hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Máj 2021

Šetrením Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa preukázalo, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch

29.05.2021 SIŽP zistila, že kontrolovaný subjekt odobral podzemnú geotermálnu vodu z vrtu PO- 1 v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy. SIŽP uložila pokutu 128 978 eur, ale dotknutý podnikateľský subjekt GEO TERMÁL Podhájska, s.r.o., sa odvolal. Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Slovenská inšpekcia životného prostredia zamietla odvolanie spoločnosti Koliba, a.s., a uloženú pokutu v plnom rozsahu potvrdila

28.05.2021 Ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ako druhostupňový orgán, preskúmalo v odvolacom konaní uloženie pokuty spoločnosti KOLIBA, a.s. a potvrdilo rozhodnutie prvostupňového orgánu, Inšpektorátu životného prostredia Bratislava (IŽP BA), stáleho pracoviska Nitra, zo dňa 28.12.2020. Výška pokuty uložená podľa ustanovenia § 75 ods. 9 vodného zákona sa nemení, pre závažnosť previnenia spoločnosti KOLIBA, a.s. zostáva výška uloženej pokuty na sume 135 000 eur.

Vodohospodári po prvý raz v histórii vodného diela Gabčíkovo pripravili za jeden rok až dve simulované záplavy starých ramien a koryta Dunaja

26.05.2021 Simulované záplavy sú pre dunajskú prírodu mimoriadne prospešné, pretože pomáhajú zachovať priaznivý stav druhov rastlín, živočíchov a biotopov európskeho významu. V rámci simulovanej záplavy prietok vody dosahuje 90 kubických metrov za sekundu.

Dnes začíname historickú transformáciu národných parkov na Slovensku

24.05.2021 Jednotná správa štátnych pozemkov v národných parkoch, ako aj väčšie kompetencie vedení národných parkov – to je jediná cesta, ako ochrániť prírodné bohatstvo Slovenska. To je hlavným cieľom novely zákona o ochrane prírody, ktorú dnes 24. mája 2021, symbolicky na Európsky deň národných parkov, postúpilo ministerstvo životného prostredia (MŽP) do legislatívneho procesu.

22. máj patrí rozmanitosti života na Zemi – biodiverzite

21.05.2021 Za posledné roky sa výrazne znižuje biologická diverzita, teda rozmanitosť všetkých žijúcich organizmov na našej planéte. Poškodzovanie ekoystémov má závažné dopady na kvalitu života všetkých organizmov. Minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na všetkých ľudí, aby prehodnotili vzťah k prírode a starostlivosti o životné prostredie.

Európske ocenenie NATURA 2000

21.05.2021 Symbolicky – 21. mája, na európsky deň NATURA 2000, Európska komisia (EK) vyhlásila v poradí 6. ročník ceny NATURA 2000. Z celosvetového hľadiska ide o najrozsiahlejšiu sústavu chránených území, ktorá pozostáva z chránených vtáčích území a území európskeho významu. Táto sústava zaberá 18 percent pevniny štátov Európskej únie (EÚ). V predchádzajúcich ročníkoch v súťaži uspeli aj projekty so Slovenska.

Ochrana opeľovačov musí byť prioritou viacerých rezortov

21.05.2021 Na pôde Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) sa dnes uskutočnilo stretnutie so zástupcami Slovenského zväzu včelárov, ktoré sa konalo pri príležitosti Svetového dňa včiel (20.5.) a Medzinárodného dňa biodiverzity (22.5.). Predstavitelia MŽP spolu s včelármi hľadali možnosti, ako čo najväčšmi ochraňovať opeľovačov na Slovensku.

MŽP vyzýva obce a okresné úrady, aby vykonali inventúru protipovodňových hrádzí a vykonali technicko-bezpečnostné kontroly

20.05.2021 Verejná správa musí poznať stav jednotlivých vodných stavieb a manažment s vodou v krajine musí mať jasné pravidlá. Na tlačovej konferencii to dnes zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

Envirorezort podporuje iniciatívu OZ Pre Dolinu

20.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR podporuje iniciatívu občianskeho združenia Pre Dolinu na vyhlásenie stavebnej uzávery pre Demänovskú dolinu. Predloženie petície za záchranu Demänovskej doliny enviro rezort vníma ako pozitívny príklad snahy predovšetkým miestnych obyvateľov na zachovanie prírodných hodnôt. Minister Ján Budaj podporí aj snahu organizátorov o prerokovanie petície v parlamente. Ide totiž o významné územie z hľadiska ochrany prírody a krajiny, ktoré v súčasnosti predstavuje Národný park Nízke Tatry a Národná prírodná rezervácia Demänovská dolina.

