hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Marec

O prostriedky zo Zeleného vzdelávacieho fondu je možné žiadať len do konca apríla

31.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR už tradične prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia vyhlasuje Zelený vzdelávací fond. Cieľom 5. ročníka je podporiť environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu na území Slovenskej republiky. Dotácie na rok 2023 sú financované z prostriedkov Environmentálneho fondu.

Envirorezort rieši odstránenie sudov z areálu Chemka Strážske

30.03.2023 V rámci Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) sa uskutočňujú verejné konzultácie, ako čo najvhodnejšie zneškodniť a zlikvidovať sudy so škodlivými PCB látkami, ktoré sú aktuálne uložené v hermeticky uzavretých kontajneroch v areáli Chemka Strážske. Účelom konzultácií je zároveň aj preveriť, či subjekty, ktoré pôsobia na trhu, sú schopné naplniť požiadavky MŽP SR na likvidáciu sudov a nastavenie podmienok verejného obstarávania. Predmetom verejného obstarávania bude vysúťaženie firmy, ktorá sudy s nebezpečnými PCB látkami zlikviduje. Verejné konzultácie sa ukončia uskutočniť v lehote dvoch týždňov.

MŽP SR: Zdokonaľujeme zálohový systém

30.03.2023 Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, ktorý na Slovensku funguje 15 mesiacov, má nesporné pozitívne ekonomické a environmentálne dopady. Rovnako tak je ale dôležitá ústretovosť a prístupnosť systému zálohovania pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne postihnutých občanov. Práve na túto tému sa uskutočnilo pracovné stretnutie, ktoré inicioval Dominik Drdul, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky na pôde Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) za účasti štátneho tajomníka MŽP SR Juraja Smatanu, Správcu zálohového systému, zástupcov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Jednoty dôchodcov Slovenska, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a občianskych združení.

Kontroly CITES komodít na bratislavskom letisku

30.03.2023 Začiatkom marca 2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s Finančnou správou SR, Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR) a Slovenskou inšpekciou životného prostredia (SIŽP) uskutočnilo na bratislavskom letisku kontrolu zameranú na CITES komodity v batožinách cestujúcich.

Obnov dom - nová výzva je zverejnená 27. marca: tak, ako to bolo avizované

27.03.2023 Projekt, ktorý má za cieľ rekonštruovať a zvýšiť energetickú hospodárnosť až 30 tisíc rodinných domov môže pokračovať. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) dnes zverejnila novú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR, zameranú na obnovu starších rodinných domov. Výzva a príručka pre žiadateľov sú zverejnené na web stránke https://obnovdom.sk/. Podávanie žiadostí sa spustí 24. apríla, majitelia rodinných domov tak budú mať dostatočne dlhý čas na preštudovanie nových podmienok.

Budúcnosť planéty ja naša spoločná zodpovednosť

24.03.2023 Poslednú marcovú sobotu, teda 25. marca, sa uskutoční celosvetová akcia Hodina Zeme. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) a jeho rezortné organizácie sa pridajú k svetovej iniciatíve. MŽP SR vyzvalo aj ostatné ministerstvá, aby sa zapojili do najväčšej kampane Svetového fondu na ochranu prírody a venovali hodinu pre Zem. V čase od 20:30 do 21:30 majú vypnúť vonkajšie a vnútorné osvetlenie vo všetkých budovách svojich organizácií, pokiaľ je to možné.

MŽP SR: Národná kultúrna pamiatka Berggericht zostane zachovaná

23.03.2023 Budova Berggerichtu v správe Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, ktorú zasiahol ničivý požiar počas uplynulého víkendu, nemá narušenú statiku a nebude nutná jej kompletná asanácia. Požiarom bola postihnutá predovšetkým strecha a krov Berggerichtu. Vyplýva to zo statického posudku, ktorý zabezpečilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) spolu so Slovenským banským múzeom, ktorého je zriaďovateľom. Zhorená strecha budovy je dočasne prekrytá ochrannou fóliou.

Stanovisko MŽP SR k poslaneckému návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu

22.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) si ctí súkromné vlastníctvo a považuje ho za nedotknuteľné. MŽP SR však odmieta návrh novely zákona o ochrane prírody poslancov Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu, ktorá paralyzuje ochranu prírody na Slovensku. Ak sa poslanecký návrh zákona schváli, jeho dôsledkom nebude lepšia ochrana prírody, životného prostredia, ani lepšia ochrana vlastníckeho práva, ale znemožní sa ochrana európsky významných území. Prípadné schválenie novely poškodí v konečnom dôsledku aj vlastníkov pozemkov, keďže skomplikuje vyplácanie náhrad za prípadné obmedzenia.

