hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

August 2020

Ján Budaj: Bezpečnosť ľudí je prvoradá

31.08.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj sa vo Vysokých Tatrách zaoberal problematikou medveďov, ktoré stratili prirodzenú plachosť. Zdôraznil, že prvoradá je bezpečnosť ľudí. Nebráni sa preto ani redukcii tých šeliem, ktoré by ľudí ohrozovali. Tú bude mať na starosti odborný tím zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP). Odstrel prestanú vykonávať poľovné združenia. Minister Budaj upozornil aj na to, že zo strany niektorých poľovníkov došlo k lákaniu šeliem rôznymi potravinami do blízkosti ľudských sídiel a označil to za ohrozenie obyvateľstva. Zároveň podčiarkol, že základom na zvládnutie daného stavu je dôkladné zabezpečenie kontajnerových stojísk.

Reakcia ministerstva životného prostredia na tlačovú konferenciu, zvolanú zástupcami odkaliska Poša, konkrétne Energochemica SE

28.08.2020 Minister Ján Budaj je presvedčený, že postup Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v prípade preskúmania zákonných povinností prevádzkovateľa odkaliska Poša v areáli Chemka Strážske, bol správny a v súlade s platnými zákonmi.

Minister Budaj presadil vyhlásenie vzácnych slanísk za chránené areály

26.08.2020 Vládny kabinet dnes schválil päť chránených areálov o výmere približne 525 hektárov. Ide o chránené areály Čenkov, Panské lúky, Kamenínske slaniská, Síky a Marcelovské piesky. Ich zachovanie je dôležité pre správne fungujúci ekosystém. Nariadenia, ktorými na Slovensku pribudnú chránené areály, predložil na rokovanie vlády minister životného prostredia Ján Budaj.

Minister Budaj: Extrémistické a nenávistné prejavy sú v právnom štáte neakceptovateľné

25.08.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj dnes upozornil na verejné výzvy, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami. Niektoré otvorene vyzývajú k zabitiu ochrancov prírody, čím sa vraj zachráni človek, respektíve strom. Šéf envirorezortu sa v tejto súvislosti obráti na kompetentné orgány so žiadosťou, aby vyšetrili tieto vyhrážky.

Boj s envirokriminalitou pokračuje v Hriňovej

25.08.2020 V Hriňovej existuje mliekareň a súčasne tam pozorujeme opakované znečistenie rieky Slatina. Potvrdzujú to výsledky kontroly inšpektorov životného prostredia, ktoré dnes prezentoval minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom. Inšpektori využili inštitút tzv. operatívneho, miestne nepríslušného zákroku, ktorého účelom je pretrhnúť prípadné väzby miestnych úradníkov na kontrolované prevádzky.

Budajov boj s envirokriminalitou v areáli Chemka Strážske pokračuje

24.08.2020 Prevádzkovateľ odkaliska Poša v okrese Vranov nad Topľou vypúšťa odpadové vody bez právoplatného povolenia. Kontaminácia sa šíri do Kyjovského potoka a prispieva k zhoršeniu už existujúcej environmentálnej záťaže. Vyplýva to z výsledkov kontroly inšpektorov životného prostredia, ktoré dnes predstavil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Jánom Jenčom. Na pokyn ministra Budaja sa začala kontrola, ktorá je zameraná na nezákonnosť vydávaných povolení pre priemyselné prevádzky v areáli Chemka Strážske a na nečinnosť úradov pri ochrane zdravia obyvateľov.

Minister Budaj: Príbeh boja za slobodu a vzdoru proti okupácii si musíme navždy pripomínať

20.08.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj si spoločne s poslankyňou Národnej rady SR Annou Remiášovou uctili obete okupácie Česko-Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy. Zároveň predstavili návrh, aby sa pamätným dňom stal 21. august – Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968 a 21. jún – Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991.

Vihorlatský prales a Rydošová sa dočkali adekvátnej právnej ochrany

19.08.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj získal podporu vlády pre vyhlásenie dvoch nových prírodných rezervácií. Ide o prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales.

Audit odhalil nehospodárne nakladanie s majetkom v SVP

18.08.2020 Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu v Slovenskom vodohospodárskom podniku, š. p. (SVP) a v odštepnom závode Bratislave, zistilo nehospodárne nakladanie s majetkom v šokujúcom rozsahu skoro 5 mil. € a s hrozbou vzniku ďalších škôd.

Minister Budaj: Dunajské luhy dostanú náležitú ochranu a starostlivosť

14.08.2020 Minister životného prostredia Ján Budaj si dnes, symbolicky na brehu Veľkolélskeho ostrova v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, prevzal petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja s vzácnymi lužnými lesmi. Petíciu pripravili aktivisti z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ), vyzbierať sa im podarilo takmer dvanásťtisíc podpisov.

Envirorezort stojí na strane verejného záujmu. Zber kuchynského odpadu bude od budúceho roka povinný

05.08.2020 Termín zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu ministerstvo životného prostredia nezmení. Vyplýva to z dnešného rokovania štátnych tajomníkov ministerstva životného prostredia Juraja Smatanu a Michala Kiču so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska. Zabezpečiť občanom miest a obcí zber kuchynského odpadu je pre ministerstvo životného prostredia jedným z dôležitých krokov, ako znížiť skládkovanie.

Vodohospodárskej výstavbe sa reštrukturalizáciou úveru podarilo ušetriť 543 000 eur ročne

04.08.2020 Daniel Kvocera, bývalý generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV, š. p.), podpísal zmluvu o dielo vo výške takmer 150 mil. eur na európsky projekt „Inovácia a modernizácia plavebných komôr pre zvýšenie bezpečnosti a intenzity vodnej dopravy na Vodnom diele Gabčíkovo“. Urobil tak bez toho, aby štátny podnik mal na zmluvu krytie finančnými prostriedkami.

Stretnutie štátneho tajomníka Juraja Smatanu s námestníčkou primátora hlavného mesta Tatianou Kratochvílovou

04.08.2020 4.augusta sa Juraj Smatana, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR, stretol na pôde ministerstva s Tatianou Kratochvílovou, námestníčkou primátora hlavného mesta. Spoločne hľadali spôsob, ako riešiť envirozáťaže v Bratislave.

Minister Ján Budaj odvolal riaditeľa Environmentálneho fondu

04.08.2020 Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu zistilo, že Environmentálny fond pod vedením Petra Kalivodu hrubo zanedbal uplatnenie práv Envirofondu ako poškodeného, pretože nepožadoval náhradu škody v rámci troch neprávom udelených dotácií. Neurobil tak ani v čase, keď už sa zistilo, že dotácie sa vyplatili na základe nepravdivých údajov. Z týchto dôvodov minister životného prostredia Ján Budaj odvolal riaditeľa Environmentálneho fondu Petra Kalivodu a poveril dočasným riadením fondu Timeu Sujovú, ktorá doteraz pôsobila vo fonde ako vedúca Odboru implementácie a projektov a finančného riadenia.

Minister Ján Budaj podáva trestné oznámenie kvôli zisteniam o činnosti Envirofondu

01.08.2020 Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci Envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov, financovaných z dotačných schém Envirofondu. Ak by tieto nepravdivé údaje starostovia neuviedli, nemali by nárok na poskytnutie dotácie. Zatiaľ sa podarilo odhaliť tri prípady v rámci troch obcí v celkovej hodnote 100 378 eur.