hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

December 2019

Štátni ochranári získajú novú zodpovednosť aj novú výbavu

20.12.2019 Minister životného prostredia László Sólymos dnes v Banskej Bystrici odovzdal riaditeľom Správ Národných parkov a Chránených krajinných oblastí 20 nových služobných vozidiel. Od 1. januára 2020 totiž začne platiť novela zákona o ochrane prírody, ktorou štátni ochranári získajú skutočné právomoci. To si bude vyžadovať aj väčšie nároky na výkon ich práce. Kým doteraz mohli zabrániť výrubom len v najvyššom piatom stupni ochrany, po novom sa ich kompetencie rozširujú na celé územia národných parkov a chránených území.

Naučme sa zmeniť zmenu klímy

31.12.2019 Ministerstvo životného prostredia SR ako správca programu SK-Klíma vyhlasuje výzvu schémy malých grantov pre základné a stredné školy financovanú z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR. Jej cieľom je zvyšovať povedomie žiakov základných a stredných škôl o zmierňovaní (mitigácii) a prispôsobovaní sa (adaptácii) zmene klímy formou teoretickej výučby, ako aj formou realizácie konkrétnych fyzických opatrení v priestoroch škôl a v školských areáloch.

Občania produkujú málo odpadu a extrémne teplé počasie. Čo prezradila Správa o stave životného prostredia SR v roku 2018?

20.12.2019 Aj tento rok vydalo Ministerstvo životného prostredia SR so Slovenskou agentúrou životného prostredia Správu o stave životného prostredia Slovenskej republiky. Prvýkrát ale vyšla publikácia v rozšírenej verzii - pribudol napríklad prehľad financovania životného prostredia z programov rôznych rezortov či inštitúcií.

Tatranský národný park má nové logo, vytvoril ho študent dizajnu

19.12.2019 Najstarší a najväčší národný park na Slovensku má po dvadsiatich rokoch nové logo. Symbolom zostal kamzík vrchovský tatranský, ktorému dal nový život mladý dizajnér.

László Sólymos: V boji proti zmene klímy je zodpovedný prístup každej krajiny nevyhnutný

19.12.2019 Dosiahnutie udržateľného a klimaticky neutrálneho hospodárstva, účinná ochrana chránených území a presadzovanie takých opatrení, ktoré zabezpečia prežitie bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov. To sú najdôležitejšie body dnešného rokovania Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Bruseli. Slovenskú delegáciu na podujatí vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Ochrana vody sa za posledné štyri roky stala absolútnou prioritou ministerstva životného prostredia

17.12.2019 Ochrana vody sa za posledné štyri roky stala absolútnou prioritou ministerstva životného prostredia. A na stole sú reálne výsledky, modernizovaná legislatíva aj rozbehnutý proces sanácií starých environmentálnych záťaží.

Nelegálnym výrubom by mohol zabrániť každý. Envirorezort štartuje práce na mobilnej aplikácii

17.12.2019 Podľa Prezídia policajného zboru tvoria krádeže dreva až 51% zachytenej environmentálnej kriminality. Takéto konanie sa musí stať minulosťou.

Envirorezort prostredníctvom eurofondov podporí vytrieďovanie komunálnych odpadov

12.12.2019 Ministerstvo životného prostredia SR vyhlási už v poradí 58. výzvu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zameraná bude na výstavbu a nákup nových zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. Podporené bude dodanie a výstavba samotnej technológie, najmä triediacich dopravníkov, drvičov, sít, lisov, triedičov a taktiež vybudovanie zázemia pre danú technológiu. Celkovo je vo výzve na to určených 6 miliónov eur.

Sólymos: V úsilí bojovať proti zmene klímy Slovensko nepoľaví

10.12.2019 Dosiahnutie klimatickej neutrality v roku 2050 je kľúčovým opatrením, ako zachovať našu planétu pre budúce generácie. Aj tieto slová dnes prednesie podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos na klimatickom samite OSN, ktorý sa v týchto dňoch koná v španielskom Madride.

Povodne spôsobili v prvom polroku 2019 škody za takmer trištvrte milióna eur

04.12.2019 Ministerstvo životného prostredia SR predložilo spolu s rezortom vnútra vláde na schválenie „Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od januára do konca júna 2019“, podľa ktorej povodňové škody dosiahli vyše 748-tisíc eur. Slovenská exekutíva schválila aj nariadenie, ktorým sa zabezpečí lepšia ochrana podzemných vôd.

Sólymos: Zelené investície na rozvoj Malohontu a Gemeru vzrástli osemnásobne

04.12.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos navštívil tri najmenej rozvinuté okresy južného a juhovýchodného Slovenska. Investície do zelených projektov sú v regióne Malohontu a Gemera čoraz viac výraznejšie. Envirorezort za posledné štyri roky podporil v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava celkovo 148 projektov za takmer 57 miliónov eur.

Envirorezort podporuje zelené projekty samospráv Šariša a horného Zemplína

03.12.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos opäť navštívil severovýchod Slovenska. Investície do zelených projektov, ktorých cieľom je zlepšiť životné prostredie a kvalitu života ľudí, sú v regióne Šariša a horného Zemplína čoraz viac výraznejšie. Envirorezort za posledné štyri roky podporil v okresoch Svidník, Bardejov, Medzilaborce a Stropkov celkovo 163 projektov za vyše 36 miliónov eur.

Ministerstvo vyhlásilo výzvu na správcu zálohového systému

03.12.2019 Zálohovanie nápojových plastových fliaš a kovových plechoviek je opäť bližšie k realite. Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na prihlásenie sa do výberu správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Prihlášky môžu záujemcova predkladať v listinnej a elektronickej forme do 7. januára 2020.