hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

December 2021

Nový rok sa dá osláviť aj bez ohrozenia prírody

29.12.2021 Používanie zábavnej pyrotechniky je v národných parkoch či iných chránených územiach zo zákona zakázané. Tento zákaz sa vzťahuje aj na silvestrovské oslavy. Ľudia, ktorí žijú v chránených územiach, sú napriek tomu každý rok svedkami porušovania tohto zákazu. Následkom novoročných osláv môže byť úhyn vyplašených zvierat, ich zranenie, dezorientovaný útek, ale aj znečistenie podzemných vôd ťažkými kovmi.

Rybári budú môcť za určitých podmienok plašiť a strieľať kormorány

21.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) vníma citlivo problémy rybárov, ktoré im spôsobujú nálety kormoránov. V tejto súvislosti MŽP rozhodlo o udelení výnimky na odstrel a rušenie zákonom chráneného morského vtáka na žiadosť Slovenského rybárskeho zväzu. Celý proces sa riadil správnym konaním a MŽP ho nijakým spôsobom nezdržovalo.

Reakcia MŽP na vyjadrenia ZMOS v súvislosti s chýbajúcou vodárenskou infraštruktúrou v obciach

20.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) súhlasí s vyjadreniami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o nevyhnutnosti rozširovať vodárenskú a kanalizačnú sieť, zvýšiť komfort obyvateľov miest a obcí a tiež zabrániť znečisťovaniu životného prostredia. MŽP však odmieta obvinenia z nečinnosti. Tempu rozvoja vodárenskej infraštruktúry v slovenských mestách a obciach pomôžu legislatívne zmeny a viac peňazí, ktoré presadzuje MŽP.

Slovensko ako líder celoeurópskej iniciatívy na ochranu pôdy na Rade ministrov pre životné prostredie

20.12.2021 Slovensko vníma pozitívne pokrok v oblasti ochrany pôdy, osobitne z pozície lídra - iniciátora výzvy pre posilnenie ochrany pôdy a predloženia nových účinných návrhov zákonov o pôde na úrovni Európskej únie (EÚ). K výzve Slovenskej republiky sa pripojilo ďalších 10 členských krajín. Výzva bola adresovaná Európskej komisii v nadväznosti na pripravovanú Stratégiu EÚ pre pôdu, ktorá bola zverejnená v novembri. Cieľom tejto stratégie je zvýšiť zásoby uhlíka v poľnohospodárskej pôde, bojovať proti dezertifikácii, obnovovať degradovanú krajinu a pôdu a zabezpečiť, aby všetky pôdne ekosystémy EÚ boli do roku 2050 zdravé.

Minister Ján Budaj: Spravodlivosti pri vyšetrovaní únosu prezidentovho syna už nič nestojí v ceste

16.12.2021 Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes rozhodol o pokračovaní trestného konania v prípade Mečiarových amnestií, ktoré sú krvavou škvrnou v dejinách Slovenskej republiky. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vlieva nádej v spravodlivosť a právoplatné odsúdenie zločinov spáchaných v 90-tych rokoch 20. storočia. Konkrétne ide o násilné zavlečenie Michala Kováča ml., syna vtedajšieho prezidenta, do cudziny v auguste 1995, ale aj o ďalšie zločiny, ktoré súvisia s násilným zavlečením. Dnes si opätovne Ján Budaj, minister životného prostredia, pripomenul s Igorom Matovičom, predsedom hnutia OĽANO, Annou Remiášovou, poslankyňou Národnej rady SR, matkou zavraždeného Róberta Remiáša a vyšetrovateľom násilného zavlečenia Petrom Vačokom, že organizátori a vykonávatelia únosu a vraždy neboli doteraz potrestaní.