Minister Budaj otvoril konferenciu Race to Zero

19.05.2021 Slovensko a Spojené kráľovstvo začínajú novú formu spolupráce pri dosahovaní klimatických cieľov. S týmito slovami otvoril minister životného prostredia Ján Budaj konferenciu Race to Zero (Preteky k nule), ktorá sa dnes začala na Smolenickom zámku. Otvoreniu konferencie predchádzalo bilaterálne rokovanie ministra Jána Budaja s britskou ministerkou pre Európu Wendy Morton.

MŽP podporí z eurofondov budovanie envirocentier so zameraním na zmenu klímy za 10 miliónov eur

19.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) otvorí 20. mája novú výzvu z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie environmentálnych centier pre informačné aktivity v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Na tento účel je alokovaných 10 mil. eur z Kohézneho fondu.

Sieť chránených území na Slovensku sa opäť rozšíri

19.05.2021 Dnešným rozhodnutím vlády sa opäť rozšíri sieť chránených území na Slovensku. Schválením šiestich nariadení sa vyhlasujú chránené areály Hradná dolina, Kulháň, Rimava, Temešská skala, prírodná pamiatka Brezovská dolina a prírodná rezervácia Záhradská. Nariadenia vlády predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Ján Budaj. Účinnosť nadobudnú 1. júna 2021.

Štátny tajomník envirorezortu mieri na miesto nešťastia

17.05.2021 Po pretrhnutí hrádze sa obec Rudno nad Hronom ocitla pod vodou. Štátny tajomník Michal Kiča prerušil svoju pracovnú návštevu v Tatrách a smeruje do obce, aby sa skontaktoval s krízovým štábom a oboznámil sa s povodňovou situáciou.

Proces Životné prostredie a zdravie pokračuje v metropole Rakúska

17.05.2021 Vo Viedni sa dnes začala dvojdňová ministerská konferencia Doprava, zdravie a životné prostredie v paneurópskom regióne. Ide o spoločný proces Európskej hospodárskej komisie OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, ktorého cieľom je prijať opatrenia na dosiahnutie udržateľnej, ekologickej a zdraviu prospešnej mobility. Na podujatí online vystúpi minister životného prostredia Ján Budaj.

Envirorezort a zástupcovia ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska vidia priestor pre užšiu spoluprácu

14.05.2021 Na pôde Ministerstva životného prostredia (MŽP) sa dnes konalo stretnutie so zástupcami ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. Podľa štátneho tajomníka Michala Kiču envirorezort preferuje, aby sa zvyšovanie kvality ochrany životného prostredia uskutočnilo za úzkeho zapojenia neštátnych vlastníkov.

Výzva: Neprikrmujte tatranské medvede

14.05.2021 Na turistami vyhľadávanom chodníku medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom monitoruje Zásahový tím MEDVEĎ pohyb medvedice s dvomi mladými. Medvedica stratila plachosť. Zatiaľ síce nevykazuje známky agresivity, ochranári napriek tomu zdvíhajú varovný prst. Ministerstvo životného prostredia SR apeluje na všetkých návštevníkov Tatier, aby sa správali zodpovedne a divoké šelmy nelákali na potravu, nefotili sa s nimi, nepribližovali sa k nim a zbytočne ich neprovokovali.

Veľké vody odhalili vážne pochybenia

12.05.2021 Spravodlivosť a transparentnosť prideľovania dotácií má pre ministra životného prostredia Jána Budaja najvyššiu prioritu. Predchádzajúce vedenie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) schválilo, prostredníctvom Environmentálneho fondu, na dobudovanie kanalizácií a vodovodov dotácie pre 26 obcí za 40 miliónov eur. Stalo sa tak tri dni po parlamentných voľbách 2020 (podpísal Á. Érsek). Minister Ján Budaj nariadil audit. Na základe neho fond začal s finančnou kontrolou projektov samospráv. V prípade preukázania pochybení zo strany finančnej kontroly Envirofondu, rezort životného prostredia postúpi projektové spisy na prešetrenie Úradu pre verejné obstarávanie a, ak budú podozrenia z porušenia zákona, obráti sa aj na orgány činné v trestnom konaní.

