hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Január 2023

Historicky prvý klimatický zákon je v medzirezortnom pripomienkovom konaní

30.01.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania dlho očakávaný klimatický zákon. Návrh zákona vychádza z celospoločenskej požiadavky na riešenie klimatickej krízy a opiera sa o európsku legislatívu.

Prvý národný park na Dunaji je bližšie k realite

24.01.2023 Minister životného prostredia Ján Budaj podporuje iniciatívu vyhlásiť Národný park Podunajsko. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v tejto súvislosti poverilo Štátnu ochranu prírody SR vypracovaním projektu a odbornej dokumentácie nového národného parku na Dunaji. Ambíciou MŽP SR je predložiť návrh na rokovanie vlády počas tohto roka.

Minister Budaj: Zabezpečenie odpadu vo Vysokých Tatrách prináša výsledky

17.01.2023 Fungujúce preventívne opatrenia znižujú konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom. V Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa v roku 2022 vďaka kvalitnému zabezpečeniu kontajnerových stojísk 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020, v meste Vysoké Tatry 11-násobne. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pokračuje v podpore systémových opatrení. Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev. Posilní sa tiež Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (Zásahový tím), vybavenie Správy Tatranského národného parku, zlepší sa aj komunikácia s verejnosťou. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

Osvetová kampaň a informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí škôl a gymnázií

05.01.2023 Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý implementuje Ministerstvo životného prostredia SR, v novembri 2022 vyhlásil svoju prvú výzvu pre základné školy a osemročné gymnáziá. Výzva sa zameriava na mesačné informatívne meranie oxidu dusičitého v okolí škôl. Zo 65 zaregistrovaných škôl z krajov, ktoré sú partnermi projektu, vybrala odborná porota 42 škôl (v rámci jedného kraja max. 6 škôl). Cieľom kampane je zistiť mieru znečistenia ovzdušia spôsobené dopravou v okolí vybraných mestských alebo vidieckych škôl.

Na zlepšenie triedeného zberu v obciach pôjde 26 miliónov eur

05.01.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo pred Vianocami projekty na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich obciach celkovo za 26 miliónov eur. Schválené projekty zabezpečia triedenie ďalších takmer 35 tisíc ton komunálneho odpadu ročn