hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Júl 2020

Minister Budaj pri príležitosti Svetového dňa strážcov: Ochrana prírody nemôže byť rizikovým povolaním

31.07.2020 Dnes si pripomíname Svetový deň strážcov (World Ranger Day). Jeho cieľom je poukázať na ich úlohu pri ochrane prírody, či záchrane miznúcich druhov rastlín a zvierat. Tento deň je aj spomienkou na ochranárov zabitých alebo zranených pri výkone ich práce - len v minulom roku ich vo svete prišlo o život rekordných 212.

Minister Budaj otvoril náučný chodník do jednej z najvýznamnejších ľadových jaskýň na svete

29.07.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes otvoril vynovený náučný chodník do Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Minister Budaj sa obrátil na NAKA, aby preverila miliónovú odmenu

25.07.2020 Ministerstvo životného prostredia preveruje zmluvy o poskytovaní právnych služieb, v ktorých bola dojednaná podielová odmena, ale o jej oprávnenosti možno pochybovať.

Minister Budaj pokračuje v boji so skládkami: Na Gemeri sa skrýva množstvo arzénu

21.07.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj bol dnes na pracovnom výjazde v regióne Gemer. Pri tejto príležitosti sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a skontroloval skládku toxického odpadu v Nižnej Slanej.

Príprava výberového konania Ministerstva životného prostredia SR

17.07.2020 Ministerstvo životného prostredia pripravuje výberové konanie na pozíciu generálneho riaditeľa Sekcie vôd. Do ukončenia výberu je vedením poverený Ing. Roman Havlíček, environmentalista a krajinný ekológ.

Michal Kiča sa stal štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia

15.07.2020 Vláda dnes na návrh ministra životného prostredia Jána Budaja schválila vymenovanie Michala Kiču do funkcie štátneho tajomníka. Kiča doteraz zastával post generálneho riaditeľa sekcie legislatívy a práva.

Budaj: Zelené verejné obstarávanie na Slovensku zaostáva

08.07.2020 Dnes vzala vláda SR na vedomie informáciu o neúspechu záväzkov bývalej vlády, ktorá síce prijala Akčný plán pre zelené verejné obstarávanie (2016), ale neplnila ho. Napríklad v minulom roku bol podiel zeleného verejného obstarávania iba na úrovni necelých 11 percent pokiaľ ide o počet uskutočnených zákaziek.

Prezidentka Čaputová ocenila prvých sto dní ministra Budaja

07.07.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa prvýkrát pracovne stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Diskutovali o najdôležitejších prioritách zeleného rezortu – odstraňovaní environmentálnych záťaží, ochrane vôd, národných parkov, zmierňovaní dôsledkov zmeny klímy, ako aj financovaní európskej obnovy. Hlava štátu ocenila šéfa envirorezortu, že sa venuje najpálčivejším a dlhé roky neriešeným témam.

Slovensko čelí žalobe, tentokrát za nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho

06.07.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj rešpektuje rozhodnutie Európskej komisie, ktorá podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku za neprijatie primeraných opatrení na záchranu hlucháňa hôrneho. Zároveň podnikne všetky zákonné kroky, aby tento ikonický druh slovenských lesov nadobro nevyhynul.

Minister Budaj navštívil problematické lokality v Trnavskom kraji

03.07.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj bol dnes na návšteve Trnavského samosprávneho kraja, kde sa stretol so županom Jozefom Viskupičom a skontroloval najpálčivejšie environmentálne záťaže a problematické lokality.

Predseda parlamentu, minister pôdohospodárstva a minister životného prostredia našli zhodu pri riešení zonácie Muránskej planiny

02.07.2020 Na pôde ministerstva životného prostredia sa stretli prívrženci aj oponenti zonácie Národného parku Muránska planina, aby spoločne hľadali riešenie. Politickú dohodu sa podarilo dosiahnuť na rokovaní ministra envirorezortu Jána Budaja s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom a ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jánom Mičovským. Diskusie sa zúčastnil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter so svojím zástupcom podpredsedom Ondrejom Lunterom.