hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

November 2019

Platforma Obehové Slovensko chce prispieť k zmene nášho ekonomického modelu

02.12.2019 Sedem partnerov z verejného, súkromného a mimovládneho sektora zakladá platformu Obehové Slovensko. Na pôde Ministerstva životného prostredia SR dnes podpísali memorandum o spolupráci. Platforma má prispieť k prechodu na obehové hospodárstvo, ktoré šetrí prírodné zdroje, minimalizuje odpad, znižuje závislosť na dovoze primárnych surovín a poskytuje nové podnikateľské príležitosti.

Granty EHP a Nórska podporia slovenské projekty v boji proti zmene klímy

29.11.2019 Ministerstvo životného prostredia SR ako Správca programu SK-Klíma financovaného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska 2014 – 2021 vyhlasuje výzvy, ktoré sú určené pre slovenské mestá nad 15-tisíc obyvateľov. Cieľom je vypracovať akčné plány na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy na území miest a realizácia konkrétnych opatrení.

Lex Žitný ostrov napomáha k účinnejšej ochrane vody

29.11.2019 Koncom roka 2017 bol vo viacerých obciach na južnom Slovensku zaznamenaný výskyt pesticídu v pitnej vode. Ministerstvo životného prostredia SR preto bezprostredne iniciovalo vznik historicky prvého zákona na ochranu najvzácnejších zásobární vody v chránených vodohospodárskych oblastiach. Sprísnilo sankcie, zvýšilo informovanosť obyvateľov a jasne určilo čo možno a čo nemožno v chránených vodohospodárskych oblastiach vykonávať. Zároveň sa venovalo aj podpore projektom na ochranu vody.

Clean Air Forum: Bratislava sa stala európskym hlavným mestom ochrany ovzdušia

28.11.2019 Po Paríži zamierilo európske fórum o kvalite ovzdušia do Bratislavy. Prestížne podujatie s názvom Clean Air Forum, ktoré sa oddnes koná na bratislavskom hrade pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva životného prostredia SR, privíta počas dvoch dní viac ako 500 expertov z celej Európy. Tí budú hľadať spôsoby a nástroje ako zlepšovať kvalitu ovzdušia.

Jednorazovým plastom definitívne odzvoní

27.11.2019 Zákaz uvádzať jednorazové plastové výrobky, zvýhodniť výrobcov, ktorí na trh uvádzajú ekologickejšie a recyklovateľné obaly, obmedziť skládkovanie predovšetkým biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. To sú najdôležitejšie zmeny novely zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia SR, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

Nové povinnosti pre držiteľov vzácnej korytnačky hviezdicovej

27.11.2019 V prírode je ohrozeným druhom najmä kvôli strate biotopu a medzinárodnému obchodu. Vyznačuje sa dlhovekosťou a jedinečnými kresbami na pancieri. Reč je o korytnačke hviezdicovej – Geochelone elegans, ktorej podmienky chovu a obchodovania sprísňuje Európska komisia v zmysle záverov prijatých na 18. zasadnutí konferencie zmluvných strán Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín - CITES.

Slovenská Amazónia ožíva vďaka vodohospodárskym opatreniam

26.11.2019 Územie pozdĺž Dunaja od Bratislavy po Klížsku Nemú v minulosti tvorila spleť riečnych ramien, močiarov, mokradí a ostrovov s bujnými lesmi. Aj preto toto rozsiahle a divoké územie nazývali slovenskou Amazóniou. Vodohospodárom a ochranárom sa podarilo dokončiť unikátnu vodohospodársku revitalizačnú aktivitu, ktorá bude mať priaznivý vplyv pre prírodu Podunajska. Ukončené práce na obnovení dunajského ramena si dnes pozrel priamo na mieste podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Nový impulz pre obce a mestá. Envirorezort spustil desaťročnú podporu budovania verejných kanalizácií a vodovodov

25.11.2019 Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos dnes odštartoval výzvu, vďaka ktorej sa obciam a mestám dáva možnosť získať podporu na budovanie vodovodov a kanalizácií. Vyhlásená výzva je reálnym krokom v rámci programu Financovanie rozvoja verejných vodovodov a kanalizácií s dôrazom pre obce do 2-tisíc obyvateľov. Program ministerstvo životného prostredia presadilo minulý mesiac na vláde, vďaka čomu zaistilo, že minimálne pol miliardy eur najbližších 10 rokov poputuje na budovanie vodárenskej infraštruktúry.

Znečistené ovzdušie nepozná štátne hranice. Potrebné sú celoeurópske riešenia

21.11.2019 Napriek tomu, že za posledné desaťročia sa kvalita ovzdušia v Európskej únii výrazne zlepšila, stálemáme čo dobiehať. Znečistené ovzdušie spôsobuje vážne respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a patrí medzi najčastejšie príčiny predčasných úmrtí v Európe. S cieľom hľadať účinné riešenia tohto závažného problému, organizuje Európska komisia v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR v dňoch 28.-29. novembra v Bratislave Európske fórum pre čistejšie ovzdušie - Clean Air Forum.

Zmena klímy je obrovskou celosvetovou výzvou. Ako jej dokážeme čeliť?

14.11.2019 Zmena klímy 2019 - výzvy a riešenia je názov medzinárodnej konferencie, ktorú dnes otvoril štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla. Cieľom konferencie je zdieľanie a šírenie poznatkov a informácií v oblasti zmeny klímy, zmierňovania jej dopadov, adaptačných opatrení, ale aj v oblasti najnovších trendov, stratégií, a prijímaných opatrení na medzinárodnej, národnej aj lokálnej úrovni. Konferenciu organizuje ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a v partnerstve s hlavným mestom SR Bratislava.

Dva vzácne tigre našli nový domov pri Dunajskej Strede

12.11.2019 Slovenské a české ministerstvo životného prostredia spája aj ochrana ohrozených druhov vzácnych živočíchov. Dobrým príkladom dlhodobej a veľmi dobrej spolupráce je aj vzájomná pomoc pri umiestnení dvoch bengálskych tigrov, ktorým bol nájdený domov v zvieracom parku v Orechovej Potôni pri Dunajskej Strede.

V Budapešti sa stretli odborníci na vodné hospodárstvo

07.11.2019 V dňoch 4. a 5. novembra 2019 sa v Budapešti uskutočnilo zasadnutie Riadiaceho výboru pre oblasť kvality vôd Stratégie Európskej únie pre dunajský región. Cieľom bolo prerokovať pripravovanú revíziu Akčného plánu k dunajskej stratégii. Slovenská republika je spoločne s Maďarskom koordinátorom prioritnej oblasti 4 - Kvalita vôd. Za envirorezort delegáciu viedol generálny riaditeľ sekcie vôd Ministerstva životného prostredia SR Vladimír Novák.

Slovenský projekt na ochranu ovzdušia z dielne envirorezortu získal prvýkrát finančnú podporu v komunitárnom programe EÚ

07.11.2019 Výkonná agentúra EASME, ktorá riadi programy EÚ pre malé a stredné podniky, výskum, životné prostredie, energetiku a odvetvie rybolovu schválila integrovaný projekt LIFE zameraný na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku (LIFE-IP SK Air Quality Improvement). Na projekt bude vynaložených 15 miliónov eur, pričom 9 miliónov bude pochádzať z komunitárnych zdrojov EÚ.