hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

September 2023

Prvé dve výzvy envirorezortu z Programu Slovensko budú venované ochrane vôd

29.09.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo výzvy na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 - 2027. Úvodná dvojica výziev z Programu Slovensko bude venovaná vodohospodárskej infraštruktúre. Prvé dve výzvy s celkovou alokáciou vo výške takmer 160 miliónov eur podporia výstavbu kanalizačnej siete, čistiarní odpadových vôd a vodovodov. Oprávnenými žiadateľmi v rámci výziev budú obce, vodárenské spoločnosti alebo ich združenia.

Na Slovensku bude sídliť prestížny úrad na ochranu unikátnych lokalít

28.09.2023 Slovensko prevezme pozíciu lídra v riadení lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO „Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy“, ktorá je aktuálne najväčšou sériovou lokalitou, zapísanou na zozname svetového prírodného dedičstva s 94 komponentmi v 18 krajinách Európy. Zriadenie Stáleho sekretariátu lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO, prvého svojho druhu, spečatili podpisom medzinárodnej dohody zástupcovia Slovenska a Rakúska. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024.

Projekt LIFE IP bude aj tento rok súčasťou celoeurópskeho festivalu o vede a výskume

28.09.2023 Manažéri kvality ovzdušia v rámci projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair) budú spoločne s expertami zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v piatok 29. septembra 2023 reprezentovať Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP), Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP) a svoje úrady vyšších územných celkov na podujatí s názvom Európska noc výskumníkov 2023. Tohtoročný 17. ročník festivalu sa bude konať v hlavnom meste Bratislava v Starej tržnici a na Námestí Nežnej revolúcie. Pútavý program je rovnako pripravený aj v Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Poprade. Hlavnými témami tohto ročníka sú „VODA“ a „UMELÁ INTELIGENCIA“.

Vláda schválila komplexný plán na odstránenie PCB látok v Chemko Strážske

27.09.2023 Ministerstvá vnútra a životného prostredia predložili na rokovanie vlády materiál, ktorý predstavuje prvý reálny krok na odstránenie sudov s PCB látkami z areálu Chemka Strážske. Do konca roku 2025 bude postupne odstránených zhruba 5-tisíc sudov s nebezpečnými odpadmi. Zároveň začiatkom roka bude pokračovať geologický prieskum, ktorého výsledky umožnia nastaviť komplexný sanačný projekt celej lokality.

Svetový deň bez áut spája Slovensko a Maďarsko

21.09.2023 Ochrana ovzdušia a životného prostredia nepozná hranice. Potvrdzuje to aj medzinárodné podujatie v slovenskom Štúrove a maďarskom Ostrihome, ktoré sa zameriava na problematiku nadmerného počtu osobných áut v mestách a ich negatívny vplyv na ovzdušie. Slovenskí a maďarskí manažéri kvality ochrany ovzdušia pripravili na 22. septembra vzdelávacie aktivity v mestách na obidvoch brehoch Dunaja. Podujatie je súčasťou aktivít v rámci Svetového dňa bez áut, ktorý je každoročným vyvrcholením kampane Európskeho týždňa mobility (ETM).

Milan Chrenko sa zúčastnil klimatického samitu v New Yorku

21.09.2023 Urýchliť kroky vlád, samospráv, podnikateľského, neziskového a finančného sektora ale aj občianskej spoločnosti v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Práve to je hlavným cieľom samitu o klimatických ambíciách, ktorý sa konal tento týždeň v New Yorku. Na stretnutí lídrov sa zúčastnil aj minister životného prostredia Milan Chrenko.

Ohrozený kráľ stepí si zaslúži účinnejšiu ochranu

20.09.2023 Ikonický druh európskych nížin, drop veľký, naďalej ostáva ohrozeným druhom. Príčinou je predovšetkým aj strata biotopov v poľnohospodárskej krajine. Z tohto dôvodu sa podpísalo v roku 2000 Memorandum o porozumení, ochrane a manažmente stredoeurópskej populácie dropa veľkého. Dnes je jeho signatárom 14 krajín, v ktorých sa druh vyskytuje alebo v minulosti vyskytoval. Práve v týchto dňoch sa v Bratislave konajú dve podujatia zamerané na dropa veľkého - vedecké sympózium a 5. zasadnutie signatárskych krajín memoranda. Spoločným cieľom viac ako 40 účastníkov zo 14 krajín je vyhodnotiť stav populácie drop ,vykonané opatrenia a určiť postup pre ďalšie obdobie. Zástupcom Slovenska pri podpise Deklarácie na ochranu dropa veľkého na území trojhraničného regiónu Maďarska, Rakúska a Slovenska bude štátna tajomníčka MŽP SR Katarína Butkovská.

Švajčiarsko podporí ochranu slovenských národných parkov sumou viac ako 23 miliónov eur

19.09.2023 Slovenská republika a Švajčiarska konfederácia sa dohodli na finančnej podpore ochrany prírody a biodiverzity v chránených územiach. Na tento účel Švajčiarsko venuje príspevok vo výške 23,5 milióna eur. Financie pomôžu ochrane biodiverzity, rozvoju udržateľného turizmu a podpore ochrany ekosystémov v chránených územiach. Za Slovenskú republiku dohodu dnes slávnostne podpísalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) za účasti zástupcov Ministerstva životného prostredia SR (MŽP).

