hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Máj 2019

Sólymos: Za posledné obdobie na Slovensku pribudlo cez 1260 hektárov bezzásahového územia

30.05.2019 Okresným úradom, odborom starostlivosti o životné prostredie, bolo doručených celkovo viac ako 30 podnetov na obmedzenie alebo úplný zákaz lesohospodárskych činností v územiach s prirodzeným výskytom hlucháňa hôrneho. Ich úradníci vydali k dnešnému dňu 10 rozhodnutí, ktoré už nadobudli právoplatnosť, a vďaka ktorým je zabezpečená účinná ochrana tohto ikonického druhu slovenských lesov na rozlohe viac ako 2 860 hektárov. Vyplýva to z kontroly dodržiavania zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú ministerstvo odštartovalo na pokyn podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa začiatkom tohto roka.

V národných parkoch budú plošné výruby zakázané zákonom

29.05.2019 Žiadne plošné výruby alebo akýkoľvek zásah do prírody v národných parkoch bez predchádzajúceho súhlasu štátnych ochranárov. Vláda dnes schválila dlho očakávanú novelu zákona o ochrane prírody a najvzácnejšie lokality Slovenska tak môžu získať skutočnú legislatívnu ochranu.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa na Slovensku stáva realitou

29.05.2019 Vláda schválila zákon o zálohovaní nápojových obalov, ktorý zásadným spôsobom zníži množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov. V súčasnosti sa ročne uvedie na slovenský trh miliarda PET fliaš. Z toho 400 miliónov končí na skládkach, či v horšom prípade voľne pohodená v prírode, riekach či pri cestách. Vďaka zálohovaniu asi 95 percent nápojových obalov skončí tam, kde patrí – v recyklačných zariadeniach.

Na Ekotopfilme – Envirofilme sa bude diskutovať aj o vplyve ovzdušia na naše zdravie

27.05.2019 Dnes začína Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm, ktorý opäť prináša kvalitné dokumentárne filmy, diskusie a vzdelávacie aktivity o ochrane životného prostredia a udržateľnom životnom štýle. Jednou z dôležitých tém, ktorá zarezonuje nielen vo filmoch, ale aj v odborných diskusiách bude aj ochrana ovzdušia.

Účinnejšia ochrana národných parkov prešla tripartitou

27.05.2019 Dlho očakávaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny dnes prešla hospodárskou a sociálnou radou a v stredu poputuje na rokovanie vlády. Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom novej legislatívy významným spôsobom posilňuje ochranu národných parkov Slovenska. Novela zákona o ochrane prírody a krajiny vyslovene zakazuje plošné výruby v chránených územiach a do rúk štátnych ochranárov dáva reálne právomoci spravovať národné parky.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek prešlo tripartitou

27.05.2019 Návrh zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje dnes odsúhlasila hospodárska a sociálna rada. Novú legislatívu Ministerstvo životného prostredia SR predloží vláde SR na schválenie na jej najbližšom rokovaní. Zálohovanie je jediným účinným riešením, ako dosiahnuť aspoň 90 percentnú mieru triedenia jednorazových nápojových PET obalov, ktorých sa na slovenský trh ročne uvedie približne jedna miliarda.

László Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť

24.05.2019 Novela zákona o ochrane prírody a krajiny ide na hospodársku a sociálnu radu, následne na vládu. Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom novely zákona o ochrane prírody významným spôsobom posilňuje ochranu národných parkov Slovenska. Nová legislatíva vyslovene zakazuje plošné výruby v chránených územiach a do rúk štátnych ochranárov dáva reálne právomoci spravovať národné parky.

Štátny tajomník Kurilla na Týždni OECD: Slovenské predsedníctvo potvrdzuje, že vieme prevziať vedenie

23.05.2019 Tento týždeň sa v Paríži koná tzv. „OECD Week“ pozostávajúci z Fóra OECD a zasadnutia Rady OECD na ministerskej úrovni, ktorému predsedá Slovenská republika. Témou zasadnutia je „Využitie digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj: príležitosti a výzvy“.

Namiesto potravín prázdne regály. Bez opeľovačov smutná realita

22.05.2019 Svetový deň včiel (20. máj) a Medzinárodný deň biodiverzity (22. máj) si ministerstvo životného prostredia tento rok pripomenulo v jednom z obchodných reťazcov. Symbolicky pri prázdnom regáli. Práve tak chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos zároveň uviedol, že na zachovanie biodiverzity bola vyhlásená výzva za 22 miliónov eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Európska komisia vyhlásila piaty ročník Súťaže o cenu Natura 2000

21.05.2019 Európska komisia pri príležitosti Európskeho dňa Natury 2000 vyhlásila v poradí piaty ročník Súťaže o cenu Natura 2000. Ocenenie môže získať organizácia, samosprávy, vzdelávacie inštitúcie, ale aj jednotlivci, ktorí sú zapojení do programu Natura 2000.

Fenomén sucha trápi aj Slovensko. Envirorezort pripravil konkrétne opatrenia

15.05.2019 Dôsledky zmeny klímy sa prejavujú predovšetkým extrémnymi výkyvmi počasia, či už sú to povodne, prívalové dažde, ale aj obrovské horúčavy a extrémne suchá. Náklady na škody spôsobené suchom sa v Európe za posledných 30 rokov odhadujú na 100 miliárd eur. Sucho neobchádza ani Slovensko.

Envirovýchova na Slovensku sa rozvíja aj vďaka zahraničným fondom

13.05.2019 Ministerstvo životného prostredia SR dlhodobo dbá na podporu envirovýchovy. Najnovšie prostredníctvom rezortnej Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), bude mať k dispozícií 1,2 milióna EUR na dobudovanie strediska environmentálnej výchovy Dropie.

Enviro dni 2019 zavítali do ďalších troch slovenských miest

13.05.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos pokračuje v popularizácii environmentálnej výchovy naprieč Slovenskom. Po Svidníku a Košiciach hostili uplynulý víkend Enviro dni 2019 mestá Dunajská Streda, Bratislava a Komárno. V hlavnom meste bolo podujatie spojené s Dňom otvorených dverí Ministerstva životného prostredia SR, ktorý už tradične prilákal tisícky návštevníkov.

Parlament ústavnou väčšinou schválil dôležité zmeny, ktoré pomôžu životnému prostrediu i zdraviu ľudí

10.05.2019 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili nový zákon, ktorý komplexne rieši problematiku šírenia inváznych nepôvodných druhov. Plénom prešla aj novela zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických zariadeniach a elektronických zariadeniach, ktorej cieľom je znižovanie množstva nebezpečných látok v odpade z elektrických a elektronických zariadení.

MS v hokeji chcú spojiť ľudí aj za životné prostredie

08.05.2019 Organizačný výbor 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji a Ministerstvo životného prostredia SR dnes predstavili zelené novinky pri organizácii šampionátu na Slovensku. Tie okrem športových výkonov ponúknu aj zodpovednejší prístup v nakladaní s odpadmi. K dispozícií bude bezmála 600 nádob na triedenie, zálohované poháre vo fanzónach alebo taniere v bufetoch z cukrovej trstiny.