hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Apríl 2019

Minister Sólymos popularizuje naprieč Slovenskom envirovýchovu

29.04.2019 Planétu máme len jednu a čím skôr ju začneme chrániť tým lepšie. S environmentálnou výchovou musíme začať u tých najmenších a naučiť ich zodpovednosti za životné prostredie. To je pointa Enviro dní 2019, ktoré organizuje Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia. Prvé dve podujatia sa cez víkend uskutočnili vo Svidníku a Košiciach a napriek nepriazni počasia prilákali okolo 800 návštevníkov.

László Sólymos: Podporíme výmenu starých kotlov v domácnostiach za ekologické

24.04.2019 Vláda SR dnes schválila Zmenu Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP). Po schválení navrhovanej zmeny Európskou komisiou, Ministerstvo životného prostredia, ako riadiaci orgán OP KŽP, bude môcť vyhlásiť výzvu na výmenu zastaraných vykurovacích zariadení na tuhé palivo v domácnostiach za kotly na zemný plyn. Okrem toho presunom financií medzi jednotlivými prioritnými osami budeme môcť financovať vo väčšom objeme odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach a sanovať viac environmentálnych záťaží.

Dovoz rohov nosorožcov na Slovensku je pozastavený

23.04.2019 Medzi poľovníkmi a obchodníkmi sú považované za významnú trofej. V ázijskej medicíne sa im pripisujú liečiteľské účinky. Reč je o nosorožej rohovine, ktorá sa na Slovensko dováža z rôznych afrických krajín. Ministerstvo životného prostredia SR po konzultácii s Prezídiom Policajného zboru pozastavilo vydávanie povolení na dovoz rohov všetkých druhov nosorožcov zo všetkých krajín až do odvolania.

Nové pravidlá pre prevádzkovateľov zariadení obsahujúcich fluórované skleníkové plyny

17.04.2019 Vláda dnes schválila novelu zákona o fluórovaných skleníkových plynoch, ktorá reaguje na požiadavky praxe. Zmeny sa dotknú vedenia evidencie vývozcov, dovozcov a distribútorov týchto látok. Pôjde napríklad o firmy zaoberajúce sa chladiacimi plynmi v klimatizačných, mraziarenských zariadeniach, ale aj plynmi v chladiarenských autách na prepravu potravín či v hasiacich prístrojoch. Vedenie evidencie bude po novom precíznejšie, čím sa zjednoduší kontrolná činnosť Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Nová legislatíva počíta aj s vytvorením elektronického registra pre prevádzkovateľov zariadení.

Škody spôsobené povodňami presiahli v druhom polroku 2018 sumu 3,8 milióna eur

17.04.2019 Ministerstvo životného prostredia SR predložilo spolu s rezortom vnútra vláde na schválenie „Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2018“, podľa ktorej povodňové škody dosiahli bezmála 3 milióny 824 tisíc eur.

100 rokov štátnej ochrany prírody na Slovensku

16.04.2019 V roku 2019 si pripomíname jubilejné 100. výročie štátnej ochrany prírody na Slovensku. Sériu osláv odštartoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Boris Susko a generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Martin Lakanda zasadením prvého zo 100 stromov – duba zimného v Hriňovej.

Európska komisia oceňuje Slovensko za pokroky pri zlepšovaní odpadovej politiky

05.04.2019 Európska komisia dnes publikovala správu pod názvom „Preskúmanie vykonávania environmentálnych právnych predpisov EÚ – správa o krajine SLOVENSKO“, v ktorej sa pozrela na najväčšie environmentálne výzvy s cieľom napomôcť ich riešeniu a lepšiemu súladu s legislatívou Európskej únie. Vyzdvihuje viaceré pozitívne kroky v odpadovej politike a pri ochrane ovzdušia. Správa tiež identifikuje rezervy, ktoré má Slovensko v odpadovej politike a pri ochrane ovzdušia a prírody. Práve to podčiarkuje aj význam pripravenej novely zákona o ochrane prírody.

László Sólymos: Zbytočnému plastu na Slovensku odzvonilo

05.04.2019 Minister životného prostredia dnes predstavil takzvané protiplastové opatrenie. Novú legislatívu, ktorá zakáže uvádzať na slovenský trh jednorazové plastové výrobky ako napríklad jednorazové plastové príbory, taniere, miešadlá či slamky (spolu deväť druhov jednorazových plastových výrobkov). Protiplastové opatrenie začne platiť už 1. januára 2021. Teda minimálne pol roka pred návrhom Európskej únie.

Envirorezort pripravil plán komplexnej ochrany mokradí

03.04.2019 Rieky, močiare, slatiny, vlhké lúky či lužné lesy, ale aj jazerá i umelé človekom vytvorené vodné plochy tvoria len 0,5 % výmery Slovenska a tak ako v iných štátoch, stále ubúdajú - ustupujú rozvojovým zámerom, nárokom na vodné zdroje, miznú v dôsledku zmeny klímy a hlavne prístupov vo využívaní krajiny. Práve pre komplexnú ochranu mokradí a ich múdre využívanie pripravil envirorezort dokument s vyhodnotením 73 úloh akčného plánu pre mokrade v r. 2015 – 2018 a s návrhom 65 aktivít na obdobie 2019-2021. Dokument dnes jednohlasne schválila vláda.

Za vypaľovanie suchej trávy a konárov hrozí pokuta

03.04.2019 Jarné obdobie so sebou prináša viaceré prípady vypaľovania suchej trávy a zeleného odpadu zo záhrad. Ministerstvo životného prostredia však upozorňuje, že vypaľovanie trávnatých porastov a spaľovanie odpadu z lístia, trávy a konárov je nielen nebezpečné, ale aj nezákonné. Podľa zákona o odpadoch hrozí za takéto konanie pokuta pre občanov až do výšky 1 500 eur, pre právnické osoby od 4 000 do 350 000 eur.