hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

September 2019

Blíži sa uzávierka piateho ročníka súťaže o cenu Natura 2000

25.09.2019 Mimovládne organizácie, samosprávy, vzdelávacie inštitúcie a jednotlivci majú stále jedinečnú možnosť do 15. októbra 2019 predkladať prihlášky do súťaže o cenu Natura 2000 – európskej sústavy chránených území. Víťazov vyhlási eurokomisár pre životné prostredie na slávnostnom ceremoniáli v Bruseli v máji 2020.

Sólymos dnes v New Yorku podpíše kontrakt v boji proti klimatickej zmene

25.09.2019 Slovensko historicky prvýkrát prispeje do Zeleného klimatického fondu sumou 2 milióny amerických dolárov. Fond je jedným z kľúčových globálnych nástrojov na prispôsobenie sa zmene klímy v rozvojových krajinách. Zmluvu za Slovenskú republiku dnes v budove Stáleho zastúpenia SR pri OSN v New Yorku podpíše podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos a za Zelený klimatický fond jeho výkonný riaditeľ Yannick Glemarec.

Sólymos odcestoval do New Yorku. Dôvodom je klimatický samit

23.09.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos odcestoval do New Yorku na klimatický samit Organizácie spojených národov.

Kurilla: Zelený vzdelávací fond sa osvedčil. Envirorezort čoskoro ohlási tretí ročník

20.09.2019 Podporovať kvalitné projekty občianskych združení, neziskových organizácií či nadácií zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu. To je hlavným cieľom Zeleného vzdelávacieho fondu, ktorý zriadilo Ministerstvo životného prostredia SR pred dvomi rokmi. Pri tejto príležitosti sa dnes v Bratislave začala výročná konferencia, počas ktorej zástupcovia envirorezortu, donorov a tretieho sektora zhodnotia nateraz dva ukončené ročníky. Zelený rezort už teraz plánuje vyhlásiť tretí ročník začiatkom októbra.

Bernský dohovor oslavuje 40. výročie svojho vzniku

19.09.2019 Dnes, 19. septembra 2019, má prvý medzinárodný dohovor zameraný na ochranu voľne žijúcich rastlín a živočíchov štyridsať rokov. Podľa tohto princípu vznikli aj predpisy EÚ ochrany prírody – smernica o biotopoch a smernica o vtákoch. Sekretariát Bernského dohovoru pripravil kampaň, kde zviditeľňuje jeho najvýznamnejšie úspechy. Od pomoci na záchranu posledných leopardov na Kaukaze, po elimináciu inváznych druhov rastlín a živočíchov, ale aj zapojenia občanov do starostlivosti o životné prostredie. Slogan kampane – Zdravá príroda pre zdravých Európanov, zdôrazňuje význam prírody pre život celého ľudstva. Slovenská republika je zmluvnou stranou Bernského dohovoru od roku 1997 a aktuálne predsedá jeho Byru.

Novinky v oblasti obchodovania s ohrozenými druhmi (CITES)

16.09.2019 V dňoch 17. – 28. augusta 2019 sa v Ženeve uskutočnilo 18. zasadnutie konferencie zmluvných strán Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), na ktorom sa zúčastnilo 1700 delegátov, pozorovateľov a novinárov.

Envirorezort predstavil hranice Karpatských bukových pralesov

13.09.2019 Návrh úpravy hraníc slovenských komponentov lokality svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Problematika nedostatočnej ochrany vzácnej lokality tak po dvanástich rokoch váhania môže byť konečne a úspešne uzatvorená. Práve zadefinovanie hraníc Karpatských bukových pralesov a ich zachovanie pre ďalšie generácie je totiž jednou z priorít súčasného vedenia Ministerstva životného prostredia SR.

Nešírme paniku tam, kde sa podarilo presadiť historické zmeny

12.09.2019 Plošné výruby v národných parkoch skončili. Po sedemnástich rokoch sa zvýšili právomoci ochranárov zo Štátnej ochrany prírody SR. Bez ich súhlasu nebudú žiadne výruby v chránených územiach s 3. a vyšším stupňom ochrany – teda v národných parkoch, chránených krajinných oblastiach, chránených areáloch či v prírodných rezerváciách. Vyplýva to z novely o ochrane prírody a krajiny, ktorú schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

László Sólymos: Zákaz plošných výrubov v národných parkoch prešiel parlamentom

11.09.2019 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes podporili jeden z najvýznamnejších zákonov z dielne envirorezortu - novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá dáva stopku plošným výrubom v národných parkoch. Zákon podporilo 72 poslancov zo 135 prítomných.

Sólymos: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa stalo realitou

11.09.2019 Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe zavedie zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, keď zahlasovali za nový zákon o zálohovaní nápojových obalov z dielne envirorezortu. Novú legislatívu podporilo ústavnou väčšinou 121 poslancov parlamentu.

PRIESKUM: Nadpolovičná väčšina Slovákov chce viac bezzásahových území v národných parkoch

11.09.2019 Nadpolovičná väčšina obyvateľov Slovenska chce, aby minimálne polovica územia každého národného parku bola bez zásahov. Tento krok navrhuje novela zákona o ochrane prírody, o ktorej v najbližších dňoch budú rozhodovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Kurilla otvoril historicky prvý slovensko-rakúsky ENVI workshop

10.09.2019 Informovanosť o životnom prostredí, podpora obehového hospodárstva, účinná ochrana ovzdušia a efektívne vodné hospodárstvo. To boli najdôležitejšie témy pilotného slovensko-rakúskeho environmentálneho workshopu, ktorý iniciovalo Ministerstvo životného prostredia SR. Stretnutie dnes otvoril štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla.

Nová výzva v rámci OP KŽP na podporu investícií a na prispôsobovanie sa zmene klímy

06.09.2019 Ministerstvo životného prostredia SR plánuje vyhlásiť v poradí už 54. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP). Výzva bude zameraná na rozvoj metodík pre hodnotenie investičných rizík spojených s nepriaznivými dôsledkami zmeny klímy. Z európskych zdrojov bude na tento účel vyčlenených 600-tisíc eur.

Najväčšie obchodné reťazce na Slovensku podporili zálohovanie PET fliaš a plechoviek

05.09.2019 Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) sa dnes prihlásila k zavedeniu zálohovania PET fliaš a plechoviek na Slovensku. Aliancia združuje najvýznamnejšie obchodné spoločnosti na slovenskom trhu. Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos ocenil konštruktívny prístup aliancie pri tvorbe samotného zákona. Novú legislatívu ministerstvo už presadilo na vláde a v prvom čítaní v Národnej rade SR získala podporu 120 poslancov.

Vláda schválila programy starostlivosti o ďalšie dve chránené vtáčie územia

04.09.2019 Pre návrat ikonických druhov vtáctva – hlucháňa hôrneho do Strážovských vrchov a tetrova hoľniaka do Čergova, je potrebné uskutočniť konkrétne opatrenia. Pre hlucháňa hôrneho je to napríklad zabezpečiť bezzásahový režim na časti viac ako storočných porastov či realizovať aktívne opatrenia v ďalších vhodných lesných porastoch.
Strana: [1]  [2]