Envirorezort si pripomína Svetový deň vody

22.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) sa pripája pri príležitosti osláv Svetového dňa vody do celosvetovej kampane Organizácie spojených národov s názvom „Buď zmenou“ (Be the change), ktorá vyzýva ľudí, aby podnikli vo svojom živote kroky na zmenu spôsobu využívania, spotreby a hospodárenia s vodou. Tému pre Svetový deň vody každoročne vyhlasuje OSN, ktorá sa tým prihovára národom po celok svete.

MŽP SR podáva pomocnú ruku Banskej Štiavnici

20.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) odovzdalo do bezodplatného užívania budovu bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku mestu Banská Štiavnica pre účely Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici. Priestory historickej budovy budú slúžiť na vzdelávanie študentov, predovšetkým výtvarného, hudobného, literárno-dramatického a tanečného odboru. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý navštívil Banskú Štiavnicu po ničivom požiari historických budov a pamiatok, zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Samosprávy Štúrova a Komárna sú súčasťou debát o pripravovanom Národnom parku Podunajsko

17.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pokračuje diskusiami v dunajských regiónoch južného Slovenska o zamýšľanom zámere vyhlásiť historicky prvý nížinný národný park na Slovensku – Národný park Podunajsko. Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča sa v tejto súvislosti stretol so zástupcami 18-tich miest a obcí Štúrova a Komárna. Pripravovaný návrh národného parku počíta s územím o rozlohe 18-tisíc hektárov, ktoré by sa tiahlo od Devína po obec Chľaba pri Štúrove.

Slovensko podporuje úsilie lídrov EÚ obnoviť prírodu a znižovať znečistenie z priemyslu, obalov a odpadových vôd

17.03.2023 Znižovať emisie skleníkových plynov v priemyselných zariadeniach, lepšie recyklovať a využívať obaly a odpady z obalov, ale tiež účinnejšie čistiť odpadové vody. To boli najdôležitejšie témy zasadnutia Rady ministrov životného prostredia EÚ, ktorá sa skončila v Bruseli. Delegáciu Slovenskej republiky na rokovaniach viedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky Michal Kiča, ktorý absolvoval tiež sériu bilaterálnych rokovaní s rezortnými kolegami z Nemecka a Česka. Slovensko sa pripojilo k výzve ministrov životného prostredia Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Španielska a Belgicka o návrhu nariadenia o obnove prírody. Výzva bude adresovaná švédskemu predsedníctvu v Rade EÚ.

7 opatrení na zlepšenie odolnosti Slovenska voči klimatickej kríze

16.03.2023 Pandémia COVID-19, energetická kríza a tiež oneskorenie v príprave partnerskej dohody s EÚ pri využívaní nových eurofondov. To sú najdôležitejšie dôvody, ktoré spomalili proces plnenia cieľov Stratégie adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy a Akčného plánu pre implementáciu Stratégie SR na zmenu klímy. Vyplýva to z Informácie o dosiahnutom pokroku pri realizácii adaptačných opatrení v Slovenskej republike z dielne Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), ktorú vláda SR zobrala na vedomie.

Reakcia MŽP SR: Neuvážené rozhodnutie Výboru pre európske záležitosti vylučuje akýkoľvek kompromis v otázke predaja spaľovacích motorov

15.03.2023 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) považuje dnešné uznesenie Výboru NR SR pre európske záležitosti k zmene stanoviska Slovenska k návrhu nariadenia o sprísňovaní emisných noriem CO2 pre nové osobné vozidlá za neuvážené, avšak rešpektuje ho. V schválenom uznesení poslanci bez odbornej diskusie, konzultácií a bez prítomnosti zástupcov automobilového priemyslu zásadne zmenili stanovisko Slovenska k otázke zákazu predaja nových automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035. Rozhodnutie poslancov vo svojich dôsledkoch totiž vylučuje priestor pre akýkoľvek kompromis v tejto otázke.

