hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Apríl 2020

Minister Ján Budaj odvolal šéfa SAŽP

30.04.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj odvolal generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), Richarda Müllera.

Uplynulo 24 rokov od smrti Róberta Remiáša, tragické výročie si pripomenul aj minister Budaj

29.04.2020 Dnes uplynulo presne 24 rokov, od tragickej smrti Róberta Remiáša, ktorý zohral zásadnú úlohu pri vyšetrovaní únosu Michala Kováča mladšieho.

Kontrola cezhraničnej prepravy zdravotníckych pomôcok

29.04.2020 Inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v spolupráci s príslušníkmi policajného zboru dnes na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Jarovce – Kittsee vykonali operatívnu kontrolu. Zameraná bola na odhaľovanie environmentálnej trestnej činnosti v súvislosti s nelegálnym dovozom odpadového materiálu - a to najmä zdravotníckeho odpadu. Mimoriadnej akcie sa zúčastnil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom SIŽP Róbertom Ružičkom.

Prestížny program GLOBE je už aj na Slovensku

22.04.2020 Slovensko sa oficiálne zapojilo do medzinárodného vedeckého a vzdelávacieho programu GLOBE, ktorý vedie americká vládna agentúra NASA. Slovenské školy majú jedinečnú možnosť využívať rôzne vzdelávacie materiály, uskutočňovať merania a praktické experimenty. Veľvyslanectvo USA na Slovensku vyzdvihuje spoluprácu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a agentúry NASA najmä pri príležitosti 50. výročia medzinárodného Dňa Zeme. Ten si každoročne pripomíname 22. apríla.

Ján Budaj: Zelený reštart ekonomiky je jedinečná príležitosť, nie prekážka

17.04.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa dnes pridal k iniciatíve na podporu Európskej zelenej dohody a Zelenej obnovy európskej ekonomiky. Tento dokument, ktorému vyjadrilo podporu už 13 európskych enviroministrov, vzala na vedomie aj vláda SR. Ambiciózny plán zeleného reštartu európskej ekonomiky podporilo Slovensko ako prvý štát Vyšehradskej štvorky.

Zelený reštart ekonomiky

15.04.2020 Stanovisko ministra životného prostredia k iniciatíve 13 ministrov životného prostredia štátov EÚ, ktoré vydali na podporu Európskej zelenej dohody a Zelenej obnovy európskej ekonomiky

Veľkonočná dohoda o lesoch

11.04.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský sa dohodli na vytvorení stálej medzirezortnej komisie pre lesy.

Výzva ministra životného prostredia Jána Budaja

08.04.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na ľudí, aby sa počas veľkonočných sviatkov správali zodpovedne a ohľaduplne nielen voči sebe a svojim blízkym, ale aj voči prírode.

Parlament schválil dôležité opatrenia z dielne envirorezortu

07.04.2020 Kvôli koronakríze sa odkladá zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Posúvajú sa aj termíny vydávania rozhodnutí, uplatňovania finančných náhrad či žiadostí o podporu z Environmentálneho fond.

Ján Budaj: Účinne chrániť pralesy je našou prioritou a povinnosťou

04.04.2020 Ministrovi životného prostredia sa podarilo úspešne uzavrieť historicky najväčšiu hromadnú pripomienku k ochrane Morského oka
Maximálna právna záruka pre verejnosť, že lokalita Morského oka nebude slúžiť na developerské zámery a zostane prístupná nadšencom turistiky a potulkami prírodou vo vzácnej lokalite karpatských bukových lesov, ako prírodného dedičstva UNESCO. To je najdôležitejší výsledok rokovania ministra životného prostredia Jána Budaja s aktivistami z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK k hromadnej pripomienke vyhlásiť prírodnú rezerváciu Vihorlatský prales. Najprísnejšia zóna v lokalite Morského oka sa rozšíri o takmer 21 hektárov.