hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Október

T. Taraba: Ochrana prírody neznamená, že musíme zničiť slovenský priemysel

30.10.2023 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes prijal generálneho riaditeľa spoločnosti SLOVALCO Milana Veselého, ktorá odstavila výrobu v Žiari nad Hronom. Nosnou témou stretnutia bolo oživenie výroby v regióne s vysokou nezamestnanosťou. Predstaviteľ spoločnosti SLOVALCO informoval podpredsedu vlády o možných investičných projektoch, ktoré by vedela na Slovensku realizovať za predpokladu spolupráce s vládou SR.

Šéf envirorezortu si uctil vznik Československa

28.10.2023 Dnes, 28. októbra si pripomíname 105. výročie vzniku Československej republiky. Túto významnú udalosť si uctil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. V tejto súvislosti šéf envirorezortu zastupoval vládny kabinet na slávnostnej recepcii, ktorú pripravilo Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave.

Novým ministrom životného prostredia je Tomáš Taraba

26.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej vláde Roberta Fica vedie Tomáš Taraba. Nového ministra životného prostredia a zároveň podpredsedu vlády SR vymenovala do funkcie prezidentka SR Zuzana Čaputová 25. októbra 2023. Ambíciou ministra je riadiť envirorezort odborne, hrdo a najmä slušne. Prioritou bude transparentnosť, efektívne a systémové využívanie finančných prostriedkov na ochranu životného prostredia, ktoré zlepšia kvalitu životného prostredia a prinesú prosperitu slovenského vidieka.

Tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko za takmer 187 miliónov eur je určená na sanáciu environmentálnych záťaží

23.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov 666-tisíc eur.

Envirorezort popri svietení a kúrení presadil zonácie národných parkov a rozbehol sanácie najrizikovejších lokalít

20.10.2023 Za päť mesiacov envirorezort nasadil pri ochrane životného prostredia maximálne tempo. Oživili sa projekty sanácií najrizikovejších environmentálnych záťaží, presadili sa zonácie dvoch národných parkov, zastabilizovalo sa čerpanie eurofondov a vyhlásili sa i prvé výzvy z Programu Slovensko. Zároveň rezort pripravil analytické podklady pre systémové nastavenie investícií do životného prostredia, rozvoja obehovej ekonomiky či financovania protipovodňovej ochrany Slovenska.

Územia európskeho významu dostanú jednotné a zrozumiteľné označenie

18.10.2023 Vládny kabinet schválil nariadenie vlády z dielne ministerstva životného prostredia pre ustanovenie národného zoznamu všetkých území európskeho významu (ÚEV), ktoré boli doposiaľ schválené. Ide o dôležitý krok pre jednoznačnejšiu ochranu ÚEV a zlepšenie prístupu k informáciám. Vlastníci a užívatelia pozemkov tiež získajú pohodlný prístup k prehľadným mapovým podkladom chránených území Natura 2000, vrátane aktuálneho parcelného stavu a stupňa ochrany. Vďaka materiálu sa územie v najprísnejšom režime ochrany celkovo rozrastie o 629 hektárov. Nariadenie vlády nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

Envirorezort podpísal memorandum o posilňovaní spolupráce s neziskovým sektorom a občianskou spoločnosťou

17.10.2023 Ministerstvo životného prostredia a Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti podpísali memorandum o spolupráci pri zabezpečovaní dialógu medzi envirorezortom a občianskou spoločnosťou pri ochrane a tvorbe životného prostredia.

Ministri životného prostredia EÚ vyjadrili podporu klimatickým cieľom

17.10.2023 Aktualizácia európskych klimatických cieľov pod Parížskou klimatickou dohodou a s ňou spojená spoločná pozícia EÚ na klimatickej konferencii OSN v Dubaji, znižovanie emisií skleníkových plynov z ťažkých úžitkových vozidiel, ako aj revízia smernice o čistení komunálnych odpadových vôd a znižovanie plastového odpadu. To boli hlavné témy rokovania Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Luxembursku. Slovenskú delegáciu na rokovaniach viedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

14. októbra si pripomíname Svetový deň sťahovavého vtáctva

13.10.2023 Za posledných vyše 30 rokov zmizlo 35 percent svetových mokradí, ktoré sú kľúčové pre sťahovavé vtáky. Mokrade majú popri zadržiavaní a čistení vody v krajine a ďalších prínosoch pre spoločnosť aj dôležitú úlohu hniezdisk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách vtákov. Tohtoročná kampaň Svetového dňa sťahovavého vtáctva preto zdôrazňuje význam vody a jej vplyv na sťahovavé vtáctvo. Na lepšiu ochranu sťahovavých vtákov a ich biotopov je tiež dôležité prijímať opatrenia na medzinárodnej aj lokálnej úrovni.

Jedno euro investované do protipovodňovej ochrany predíde škodám za 5 eur

13.10.2023 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR zastabilizovalo na tento rok hospodárenie Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na preklenutie súčasnej situácie v podniku vláda uvoľnila takmer 25 miliónov eur. Envirorezort zároveň predstavil aj prvý analytický podklad potrebný na zaistenie dlhodobo udržateľného financovania podniku.

O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem: Napriek útoku na server bolo 10 000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu

09.10.2023 Štvrtá výzva na predkladanie žiadostí v rámci programu Obnov dom je uzavretá. Vďaka vysokému záujmu žiadateľov sa naplnil cieľ 10 000 podaných žiadostí za hodinu a desať minút. Žiadatelia sa mohli prihlasovať do výzvy prostredníctvom stránky obnovdom.sk od 9.00 hod. ráno. Spustenie prihlasovania narušil masívny kybernetický útok (DDoS), kedy boli na stránku zaznamenávané milióny dopytov na pripojenie súčasne. Z toho dôvodu dočasne nebolo možné formulár generovať a ani stránku navštíviť. SAŽP útok prešetruje.

Zonáciu už získala nadpolovičná väčšina národných parkov Slovenska

04.10.2023 Veľká Fatra sa po Slovenskom krase, Muránskej planine, Slovenskom raji a Pieninách stane piatym národným parkom s vyhlásenou zonáciou. Návrh z dielne Ministerstva životného prostredia SR na dnešnom rokovaní odobrila vláda. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024. Vyše štyridsať percent národného parku bude tvoriť územie s najprísnejšou ochranou. Na necelej polovici územia sa počíta s aktívnym lesníckym a poľnohospodárskym využívaním, vrátane spásania lúk a pasienkov, uplatňovať sa tu bude prírode blízky spôsob obhospodarovania.

Sumček čierny ohrozuje prírodu v celej Európe

04.10.2023 Európska komisia zaradila sumčeka čierneho na zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy celej EÚ. Invázna všežravá ryba je ale rovnako súčasťou národného zoznamu. Zaradenie jedného druhu na obidva zoznamy je však v rozpore s európskou legislatívou. Vládny kabinet preto dnes schválil nariadenie, ktorým sa aktualizuje a zosúladí zoznam nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky s obdobným zoznamom EÚ.