hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február 2019

Slovensko bude zelenšie. Vláda dnes schválila Envirostratégiu 2030

27.02.2019 Vláda dnes dala silný mandát dôslednej ochrane životného prostredia na Slovensku. Schválila dlho očakávanú Envirostratégiu 2030. Po rokoch má tak Slovensko jasne stanovený postup ako čeliť najväčším súčasným environmentálnym výzvam, ako je boj proti skládkovaniu odpadov, ochrana ovzdušia a ochrana druhov a biotopov. Po schválení vládou nastáva fáza uvedenia Envirostratégie do praxe. To sa bude diať prostredníctvom zmien zákonov či sektorových akčných plánov.

Envirorezort pokračuje v boji proti skládkam

27.02.2019 Až takmer polovicu zmesového komunálneho odpadu, ktorý skončí na skládkach, tvorí biologicky rozložiteľný komunálny odpad. Potrebné je zmeniť princípy a smerovanie v odpadovom hospodárstve. Posunúť sa v zmysle platnej hierarchie odpadového hospodárstva od ukladania odpadu na skládkach, energetického a materiálového zhodnocovania k opätovnému používaniu vecí, materiálov a najmä, k predchádzaniu vzniku odpadu. Vyplýva to z Programu predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 až 2025, ktorý dnes schválila vláda SR.

Podľa prieskumu je drvivá väčšina obyvateľov Slovenska za zálohovanie PET fliaš a plechoviek

21.02.2019 Viac ako 86 percent opýtaných Slovákov podporuje zálohovanie PET fliaš a plechoviek, pričom len 10 percent je proti takémuto návrhu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1 030 respondentov uskutočnila agentúra AKO v priebehu januára 2019.

Nový pavilón slonov v Národnej zoo Bojnice má už položený základný kameň

14.02.2019 V bojnickej zoo dnes minister životného prostredia SR Lászlo Sólymos, minister financií Peter Kažimír, riaditeľ Národnej zoo Bojnice Milan Šovčík, ako aj zástupca zhotoviteľa stavby Combin Banská Štiavnica s.r.o. poklepali základný kameň výstavby nového pavilónu slonov. Týmto slávnostným aktom sa oficiálne začali práce na stavbe Ubikácia africkej fauny (nový pavilón slonov).

Sólymos: Pravidlá pri posudzovaní strategických dokumentov musia platiť pre všetkých

08.02.2019 Švajčiarska metropola hostila v dňoch 5. – 7. februára 2019 mimoriadne stretnutie strán Dohovoru o posudzovaní vplyvov na životné prostredie presahujúcich hranice štátu (Dohovor Espoo) a Protokolu o strategickom environmentálnom hodnotení (SEA Protokol). Slovenskú delegáciu na podujatí viedol minister životného prostredia László Sólymos.

Envirorezort spúšťa kontroly dodržiavania legislatívy v oblasti ochrany prírody

08.02.2019 Na pokyn ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa začali začiatkom februára historicky najväčšie kontroly dodržiavania zákona o ochrane prírody a krajiny. Jednotlivé úkony priamo súvisia so stavom riešenia podnetov doručovaných na jednotlivé krajské úrady, odbory starostlivosti o životné prostredie v nadväznosti na Program záchrany hlucháňa hôrneho. Kľúčový dokument na ochranu tohto ikonického druhu slovenských lesov schválil envirorezort na jar minulého roka.

Envirorezort získal do svojej správy ďalšie chránené územie

06.02.2019 Ministerstvo životného prostredia SR opäť využilo predkupné právo a začiatkom roka odkúpilo súkromný pozemok v Národnej prírodnej rezervácii Choč (NPR Choč). Súčasné vedenie ministerstva, ako historicky prvé, začalo aktívne využívať predkupné práva na pozemky v najvzácnejších lokalitách Slovenska, ktorým tak dokáže zaistiť adekvátnu ochranu. V tohtoročnom rozpočte ministerstva je na tento účel vyčlenených 600-tisíc eur.

Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort

01.02.2019 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku. Aktivity budú zamerané predovšetkým na riešenia súvisiace s odpadovým hospodárstvom. Venovať sa budú najmä možnostiam, ako predchádzať vzniku odpadu, ale aj informovaniu o zlepšení a ochrane životného prostredia.