hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish
ZELENÁ LINKA: 0800 144 440 - pracovné dni od 8:00 do 16:00 |

IEP: Kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú postačujúce

ilustračný obrázok

„V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke 22 zariadení s technológiou na zhodnocovanie kuchynského bioodpadu s odhadovanou ročnou kapacitou 152 až 190 tis. ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú síce postačujúce, ale nie sú rovnomerne rozložené“, hodnotí Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

"Veľká časť existujúcich kapacít na spracovanie kuchynského bioodpadu je v súčasnosti voľná. Dá sa navyše rýchlo rozšíriť dobudovaním hygienizácie do už existujúcich zariadení", uviedol riaditeľ inštitútu Martin Haluš v nadväznosti na to, že od roku 2021 bude triedenie kuchynského bioodpadu z domácností povinnosťou.

Kuchynský bioodpad tvorí v priemere 20 % zmesového komunálneho odpadu. IEP odhaduje, že sa v prvých rokoch zavedenia triedeného zberu podarí vytriediť pätina z potenciálu v zmesovom komunálnom odpade.

„Odhadujeme, že v roku 2021 sa vytriedi  46tis. ton kuchynského bioodpadu. Od roku 2023 budú musieť triedený zber zaviesť aj Bratislava a Košice a množstvo bioodpadu bude v roku 2025 predstavovať až 61tis. Ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú však postačujúce, keďže hovoríme o kapacite 152 až 190 tis. ton," doplnil Haluš. Najväčší problém však vidí v ich nerovnomernom rozložení - kým v Bratislavskom a Prešovskom kraji kapacity chýbajú, v Trenčianskom prevyšujú až 14násobne.