hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február

Prvý zákon o krajinnom plánovaní získal podporu vlády.

24.02.2023 Minister životného prostredia Ján Budaj po dlhom úsilí predložil na rokovanie vlády SR historicky prvý zákon o krajinnom plánovaní. Pomôže pripravovať Slovensko na negatívny dopad klimatickej zmeny, ale aj zachovaniu jej prirodzeného rázu. Krajinný plán bude podkladom pre územné plány miest a obcí. Reforma krajinného plánovania je jedným z míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Poslanci parlamentu schválili prelomovú zmenu prístupu k fungovaniu riek na Slovensku

17.02.2023 Slovenská republika bude podporovať prinavracanie prirodzenej podoby riek na svojom území. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR (NR SR), ktorí dnes 86 hlasmi odobrili novelu zákona o vodách. Tá reaguje na potrebu obnovovania prirodzeného fungovania riečnych tokov a stále extrémnejších prejavov klimatických zmien, ktoré prispievajú k výskytu čoraz výraznejších hydrologických extrémov v podobe sucha či povodní. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) víta schválenie poslaneckého návrhu zákona, ktorým sa zmení prístup k fungovaniu riek na Slovensku.

Nový zákon o ochrane ovzdušia získal podporu Národnej rady SR

17.02.2023 Poslanci parlamentu opätovne schválili prezidentkou SR vrátený vládny návrh zákona o ochrane ovzdušia pripravený Ministerstvom životného prostredia (MŽP SR). Výhrada prezidentky Zuzany Čaputovej voči zákonu o ochrane ovzdušia sa netýkala celého zákona, ale len jedného konkrétneho ustanovenia z poslaneckého pozmeňujúceho návrhu bez priameho súvisu s ochranou ovzdušia. Poslanci akceptovali pripomienky hlavy štátu. Zákon schválilo 88 poslancov parlamentu.

Fakty a klamstvá o zálohovaní

17.02.2023 Minister životného prostredia SR Ján Budaj vníma a oceňuje úsilie analytikov a odborníkov, ktorí pripravili v minulosti štúdiu zavedenia zálohovania PET fliaš a plechoviek na Slovensku. Systém zálohovania, ktorý do legislatívy presadil bývalý minister životného prostredia László Sólymos bol však netransparentný a bez kontroly hospodárenia s peniazmi z nevybratých záloh. Uspokojil sa s cieľom dosiahnuť 90 percentnú mieru vyzbieraných nápojových obalov, uvedených na trh až v roku 2029. MŽP SR pod vedením Jána Budaja presadilo transparentné výkazníctvo, vyššie pokuty za nesplnenie zberových cieľov a tiež vyššie a skôr dosiahnuteľné ciele návratnosti pri jednorazových nápojových obalov v systéme zálohovania. Tie sa pretavili do novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR v decembri 2021.

Peniaze z predaja emisných kvót Írsku použije Envirofond na znižovanie emisií z verejných budov

16.02.2023 Slovenská republika po náročných niekoľkomesačných rokovaniach predala Írskej republike viac ako 4 milióny pre Slovensko už nevyužiteľných emisných kvót AEA pridelených na obdobie rokov 2013 až 2020. Kvóty svojim členským štátom pridelila Európska únia (EÚ) na účel plnenia cieľov v znižovaní emisií skleníkových plynov rámci európskej legislatívy. Väčšina členských štátov vrátane Slovenska v spomínanom období postupne nazbierala veľké nadbytky emisných kvót nespadajúcich do systému obchodovania s emisnými kvótami (ETS). Ministerstvo životného prostredia SR spravujúce pridelené emisné kvóty preto využilo nadštandardné bilaterálne vzťahy s Írskom, ktorému predalo svoje emisné nadbytky. O predaji kvót envirorezort informoval aj vládu SR.

Výsledky zálohovania za prvý rok prekonali všetky očakávania. Návratnosť prekročila 70%

15.02.2023 Rok 2022 sa na Slovensku niesol v znamení zálohovania. Zálohový systém, ktorý funguje od 1. januára 2022 sa môže pochváliť výbornými výsledkami.Návratnosť PET-fliaš a plechoviek prekročila 70%, pričom optimistické scenáre rátali maximálne so 60 %-ným podielom vrátených nápojových obalov. O aktuálnych údajoch za úvodný rok fungovania systému informovali zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) a Správcu zálohového systému.

Reakcia MŽP SR na článok webového portálu www.odpady-portal.sk k zariadeniam na úpravu zmesového komunálneho odpad

10.02.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) podporuje triedenie komunálnych odpadov, ktoré vytvára základ pre ich zhodnotenie, najmä recykláciu. Cieľom opatrení je, aby odpad, ktorý je možné vytriediť a zhodnotiť, neskončil na skládkach odpadov. MŽP SR v tejto súvislosti víta záujem médií približovať dianie v odpadovom hospodárstve, obzvlášť v otázkach, ktoré sa týkajú možností, ako znižovať skládkovanie komunálnych odpadov. MŽP SR však odmieta šírenie vecne nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení, ktoré sú uvedené v článku internetového portálu www.odpady-portal.sk zo 7. februára 2023 s názvom „Zarátali výrobňu TAP aj kompostáreň. Podklad MŽP o MBÚ sa rozchádza s realitou“ a ktorého autorom je Radovan Potočár.

