť o les, ktorý je územím osobitného určenia, tu roky zabezpečuje štátny podnik Vojenské lesy a majetky, patriaci pod rezort obrany. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vidí v tomto nastavení výkonu správy pozemkov vo vlastníctve štátu, ale aj osobitného výkonu štátnej správy, paralelu k vytvoreniu efektívneho modelu správy národných parkov.

Skládka v Zohore bude pod drobnohľadom inšpektorov životného prostredia

11.06.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) presadilo legislatívne zmeny, ktoré v najbližších rokoch výrazne obmedzia skládkovanie, predovšetkým biologicky rozložiteľného odpadu a ostatných zložiek triedených odpadov, ktoré je možné ďalej recyklovať. Ale do času, kým legislatívne opatrenia zaúčinkujú na chovanie domácností a tvorcov odpadu, sotva možno znižovať objem skládkovaných odpadov. Preto je dôležité, aby skládky spĺňali všetky zákonné podmienky a neznečisťovali životné prostredie. To je aj prípad existujúcej skládky odpadov v obci Zohor v malackom okrese, ktorá rozšíri svoje kapacity.

Zásahový tím pre medveďa hnedého varuje občanov okolia obce Sučany

11.06.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý spadá pod Štátnu ochranu prírody SR, eviduje množstvo hlásení a sťažností na synantropné správanie sa medveďa v okolí obce Sučany.

MŽP chce presadiť podobný model správy lesov v národných parkov, ako je to v prípade vojenských lesov

11.06.2021 Z pohľadu Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) sú vojenské lesy zaujímavým a inšpirujúcim modelom riadenia území, ktoré plnia z hľadiska národných záujmov osobitný účel. Starostlivosť o les, ktorý je územím osobitného určenia, roky zabezpečuje štátny podnik Vojenské lesy a majetky, patriaci pod rezort obrany. MŽP vidí v tomto nastavení výkonu správy pozemkov vo vlastníctve štátu, ale aj osobitného výkonu štátnej správy, paralelu k vytvoreniu efektívneho modelu riadenia národných parkov.

Budajov boj s nehospodárnosťou pokračuje pri toxických jazerách na Horehroní

09.06.2021 Verejná súťaž na odstránenie gudrónových jám v Predajnej bola v rozpore s platnou legislatívou. Minister životného prostredia Ján Budaj preto zrušil verejné obstarávanie takmer 40 miliónového projektu a predstavil riešenie okamžitých opatrení voči rozširovaniu znečistenia pochádzajúceho z toxických jám. Dnes sa stretne pri gudrónových jamách so starostkou Predajnej Tatianou Čontofalskou.

Ministerstvo životného prostredia preskúma zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte pre geotermálne vody v Tatranskej Lomnici

09.06.2021 Rozhodnutia Okresného úradu Poprad a Okresného úradu Prešov, v zmysle ktorých sa geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici nemá posudzovať v procese EIA – teda posudzovanie vplyvov na životné prostredie - vzbudili obavy širokej verejnosti. Minister životného prostredia Ján Budaj dal preto pokyn na preskúmanie zákonnosti oboch rozhodnutí v mimo odvolacom konaní.

MŽP podporuje klimatické ciele a zachovanie biodiverzity

08.06.2021 Krajiny Vyšehradskej štvorky, Bulharska a Rumunska diskutovali v rámci videokonferencie ministrov pre životné prostredie a klímy o otázkach znižovania emisií skleníkových plynov, ako aj podpory zachovania rastlinných a živočíšnych druhov – biologickej diverzity. Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.

Zelená linka sa úspešne etabluje

07.06.2021 Verejnosť prostredníctvom Kancelárie prvého kontaktu – Zelenej linky ministerstva životného prostredia (MŽP) nahlásila takmer 2500 podaní z nezákonného poškodzovania životného prostredia. Občania nahlasujú čierne skládky, nezákonnú manipuláciu s odpadom, výruby v lesoch, ako aj podozrenia zo znečisťovania ovzdušia alebo vôd. Verejnosť dostala jedinečnú možnosť bezplatne nahlasovať envirokriminalitu, ale zároveň aj získať informácie o environmentálnej legislatíve a o problematike životného prostredia. Zelená linka vznikla 5. júna 2020, symbolicky na Svetový deň životného prostredia, z iniciatívy ministra Jána Budaja. Výsledky za prvý rok jej pôsobenia dnes predstavil štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Juraj Smatana.

