hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

November

Plavba na Dunaji bude bezpečnejšia, plynulejšia a komfortnejšia

30.11.2023 Každoročne sa plavebnými komorami Vodného diela Gabčíkovo preplaví vyše 15-tisíc lodí, 6 miliónov ton tovaru a do 500-tisíc osôb. Plavebné komory boli pritom v nepretržitej prevádzke od roku 1992 s výnimkou bežnej údržby a odstraňovania havárií. Komory napustili a vypustili viac ako 100-tisíckrát. Vďaka európskemu projektu prešli modernizáciou pravá aj ľavá plavebná komora, ktoré opäť slúžia medzinárodnej vodnej doprave. Vynovenú ľavú plavebnú komoru oficiálne odovzdal do užívania podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba spoločne s predsedom vlády SR Robertom Ficom, ministrom dopravy Jozefom Rážom a dočasne poverenou generálnou riaditeľkou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Janou Ježíkovou.

Výzva envirorezortu z Programu Slovensko venovaná mapovaniu a monitoringu biotopov a druhov

30.11.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027 s názvom „Mapovanie a monitoring biotopov a druhov“.

Ďalšia výzva z Programu Slovensko sa zameriava na vodozádržné opatrenia a na ochranu pred povodňami

30.11.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. Výzva vytvára možnosť žiadať o poskytnutie finančných prostriedkov z Programu Slovensko na financovanie vodozádržných opatrení na adaptáciu na zmenu klímy v sídlach a krajine a/alebo ochranu pred povodňami.

Novým štátnym tajomníkom envirorezortu je Štefan Kuffa

30.11.2023 Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odvolal Štefana Kuffu z pozície štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR a zároveň ho vymenoval za štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR. Štefan Kuffa tak nahradí Jozefa Smatanu, ktorého vláda odvolala z funkcie štátneho tajomníka envirorezortu a zároveň vymenovala za štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vláda zmenila sporné ustanovenia zákona o envirozáťažiach

29.11.2023 Vládny kabinet dnes schválil novelu zákona o environmentálnych záťažiach. Právnu úpravu, ktorá pomôže naštartovať sanáciu environmentálnych záťaží, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Splnomocnencom vlády pre hraničné vody sa stal Vladimír Novák

29.11.2023 Staronovým splnomocnencom vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách so susednými štátmi bude Vladimír Novák. Vo funkcii vystrieda Romana Havlíčka. V stredu o tom rozhodol vládny kabinet na návrh podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu.

Titul ENVIROMESTO 2023 putuje do mesta pod Urpínom

28.11.2023 Slovenské mestá mali aj počas tohto roka možnosť zapojiť sa do národného ocenenia ENVIROMESTO, ktoré podporuje samosprávy v aktívnom a praktickom uplatňovaní ich environmentálnej politiky. Vo svojej snahe o udržateľné mestské prostredie vynikali najmä štyri mestá. Národná hodnotiaca komisia ocenila Púchov, Liptovský Mikuláš a Vrútky, ktoré si prevzali ocenenia v čiastkových oblastiach. Celkovým laureátom národného ocenenia sa stala Banská Bystrica.

Taraba sa dohodol so samosprávami na pravidlách úpravy odpadov pred skládkovaním

24.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba sa po sérii rokovaní s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska dohodol na posunutí povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred skládkovaním na rok 2025. Zároveň prisľúbil zrýchliť procesy pri environmentálnom hodnotení spracovateľských kapacít.

Minister životného prostredia na ITAPE: Začíname riešiť skutočné problémy ľudí a samospráv

23.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes vystúpil na medzinárodnej konferencii ITAPA v Bratislave, venovanej digitalizácii, inováciám a moderným technológiám. Šéf envirorezortu predstavil najdôležitejšie výzvy, ktoré pomôžu samosprávam pri praktickej ochrane životného prostredia a rozvoji slovenského vidieka.

Taraba poveril riadením Slovenského vodohospodárskeho podniku Petra Moldu

23.11.2023 Dočasne povereným generálnym riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku sa stal 23. novembra 2023 krízový manažér Peter Molda. Do funkcie ho uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Bývalý šéf vodohospodárov Ladislav Glinda zostáva pracovať v podniku na technicko-prevádzkovom úseku.

Taraba navýšil pomoc samosprávam postihnutým zemetrasením a krupobitím až na 27 miliónov eur

22.11.2023 Vyššia intenzita pomoci, lepšia dostupnosť a menej administratívy. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom predstavil starostom obcí a miest podmienky mimoriadnej výzvy z programu Obnov dom, za ktorých bude možné získať finančný príspevok od 1. decembra 2023, a to až do výšky 22 800 eur s DPH.

Taraba so šéfom rezortu dopravy riešil významné národné investície

20.11.2023 Za účasti podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu a ministra dopravy Jozefa Ráža sa stretli expertné pracovné skupiny oboch ministerstiev. Témou pracovného rokovania boli najpálčivejšie témy týkajúce sa výstavby cestnej infraštruktúry – diaľnic, rýchlostných ciest, ako aj významných investícií v automobilovom priemysle.