Reakcia MŽP SR: Kritika pilotných výziev nie je na mieste

09.02.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) sa ostro ohradzuje voči publikovaným tvrdeniam člena strany Progresívne Slovensko a europoslanca Martina Hojsíka, ktorými zhadzuje výsledky MŽP SR a SAŽP pri Pláne obnovy. Od vyhlásenia výziev v polovici októbra 2022 vybavili pracovníci regionálnych kancelárií 6137 návštev klientov, 17-tisíc telefonátov a 1 170 e-mailov. Na Zelenej linke, pohotovostnom kontakte MŽP SR na prijímanie podnetov od občanov, za toto obdobie zaznamenali 16 000 telefonátov.

Reakcia na rozsudok Súdneho dvora EÚ: Envirorezort už podniká kroky k znižovaniu znečistenia ovzdušia na Slovensku

09.02.2023 Slovenská republika si len čiastočne splnila povinnosti v oblasti dodržiavania limitných hodnôt prachových častíc PM10. Dnes o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie, ktorý tak vyhovel žalobe Európskej komisie z júna 2021. Dôvodom jej podania bolo prekračovanie maximálnych hodnôt častíc PM10 nameraných v ovzduší v Jelšave a aglomerácii Košice v rokoch 2005 až 2019. Ministerstvo životného prostredia SR rešpektuje rozhodnutie Súdneho dvora. Envirorezort chce Európskej komisii v najbližších týždňoch predstaviť opatrenia na úplnú nápravu nepriaznivého stavu pretrvávajúceho už takmer dve desaťročia.

Reakcia MŽP SR na vyjadrenia Agrárnej komory Slovenska: Podoba Národného parku Podunajsko bude ešte predmetom vzájomných diskusií

09.02.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) ohlásením zámeru na vytvorenie Národného parku Podunajsko začína s verejným dialógom. Envirorezort rozumie záujmu Agrárnej komory Slovenska využívať aj naďalej úrodnú pôdu na Žitnom ostrove pre poľnohospodárske účely. Zdôrazňuje, že príprava Národného parku Podunajsko je ešte len na začiatku a výsledná podoba územia a jeho zonácia bude výsledkom rokovaní s dotknutými stranami.

Slovensko na ceste ku klimatickej neutralite

07.02.2023 Odborníci z oblasti zmeny klímy a ochrany ovzdušia, predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, vládneho kabinetu a ministerstiev, ale tiež zástupcovia akademickej obce a občianskych združení sa dnes stretávajú na odbornej konferencii v bratislavskom hoteli Bôrik k historicky prvému zákonu o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácií. Odborná konferencia sa koná z iniciatívy ministra životného prostredia Slovenskej republiky Jána Budaja.

Opatrenia Ministerstva životného prostredia SR v oblasti odpadového hospodárstva zastavili 4 konania Európskej komisie voči SR

01.02.2023 MŽP SR pod vedením Jána Budaja vyvíja maximálne úsilie v snahe odstrániť nedostatky, ktoré vznikli v dôsledku nečinnosti bývalých vládnych garnitúr. Vedenie rezortu dosiahlo, že Slovensko sa stalo prvou krajinou v strednej Európe, ktorá spustila zálohovanie jednorazových nápojových obalov. Medzi ďalšie opatrenia patrila reforma nakladania so stavebným odpadom či reforma nakladania s komunálnym a zmesovým odpadom. Znižovaniu množstva komunálneho odpadu pomáha aj podpora domáceho a komunitného kompostovania zo strany MŽP SR.

Slovenskú republiku postihla žaloba Európskej komisie za porušenie smernice o skládkach odpadov, ku ktorej došlo od roku 2004

01.02.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) berie na vedomie rozhodnutie Európskej komisie podať na Slovenskú republiku žalobu na Súdny dvor Európskej únie za nedostatočné dodržiavanie smernice o skládkach odpadov a pripravuje opatrenia na riešenie situácie. Európska komisia v žalobe poukazuje na skutočnosť, že Slovenská republika od roku 2004 nerekultivovala a neuzavrela 21 skládok odpadov, ktoré nespĺňali požiadavky smernice. O tom, či zo strany Slovenskej republiky došlo k porušeniu povinností, ktoré vyplývajú zo zmlúv a príslušných smerníc, bude rozhodovať Súdny dvor Európskej únie. V prípade zistenia takýchto porušení má štát povinnosť prijať primerané nápravné opatrenia, aby vyhovel rozsudku Súdneho dvora. Akékoľvek finančné sankcie zo strany Európskej komisie tak nebudú predmetom aktuálneho konania na Európskom súdnom dvore.

EÚ: Budaj a ďalších 11 ministrov životného prostredia upozorňuje na dôležitosť ochrany vlka dravého

01.02.2023 Ministri životného prostredia z 12 členských štátov EÚ sa zhodli na výzve Európskej komisii (EK), aby uchovala súčasný stav ochrany vlka dravého a nepodliehala reakcii na náhodné incidenty, ako bol ten, čo vyvolal diskusiu o obmedzeniach ochrany vlka.