hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Jún

MŽP: Deň Dunaja oslávili žiaci interaktívnymi hrami

28.06.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s rezortnými organizáciami usporiadalo na Medzinárodný deň Dunaja široké množstvo vzdelávacích aktivít pre základné a stredné školy. Prostredníctvom podujatia v areáli Slovenského vodohospodárskeho podniku sa cez 200 žiakov zoznámilo s vyzou veľkou, vtáčou ríšou na Dunaji či obojživelníkmi, pre ktoré je rieka domovom.

Vláda rozhodla o pokračovaní sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni

28.06.2023 Kabinet Ľudovíta Ódora uložil povinnosť ministerstvu životného prostredia pokračovať v opatreniach nevyhnutných pre dokončenie sanácie tzv. skládky vo Vrakuni. Envirorezort tak bude pokračovať v projekte enkapsulácie, teda vybudovania tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody.

Do pilotnej osvetovej kampane o znečistení ovzdušia z dopravy v okolí škôl sa zapojilo 42 základných škôl a gymnázií

22.06.2023 Projekt LIFE-IP – Zlepšenie kvality ovzdušia vyhlásil v novembri 2022 svoju prvú výzvu pre základné školy a osemročné gymnáziá. Výzva bola zameraná na informatívne meranie hladiny oxidu dusičitého v okolí škôl. Rodičia vezúci deti čo najbližšie ku škole majú významný podiel na individuálnej automobilovej doprave v okolí škôl. Práve tam sa znečistenie z dopravy kumuluje. Cieľom kampane bolo upozorniť na znečistenie ovzdušia v blízkosti škôl vplyvom dopravy. Do prvej výzvy sa zaregistrovalo celkovo 65 škôl, z nich odborná porota vybrala 42 škôl, ktoré sa zúčastnili osvetovej kampane.

Parlament bude rokovať o rozsudkovej novele. Schválenie legislatívy ovplyvní výšku sankcií za porušenie práva EÚ

20.06.2023 Poslancov parlamentu čaká hlasovanie o zmenách, ktoré ovplyvnia výšku sankcií za nedostatočné pravidlá ťažby v chránených územiach Natura 2000. Úradnícka vláda a ministerstvo životného prostredia pripravili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, aby účet, ktorý bude treba zaplatiť, bol čo najnižší. Rozhodujúce slovo teraz budú mať poslanci parlamentu.

Experti OECD zhodnotia environmentálnu výkonnosť Slovenska

16.06.2023 V dňoch 13. až 16. júna 2023 sa uskutočnila hodnotiaca misia environmentálnej výkonnosti Slovenskej republiky. Od vstupu SR do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v roku 2000 ide v poradí o tretie takéto hodnotenie. Cieľom misie je posúdiť výsledky Slovenska v porovnaní s jeho národnými a medzinárodnými environmentálnymi cieľmi od predchádzajúceho hodnotenia v roku 2011. Tentoraz bolo hodnotenie zamerané na pokrok Slovenska k trvalo udržateľnému rozvoju a zachovaniu biodiverzity v kontexte zmeny klímy.

Vláda schválila Akčný plán ochrany vody v najvzácnejšej vodohospodárskej oblasti strednej Európy

12.06.2023 Efektívna ochrana, skvalitnenie monitorovania a odstraňovanie potenciálnych ohrození pre najväčšiu zásobáreň pitnej vody na Slovensku. Ministerstvo životného prostredia predstavilo strategický materiál na ochranu vody v CHVO Žitný ostrov. Súbor krátkodobých a dlhodobých opatrení sa zaoberá odstraňovaním envirozáťaží, odkanalizovaním obcí a dostupnými zdrojmi financovania.

Medzi prioritami vlády dominujú zmena klímy, envirozáťaže a modernizácia

12.06.2023 Adaptácia na zmenu klímy, ochrana zdravia a ochrana prírodného dedičstva. To sú nosné témy programového vyhlásenia vlády v oblasti životného prostredia. Spoločné riešenie podľa ministra predstavujú zelené investície. Práve tie okrem environmentálnych cieľov predstavujú aj impulz pre modernizáciu, inovácie, zvyšovanie konkurencieschopnosti Slovenska i kvality každodenného života ľudí v regiónoch.

