hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Október 2019

Z eurofondov pôjde na podporu zhodnocovania biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov ďalších 8 miliónov eur

29.10.2019 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky plánuje prostredníctvom 56. výzvy poskytnúť podporu na výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zariadení na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Na túto výzvu je v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených 8 miliónov eur z Kohézneho fondu. Potenciálni žiadatelia môžu predkladať svoje žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku od 29. októbra 2019.

Envirorezort napreduje v skvalitňovaní protipovodňovej ochrany Slovenska

28.10.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos spolu s riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku z odštepného závodu Bratislava Jozefom Dúczom dnes v Topoľníkoch ohlásili začatie prác na novom projekte. Jeho cieľom je zvyšovanie protipovodňovej ochrany proti spätnému vzdutiu Malého Dunaja a Klátovského ramena z Váhu. Projekt bude financovaný z prostriedkov Operačného programu kvalita životného prostredia. Prvá etapa si vyžiada takmer 7,5 mil. eur.

Envirofond podporí viac projektov zameraných na ochranu prírody

28.10.2019 Až 200-tisícovú dotáciu môžu pri 5% spolufinancovaní získať tí žiadatelia, ktorí chystajú projekty zamerané na ochranu biologickej diverzity a trvalo udržateľné využívanie jej zložiek. Stane sa tak vďaka schválenému rozšíreniu špecifikácie činnosti podpory na rok 2020.

Sólymos: Slovensko podporuje financovanie zelených projektov v rozvojových krajinách

24.10.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos povedie slovenskú delegáciu na dvojdňovej konferencii na vysokej úrovni v Paríži, ktorá je zameraná na podporu financovania projektov v rámci Zeleného klimatického fondu. Tento fond je konkrétnym nástrojom, prostredníctvom ktorého sa napĺňajú záväzky Parížskej klimatickej dohody.

Po rokoch sa dočkali aj malé obce. Na verejné kanalizácie a vodovody poputujú desiatky miliónov eur

23.10.2019 Každý rok pôjde na rozvoj verejných kanalizácií a verejných vodovodov minimálne 50 miliónov eur z rozpočtu Environmentálneho fondu pre obce pod dvetisíc obyvateľov. Ambiciózny cieľ na roky 2020 až 2030 dnes schválila vláda SR.

Zelená infraštruktúra a biodiverzita v mestách

18.10.2019 Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom dopravy a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) zorganizovalo v stredu 16. októbra na pôde BSK konferenciu Zelená infraštruktúra a biodiverzita v mestách a okolí. Jej cieľom bolo poskytnúť samosprávam praktické informácie, ako budovať v mestách zelenú infraštruktúru a zmierňovať tak dopady zmeny klímy.

Vláda schválila hranice Karpatských bukových pralesov

15.10.2019 Po dvanástich rokoch má Slovensko konečne vymedzené hraniceStarých bukových lesov a bukových pralesov Karpát. Materiál s úpravou hraníc včera schválila Vláda SR a tomuto vzácnemu územiu zapísanému v Zozname svetového dedičstva UNESCO tak budeme môcť zaistiť potrebnú ochranu. Ministerstvo životného prostredia následne pripraví projekty ochrany pre vyhlásenie jednotlivých prírodných rezervácií.

Návrh hraníc Karpatských bukových pralesov putuje na vládu

14.10.2019 Po dvanástich rokoch má Slovensko jasne vymedzené hranice lokality svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Po medzirezortnom pripomienkovom konaní envirorezort dnes predloží materiál na vládu. Počas konania vypadol jeden z komponentov, Národná prírodná rezervácia Šípková. Tá zostáva v piatom, najvyššom stupni ochrany, no nebude zaradená medzi lokality UNESCO.

Envirorezort spúšťa ďalšie kolo Zeleného vzdelávacieho fondu

11.10.2019 Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo v piatok 11. októbra ďalšiu výzvu na podporu envirovzdelávacích projektov. Spustilo v poradí už 3. ročník Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF). Finančne budú podporené projekty občianskych združení, neziskových organizácií, záujmových združení právnických osôb či nadácií zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.

Enviro dni naprieč Slovenskom učia deti ekologickému správaniu

07.10.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos pokračuje v popularizácii environmentálnej výchovy naprieč Slovenskom. Po Svidníku, Košiciach, Dunajskej Strede, Bratislave, Komárne, Rimavskej Sobote a Rožňave hostili uplynulý víkend Enviro dni 2019 mestá Bardejov, Žiar nad Hronom a Martin. Podujatia, ktoré hravou formou učia deti k väčšej zodpovednosti voči prírode a celkovo k planéte ohrozenej zmenou klímy, prilákali zhruba dvetisíc návštevníkov.

Slovenská republika v otázke zmeny klímy patrí medzi najzodpovednejšie krajiny v regióne

07.10.2019 Nielen na sociálnych sieťach sa šíri nesprávna informácia, že na piatkovom samite v Luxemburgu skupina štátov (vrátane Slovenskej republiky), presadila nižšie ambície Európskej únie v boji proti zmene klímy. Ide o nepravdivú informáciu.

Odvolací orgán zrušil povolenie pre veľkokapacitnú farmu ošípaných v Palárikove

07.10.2019 Ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v piatok zrušilo integrované povolenie pre prevádzku Farma ošípaných Palárikovo – Šándor. Ako prvý dôvod uvádza zmenu stanoviska obce Palárikovo. Kým v roku 2016 obec vydala súhlasné stanovisko, v rámci odvolania svoje stanovisko zmenila na nesúhlasné.

Sólymos odcestoval na rokovanie Rady ministrov pre životné prostredie

04.10.2019 Hlavným bodom dnešného rokovania Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu je dohoda európskych lídrov v boji proti klimatickej zmene pred blížiacou sa decembrovou klimatickou konferenciou OSN v juhoamerickom Čile. Slovenskú delegáciu na rokovaní vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Prezidentka podporila zákaz plošných výrubov v národných parkoch i zálohovanie PET fliaš

02.10.2019 Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok podpísala tri z najvýznamnejších zákonov z dielne envirorezortu. Novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek a novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Na ekologickejšie vykurovanie domácností poputuje 35 miliónov eur

01.10.2019 Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu za 30 miliónov eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia na výmenu starých kotlov na tuhé palivov domácnostiach za ekologickejšie. So spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu ide o sumu 35 miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi sú v prvej etape vyššie územné celky či štátne rozpočtové a príspevkové organizácie v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia. Tí predložia projekty, ktorými sa zaistí efektívny systém výmeny kotlov v domácnostiach. Prvé kotly do domácností by sa tak mohli distribuovať už v prvom polroku 2020.
Strana: [1]  [2]