hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Júl 2019

Na boj s biologicky rozložiteľným odpadom pôjde ďalších 15 miliónov eur z fondov EÚ

24.07.2019 Vytvoriť nové kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, jedální, reštaurácií, či obchodu a znižovať tak jeho skládkovanie. To je cieľom v poradí už 51. výzvy v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorú dnes 24. júla 2019 vyhlási Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.

Na majstrovstvách sveta v hokeji sa podarilo vytriediť 56 % odpadu

15.07.2019 Zelené aktivity pod záštitou ministerstva životného prostredia získali ocenenie udržateľnosti od Medzinárodnej hokejovej federácie
Zelené opatrenia, ktoré sprevádzali májové majstrovstvá sveta v hokeji na Slovensku, priniesli konkrétne výsledky. Vďaka spolupráci ministerstva životného prostredia, organizačného výboru 2019 IIHF MS a najmä vďaka nečakanej podpore a záujmu zo strany fanúšikov sa podarilo vytriediť viac ako polovicu vyprodukovaného odpadu.

V boji proti klimatickej zmene nezostáva Slovensko bokom

12.07.2019 V Helsinkách sa konala dvojdňová neformálna Rada ministrov životného prostredia EÚ. Slovenskú delegáciu viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos. V rámci rokovaní sa zástupcovia európskej dvadsaťosmičky zamerali na znižovanie dôsledkov klimatickej zmeny, podporu obehového hospodárstva a diskusiu o cieľoch v ochrane biodiverzity po roku 2020.

Sólymos: Najbližšie mesiace sú pre budúcnosť národných parkov kľúčové

11.07.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos požiadal profesionálnych aj dobrovoľných štátnych ochranárov a inšpektorov životného prostredia, aby do schválenia a vstúpenia do platnosti novely zákona o ochrane prírody znásobili svoje úsilie. Reagoval tak na zvyšujúce sa množstvo podnetov, ktoré sa týkali výrubov v najvzácnejších lokalitách Slovenska. Zároveň vyzýva verejnosť, aby sa v prípade podozrenia z ťažby v prísne chránených oblastiach neváhala obrátiť na príslušnú správu národného parku.

Sólymos: Recyklácia komunálneho odpadu stúpa, skládkovanie klesá. No stále máme čo dobiehať

01.07.2019 Miera recyklácie komunálneho odpadu na Slovensku medziročne stúpla o 7 percentuálnych bodov. Nastavovanie novej odpadovej politiky na Slovensku sa čoraz výraznejšie prejavuje aj v štatistikách. Kým v roku 2015 skončili na skládkach viac ako dve tretiny komunálnych odpadov, v roku 2018 to bolo už len 55 percent. Napriek pozitívnemu trendu má Slovensko čo dobiehať.