hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február 2020

Úrady budú povinné obstarávať nazeleno automobily aj kancelárske potreby

27.02.2020 Envirorezort predstavil produktové skupiny, u ktorých sa bude uplatňovať zelené verejné obstarávanie. Týka sa to cestnej dopravy, kopírovacieho a grafického papiera, počítačov a monitorov. Metodiky obsahujúce environmentálne charakteristiky, na základe ktorých budú ústredné orgány štátnej správy obstarávať takéto produkty nazeleno, čiže s ohľadom na ich environmentálne dopady, dnes zobrala na vedomie vláda SR.

Platforma Obehové Slovensko bude spolupracovať s holandskou platformou Holland Circular Hotspot

27.02.2020 Platforma pre obehové hospodárstvo chce prepojiť verejný, súkromný a tretí sektor s cieľom priblížiť Slovensko k udržateľnej a zelenšej budúcnosti. Dialóg, nové partnerstvá a výmenu skúseností podporil seminár za účasti zástupcov OECD a Holland Circular Hotspot. Slovenská a holandská platforma zároveň spojili sily a oficiálne vyhlásili spoluprácu.

Už len stavebné konanie a ďalšie práce na sanácii záťaže vo Vrakuni sa môžu začať

21.02.2020 Sanácia bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova, ktorá zasahuje bratislavské mestské časti Vrakuňa a Ružinov sa môže čoskoro začať. V týchto dňoch už stavebný úrad preskúmava žiadosť o vydanie stavebného povolenia.

Pri Morskom oku novú výstavbu zakazuje zákon aj pravidlá UNESCO

17.02.2020 Ministerstvo životného prostredia zostavilo rebríček hoaxov, ktoré sa šíria ohľadom Národnej prírodnej rezervácie Morské oko. Na prvom mieste sa podľa envirorezortu umiestnilo tvrdenie, že ministerstvo chce umožniť výstavbu v časti lokality Morské oko. Pritom ide o vodnú plochu a infraštruktúru vrátane zámočka, cesty a priľahlého územia. Podľa predloženého návrhu na vyhlásenie PR Vihorlatský prales patrí časť s Morským okom do zóny B, v ktorej platí v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny štvrtý stupeň ochrany. Zakázané sú tu napríklad spoločné poľovačky či rúbanie drevín a nepovoľuje sa ani umiestňovanie stavieb.

O financie zo Zeleného vzdelávacieho fondu je historicky najväčší záujem

17.02.2020 Tretí ročník Zeleného vzdelávacieho fondu poukázal na jeho rastúcu popularitu a opodstatnenie. V tomto ročníku prijal envirorezort zatiaľ najviac žiadostí o podporu – 60 s celkovou požadovanou výškou podpory 434 152, 63 eur.

Obmedzenie fosílnych palív, či prijatie zákona o zmene klímy. Envirorezort predstavil nízkouhlíkovú stratégiu

14.02.2020 Ministerstvo životného prostredia dnes predstavilo dlho pripravovaný návrh Nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Materiál vznikol v spolupráci s poprednými svetovými inštitúciami zaoberajúcimi sa problematikou zmeny klímy. Dodatočné náklady na konkurencieschopnú nízkouhlíkovú transformáciu budú predstavovať približne 1,8 % HDP ročne do roku 2040. Pre porovnanie, dopady zmeny klímy len na Slovensku spôsobujú odhadované škody na úrovni jednej miliardy eur ročne.

Vihorlatský prales bude prírodnou rezerváciou

14.02.2020 V medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK) je aktuálne návrh ministerstva životného prostredia na vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales. S výmerou 2 160 hektárov sa stane jednou z najväčších prírodných rezervácií na Slovensku. Vyhlásenie tejto prírodnej rezervácie nadväzuje na uznesenie vlády z októbra 2019, ktorým sa po 12 rokoch vymedzili hranice slovenskej lokality UNESCO- Karpatských bukových pralesov. Po ukončení MPK (17.februára) pôjde materiál na vládu SR.

Envirorezort podporuje princípy zeleného verejného obstarávania

12.02.2020 Zelené verejné obstarávanie plánuje štát prioritne uplatňovať pri čistiacich prostriedkoch a upratovacích službách. Práve táto produktová skupina bola v roku 2018 z hľadiska počtu zákaziek najviac obstarávanou. Celková hodnota vyše 21-tisíc zákaziek pre túto produktovú skupinu predstavovala zhruba 27,5 mil. eur. Štát teraz pripraví metodiku, na základe ktorej budú obstarávatelia postupovať. Vyplýva to z materiálu Ministerstva životného prostredia SR, ktorý dnes vláda SR vzala na vedomie.

Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina

10.02.2020 Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020. Podľa návrhu ministerstva sa rozloha národného parku zvýši o pätinu a bezzásahová zóna bude tvoriť až polovicu územia.

Na cestovné granty pôjde 50-tisíc eur, envirorezort verí v posilňovanie bilaterálnych vzťahov

10.02.2020 Ministerstvo životného prostredia SR ako Správca programu SK-Klíma, vyhlasuje výzvu pre aktivity menšieho rozsahu, tzv. cestovné granty. Tie slúžia na posilnenie bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a prispievateľskými štátmi, ktorými sú Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, pričom realizované iniciatívy /aktivity musia priamo nadväzovať na ciele a očakávané výsledky Programu SK-Klíma.

Lesné hospodárenie vystrieda nerušená príroda

07.02.2020 Ministerstvo životného prostredia SR opäť využilo predkupné právo a odkúpilo súkromný pozemok v kompetenčnom území Správy Tatranského národného parku, pri obci Turík v okrese Ružomberok. Vďaka tomu bude môcť v tejto lokalite zaistiť adekvátnu ochranu a zamedziť výrubom.