hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

August 2023

Okresný úrad zaistil predbežnú ochranu vodárenského zdroja Šamorín

30.08.2023 Okresný úrad Bratislava dnes vydal predbežné opatrenie, ktorým sa predchádza škodám na vodárenskom zdroji Šamorín. Vyhovel žiadosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a urobil tak aj v súlade s metodickým usmernením Sekcie ochrany vôd Ministerstva životného prostredia SR. Prostredníctvom predbežného opatrenia sa zabráni aktivitám, ktoré by negatívnym spôsobom mohli ohroziť vodárenský zdroj, ktorý tak bude chránený do vydania nového rozhodnutia o ochrannom pásme.

Minister Milan Chrenko sa zúčastnil Strategického fóra Bled 2023

29.08.2023 Klimatická zmena, udržateľnosť a inovácie. Práve to sú hlavné témy Bledského strategického fóra, ktoré aktuálne prebieha v Slovinsku. Za Slovenskú republiku na fóre vystúpi minister životného prostredia Milan Chrenko.

Envirorezort a dobrovoľníci zachraňujú unikátny vodohospodársky systém

24.08.2023 Systém historických banskoštiavnických vodných tajchov a ich zberných jarkov bol vybudovaný pred niekoľkými storočiami. Dodnes však hrajú významnú úlohu v adaptácii na zmenu klímy mesta Banská Štiavnica a jeho okolia. Ministerstvo životného prostredia v spolupráci s rezortnými podnikmi – Vodohospodárskou výstavbou, Slovenským vodohospodárskym podnikom, ako aj s podporou občianskeho združenia Štiavnický tajch, Ministerstva kultúry SR a Zastúpenia Európskej komisie v SR pripravilo podujatie zamerané na záchranu historického diela. Podujatia sa zúčastnilo takmer 80 dobrovoľníkov.

Tretina národných parkov na Slovensku už prešla zonáciou. Dnes generujú nové pracovné miesta

23.08.2023 Chránené územia v lete zdvojnásobia tržby ubytovacích zariadení

Slovensko má dnes zazónovanú tretinu národných parkov. V národných parkoch, v ktorých zonácia prebehla, polarizácia verejnosti skončila. Obavy sa nepotvrdili a národné parky sa stali jedným z pilierov ekonomického rozvoja daného regiónu.

MŽP eviduje vyše 2 200 ponúk na predaj pozemkov v národných parkoch

18.08.2023 Za prvých 5 týždňov od spustenia výkupu pozemkov v národných parkoch z plánu obnovy a odolnosti navštívilo oficiálnu webovú aplikáciu www.ponukavykupupozemkov.sk vyše 27 tisíc návštevníkov. Registráciou prešlo doposiaľ 1 462 používateľov, ktorí predložili 2 253 ponúk. Vyplýva to z údajov, ktoré predstavilo ministerstvo životného prostredia z aplikácie výkupu pozemkov. Intenzívnejšia je tiež komunikácia správ národných parkov s neštátnymi vlastníkmi.

Na dekarbonizáciu priemyslu a teplárenstva je alokovaných 1,75 miliardy eur

17.08.2023 Slovensko bude môcť do roku 2030 využiť na dekarbonizáciu priemyslu a teplárenstva z Modernizačného fondu takmer dve miliardy eur v rámci schválených schém štátnej pomoci. Jedna miliarda je určená na schému pre oblasť teplárenstva a 750 miliónov eur je vyčlenených v schéme pre oblasť dekarbonizácie priemyslu.

Zonácia národných parkov predstavuje príležitosti ekonomického rastu pre regióny

16.08.2023 Zonácia národných parkov je absolútnou nevyhnutnosťou pre určenie jasných pravidiel v najvzácnejších oblastiach Slovenska. Dobre fungujúce národné parky sú dnes pilierom rozvoja regiónov v zahraničí aj na Slovensku. Generujú nové pracovné miesta, efektívnejšie chránia prírodné dedičstvo krajiny a predovšetkým, vyhlásením zonácie, končia dlhoročné spory o správu územia.

Starostlivosť o národné parky musí zostať v regiónoch

14.08.2023 Riaditelia národných parkov vítajú možnosť výkupu pozemkov z Plánu obnovy a odolnosti SR a apelujú na vlastníkov, ktorí zvažujú predaj svojich pozemkov v národných parkoch, aby túto ponuku využili. Vďaka vlastníctvu územia dokážu národné parky na seba plnohodnotne prevziať ochranu najvzácnejších prírodných lokalít Slovenska. Národné parky sa zároveň môžu stať významným oporným bodom rozvoja lokálnych ekonomík a rozšíriť záujem turistov o návštevu regiónu. Celkovo je na výkup pozemkov v národných parkoch od súkromných vlastníkov určených 68 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR.

