hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Január 2019

Zavedenie zálohovania v Litve viedlo k zodpovednejšiemu prístupu k triedeniu odpadu

30.01.2019 Zálohovanie PET fliaš a plechoviek môže prispieť k zodpovednejšiemu triedeniu aj iných druhov odpadu. Vyplýva to zo spotrebiteľského prieskumu v Litve, ktorý prebehol štyri roky po zavedení zálohovania nápojových obalov. Na Slovensku je zálohovanie už v legislatívnom procese, do praxe by tak malo vstúpiť v roku 2022.

Konanie Európskej komisie je ďalším dôvodom prijať novelu zákona o ochrane prírody z dielne ministerstva životného prostredia

29.01.2019 Ministerstvo životného prostredia za posledného dva a pol roka dobieha pri ochrane prírody množstvo zameškaných krokov. Viaceré konkrétne výsledky už sú na stole, no čaká nás ešte veľa práce, aby sa ochrana prírody na Slovensku dostala na adekvátnu úroveň. Kľúčovým plošným riešením ako posilniť aspekt ochrany prírody predstavuje novela zákona o ochrane prírody. Konanie Európskej komisie voči Slovensku pre nedostatočnú ochranu prirodzených biotopov a vtákov len podotýka, prečo je dôležité novelu prijať.

Čerpanie európskych fondov má v envirorezorte stúpajúcu tendenciu

22.01.2019 Ministerstvo životného prostredia SR si úspešne plní svoju úlohu pri čerpaní eurofondov. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na roky 2014 až 2020 už bolo vyhlásených 49 výziev a viacero písomných vyzvaní za viac ako 3 miliardy eur. Zazmluvnených je v súčasnosti 1 291 projektov za 1,58 miliardy eur, čo predstavuje viac ako 50 percent z celkovej alokácie operačného programu. Na vyhlasovaní ďalších výziev a podpore projektov, ktoré pomôžu životnému prostrediu, ako aj kvalite života ľudí na Slovensku, envirorezort systematicky pracuje.

Zelený rezort podporuje biodegradovateľné ekoplasty

21.01.2019 Ministerstvo životného prostredia SR pokračuje v boji so znečisťovaním životného prostredia plastovým odpadom. Po spoplatnení jednorazových plastových tašiek, zvýšení poplatkov za uloženie odpadov na skládku, či chystanom systéme zálohovania PET fliaš a plechoviek prichádza nahrádzanie tradičných plastových materiálov biodegradovateľnými.

Slovenská analýza o zálohovaní PET fliaš a plechoviek vzbudila v zahraničí veľký záujem

15.01.2019 Analýza Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) o dopadoch zálohovania si svojou odbornosťou získala pozornosť v zahraničí a bola prezentovaná na viacerých medzinárodných fórach. Minulý týždeň navštívil Slovensko aj zástupca výrobcov na Malte, kde sa zálohovanie tiež pripravuje.

Záujemcovia o financie zo Zeleného vzdelávacieho fondu majú posledné dni na zaslanie žiadostí

09.01.2019 Druhý ročník Zeleného vzdelávacieho fondu už budúci týždeň uzatvára možnosť predkladať žiadosti o podporu výchovno-vzdelávacích aktivít. Na realizáciu projektov mimovládnych organizácií a neziskového sektora zameraných na neformálnu environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu sú vyčlenené financie vo výške 5 000 – 10 000 EUR.

Do účinnosti vstúpila nová legislatíva, ktorá zabezpečuje zvýšenú ochranu vzácnych živočíchov a rastlín

03.01.2019 Od 1. januára 2019 je účinná novela zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi – tzv. zákon CITES, ako aj novela vykonávacej vyhlášky. Legislatíva prináša opatrenia, ktoré majú zabezpečiť kontrolu nakladania s neživými vybranými druhmi mačkovitých šeliem – najmä levov a tigrov s cieľom zabrániť nezákonnému obchodu s nimi.