Fungujúce obehové hospodárstvo spája súkromný, verejný aj neziskový sektor

19.09.2023 Čo najdlhšie zachovávať hodnotu výrobkov či materiálov, a naopak, minimalizovať vznik odpadu a využívanie nových zdrojov. Práve to sú kľúčové ciele obehového hospodárstva. Ministerstvo životného prostredia preto podpísalo memorandum o spolupráci s platformou Circular Slovakia, vďaka ktorému sa zefektívni výmena skúseností, poznatkov a riešení medzi štátnym, súkromným a neziskovým sektorom v obehovom hospodárstve.

Islandská vláda odkúpila prebytočné emisné kvóty od Slovenska

18.09.2023 Ministerstvo životného prostredia, energetiky a klímy Islandu odkúpi jednotky prideleného množstva AUU (tzv. kvóty) potrebné na splnenie svojich redukčných záväzkov v rámci Kjótskeho protokolu od Slovenska. Minister životného prostredia SR to oznámil počas pracovnej cesty na Island, počas ktorej slovenská delegácia rokovala o opatreniach na znižovanie emisií skleníkových plynov, najmä prostredníctvom využívania geotermálnej energie.

Sústava chránených území sa dočká nového prírastku

13.09.2023 Vláda dnes schválila nariadenie, ktorým sa vyhlasuje chránený areál Stolica. Unikátna lokalita v blízkosti Národného parku Muránska planina tak konečne získa adekvátnu ochranu. Predstavuje domov pre najvzácnejšie chránené druhy ako je bocian čierny či hlucháň hôrny. Lokalita je zároveň súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

Devínska Kobyla bude oficiálne súčasťou zoznamu prírodných rezervácií v Bratislavskom kraji

13.09.2023 Devínska Kobyla, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a európskej sústavy chránených území Natura 2000, bude od 1. januára 2024 oficiálne na zozname prírodných rezervácií. Ministerstvo životného prostredia docielilo konsenzus medzi ochranármi a verejnosťou, vďaka ktorému sa zväčší územie chránenej oblasti, no zároveň sa neobmedzí voľný pohyb ľudí.

Slovensko má štvrtý zazónovaný národný park

13.09.2023 Najprísnejší stupeň ochrany bude platiť na štvrtine územia národného parku, väčšina územia bude chránená tretím stupňom ochrany
Slovenský kras sa po Pieninách, Slovenskom raji a Muránskej planine stane štvrtým národným parkom s vyhlásenou zonáciou. Návrh z dielne Ministerstva životného prostredia SR na dnešnom rokovaní odobrila vláda. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

Takmer pol miliardy eur z Modernizačného fondu podporí ekologizáciu šiestich podnikov na Slovensku

12.09.2023 Šesť priemyselných podnikov na Slovensku ušetrí do roku 2030 viac ako tri milióny ton ekvivalentu CO2. Ide o porovnateľné množstvo emisií skleníkových plynov ako ročne v priemere vyprodukujú tri milióny osobných áut alebo takmer všetky vykurovacie zariadenia v slovenských domácnostiach. Na znižovanie emisií skleníkových plynov bol vyčlenený rekordný balíček financií z Modernizačného fondu – približne 470 miliónov eur.

Národný park Slovenský kras predstavil návrh zonácie. Unikátne územie môže byť pilierom rozvoja celého regiónu

11.09.2023 Správa národného parku dnes predstavila verejnosti návrh zonácie Slovenského krasu, ktorého jedinečné jaskyne sú na zozname UNESCO. V najprísnejšie chránenom režime bude 8 500 hektárov. Vďaka tomu sa zaistí adekvátna ochrana tých najvzácnejších lokalít, ktoré národný park chráni. Zvyšok územia zaradí zonácia dominantne do tretieho stupňa ochrany. K navýšeniu najprísnejšej ochrany dôjde na štátnych pozemkoch. Celková rozloha národného parku bude po zonácii predstavovať viac ako 35-tisíc hektárov.

Veľvyslanci pôsobiaci na Slovensku navštívili Národný park Malá Fatra

08.09.2023 Veľvyslanci siedmich členských krajín Európskej únie pôsobiaci na Slovensku navštívili Národný park Malá Fatra. Predstaviteľov nemeckej, chorvátskej, slovinskej, rumunskej, talianskej, maďarskej a holandskej diplomacie privítal priamo v sídle správy národného parku minister životného prostredia Milan Chrenko. Počas návštevy spoločne absolvovali prehliadku niektorých lokalít Malej Fatry aj diskusiu s predstaviteľmi národného parku.

Medzinárodný deň čistého ovzdušia a modrej oblohy: spoločne za čisté ovzdušie

07.09.2023 Znečistenie ovzdušia je najväčším environmentálnym zdravotným rizikom, ktoré má dosah na celé ľudstvo, je zodpovedné za viac ako 6 miliónov predčasných úmrtí na celom svete. Práve preto je ochrana ovzdušia a zabezpečenie zdravého vzduchu celosvetovou výzvou. Dňa 7. septembra si pripomíname význam kvality ovzdušia vďaka Medzinárodnému dňu čistého ovzdušia a modrej oblohy.

Nová zjednodušená výzva Obnov dom podporí aj kotly na biomasu

05.09.2023 Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zajtra vyhlásia ďalšiu výzvu Obnov dom. V rámci nového kola sa zjednodušili kritériá a naopak, rozšíril záber aktivít, ktoré možno financovať zo zdrojov plánu obnovy a odolnosti. Podľa envirorezortu je znižovanie energetickej náročnosti domov významnou súčasťou riešenia klimatickej zmeny, energetickej bezpečnosti krajiny, podpory nových pracovných miest, lokálnych firiem a zároveň konkrétnou pomocou pre domácnosti vo všetkých regiónoch Slovenska.