V septembri bude vyhlásená nová výzva Obnov dom

10.08.2023 Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra 2023 štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Po novom bude možné zahrnúť do nákladov aj úpravu komína, kotol na biomasu či batériové úložisko. Podľa ministerstva životného prostredia znižovanie energetickej spotreby hrá významnú úlohu ako pri zmene klímy, tak aj pri závislosti krajiny na fosílnych palivách.

Sezóna zberu lesných plodov je v plnom prúde. Envirorezort apeluje na zodpovedné správanie sa v chránených územiach

04.08.2023 Ministerstvo životného prostredia aj počas aktuálnej letnej turistickej sezóny upozorňuje na nelegálny zber lesných plodov, predovšetkým čučoriedok, malín, brusníc, jahôd či húb. V národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je zber lesných plodov možný len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu. Rovnako je umožnený vlastníkom, správcom alebo nájomcom pozemkov, a to za podmienky, že táto činnosť je vykonaná na pozemkoch v ich vlastníctve, správe alebo nájme v týchto územiach. Národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov, ktorí zber vykonávajú pre komerčné účely.

Rokovala rozšírená pracovná skupina pre manažment medveďa hnedého

03.08.2023 Na ministerstve životného prostredia včera zasadala pracovná skupina pre manažment veľkých šeliem v Slovenskej republike, zameraná na manažment medveďa hnedého. Cieľom rokovania bolo dosiahnuť efektívnu a intenzívnu spoluprácu všetkých organizácií, ktoré spoločnými krokmi dokážu znížiť riziká stretu človeka a medveďa. Na stretnutí pracovnej skupiny tak boli zastúpení predstavitelia ministerstva životného prostredia, agrorezortu, obrany, samospráv, farmárov, včelárov, ochranárov, zásahových tímov, poľovníkov a ďalších aktérov.

V zálohovaní nápojových obalov sme na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre rok 2023

03.08.2023 V prvom polroku sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov.

Miera návratnosti nápojových obalov do systému zálohovania, vychádzajúca z dát za prvý polrok 2023, dosiahla úroveň 88%. Ak berieme do úvahy údaje od spustenia zálohového systému sme na úrovni miery návratnosti 77%. Vyplýva to zo Správy o činnosti Správcu zálohového systému k zhodnoteniu jeho aktivity v prvom polroku 2023. Zálohovanie na Slovensku je z tohto pohľadu na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre celý kalendárny rok – návratnosť na úrovni 80% . Počas prvého polroka tohto roku sa vyzbieralo 490 miliónov nápojových obalov. Od spustenia zálohovania na Slovensku (1.1.2022) sa vrátilo do systému zálohovania už viac ako 1,3 miliardy fliaš a plechoviek.

Zonácia Národného parku Veľká Fatra predstavuje príležitosť pre región

03.08.2023 Vyše 40 percent národného parku bude tvoriť územie s prísnou ochranou

Správa Národného parku Veľká Fatra dnes predstavila verejnosti návrh zonácie národného parku, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa riaditeľa národného parku stanovenie jasných pravidiel v jednom z najvzácnejších území Slovenska ukončí dvadsaťročné obdobie sporov medzi výstavbou, lesníkmi a ochranármi. Rovnako pomôže aktívnejšie zasiahnuť voči negatívnym javom, ktoré komplikujú život chráneným druhom, návštevníkom aj miestnym obyvateľom. Do tretice, zonácia umožní okolitému regiónu postaviť svoj ekonomický rast na udržateľných a predvídateľných základoch.

Verejnosť sa môže zapojiť do osvetovej kampane o znečistení ovzdušia „S vrtuľkou na cestách“

01.08.2023 Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorý koordinuje Ministerstvo životného prostredia SR, vyhlásil 19. 6. 2023 svoju prvú fotosúťaž. Výzvou je vyrobiť si papierovú vrtuľku a zachytiť na fotografii momenty súvisiace s ovzduším. Súťaž organizuje Slovenská agentúra životného prostredia a je určená pre širokú verejnosť bez rozdielu veku. Hlavným cieľom je podporiť šetrnejšie spôsoby cestovania a pomocou fotografie poukázať na to, čo ovplyvňuje kvalitu ovzdušia.