hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Júl 2021

Monitoring medveďov sa má ukončiť do konca leta

30.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR spolu so Štátnou ochranou prírody intenzívne hľadajú spôsob, ako urýchliť sčítanie populácie medveďov na Slovensku genetickým výskumom, ktorý sa začal v septembri 2019. Tento spôsob poskytuje relevantné informácie o stave populácie medveďa hnedého v krajine, ale aj podrobnejšie informácie o jeho lokálnom výskyte. Na výskume spolupracujú pracovníci Štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) s odborníkmi z Karlovej univerzity v Prahe.

Dva medvede sa zrejme stali obeťou pytliakov

28.07.2021 Štátna ochrana prírody SR zasahuje v priebehu 24 hodín už pri druhom náleze uhynutého medveďa, z ktorých ani jeden za života nevykazoval synantropné správanie.

Ďalšou zastávkou odborných diskusií o transformácii národných parkov je NAPANT

28.07.2021 V poradí piata zo série odborných konzultácií na tému reformy národných parkov sa dnes uskutočnila na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) v Banskej Bystrici. Cieľom stretnutí odborníkov ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva, poslancov NR SR so zástupcami národných parkov, samospráv, štátnych lesov a tiež neštátnych vlastníkov lesov je podať ucelený obraz o procese premeny národných parkovna životaschopné územia, vysvetliť všetkým dotknutým stranám, ako sa reforma dotýka ich majetku, vlastníckych práv a budúcnosti vôbec.

Na najrozsiahlejšom ihličnatom území Slovenska vo Veľkej Fatre pokračujú diskusné fóra k pripravovanej reforme

27.07.2021 Debaty pod vedením Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva SR (MPRV) , zamerané na prevod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody, dnes pokračujú v NP Veľká Fatra. V budove Mestského úradu Vrútky sa dnes zišli poslanci – Jaromír Šíbl a Mária Šofranko, zástupcovia štátnych lesov, samospráv spolu s neštátnymi vlastníkmi lesných parciel.

Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú v Turčianskej kotline

26.07.2021 Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračujú v Malej a Veľkej Fatre. V budove Správy Národného parku Malá Fatra vo Varíne sa dnes stretli zástupcovia oboch ministerstiev, poslanci Národnej rady SR (NRSR) – podpredseda NRSR Milan Laurenčík, Jaromír Šíbl spolu s Máriou Šofranko. Predstavitelia miestnych lesníckych organizácií, samospráv a súkromných vlastníkov lesov. V utorok 27. júla budú pokračovať debaty o NP Veľká Fatra na Mestskom úrade vo Vrútkach.

Odborné diskusie k reforme ochrany prírody pokračujú v Slovenskom krase

23.07.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) pokračuje v odborných diskusiách o transformácii národných parkov v NP Slovenský kras. Do odbornej diskusie sa okrem pracovníkov oboch ministerstiev zapojili aj zástupcovia samosprávy a predstavitelia neštátnych vlastníkov lesov.

Odborné diskusie k reforme ochrany prírody sa začali v najmenšom národnom parku Slovenska

22.07.2021 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR. Prvá odborná diskusia sa uskutočnila v Pieninskom národnom parku za účasti pracovníkov oboch ministerstiev, poslancov NR SR, ale aj zástupcov samospráv a neštátnych vlastníkov lesov.

Vyhlásenie MŽP k situácii v Podhájskej

21.07.2021 V súvislosti s čerpaním geotermálnych vôd v Podhájskej a prebiehajúcim vyšetrovaním sa šíria dezinformácie. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa v otázkach prípustnej rádioaktivity v geotermálnej vode kúpaliska Podhájska obráti na Štátnu kúpeľnú komisiu Ministerstva zdravotníctva SR, aby podrobnejšie analyzovala daný stav.

Stanovisko MŽP k aktuálnej situácii s čerpaním termálnych vôd v obci Podhájska

18.07.2021 Súčasné vedenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) urobí všetko pre obnovenie využívania termálnej vody v obci Podhájska. Nemôže ale pripustiť pokračovanie porušovania zákonov. Aktuálne zistenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície SR preukazujú, že pri prevádzke kúpaliska sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Ich hodnota pritom výrazne prekračuje zdravotné limity.