Čisté Slovensko potrebuje silu občianskych a podnikateľských iniciatív

16.12.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) víta iniciatívy podnikateľov, ktoré podporujú plán očistiť Slovensko od odpadu. Slovenská príroda je stále zaplavená nelegálnymi skládkami a plastovým odpadom. Envirorezort podporuje uvedomelé iniciatívy, ktoré podporujú snahu zbaviť Slovensko čiernych skládok. Okrem občianskych združení kampane realizujú aj obchodné reťazce, ktoré sú presvedčené, že aj zákazník vie oceniť spoločenskú zodpovednosť podnikateľských subjektov. S vítanou iniciatívou práve začal obchodný reťazec pod názvom „Upracme si Slovensko“. Kampaň ministerstva Čisté Slovensko vytvorí priestor pre koordinovanie a podporu podobných kampaní a fungovať bude počas celého roku 2022. Jej cieľom bude odstrániť čo najviac čiernych skládok a zabezpečiť odpadové hospodárstvo v mestách a obciach Slovenska na úrovni 21. storočia.

Slovenské národné parky posúvame do 21. storočia

15.12.2021 Historický moment pre ochranu prírody na Slovensku. Plénum Národnej rady Slovenskej republiky schválilo poslaneckú novelu zákona o ochrane prírody, ktorá zabezpečí ochranu národných parkov. Novela zákona umožní právnu subjektivitu našich národných parkov a tiež sociálno-ekonomický rozvoj regiónov Slovenska. Reformné zmeny v riadení národných parkov presadzuje ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja.

Minister Budaj apeluje na ľudí, aby boli v prírode aj v zime opatrní

14.12.2021 Ministerstvo životného prostredia vyjadruje ľútosť nad úmrtím dvoch skialpinistov, ktorí zahynuli v pondelok 13. decembra pri zosuve lavíny v Národnom parku Veľká Fatra.
Lavína zasypala dvojicu skialpinistov, spustila sa medzi Krížnou a Frčkovom smerom do Suchej doliny. Svedkovia udalosti okamžite po zosuve lavíny privolali na miesto Horskú záchrannú službu a začali prehľadávať lavinište. Podľa Správy Národného parku Veľká Fatra bol pohyb skialpinistov v súlade s návštevným poriadkom národného parku.

Do konca budúceho roka budeme zálohovať 60 percent PET fliaš a plechoviek

09.12.2021 Ministerstvo životného prostredia si pri návratnosti jednorazových nápojových obalov v systéme zálohovania položilo vyššie ciele. Tie sú pretavené do novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Namiesto pôvodnej 77 percentnej návratnosti PET fliaš a plechoviek v roku 2023 sa cieľ navyšuje na 80 percent a v roku 2024 by Slovensko malo dosiahnuť návratnosť na úrovni 85 percent. Slovensko sa zároveň zaväzuje, že cieľ 90 percentnej návratnosti dosiahne už v roku 2025.

Koniec držby vzácnych zvierat v zajatí, súkromné chovy si ich ale môžu ponechať na dožitie

09.12.2021 Držba mačkovitých šeliem, medveďov a primátov v súkromných chovoch sa od februára 2022 stane minulosťou. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi (tzv. zákon CITES). Zmena sa však nevzťahuje na jedince držané pred nadobudnutím účinnosti tohto zákazu, tie si držitelia budú môcť ponechať na dožitie.

Reakcia MŽP na vyjadrenia ZMOS v súvislosti s riešením odstraňovania čiernych skládok

09.12.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj oceňuje výzvu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a v tejto súvislosti sa stretne s jej predsedom, aby spoločne pripravili kampaň za vyčistenie Slovenska.

Zelená linka je nápomocná pri odstraňovaní nelegálnych skládok

09.12.2021 Zelená linka zriadená pre informovanie a pomoc v oblasti životného prostredia pomohla odstrániť nelegálnu skládku komunálneho odpadu v obci Kaplna v okrese Senec. Tá sa nachádzala na pozemku vzdialenom približne 50 metrov od posledného rodinného domu v obci. V zadnej časti pozemku boli pohodené plastové fľaše, obaly od chemikálií, nábytok, či rôzny iný odpad, ktorý sa pri veternom počasí rozfúkaval do okolia. Zelenú linku preto e-mailom začiatkom roka kontaktoval znepokojený obyvateľ obce. Tá sa okamžite začala podnetom zaoberať.

