hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

November 2020

MŽP SR neudelí viac povolení na vývoz mačkovitých šeliem

27.11.2020 Ministerstvo životného prostredia SR od 1.decembra 2020 pozastavuje vydávanie povolení na vývoz alebo opätovný vývoz exemplárov druhov rodu Panthera, Neofelis, Lynx, Acinonyx a Puma (tiger, leopard, rys, gepard, puma) a udeľovanie výnimiek zo zákazu komerčných činností s exemplármi mačkovitých šeliem.

Envirorezort verí, že dosiahne so Zväzom chovateľov oviec a kôz dohodu, ktorá zabezpečí skvalitnenie ochrany prírody

26.11.2020 Ministerstvo životného prostredia, po minulotýždňovom prijatí delegácie Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZCHOK), naďalej pokračuje v aktívnej komunikácii s jej zástupcami. Minister životného prostredia Ján Budaj ich upozorňuje, že nemôžu očakávať kompenzácie za škody vzniknuté na nezabezpečených stádach.

Nový riaditeľ Environmentálneho fondu

25.11.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes vymenoval nového generálneho riaditeľa Environmentálneho fondu. Ľubomír Vačok začne svoju činnosť na predmetnej pozícii vykonávať od 1.12.2020.

Ochrana vlka dravého prinútila zasadnúť k rokovaciemu stolu predstaviteľov envirorezortu a chovateľov oviec a kôz

20.11.2020 Ministerstvo životného prostredia SR dnes prijalo delegáciu Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZCHOK). Zástupcovia zväzu počas rokovania predniesli pripomienky k návrhu vyhlášky pripravovanej envirorezortom, ktorá má spresniť pravidlá odškodňovania chovateľov pri škodách spôsobených chránenými dravcami určené zákonom o ochrane prírody a krajiny.

Ján Budaj odovzdal ocenenia za prínos pre ochranu životného prostredia v občianskom sektore

17.11.2020 Slovensko si dnes na rôznych miestach pripomína 31. výročie Nežnej revolúcie. Jedným z takýchto miest je aj Ministerstvo životného prostredia SR na Námestí Ľ. Štúra v Bratislave. Z rúk ministra Jána Budaja – jedného z predstaviteľov Nežnej revolúcie a lídra hnutia Verejnosť proti násiliu – si ocenenia prevzali občianski aktivisti, ktorí sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a životného prostredia.

Konanie o krytej lyžiarskej hale na Donovaloch preberá rezort životného prostredia

16.11.2020 Konanie o veľkej krytej hale na Donovaloch tak bude ďalej viesť rezort životného prostredia, ako vecne príslušný orgán.

Spravodlivosť pri odstraňovaní environmentálnych záťaží

16.11.2020 Ministerstvo životného prostredia SR spúšťa legislatívny proces k zásadnej novele geologického zákona a zákona o environmentálnych záťažiach. Po novom si štát bude môcť vymáhať od privatizérov náklady na likvidáciu toxických skládok a znečistených území. Zároveň sa odtajní register s takmer tisíckou pravdepodobných envirozáťaží.

Ján Budaj: Ľudia si zaslúžia pravdivé informácie o kvalite ovzdušia

10.11.2020 Neuspokojivá situácia s kvalitou ovzdušia na Slovensku pramení aj v nedostatočnej informovanosti verejnosti. Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil webovú aplikáciu dnesdycham.sk, ktorej cieľom je zrozumiteľnou formou informovať verejnosť o kvalite ovzdušia na Slovensku.

Aj slovenskí europoslanci sú za život vlka

09.11.2020 Ministerstvo životného prostredia s potešením konštatuje, že jeho iniciatívy na ochranu vlka nachádzajú odozvu aj v Európskom Parlamente.

Vláda schválila dva návrhy ministra životného prostredia. Vznikla Rada vlády pre Európsku zelenú dohodu

04.11.2020 Prvým schváleným návrhom je návrhom novelizácie zákona, ktorým sa mení zákon o poplatkoch za uloženie odpadov. Nepríde ale ku žiadnemu navýšeniu poplatkov. MŽP SR chce touto cestou zabezpečiť, aby sa od budúceho roku mohli prerozdeľovať príjmy z poplatkov za uloženie odpadu aj v prospech obcí, ktoré budú separovať kuchynský bioodpad. Pôjde o príspevok z Environmentálneho fondu.