V zelenom verejnom obstarávaní sa Slovensko polepšilo

14.07.2021 Ministerstvo životného prostredia dnes vládu informovalo o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek. Napriek tomu, že sa oproti minulosti podiel zeleného obstarávania zvýšil, tak stále je nutné vykonať zmeny k ešte lepším výsledkom.

Na Slovensku pribudne ďalších šesť chránených území

14.07.2021 Vláda dnes prerokovala a schválila šesť nariadení, vďaka ktorým vzniknú tri chránené areály, dve prírodné rezervácie a jedna národná prírodná rezervácia. Účinnosť nadobudnú 1. augusta 2021.

Ministerstvo životného prostredia víta začiatok diskusie ku kľúčovej klimatickej reforme EÚ

14.07.2021 Európska komisia (EK) zverejnila dlho očakávaný legislatívny balík, ktorý nazvala Fit for 55. Jeho najdôležitejším cieľom je dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov na európskej úrovni o 55 % do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990, zmierniť dôsledky klimatickej krízy a podporiť obehové hospodárstvo. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) víta otvorenie diskusie k legislatívnemu balíku opatrení Fit for 55, ako aj spoločný európsky cieľ dosiahnuť udržateľné a neutrálne hospodárstvo do roku 2050, zabezpečiť dekarbonizáciu priemyslu, dopravy, ochranu lesov, ovzdušia a vodných zdrojov.

Zásahový tím pristúpil k eutanázii rizikového medveďa z Jasenskej doliny

13.07.2021 Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) musel uspať a usmrtiť medveďa, ktorý nezvratne stratil plachosť. Pohyboval sa v okolí obce Belá-Dulice v okrese Martin.

Ministerstvo životného prostredia spúšťa Turistický semafor

09.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Slovenskou agentúrou životného prostredia spustí v sobotu 10.7.2021 webovú aplikáciu s názvom Turistický semafor. Tá pomôže turistom získať informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených krajinných oblastiach.

Povodne spôsobili v druhej polovici minulého roka miliónové škody

07.07.2021 Ministerstvo životného prostredia predložilo na dnešnom rokovaní vlády Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2020. V sledovanom období sa vyskytli povodne vyvolané najmä charakterom počasia.

Rezort životného prostredia presadzuje férové nakladanie s drevom

07.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) konštatuje, že vojenské lesy budú príkladom moderného systému evidencie nakladania s drevom, ktorý pre MŽP pomáha vykonávať efektívne kontroly. V rámci neho sa označuje každý kus drevnej hmoty. Vďaka tomu je možná centralizovaná elektronická evidencia dreva.

Problémových medveďov je nutné hlásiť predovšetkým Zásahovému tímu

03.07.2021 Zásahový tím pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR žiada občanov, aby ho nezabúdali kontaktovať, ak sú svedkami medvedej aktivity pri ľudských obydliach. Opakovane sa totiž stáva, že občania sa s postrehmi obracajú prioritne na iné miesta – napríklad na médiá, či sociálne siete.

MŽP odmieta dezinformácie o reforme národných parkov

02.07.2021 Ministerstvo životného prostredia SR konštatuje, že práve v deň, keď má prísť k schvaľovaniu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, zabezpečujúcej prechod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod ŠOP SR, v snahe zabrániť tejto reforme príspevková organizácia Štátne lesy TANAP-u nechala zneužiť svoju stránku na sociálnej sieti na propagandu a šírenie dezinformácií Filipom Kuffom, poslancom Národnej rady zvoleným za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

Poslanci urobili ďalší krok k reforme ochrany prírody

02.07.2021 Skutočná ochrana národných parkov je bližšie k realite. Poslanci Národnej rady SR dnes v prvom čítaní podporili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá pomôže premeniť národné parky na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov v Európe. Reformu národných parkov predložilo na rokovanie parlamentu 18 poslancov.

V Hornom Hričove spustili unikátnu triediacu linku

02.07.2021 V Hornom Hričove slávnostného uviedli do prevádzky dve unikátne technologické zariadenia v Centre zhodnocovania odpadov. Centrum ako prvé na Slovensku má kompletnú mechanicko-biologickú úpravu odpadu pred skládkovaním. Úprava a stabilizácia biologickej zložky odpadu je dôležitá, keďže linkou vytriedená biologická zložka prejde kompostovacím a fermentovacím procesom (stabilizáciou) v uzavretých boxoch a až potom sa bezpečne uloží na skládku. Vďaka tomu sa z odpadu neuvoľňujú rizikové plyny pre klímu.