Slovensko sa v reforme národných parkov inšpiruje aj príkladom z Poľska

06.12.2021 Správne fungujúce národné parky prinášajú rozvoj regiónov, podporujú udržateľný turizmus, zamestnávajú stovky pracovníkov a predovšetkým zachovávajú prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie. Príkladom pre Slovensko je v tomto smere aj Poľsko s 23 národnými parkami, pričom každý z nich zabezpečuje správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Na pozvanie Małgorzaty Golińskej, štátnej tajomníčky Ministerstva klímy a životného prostredia Poľska, sa vo Varšave konalo bilaterálne stretnutie so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR Michalom Kičom. Hlavnou témou debaty bola výmena skúseností s riadením národných parkov, ale aj pripravovaných zmenách v oblasti posilnenia ochrany prírody a biodiverzity medzi oboma partnermi. Aj Poľsko pripravuje osobitný zákon o národných parkoch.

Historická spolupráca pri obnove rodinných domov s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj

03.12.2021 Zelenému reštartu Slovenska pomôžu investície z Plánu obnovy a odolnosti SR, predovšetkým vyše pol miliardy eur na obnovu rodinných domov. Počíta sa s energetickou obnovou 30 tisíc domov. V tejto súvislosti bude potrebná finančná spoluúčasť zo strany domácností. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky uzavrelo spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) Memorandum o porozumení pri realizácii obnovy rodinných domov.

Reakcia MŽP na vyjadrenia Klubu 500 k novele zákona o environmentálnych záťažiach

03.12.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) presadzuje systémové zmeny a spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží. Z pohľadu MŽP je kľúčové, aby sa majitelia toxických skládok, brownfieldov a ďalších znečistených území nemohli ďalej zbavovať svojej zodpovednosti. Minister životného prostredia Ján Budaj je presvedčený, že poslanci parlamentu prelomia veto prezidentky SR pri novele zákona o environmentálnych záťažiach. Schváliť novelu odporúčal poslancom NR SR aj Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Pri opakovanom schválení zákona sa „za“ vyjadrilo 89 poslancov.

Ochrana prírody bola dominantnou témou ministrov V4, Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska

03.12.2021 Ministri krajín Vyšehradskej štvorky a Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska diskutovali v rámci videokonferencie o ochrane lesov, podpore zachovania biodiverzity, ale tiež o lepšej ochrane včiel, či vytvorení novej spoločnej environmentálnej značky „Vyšehrad“. Slovenskú republiku zastupoval na rokovaní minister životného prostredia Ján Budaj.

Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia zaslala formálne oznámenie v súvislosti so smernicou o čistení odpadových vôd

02.12.2021 Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd. Na základe informácií, ktoré Bruselu poskytli slovenské orgány, Európska komisia vyhodnotila, že Slovensko nemá vybudované dostatočne primerané systémy čistenia odpadových vôd v 19 z celkovo 356 aglomerácií. Slovensko má teraz dva mesiace na to, aby EK odoslalo svoju odpoveď na formálne oznámenie.

Z ochrany lesov na Spiši profitujú aj súkromní vlastníci

02.12.2021 Fungujúce národné parky prinášajú prosperitu regiónom a zvyšujú kvalitu života ľudí na vidieku. Presviedčajú sa o tom aj súkromní vlastníci lesov pri Kežmarku a Spišskej Belej, ktorí využili možnosť čerpania finančnej podpory zo strany Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ide o významný príklad spolupráce lesníkov a štátnych ochranárov, keď spoločne prispievajú k adaptácii lesných ekosystémov na zmenu klímy na územiach NATURA 2000.

Dotácie z Envirofondu budú dostupnejšie

02.12.2021 Poskytovanie dotácií z Environmentálneho fondu bude jednoduchšie a prehľadnejšie. Prostriedky fondu pôjdu prioritne na ochranu a starostlivosť o životné prostredie v súlade s Envirostratégiou 2030. Poslanci parlamentu schválili v prvom čítaní legislatívnu zmenu z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP), ktorá novelizuje zákon o Environmentálnom fonde a tiež zákon o obchodovaní s emisnými kvótami.