hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Október 2020

Minister Ján Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR

29.10.2020 Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR. Cieľom je transformovať štátnu ochranu prírody na účinnejšiu a životaschopnú organizáciu po vzore okolitých krajín, kde národné parky a chránené krajinné oblasti spravujú svoje územia a rozhodujú o nich.

Nagojský protokol oslavuje 10. výročie

29.10.2020 Dnes, 29 októbra, uplynie desať rokov od prijatia protokolu, ktorý bol prijatý počas medzinárodnej konferencie k Dohovoru o biologickej diverzite v japonskej Nagoji. Nagojský protokol je vo svete dôležitým nástrojom v boji proti nelegálnemu získavaniu a využívaniu genetických zdrojov.

Dnešný zásah NAKA proti sudcom a právnikom sa konal aj vďaka podnetu od envirorezortu

28.10.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj v júli oznámil, že rezort kontroluje zmluvy o poskytovaní právnych služieb, v ktorých bola dojednaná podielová odmena vyše 1,6 milióna eur. Tú mal vyplatiť štátny podnik podriadený MŽP - Slovenský vodohospodársky podnik.

Minister Budaj zvyšuje ochranu vlka

28.10.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil návrh legislatívy, ktorou zabezpečí zvýšenú ochranu vlka dravého, tak ako je tomu pri ostatných chránených živočíchoch. Prestane tak byť predmetom každoročnej kvóty pre poľovníkov na jeho lov, zvýši sa jeho spoločenská hodnota a jeho usmrtenie bude trestným činom.

Slovenské banské múzeum bude mať novú riaditeľku

27.10.2020 Novou riaditeľkou Slovenského banského múzea so sídlom v Banskej Štiavnici sa stane Zuzana Denková. Splnila náročné kritériá výberového konania a na základe súčtu bodov z jeho prvej a druhej časti, ju výberová komisia odporučila ako najlepšiu spomedzi prihlásených kandidátok a kandidátov. Do funkcie ju v najbližších dňoch vymenuje minister životného prostredia Ján Budaj.

Boj s envirokriminalitou pokračuje: Ďalšia havária v areáli Chemko Strážske

26.10.2020 Inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia v spolupráci s políciou od soboty večera prešetrujú únik odpadových vôd z areálu Chemko Strážske. Po zásahu na mieste inšpektori kvalifikovali únik z odpadovej rúry do okolitej prírody ako mimoriadne zhoršenie vôd, ktoré bolo spôsobené koróziou nadzemného potrubia. Prevádzkovateľom kanalizácie je spoločnosť TP 2.

Minister Ján Budaj je sklamaný z rozhodnutia agrorezortu loviť vlka aj v nadchádzajúcej poľovníckej sezóne: Zabezpečíme mu ochranu, aká prináleží chráneným živočíchom

23.10.2020 Ministerstvo životného prostredia SR sa nestotožňuje s rozhodnutím agrorezortu, ktorý určil pre poľovnícku sezónu 2020/2021 kvótu lovu vlka a stanovil podmienky jeho lovu.

Luxemburg: Minister Budaj rokuje na zasadnutí Rady Európskej únie pre životné prostredie o klíme aj o biodiverzite

23.10.2020 Spomalenie rastu globálnej teploty, technologická neutralita, či právo členských krajín na určenie vlastného energetického mixu. To sú hlavné body, s ktorými prichádza minister Ján Budaj na Radu ministrov EÚ pre životné prostredie.

Kým odpad nebude dostatočne zabezpečený, medvede budú naďalej hodovať pri kontajneroch

21.10.2020 Mesto Vysoké Tatry neprejavuje zodpovedný prístup pri zabezpečení komunálneho odpadu na svojom území, a to aj napriek opätovným výzvam Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) a Správy TANAPU. Dlhodobým zanedbávaním povinností, vyplývajúcich zo zákona o odpadoch, vedenie mesta znemožňuje účinné zvládnutie problematiky výskytu medveďa hnedého v intravilánoch tatranských osád. Upozorňuje na to generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska v liste, adresovanom primátorovi mesta, a vyzýva ho na bezodkladné riešenie situácie.