Minister Budaj: Začala sa nová éra ochrany životného prostredia

04.06.2021 Vďaka tradícii, založenej OSN si každoročne 5. júna pripomíname Svetový deň životného prostredia - World Environment Day. Tento deň je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v dňoch 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom „Je len jedna Zem“. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti, spoločne s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky, predstavil tri reformné zákony, ktoré majú zmeniť riadenie národných parkov, nastoliť spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží a zabrániť spaľovaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku.

Slovensko má oddnes štyri geoparky

04.06.2021 Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času. Ich cieľom je podporovať snahy o ochranu neživej i živej prírody, prevádzkovanie zeleného cestovného ruchu a vzdelávanie verejnosti formou príbehov. Vďaka ministerstvu životného prostredia (MŽP) sa Sieť slovenských geoparkov rozšírila o Geopark Malé Karpaty. Slávnostný akt menovania geoparku otvoril štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana, symbolicky počas Týždňa európskych geoparkov (24.5. – 6.6.).

Zelená linka MŽP: V Budmericiach horí skládka odpadu

03.06.2021 Na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia SR bolo dnes adresovaných niekoľko upozornení a žiadostí o riešenie podnetov, týkajúcich sa požiaru skládky chemického odpadu v areáli bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v Budmericiach. Zelená linka kontaktovala Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP), ktorá začala konať a situáciu už mapuje na mieste, kam bola privolaná aj enviropolícia.

MŽP podporilo unikátny projekt za živé miesta odolné voči zmene klímy

03.06.2021 Spolupráca štátneho sektora, samosprávy a mimovládnych organizácií pokračuje v bratislavskej Karlovej Vsi. Do užívania uviedli jedinečný altánok, zachytávajúci dažďovú vodu, ktorou budú polievať zeleň v areáli Základnej školy Alexandra Dubčeka. Altánok sa vybudoval vďaka programu Life, spolufinancovaného Ministerstvom životného prostredia SR.

Tatranské medvede naďalej pod drobnohľadom zásahového tímu

03.06.2021 Medvedica s dvomi mladými opakovane spôsobujú škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Pravidelne navštevujú tatranské osady, kde nachádzajú potravu v kontajnerových stojiskách na komunálny odpad. Slovenská inšpekcia životného prostredia upozornila na viaceré porušenia zákonov a v niektorých prípadoch už aj uložila pokuty v lokalitách, kde samospráva zanedbala zabezpečenie kontajnerov. Žiaľ, náprava trvá dlho. Aj preto musí od konca apríla zásahový tím MEDVEĎ zo Štátnej ochrany prírody monitorovať medvedicu, ktorá stratila plachosť a spôsobuje škody na majetku.

Šéf slovenských vodohospodárov Róbert Hok podal rezignáciu

02.06.2021 Minister životného prostredia Slovenskej republiky Ján Budaj dnes prijal rezignáciu generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. Ing. Róberta Hoka. Generálny riaditeľ uviedol ako príčinu zdravotné dôvody.

Minister Budaj: Úspech Slovenskej inšpekcie životného prostredia

01.06.2021 Využívanie termálnej vody v bazénoch kúpaliska Podhájska v okrese Nové Zámky vyšetruje od minulého roka polícia. Vyšetrovanie sa začalo vďaka podnetu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Prevádzkovateľovi kúpaliska hrozí trestné stíhanie verejného ohrozenia kvôli nevykonaným opatreniam a zavádzajúcim údajom. Minister životného prostredia Ján Budaj sa oboznámil s aktuálnymi zistenými skutočnosťami policajných vyšetrovateľov, na základe ktorých sa rozhodol zatiaľ nepodpísať záverečnú správu o využiteľných množstvách geotermálnych vôd.