hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

December 2020

Envirorezort vyberá správcu zálohového systému

31.12.2020 Ministerstvo životného prostredia dnes pokračovalo v procese výberu správcu zálohového systému PET fliaš a plechoviek. Na pôde ministerstva sa uskutočnila tretia, ústna časť výberového konania. V rámci verejnej prezentácie záujemca o správu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje predstavil svoj návrh realizácie systému výberovej komisie aj verejnosti, pričom verejnosť mohla klásť otázky prostredníctvom sociálnej siete a aplikácie SLIDO.

Ochrane slovenskej prírody pomôžu aj prostriedky EÚ

28.12.2020 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) získalo prvý dlhoročný integrovaný projekt LIFE zameraný na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 na Slovensku. Je financovaný z programu Európskej únie a realizovaný bude v priebehu nasledujúcich 10 rokov. Vynaloží sa naň viac ako 16,5 milióna eur, pričom takmer 10 miliónov bude pochádzať z komunitárnych zdrojov EÚ.

Vypočítaj si svoju stopu!

18.12.2020 Ministerstvo životného prostredia ponúka pred koncom roka 2020 kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Za pár minút si s jej pomocou vypočítate, koľko kilogramov emisií skleníkových plynov máte v tomto roku na svedomí. Kalkulačka pracuje s údajmi od užívateľa o jeho spôsoboch dopravy, bývania, či spotreby. Pri bývaní sa úroveň spotreby vyhodnocuje nie iba cez energetické parametre domu, ale aj cez množstvo používaných spotrebičov.

Ministerstvo životného prostredia bilancuje rok 2020: Vyhlásených bolo viac chránených území, než kedykoľvek predtým

17.12.2020 V roku 2020 sa podarilo vedeniu ministerstva životného prostredia (MŽP) dostať svoje témy do pozornosti nielen odborných kruhov, ale aj širokej verejnosti. Minister Ján Budaj uspel na vláde s väčším počtom návrhov na vyhlásenie chránených území, než ktokoľvek predtým. A to aj napriek tomu, že k jeho vymenovaniu došlo len pred 9 mesiacmi, teda presne 21.3.2020.

Brusel: Ministri životného prostredia rokujú o klíme aj o postupnej transformácii chemického priemyslu

17.12.2020 Slovensko podporuje ciele Európskej únie, celosvetového lídra v boji proti zmene klímy. Zároveň však zastáva názor, že EÚ musí od medzinárodných partnerov dôslednejšie vyžadovať dodržiavanie nimi stanovených záväzkov.

Povodne spôsobili v prvom polroku škody za takmer 1,7 milióna eur

16.12.2020 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) dnes na vláde predstavilo Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od januára do konca júna 2020.

Začína reforma národných parkov

15.12.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil legislatívne opatrenia, ktorými chce zabrániť v devastácií chránených území a zároveň odvrátiť žalobu Európskej komisie za nedostatočnú ochranu hlucháňa na Slovensku.

Ministerstvo životného prostredia je o krok bližšie k celoročnej ochrane vlka

14.12.2020 Aktívna komunikácia ministerstva životného prostredia so Zväzom chovateľov oviec a kôz priniesla kompromisné návrhy, ktoré skvalitnia ochranu prírody a zároveň budú osožné pre zachovanie ovčiarstva na Slovensku.

Ministerstvo vyzýva k okamžitému nahláseniu korupčného správania

11.12.2020 V súvislosti s medializovaným podozrením z korupčného správania pri problémoch okolo nevyplatenia plnej sumy za výstavbu čističky odpadových vôd v Malom Slavkove ministerstvo životného prostredia vyzýva občanov, aby pri analogických prípadoch čo najskôr kontaktovali orgány činné v trestnom konaní a nahlásili svoje podozrenia z korupčného správania pri žiadostiach o dotácie z dotačných schém spadajúcich pod MŽP, respektíve ak sa o čomsi podobnom dozvedeli inak.

Envirorezort si pripomína udalosti pádu železnej opony

10.12.2020 Patrí k pamätným momentom ponovembrových udalostí 89 a dôkazom silnejúcej občianskej angažovanosti. Reč je o pochode „Ahoj, Európa!“, ktorý sa uskutočnil 10. decembra 1989, na Medzinárodný deň ľudských práv a slobôd. Symbolický akt masového prekročenia hranice medzi Bratislavou a rakúskym Hainburgom iniciovali čelní predstavitelia hnutia Verejnosť proti násiliu – vrátane súčasného ministra životného prostredia Jána Budaja. Pri príležitosti 31. výročia pádu železnej opony dnes slávnostne odhalili tabuľu na pamätníku Srdce Európy na dunajskom nábreží v Devíne.

IEP: Kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú postačujúce

07.12.2020 „V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke 22 zariadení s technológiou na zhodnocovanie kuchynského bioodpadu s odhadovanou ročnou kapacitou 152 až 190 tis. ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú síce postačujúce, ale nie sú rovnomerne rozložené“, hodnotí Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

Výstavbu a dopravu v Demänovskej doline treba obmedziť

04.12.2020 Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča dnes navštívil Demänovskú dolinu, aby sa na mieste informoval o stavebných plánoch samosprávy a developerov a zorganizoval on-line diskusiu za účasti ministra Jána Budaja.

Minister Budaj sa poďakoval tímu záchranárov potopeného remorkéra

02.12.2020 Remorkér, ktorý sa potopil 20. novembra v Bratislave, dnes vytiahli z Dunaja. Úspešné záchranárske práce na mieste ocenil aj minister životného prostredia Ján Budaj.

2 mil. EUR na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií

02.12.2020 MŽP SR plánuje poskytnúť v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia 2 mil. EUR z Kohézneho fondu na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií ako aj vypracovanie metodík na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií.

Ministerstvo životného prostredia vyhralo v spore o desiatky miliónov eur s Interblue Group

02.12.2020 Okresný súd Bratislava I na pojednávaní rozhodol v prospech štátu spor so spoločnosťou Interblue Group (Europe) AG. Súd žalobu spoločnosti o zaplatenie 34 miliónov 643 tisíc eur v celom rozsahu zamietol. Spor sa ťahal od roku 2016 a jeho predmetom boli nároky spoločnosti z predaja emisných kvót ešte z čias prvej Ficovej vlády a ministrov za niekdajšiu SNS.

Envirofond spúšťa elektronické podávanie žiadostí o dotáciu

02.12.2020 Získať dotáciu na verejnú kanalizáciu, vodovod, zberný dvor či kompostáreň je od 1.decembra jednoduchšie. Environmentálny fond, ktorý je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR, začal s elektronickým systémom podávania žiadostí na rok 2021.

Envirorezort podporí tvorbu koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva

01.12.2020 Od 1. decembra 2020 sa v rámci novo vyhlásenej výzvy vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie aktivity tvorby koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva.

Poznáme výsledky súťaže Zlatý mravec 2020

01.12.2020 Na Ministerstve životného prostredia SR ocenili najlepšie projekty odpadového hospodárstva v rámci súťaže Zlatý mravec 2020. Hodnotiaca komisia rozhodla o piatich víťazoch v jednotlivých kategóriách a o udelení jedného čestného uznania. Za envirorezort ocenenia odovzdal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.