Plán obnovy a odolnosti pomôže rozvoju Polonín

10.05.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP) presadilo rozvojové projekty pre Národný park (NP) Poloniny a NP Muránska planina za 16 miliónov eur. Rozvojové projekty budú zamerané na vytvorenie pracovných príležitostí, predovšetkým v sektore prírodného turizmu, prírode blízkeho obhospodarovania lesa a nadväzujúcich činností.

Reakcia ministerstva životného prostredia na spoločné vyjadrenie piatich záujmových združení

07.05.2021 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) odmieta agresívne vyhlásenie piatich záujmových organizácií. Ide o organizácie, ktoré nesú určitý diel zodpovednosti za rozvoj vidieka, pôdohospodárstva alebo lesníctva – no náhle by svoje nedostatky a zlyhania chceli preniesť na ochranárov, resp. na MŽP – a dokonca, čo je celkom absurdné – na ochranu vlkov.

Envirorezort: Plán obnovy a odolnosti prvýkrát v regiónoch. Pomôže rozvoju Muránskej planiny

07.05.2021 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) presadilo realizáciu plánu rozvoja na Muránskej planine, ktorý pomôže regiónu pri jeho transformácii a zabezpečí nové pracovné miesta bez negatívneho dopadu na životné prostredie. Na stretnutí so zástupcami samospráv, cestovného ruchu a Lesov SR to povedal štátny tajomník Michal Kiča.

Minister Ján Budaj: Predstavitelia totalitného režimu prídu o štedré dôchodky

06.05.2021 Predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek sa majú znížiť dôchodky. Vyplýva to z návrhu nového zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu, o ktorom majú rokovať poslanci Národnej rady SR.

Minister Budaj odmieta kriminalizovanie členov zásahového tímu MEDVEĎ

05.05.2021 Minister životného prostredia Ján Budaj stojí na strane zásahového tímu MEDVEĎ. Jeho členov v týchto dňoch vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní pre podozrenie z porušenia zákona o poľovníctve pri eutanázii synantropných medveďov v Tatrách. Minister Ján Budaj sa v tejto veci obráti listom na ministra vnútra Romana Mikulca.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2020 monitorovalo 23 lokalít zosuvov a svahových deformácií

05.05.2021 V dôsledku klimatických zmien, najmä dlhotrvajúcich a extrémnych zrážok, narastá počet mimoriadnych udalostí, ktoré ohrozujú životy, zdravie a majetok obyvateľov. Najväčšiu hrozbu predstavujú opakujúce sa havarijné zosuvy. Vyplýva to z Informácie o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR. Dokument, ktorý pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v spolupráci so Štátnym geologickým ústavom Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), poukazuje na možné prírodné ohrozenia a možnosti predchádzania týmto haváriám. Súčasťou monitoringu geologických faktorov životného prostredia je okrem zosuvov aj sledovanie a zisťovanie údajov o riečnych sedimentoch. Z dokumentu MŽP vyplýva, že dlhodobo sú znečistené slovenské rieky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec.

Zásahový tím MEDVEĎ rozhodol o uspatí tatranských medveďov, ktoré stratili plachosť

03.05.2021 Štátna ochrana prírody roky varuje všetkých poľovníkov pred nevhodným prikrmovaním, ktoré láka divú zver bližšie k obciam. Rovnako upozorňuje starostov a občanov podhorských a horských obcí pred zlým nakladaním s odpadmi. Jedno aj druhé spôsobuje nežiadúcu zmenu chovania divokých zvierat (synantropnosť). Dochádza u nich ku strate plachosti a ku zmene spôsobu ich obživy, ktoré sú nevratné. Synantropné jedince sa už nevedia vrátiť k pôvodnému spôsobu života a držia sa v blízkosti ľudských sídel. V prípade medveďa tak vzniká riziko kolízií tejto šelmy s človekom.