Taraba prichádza s prvými legislatívnymi zmenami pri prevádzke malých čistiarní odpadových vôd

20.11.2023 Vládny kabinet dnes schválil novelu zákona o vodách. Právnu úpravu, ktorá uľahčí život vlastníkom malých čistiarní odpadových vôd, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Splnomocnencom vlády pre Gabčíkovo sa stal Andrej Kasana

20.11.2023 Vládny kabinet dnes vymenoval Andreja Kasanu do funkcie splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros. Návrh na vymenovanie splnomocnenca predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Vymenovanie splnomocnenca je dôležité aj z pohľadu modernizácie Vodného diela Gabčíkovo.

Taraba so šéfom Volvo riešil spoluprácu pri výstavbe závodu na Slovensku

17.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba na pôde parlamentu rokoval s generálnym riaditeľom švédskej automobilky Volvo Car Košice Björnom Helldénom. Najvýznamnejšia investícia posledných rokov na Slovensku je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Envirorezort predstavil podmienky mimoriadnej výzvy pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou. Podávanie žiadostí sa spustí v prvý decembrový deň

15.11.2023 Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22 800 eur s DPH. Novinkou je vyplatenie zálohy 7-tisíc eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 % z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.

Taraba začal rozdeľovať pomoc z Envirofondu pre mestá a obce

13.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore 21 projektov samospráv za vyše 1,5 milióna eur, ktoré pomôžu mestám a obciam skvalitniť život ľudí na vidieku. Rovnako tak zlepšia ochranu a starostlivosť o životné prostredie a podporia udržateľný rozvoj samospráv.

Súžitie človeka s prírodou, envirozáťaže, odkanalizovanie miest a obcí či racionálne odpadové hospodárstvo. Envirorezort predstavil priority v programovom vyhlásení vlády

13.11.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zadefinoval hlavné priority v oblasti ochrany životného prostredia. Za svoje nosné témy považuje zefektívnenie ochrany prírody, opätovné naštartovanie odstraňovania environmentálnych záťaží, racionálne – na výsledok orientované riešenia v obehovom hospodárstve a stabilizovanie vodného hospodárstva. Vláda sa tiež hlási k záväzku pokračovať v plnení klimatických cieľov, vyplývajúcich z Parížskej klimatickej dohody.

Tatranský národný park a Národný park Veľká Fatra spoznali nových riaditeľov

10.11.2023 Správa Tatranského národného parku (TANAP) a Správa Národného parku Veľká Fatra majú nových riaditeľov. Pavla Majka po dovolaní z funkcie nahradí vo vedení TANAP-u Peter Olexa, novým riaditeľom Správy Národného parku Veľká Fatra bude Roman Fajth. Menovacie dekréty dnes novým riaditeľom národných parkov osobne odovzdal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Noví šéfovia povedú správy národných parkov do ukončenia riadneho výberového konania.

Z plánu obnovy svieti zelená pre zelené aktivity v oblasti životného prostredia

10.11.2023 Dekarbonizácia priemyslu, reforma ochrany prírody, krajinné plánovanie, národné parky a revitalizácia vodných tokov sú témy, o ktorých dnes diskutoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba s podpredsedom vlády SR pre plán obnovy Petrom Kmecom. Plán obnovy ako najzelenší balík opatrení na Slovensku dokáže na zelené opatrenia vyčleniť najviac finančných prostriedkov a to až vyše dve miliardy eur.

Mimoriadnu výzvu pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou plánuje SAŽP spustiť 1. decembra. Podmienky výzvy zverejní už 15. novembra.

09.11.2023 O finančný príspevok budú môcť majitelia rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji požiadať od 1. decembra.
Výzva na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Otvorená bude len pre zasiahnuté regióny a je na ňu predbežne vyhradená suma 22,8 miliónov eur. Minimálne 1000 domácností tak môže získať príspevok z plánu obnovy až do výšky 22 800 EUR s DPH. Ďalšou novinkou je, že minimálna úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25%.

Premiér Fico na prvej oficiálnej návšteve envirorezortu

09.11.2023 Predseda vlády SR Robert Fico dnes navštívil Ministerstvo životného prostredia SR, kde ho podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba informoval o aktuálnych aktivitách rezortu a prioritách pre najbližšie obdobie. Základom spolupráce bude profesionalita a otvorený prístup.

Tomáš Taraba prijal odborníkov na odstraňovanie envirozáťaží

07.11.2023 Jednou z priorít podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je naštartovať sanáciu starých ekologických záťaží, ktoré stopol bývalý minister Ján Budaj. Nový šéf envirorezortu Tomáš Taraba absolvoval v tejto súvislosti rokovanie s predsedom asociácie sanačných spoločností ENVISAN Igorom Polčanom.