hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

August 2019

Jednorazové plastové výrobky dostali od vlády stopku

21.08.2019 Vláda na dnešnom rokovaní podporila novelu zákona o odpadoch, ktorou chce Ministerstvo životného prostredia SR zakázať od roku 2021 uvádzať na slovenský trh jednorazové plastové výrobky. Zároveň novela zvýhodňuje výrobcov, ktorí na trh uvádzajú recyklovateľné výrobky.

Pád Železnej opony pripomína aj Európsky zelený pás, ktorý po nej ostal

21.08.2019 Viac ako dvanásťtisícpäťsto kilometrov dlhý koridor pozdĺž bývalej Železnej opony je pripomienkou nepriedušne stráženej hranice medzi neslobodou a slobodou, medzi východnou a západnou Európou. Do prihraničnej oblasti bol za komunizmu pod hrozbou smrti zakázaný vstup. Paradoxne tu boli priaznivé podmienky pre neporušenú prírodu. Dnes Európsky zelený pás (European Green Belt) aj po 30 rokoch jedinečným spôsobom pripomína, že Európa bola rozdelená a na hranici zomierali ľudia, ktorí túžili po slobode.

Envirorezort podporuje bezobalové obchody

14.08.2019 Nakupovanie bez obalov a podpora bezobalových výrobkov naberá na popularite nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Práve bezobalové obchody obmedzujú používanie nerecyklovateľných jednorazových plastových obalov. Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR pripravilo metodickú pomôcku pre prevádzkovateľov bezobalových predajní potravín.

Zodpovednejší prístup ku komunálnemu odpadu je najlepšou cestou, ako predísť stretom s medveďmi

09.08.2019 Každý výskyt medveďa hnedého v obývanej oblasti je situáciou, ktorú nemožno zľahčovať aj napriek tomu, že útok na človeka je veľmi zriedkavý. Strach zo stretu s našou najväčšou šelmou je ale vzhľadom na jej veľkosť a silu opodstatnenou a normálnou reakciou, avšak práve preto by sa mali ľudia snažiť dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré pravdepodobnosť takéhoto stretnutia znižujú.

V rámci OP KŽP pôjde na monitorovanie a hodnotenie vôd 5,5 milióna eur z európskych zdrojov

01.08.2019 Ministerstvo životného prostredia SR plánuje vyhlásiť v poradí už 52. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zameraná bude na optimalizovanie informačných nástrojov v oblasti monitorovania vôd či skvalitňovanie monitorovacej siete. Z európskych zdrojov bude na tento účel vyčlenených 5,5 mil. eur.