hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Január 2020

Dopad brexitu na obchodovanie s ohrozenými druhmi

31.01.2020 V piatok 31.januára 2020 s úderom polnoci vystúpi Veľká Británia z Európskej únie. Vzhľadom na to, že medzi EÚ a Veľkou Britániou bola podpísaná dohoda o vystúpení z Európskej únie, po tomto dni bude až do 31.12.2020 nasledovať prechodné obdobie. Počas neho budú v Spojenom kráľovstve v oblasti CITES aj naďalej platiť právne predpisy EÚ. To znamená, že pravidlá obchodovania s ohrozenými druhmi (CITES) sa minimálne do konca roka 2020 nemenia.

Envirorezort pracuje na opatreniach za čistejšie ovzdušie

29.01.2020 Ministerstvo životného prostredia predstavilo súbor konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku. Patrí sem napríklad kotlová dotácia, zatepľovanie budov, zjednotenie sadzby spotrebnej dane pre benzín a naftu, ale aj osvetová kampaň a vzdelávanie o správnej praxi pri spaľovaní uhlia a biomasy či prechod domácností, používajúcich na vykurovanie tuhé palivo, k inému nízkoemisnému zdroju tepla. Tieto opatrenia opisuje Národný program znižovania emisií, vďaka ktorému sa Slovensko môže stať zelenším a čistejším. Program je súčasťou Stratégie ochrany ovzdušia, na príprave ktorej envirorezort spolupracoval so Svetovou bankou.

Arpád Érsek dočasne povedie ministerstvo životného prostredia

28.01.2020 Prezidentka SR dnes prijala demisiu Lászlóa Sólymosa na funkciu podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR. Zároveň poverila vedením zeleného rezortu ministra dopravy a výstavby slovenskej republiky Arpáda Érseka.

Minister Sólymos podáva demisiu. Čo stihol envirorezort za štyri roky?

28.01.2020 Minister životného prostredia László Sólymos sa dnes stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby oficiálne podal demisiu po incidente v Bratislave.
„Je mi ľúto, že moja štvorročná tvrdá práca je ukončená jedným chybným krokom,“ uviedol László Sólymos vo svojom minulotýždňovom vyhlásení.
Počas posledných štyroch rokov sa ministerstvu životného prostredia podarilo presadiť viacero významných zmien zvyšujúcich ochranu životného prostredia na Slovensku. Aktívne sa zasadzovalo v boji proti zbytočným plastom, znečisteniu ovzdušia, proti zmene klímy a pri ochrane národných parkov.

MŽP SR zavádza prestížny model kvality

27.01.2020 V Európe je uznávaným modelom kvality, ktorý je určený pre akúkoľvek organizáciu verejnej správy. Vytvára reálny obraz o fungovaní organizácii a vďaka navrhnutým opatreniam má priniesť lepšiu efektivitu a kvalitu všetkých procesov v danej organizácii. Reč je o systéme manažérstva kvality, modeli CAF – The Common Assessment Framework, ktorého implementáciu začalo Ministerstvo životného prostredia SR.