Reakcia MŽP SR na vyjadrenia ekonomického experta strany HLAS – SD Kamila Šaška

15.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) zásadne nesúhlasí s tvrdeniami, ktoré dnes verejne prezentoval na tlačovej konferencii ekonomický expert HLAS –SD Kamil Šaško. Ak by strana HLAS – SD pozorne sledovala všetky kroky envirorezortu, tak ako sa mediálne prezentuje, prišla by na to, že ešte v piatok 10. marca 2023 zverejnilo MŽP SR spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) na www.obnovdom.sk nové podmienky pre žiadateľov, ktorí majú záujem zapojiť sa do projektu tak, ako minister životné prostredia Ján Budaj avizoval na tlačovej konferencii 3. marca 2023. Zároveň by sa opozičná strana z tlačovej správy MŽP SR (https://www.minzp.sk/spravy/marec/projekt-obnov-dom-nove-podmienky-su-zverejnene.html ) dočítala, že kompletná výzva so všetkými prílohami bude zverejnená 27. marca a občania si budú môcť podávať svoje žiadosti od konca apríla 2023.

Pripravovaný Národný park Podunajsko počíta so zachovaním poľnohospodárstva

10.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pokračuje v diskusiách o pripravovanom návrhu vyhlásenia desiateho národného parku na Slovensku – Národného parku Podunajsko. Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča sa v tejto súvislosti stretol s predstavenstvom Agrárnej komory Slovenska v Dunajskej Strede a jej predsedníčkou Helenou Patasiovou. MŽP SR zároveň zverejnilo na právnom a informačnom portáli slov-lex predbežnú informáciu k navrhovanému národnému parku.

Slovensko-holandská spolupráca pri sanácii envirozáťaže vo Vrakuni

10.03.2023 Zástupcovia vedeckých inštitúcií, samosprávy a občianskych aktivistov zo Slovenska a experti z Holandska a Českej republiky sa stretli za okrúhlym stolom na Bratislavskom hrade, aby diskutovali o možných riešeniach sanácie bratislavskej vrakunskej skládky. Expertnú diskusiu spečatila spoločná deklarácia ku Vrakuni, ktorú podpísal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Dušan Velič, poradca holandského ministra infraštruktúry a vodného hospodárstva Co Molenaar, starosta mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Martin Kuruc a predsedníčka občianskeho združenia Za našu vodu Annamarie Velič.

Projekt Obnov dom – nové podmienky sú zverejnené

10.03.2023 Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá spravuje projekt Obnov dom, financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR, dnes zverejnila nové podmienky pre žiadateľov, ktorí majú záujem zapojiť sa do projektu. Kompletná výzva so všetkými prílohami bude zverejnená 27. marca. Občania budú môcť podávať svoje žiadosti od konca apríla, aby mali dostatok času na prípravu žiadosti.

Pripravovaný Národný park Podunajsko má podporu rybárov

09.03.2023 Séria neformálnych rokovaní k navrhovanému Národnému parku Podunajsko úspešne napreduje. Na pôde Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) sa uskutočnila diskusia za účasti štátneho tajomníka MŽP SR Michala Kiču, zástupcov Slovenského rybárskeho zväzu a Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy. Slovenský rybársky zväz víta zámer vzniku budúceho národného parku Podunajsko a podporuje ho predovšetkým z dôvodu zjednotenia pravidiel v danom území.

Projekt www.obnovdom.sk má výsledky

03.03.2023 V rámci novej výzvy si majitelia starších rodinných domov si budú môcť rýchlo a jednoducho obnoviť svoje domy a zlepšiť energetickú efektívnosť. Výrazne tomu pomôže nová proklientská výzva z projektu obnovy domov, financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR. Ohlásenie novej výzvy dnes predstavil minister životného prostredia SR Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia Michalom Macom. Nová výzva prinesie vyššiu intenzitu pomoci a zjednodušenia, ktoré zabezpečia jednoduchšie podávanie žiadostí, čo umožní schváliť ešte vyšší počet žiadostí. Termín predkladania žiadostí vrátane podmienok sa zverejní 10. marca 2023 na www.obnovdom.sk.

Dialóg o simulovaných záplavách pokračuje

03.03.2023 Minister životného prostredia Ján Budaj sa stretne v pondelok, 6. marca 2023, v predpoludňajších hodinách s generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Vladimírom Kollárom, aby sa dohodli na termíne simulovaných záplav, ktorými sa zlepšuje stav mokradí a lužného lesa v ramennej sústave Dunaja.

Príprava Národného parku Podunajsko pokračuje diskusiami v regiónoch

03.03.2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) začalo sériu neformálnych prípravných rokovaní k navrhovanému Národnému parku Podunajsko. MŽP SR zamýšľa zabezpečiť vyhlásenie Národného parku Podunajsko do konca roka 2023. Dôvodom sú výnimočné hodnoty tohto prírodného územia – reprezentatívne lesné, vodné a xerotermné biotopy a druhy európskeho významu, ako aj úsilie zlepšiť ochranu ramenného systému unikátnej stredoeurópskej vnútrozemskej delty.