hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

September 2020

Začal sa samit OSN venovaný biodiverzite

30.09.2020 Posledný septembrový deň patrí zachovaniu všetkých foriem biologickej rozmanitosti. Organizácia spojených národov (OSN) pripravila v New Yorku online samit na úrovni hláv štátov na tému Naliehavé opatrenia v oblasti biodiverzity pre trvalo udržateľný rozvoj. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja musia byť neodkladné opatrenia na zachovanie biodiverzity kľúčovou súčasťou našej odpovede na globálnu zdravotnú a environmentálnu krízu.

Minister Budaj podporil iniciatívu #klímaťapotrebuje

30.09.2020 Klimatická kríza je jav, s ktorým bude ľudstvo zápasiť pravdepodobne celé 21. storočie. Minister životného prostredia Ján Budaj preto verí, že tento boj spojí ľudí a vytvorí novú globálnu solidaritu.

Rezorty dopravy a životného prostredia chcú zabrániť ničeniu hniezd pri zatepľovaní budov

28.09.2020 Rezorty životného prostredia a dopravy chcú zabrániť, aby pri zatepľovaní budov chránené vtáky prichádzali o svoje hniezda. Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková a štátny tajomník Ministerstva a životného prostredia SR Michal Kiča dnes upozornili, že projekty zamerané na renováciu či zatepľovanie sú často nešetrné k živočíchom čím dochádza k usmrcovaniu zákonom chráneného vtáctva a netopierov, ako aj k trvalej strate hniezdisk a úkrytov. Pre zmenu negatívnej praxe chcú presadiť novelizáciu vykonávacieho predpisu k stavebnému zákonu.

Novým riaditeľom štátnych ochranárov sa stal Dušan Karaska

28.09.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes predstavil nové vedenie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Slovenskej republiky. Generálnym riaditeľom štátnych ochranárov sa stal Dušan Karaska.

Vyhlásenie Serényiho cisterny za národnú kultúrnu pamiatku oživí pastviny na Plešiveckej planine

25.09.2020 Ministerstvo životného prostredia a ministerstvo kultúry majú záujem o spoluprácu pri obnove jedinečnej technickej pamiatky, tzv. Serényiho cisterny v obci Plešivec na území Národného parku Slovenský kras. Túto snahu dnes na spoločnom stretnutí deklaroval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča a generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Radoslav Ragač. Zároveň obaja podporili myšlienku, aby majiteľ Serényiho cisterny odovzdal zástupcovi Krajského pamiatkového úradu Košice podnet na vyhlásenie objektu za národnú kultúrnu pamiatku.

Združenie miest a obcí Slovenska podporilo novelu zákona o odpadoch z dielne MŽP

24.09.2020 Stabilizovanie vzťahov v rámci systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov i zálohovanie plastových fliaš a plechoviek v pôvodnom termíne. To prináša navrhovaná novela zákona o odpadoch, ktorú parlament včera posunul do druhého čítania. Novele dnes vyjadrilo podporu i Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Minister Budaj bojuje proti zatajovaniu informácií v jadrovej energetike

22.09.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj upozornil, že minulá vláda zmenou zákona o mierovom užívaní jadrovej energie porušila právo verejnosti na informácie. Žiada preto návrat k predchádzajúcemu zneniu zákona.

Viac ako 30-tisíc ľudí dalo slovenským pralesom 5-ku! Historická dohoda za ochranu pralesov je hotová.

17.09.2020 Aktivisti z mimovládnych organizácií WWF Slovensko a OZ Prales odovzdali do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja petičné hárky takmer s 31-tisíc podpismi za vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. V kampani vyzývali verejnosť, aby petíciu podporili a dali pralesom najvyšší piaty, bezzásahový stupeň ochrany. Aj vďaka tejto iniciatíve minister Ján Budaj predloží vládnemu kabinetu na schválenie návrh prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Na Slovensku tak pribudne takmer šesťtisíc päťsto hektárov bezzásahového územia.

Slováci odkazujú vláde: Zaujímame sa o životné prostredie. Venujte sa mu viac

10.09.2020 Až polovica Slovákov si myslí, že vláda by mala viac pozornosti venovať klimatickým zmenám a životnému prostrediu. Ukázal to kontinuálny prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje názory a postoje obyvateľov Slovenska od začiatku pandémie COVID-19. Ochrana životného prostredia by sa tak podľa väčšiny mala stať jednou z priorít súčasnej vlády.

Budajov boj s mafiou pokračuje aj napriek zastrašovaniu a vyhrážkam

09.09.2020 Ministerstvo životného prostredia vyšetruje viaceré kauzy, ktoré smerujú k rôznym oligarchickým skupinám. Minister Ján Budaj v tejto súvislosti čelí osobným vyhrážkam a zastrašovaniu pre svoj zdravotný stav.

Minister Budaj predstavil iniciatívu, ktorá má Slovensko zbaviť vizuálneho smogu

09.09.2020 Šéf ministerstva životného prostredia Ján Budaj po dnešnom rokovaní vlády prišiel s iniciatívou presadiť legislatívnu zmenu a zakázať bilboardovú, či letákovú kampaň nielen v komunálnych a župných voľbách, ale aj vo voľbách parlamentných.

Iniciatíva Ministerstva životného prostredia ku Svetovému dňu čistého ovzdušia

08.09.2020 Podľa Európskej environmentálnej agentúry kvôli znečisteniu ovzdušia každý rok predčasne umiera viac ako 400-tisíc ľudí v Európe. Na Slovensku je to približne 5-tisíc predčasných úmrtí ročne. Dlhodobé vystavenie vplyvu znečisťujúcich látok v ovzduší vedie k srdcovým ochoreniam, rakovine pľúc či ochoreniam dýchacej sústavy, akým je napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc. Znečistenie ovzdušia negatívne vplýva na nervovú sústavu, obličky, pečeň a ďalšie orgány. Znečisťujúce látky v ovzduší dráždia nosovú či ústnu dutinu, oči i pokožku. Časté sú aj bolesti hlavy, závraty a nevoľnosť.

Minister Budaj si pripomenul Svetový deň čistého ovzdušia: Znečisťovateľov musíme dostať pod kontrolu

07.09.2020 Organizácia spojených národov vyhlásila 7. september za Svetový deň čistého ovzdušia. Ministerstvo životného prostredia SR pri tejto príležitosti upozornilo na dôsledky znečistenia ovzdušia na zdravie ľudí a informovalo o plánovaných legislatívnych zmenách, aj o prijatých opatreniach na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku.

Sekcia environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva má nové vedenie

03.09.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj poveril Michala Bakytu, aby v čase neprítomnosti počas čerpania rodičovskej dovolenky Filipa Macháčka riadil sekciu environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva.