hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Jún 2020

Minister Budaj podporil unikátny dunajský projekt

29.06.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa podpisom memoranda o spolupráci pri ochrane a obnove Dunaja prihlásil k myšlienke vytvoriť Bratislavský dunajský park. Stalo sa tak symbolicky 29. júna, keď si pripomíname Medzinárodný deň Dunaja – Danube Day.

100 dní ministra Jána Budaja a reštart Ministerstva životného prostredia SR

29.06.2020 OBNOVENIE autority ochrany životného prostredia
ZASTAVENIE úpadku slovenskej prírody a biodiverzity
REŠTART odpadového hospodárstva
POKRAČOVANIE boja s korupciou , za slušný štát
LÍDROM zelenej politiky v rámci V4 sa stalo Slovensko
COVID-19: využitá šanca vyzdvihnúť hodnotu prírody
NEXT GENERATION - environmentálny a digitálny most 21. storočia

Minister Budaj podporil unikátny dunajský projekt

29.06.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa podpisom memoranda o spolupráci pri ochrane a obnove Dunaja prihlásil k myšlienke vytvoriť Bratislavský dunajský park. Stalo sa tak symbolicky 29. júna, keď si pripomíname Medzinárodný deň Dunaja – Danube Day.

Stanovisko envirorezortu k synantropným prejavom medveďov v okolí Liptovského Hrádku

26.06.2020 Ministerstvo životného prostredia SR obnovuje pravidlá postupu v prípade dravých šeliem, ktoré sa opakovane ocitnú v rizikovom kontakte s miestnymi obyvateľmi. V tomto období sme zaznamenali kontakty medveďov s obyvateľmi na viacerých miestach, naposledy sa tak stalo v Liptovskom Hrádku.

Minister Budaj podporuje zelenú obnovu Európy

23.06.2020 Ministri európskej dvadsaťsedmičky, ktorí sú zodpovední za ochranu životného prostredia, sa dnes zúčastnili videokonferencie. Najdôležitejšími témami rokovania boli Európska zelená dohoda, podpora obehového hospodárstva a biologickej rozmanitosti všetkých foriem života. Slovenskú republiku na online zasadnutí Rady ministrov životného prostredia EÚ prvýkrát zastupoval Ján Budaj.

Úspech ochrany prírody. Minister Budaj víta rozhodnutie Najvyššieho súdu SR

20.06.2020 Je to definitívne. Najvyšší súd Slovenskej republiky rozhodol v prospech ochrany prírody na Slovensku, keď potvrdil zákonnosť pokuty, ktorú inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia uložili za porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Práve pre túto lokalitu, ktorá je domovom ohrozeného dropa veľkého či vzácneho sokola kobcovitého, vláda tento týždeň schválila program starostlivosti.

Minister Budaj na envirokontrole v bratislavskom Istrocheme

19.06.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj si pozrel areál bývalého Istrochemu v Bratislave, kde sa nachádzajú desiatky rokov neriešené environmentálne záťaže. Spoločne so šéfom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom začali s kontrolou dodržiavania odpadovej legislatívy, ktorej cieľom je odhaliť, či nedochádza k ďalšiemu zhoršeniu už existujúcich ekologických záťaží v tejto lokalite. Minister Budaj predstavil nového šéfa štátnych geológov zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. Stal sa ním dlhoročný expert ústavu Igor Slaninka. Súčasne predstavil zmenu zákona, ktorá znemožní utajovanie geologických prieskumov.

Ján Budaj: Vláda sa zaviazala zaistiť zonáciu národných parkov tak, aby bezzásahová zóna tvorila 50 % územia

18.06.2020 Minister životného prostredia na dnešnom brífingu pripomenul záväzok koaličných strán ohľadom budúcnosti národných parkov na Slovensku.

Umenie musí byť slobodné. Minister Budaj navštívil Antimúzeum Júliusa Kollera

17.06.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes navštívil výstavu v Antimúzeu Júliusa Kollera. Novootvorenej expozície, ktorá je venovaná jednému z najvýznamnejších stredoeurópskych konceptuálnych umelcov, sa zúčastnil v spoločnosti ministerky kultúry Natálie Milanovej.

Zasadnutie vodných riaditeľov krajín EÚ

17.06.2020 Tohtoročné rokovanie vodných riaditeľov a riaditeľov pre morskú stratégiu členských štátov EÚ organizované predsedajúcim Chorvátskom z dôvodu pandémie COVID-19 sa konalo online formou.

Na Slovensku pribudne 5 nových chránených areálov

10.06.2020 Vládny kabinet dnes schválil nariadenia, vďaka ktorým na Slovensku pribudne päť nových chránených areálov. Ide o chránené areály Vinište, Mostová, Bradlo, Nesvadské piesky a Jurský chlm. Všetko sú to územia európskeho významu (ÚEV), ktoréboli zaradené do národného zoznamu ÚEV schváleného vládou SR a Európskou komisiou. Nariadenia vlády predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Ján Budaj. Účinnosť nadobudnú 1. júla 2020.

Šéf envirorezortu sa zúčastnil čistenia rieky Bodva

06.06.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa počas víkendu zúčastnil čistenia rieky Bodva, ktorú zaplavili tony, najmä plastového, odpadu. Čistenie vodného toku je súčasťou pracovných aktivít envirorezortu pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia.

Minister Budaj a premiér Matovič chcú ozdraviť Slovensko

05.06.2020 Na Svetový deň životného prostredia, 5. júna, šéf envirorezortu Ján Budaj spoločne s premiérom Igorom Matovičom deklarovali, že ochrana prírody patrí medzi priority tejto vlády. K oslave Svetového dňa životného prostredia sa pridali aj niektorí veľvyslanci, poslanci NR SR a členovia vládneho kabinetu. Pri tejto príležitosti otvoril minister Budaj a premiér Matovič kanceláriu prvého kontaktu: Zelená linka, kde môže verejnosť oznamovať podnety pri podozrení z porušenia envirolegislatívy. Obaja politici potom symbolicky nahradili zlomený strom pred ministerstvom novým (jaseňovec metlinatý) na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave a symbolicky otvorili zelenú kaviareň na Štúrovom námestí.

Ján Budaj: Znečistenie životného prostredia nepozná hranice

04.06.2020 Šéf envirorezortu dnes prijal veľvyslancov Veľkej Británie a Francúzska, spoločne otvorili výstavu slovenských národných parkov

Svetový deň životného prostredia oslávi ministerstvo s občanmi bezplatným vstupom do bojnickej ZOO a múzeí v Banskej Štiavnici a Liptovskom Mikuláši

04.06.2020 Pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) minister životného prostredia Ján Budaj spustí zelenú linku envirorezortu. Svoje brány otvoria verejnosti rezortné organizácie ministerstva životného prostredia – Národná ZOO Bojnice, Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Vstup pre verejnosť bude bezplatný od piatku 5. júna do nedele 7. júna 2020. Počas víkendu symbolicky ozelenie budova ministerstva životného prostredia, Bratislavský hrad a reštaurácia UFO.