Viac ako 3,5 milióna eur na zelené projekty poputuje samosprávam, školám a nadáciám

12.06.2023 Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Environmentálneho fondu a Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky podporí ochranu prírody a krajiny, rozvoj regiónov národných parkov a environmentálne vzdelávanie. V rámci nedávno zverejnených štyroch foriem dotačnej podpory je pre samosprávy, občianske združenia alebo školy celkovo vyčlenených minimálne 3,5 milióna eur.

Štartuje ďalší ročník kampane v prospech udržateľnej mobility

08.06.2023 Po ukončení registrácie do kampane Do práce na bicykli je tu ďalšia možnosť, ako podnietiť zmenu správania obyvateľov v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých, inteligentných dopravných riešení. Od dnešného dňa majú samosprávy, verejné aj mimovládne organizácie jedinečnú príležitosť prihlásiť sa do Európskeho týždňa mobility a týmto spôsobom predstaviť aktivity nielen v prospech zlepšovania udržateľných foriem dopravy, ale aj v prospech zlepšovania kvality života obyvateľov. Témou tohtoročnej kampane je SAVE ENERGY - ŠETRI ENERGIU.

Štát prevezme zodpovednosť za sanáciu ďalších štyroch envirozáťaží

08.06.2023 Vládny kabinet na návrh Ministerstva životného prostredia SR rozhodol, že Ministerstvo hospodárstva SR zabezpečí sanáciu štyroch environmentálnych záťaží. Konkrétne sa jedná o bývalú obaľovačku bitumenových zmesí vo Vlčkovciach v okrese Trnava, skládku Mrchovisko v Budmericiach v okrese Pezinok, bývalú antimónovú hutu Vajskovská v Podbrezovej v okrese Brezno a sklad pesticídov v obci Boldog pri Senci. Rezort hospodárstva je povinný do jedného roka, resp. do piatich rokov predložiť na schválenie plán prác na odstránenie uvedených environmentálnych záťaží príslušnému okresnému úradu v sídle kraja.

Envirorezort si pripomína Svetový deň životného prostredia

05.06.2023 Porazme plastové znečistenie (Beat Plastic Pollution) je témou tohtoročného Svetového dňa životného prostredia, ktorý si pripomíname 5. júna. Ministerstvo životného prostredia SR a jeho rezortné organizácie pripravili pri tejto príležitosti viacero aktivít a podujatí, ktoré upriamujú pozornosť verejnosti na potrebu riešiť problémy životného prostredia.

Zelená linka pomáha v boji proti nelegálnym skládkam i tyranom zvierat

05.06.2023 V týchto dňoch si pripomíname nielen Svetový deň životného prostredia, ale aj tretí rok fungovania Zelenej linky Ministerstva životného prostredia (ZL), ktorá sa venuje podnetom od občanov v oblasti poškodzovania ochrany životného prostredia.

Celkovo 317 miliónov eur z plánu obnovy podporí ekologizáciu troch podnikov na Slovensku

05.06.2023 Zelená investícia ušetrí rovnaké množstvo emisií skleníkových plynov ako vyprodukuje pol milióna Slovákov za rok.
Trojica priemyselných podnikov na Slovensku do roka 2026 ušetrí viac ako tri milióny ton ekvivalentu CO2. Ide o porovnateľné množstvo emisií skleníkových plynov ako v priemere vyprodukuje pol milióna Slovákov a Sloveniek za celý rok. Na znižovanie emisií CO2 poputuje z plánu obnovy a odolnosti celkovo 317 miliónov eur.

Nie je nám jedno aký vzduch dýchame

02.06.2023 O témach lepšej ochrany ovzdušia, správneho vykurovania a udržateľnej mobility bude informovať projektový tím Ministerstva životného prostredia SR LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair) počas festivalu nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival, ktorý sa uskutoční v nedeľu 4. júna 2023 v Záhorskej Bystrici. Manažéri kvality ovzdušia si zároveň pripravili množstvo aktivít a prednášok pre deti a dospelých zameraných na životné prostredie.