hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Jún 2019

Envirorezort si pripomenul Deň Dunaja environmentálnou výchovou

27.06.2019 Okolo 200 žiakov základných škôl sa zúčastnilo osláv 16. medzinárodného Dňa Dunaja, ktoré sa konali pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR. Okrem kultúrneho programu, prednášok, či plavby loďou, prišlo i na oceňovanie víťazov Dunajského majstra umenia.

Ministri životného prostredia rokujú v Luxemburgu

26.06.2019 Boj proti jednorazovým plastom, opätovné využívanie vody a klimaticky neutrálne hospodárstvo. To sú najdôležitejšie témy dnešného zasadnutia Rady ministrov EÚ pre životné prostredie. Slovenskú delegáciu na podujatí vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos.

Slovensko historicky prvýkrát hostí európskych inšpektorov životného prostredia, témou budú emisie

25.06.2019 Od 25. do 28. júna sa z iniciatívy Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) koná tzv. IMPEL Review Initiative (IRI). Na území Slovenska sa koná prvýkrát.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v prvom čítaní parlamentu podporilo 120 poslancov

19.06.2019 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes rozhodujú o dvoch najvýznamnejších zákonoch z dielne envirorezortu v boji proti plastovému odpadu a plošným výrubom v národných parkoch – novom zákone o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a novele zákona o ochrane prírody a krajiny. Zákon o zálohovaní v prvom čítaní už podporilo 120 poslancov parlamentu. Na programe dňa je aj ochrana národných parkov.

Vláda schválila ďalšie tri programy starostlivosti o chránené vtáčie územia

19.06.2019 Hlucháň hôrny, sokol sťahovavý, orol krikľavý, výr skalný a ďalšie vzácne druhy sa dočkajú lepšej ochrany. Vláda dnes schválila tri ďalšie programy starostlivosti o chránené vtáčie územia na roky 2019-2048, ktoré predstavujú súbor konkrétnych opatrení smerujúcich k zachovaniu vzácnych druhov v lokalitách Poľana, Slovenský raj a Chočské vrchy.

Envirorezort napreduje v zabezpečení prepravy pod Dunajom, vodohospodári začali hľadať zhotoviteľa

17.06.2019 Projekt cesty pod Dunajom pre automobily, cyklistov a peších sa približuje k realizácii. Vodohospodárska výstavba, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR, získala platné územné rozhodnutie a v najbližších dňoch vyhlási verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa a zároveň odštartuje proces majetkovoprávneho vyrovnania.

Boj proti plastom v životnom prostredí spája krajiny V4

12.06.2019 Podpora biologickej rozmanitosti, ochrany prírody, ako aj boj s jednorazovými plastami. To Boli hlavné témy ministerského rokovania krajín Vyšehradskej štvorky, Rumunska a Bulharska v Tatranskej Lomnici. Pracovné stretnutie v rámci predsedníctva Slovenska V4 iniciovalo Ministerstvo životného prostredia SR. Slovenskú delegáciu na rokovaniach viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos.

Nový zákon o EIA zníži administratívnu záťaž a sprehľadní pravidlá

12.06.2019 Ministerstvo životného prostredia SR predkladá na medzirezortné pripomienkové konanie návrh nového zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Ten sľubuje odstrániť nedostatky, ktoré ukázala aplikačná prax.

Inšpektori životného prostredia stopli ťažbu v Národnom parku Veľká Fatra

10.06.2019 Slovenská inšpekcia životného prostredia dnes začala štátny dozor v súvislosti s náhodnou ťažbou v Ľubochnianskej doline v Národnom parku Veľká Fatra. Podľa podozrení Ministerstva životného prostredia SR, Štátnej ochrany prírody SR, štátnych inšpektorov životného prostredia, či verejnosti ťažba sa vykonáva aj v biotopoch hlucháňa hôrneho.

Gabčíkovo zníži prietok Dunaja a napomôže tým pri vyťahovaní vraku lode v Budapešti

07.06.2019 Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) vyhovel požiadavke maďarských vodohospodárov o dočasné zníženie prietoku Dunaja, čím sa dosiahne zníženie jeho hladiny. Terajšia vysoká hladina Dunaja totiž neumožňuje maďarským záchranárom dopraviť plávajúci žeriav, ktorý by vytiahol vrak potopenej vyhliadkovej lode v Budapešti.

Minister Sólymos ocenil tvorcov Envirostratégie 2030 a projektu DriDanube

03.06.2019 Minister životného prostredia László Sólymos dnes odovzdal 32 rezortných ocenení osobnostiam a kolektívom, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie. Boli medzi nimi napríklad tvorcovia vízie zelenšieho Slovenska- Envirostratégia 2030 či projektu DriDanube, ktorý sa zaoberal problematikou sucha v Dunajskom regióne. Slávnostné odovzdávanie Cien ministra sa aj tento rok konalo pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.