Minister Ján Budaj ohlásil kampaň za transformáciu národných parkov: Šanca pre národné parky Slovenska

20.10.2020 Štátne pozemky, na ktorých sú vyhlásené národné parky a ďalšie chránené územia, by mali prejsť do správy Štátnej ochrany prírody SR. Pri príležitosti Dňa stromov informoval minister životného prostredia Ján Budaj o tom, že ministerstvo životného prostredia začne plniť tento cieľ. Teraz envirorezort vyzýva verejnosť, aktivistov a organizácie ochrancov prírody, aby podporili kampaň Šanca pre národné parky Slovenska.

Vyhodnotenie súťaže o cenu Európskeho týždňa mobility 2020

19.10.2020 Za Čistejšiu dopravu pre všetkých v rámci kampane Európsky týždeň mobility (ETM) 2020 zabojovalo svojimi podujatiami a trvalými opatreniami 55 samospráv. Organizácie a inštitúcie sa zapojili 22 originálnymi aktivitami. Do národnej súťaže o Cenu ETM 2020 sa následne prihlásilo 25 samospráv a 11 inštitúcií.

Ministerstvo životného prostredia žiada celoročnú ochranu vlka

19.10.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj je za určenie nulovej ročnej kvóty na lov chráneného živočícha – vlka dravého.

Ján Budaj: Zmena poľnohospodárskej politiky je pre zachovanie biodiverzity a splnenie klimatických cieľov nevyhnutná

16.10.2020 V najbližších dňoch sa bude v Bruseli rozhodovať o nastavení Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020. Od jej uplatňovania bude závisieť napĺňanie klimatických cieľov zo Zelenej dohody (Eureopean Green Deal) a zachovanie biologickej rozmanitosti. Minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na predstaviteľov slovenského agrorezortu, aby počas rokovaní na úrovni ministrov pre pôdohospodárstvo obhajovali environmentálne ciele v poľnohospodárskej politike.

Zavedenie triedeného zberu kuchynského odpadu

15.10.2020 Dnes na spoločnej tlačovej konferencii deklaroval minister životného prostredia Ján Budaj s predsedom Únie miest a obcí a primátorom mesta Trenčín Richardom Rybníčkom, že dospeli k dohode v súvislosti s pálčivou témou triedenia kuchynského odpadu.

Envirorezort zorganizoval odbornú konferenciu o poplatkoch za odpad

13.10.2020 Počas minulého týždňa sa na pôde Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra konala odborná konferencia, na ktorej zástupcovia štátnej správy a dotknutých organizácií diskutovali o poplatkoch za zber triedeného zberu.

Minister Ján Budaj chce dodržať termín spustenia zálohovania PET fliaš

09.10.2020 Správca zálohového systému by mal byť známy do konca roku 2020. Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo výzvu na prihlásenie sa do výberu správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Dnes o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Ministerstvo životného prostredia podporuje iniciatívu aktivistov, protestujúcich za ochranu klímy a biodiverzity

07.10.2020 Ministerstvo životného prostredia oceňuje občianske iniciatívy, ktoré žiadajú vládu o legislatívu smerujúcu k urýchleniu dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Vďaka mladým aktivistom zosilnel mandát na presadzovanie a plnenie environmentálnych cieľov.

Minister Budaj otvoril verejnú diskusiu o nákladoch triedeného zberu

06.10.2020 Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja si dnes sadli za jeden stôl výrobcovia, obchodníci, potravinári, zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov, zamestnávateľov či samospráv, ako aj niektorí poslanci Národnej rady SR. Cieľom je odborne diskutovať o výške nákladov na triedený zber, ktoré ministerstvo nastaví vo vykonávacej vyhláške k zákonu o odpadoch.