hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Tlačové správy: Október 2018

Ministerstvo životného prostredia podporí výmenu zastaraných spaľovacích zariadení vo verejných budovách

29.10.2018 Od 29. októbra sa v rámci novo vyhlásenej výzvy vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie náhrady zastaraných spaľovacích zariadení vo verejných budovách za nízkoemisné s výnimkou zariadení spaľujúcich obnoviteľné zdroje energie.

Lex Žitný ostrov zakáže ťažbu štrku, ak by ohrozovala podzemné vody

26.10.2018 Podozrenia z nelegálnej ťažby štrku len podčiarkujú význam historicky prvého zákona na ochranu najvzácnejších vodohospodárskych oblastí

Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla otvoril medzinárodné podujatie venované zelenému hospodárstvu

22.10.2018 Slovensko ako historicky prvá krajina strednej Európy hostí zasadnutie pracovnej skupiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) GREEN Action Programme. Jej podpredsedom a členom byra je štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla

V Bratislave sa skončilo stretnutie ministrov životného prostredia V4, Bulharska a Rumunska

22.10.2018 Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla dnes v historickej budove parlamentu v Bratislave privítal ministrov životného prostredia V4, Bulharska a Rumunska v rámci ročného predsedníctva SR vo Vyšehradskej skupine. Hlavnou témou rokovaní bola lepšia kvalita ovzdušia a viac investícií do čistej energie.

Ministerstvo životného prostredia zefektívňuje dohľad nad dodržiavaním envirolegislatívy

19.10.2018 Envirorezort robí konkrétne kroky na zefektívnení činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Zároveň pracuje spoločne s rezortom vnútra a Prezídiom policajného zboru na zintenzívnení vzájomnej spolupráce.

Sólymos: Zmenu klímy nezastavíme. Na jej dôsledky sa musíme zodpovedne pripraviť

17.10.2018 Zmena klímy je jednou z najväčších výziev environmentálnej politiky 21. storočia. Najzraniteľnejšími oblasťami na Slovensku sú vodné hospodárstvo, poľnohospodárstvo, lesníctvo a sídelné prostredie. Dotkne sa však aj priemyslu, energetiky, dopravy či cestovného ruchu. Čeliť prejavom zmeny klímy a prijímať v boji s ňou účinné opatrenia. To je cieľom kľúčového dokumentu z dielne ministerstva životného prostredia – aktualizovanej Stratégie adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy, ktorú dnes schválila vláda SR.

Znevýhodnenie skládkovania či zvýšená ochrana chovu vzácnych živočíchov. Parlament podporil zákony z dielne envirorezortu

17.10.2018 Poslanci Národnej rady SR zahlasovali hneď za niekoľko zákonov, ktoré zvýšia ochranu životného prostredia na Slovensku. Ide o protiskládkový balíček a novelu zákona CITES.

Lex Žitný získal podporu ústavnej väčšiny. Poslanci ocenili účinnejšiu ochranu vody

17.10.2018 Poslanci Národnej rady SR včera zahlasovali za Lex Žitný ostrov - prvý zákon na ochranu najvzácnejších zásobární vody v chránených vodohospodárskych oblastiach.

Slovensko prijíma opatrenia v boji so zmenou klímy

16.10.2018 V súčasnosti žije na Slovensku približne polovica obyvateľov v mestách. A práve tu sa zmena klímy bude prejavovať najviac. O nevyhnutných opatreniach diskutujú v rokovacej sále Bratislavského samosprávneho kraja odborníci na konferencii s názvom Udržateľné mestá v kontexte zmeny klímy. Organizátormi podujatia sú Ministerstvo dopravy a výstavby SR a Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom.

László Sólymos: Envirokriminalita sa nesmie vyplácať. Ohrozuje životné prostredie a zdravie ľudí na Slovensku

15.10.2018 Ministerstvo životného prostredia SR víta dnešný zásah polície ohľadom nelegálneho nakladania s odpadom. Prostredníctvom Slovenskej inšpekcie životného prostredia rezort poskytuje plnú súčinnosť.

Zelený vzdelávací fond sa envirorezortu osvedčil, minister Sólymos ohlásil druhý ročník

12.10.2018 Minister životného prostredia László Sólymos sa dnes v Trsticiach zúčastnil projektu "Dajme škôlke zelenú", ktorý vznikol vďaka financiám zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Envirorezort súčasne už v pondelok spustí druhé kolo podpory neziskových organizácií.

Sólymos: Emisie z osobnej dopravy výrazne znížime

10.10.2018 Ministri životného prostredia krajín EÚ rozhodli. Emisie oxidu uhličitého sa od roku 2030 znížia o 35 percent oproti roku 2021 pri osobných automobiloch a o 30 percent pri ľahkých úžitkových vozidlách. Kompromisný návrh nakoniec podporilo 20 krajín vrátane Slovenska. Zasadnutia Rady ministrov životného prostredia v Luxemburgu sa zúčastnil minister životného prostredia László Sólymos.

„Mŕtvy les“ - Tichá dolina

09.10.2018 Po takmer štrnástich rokoch od veternej kalamity v Tichej doline vo Vysokých Tatrách si príroda žije vlastným životom. Bez zásahu človeka, bez hospodárskych aktivít. Bezzásahovosť v najvzácnejších častiach národných parkov a nastavanie jasných pravidiel hospodárenia je prioritou envirorezortu. V súčasnosti je na stole novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá národným parkom Slovenska zaistí potrebnú ochranu.

Sólymos: Dokončili sme práce na posilnení ochrany národných parkov

02.10.2018 Minister životného prostredia predstavil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Po dlhom období je pripravená nová legislatíva, ktorá dokáže zaistiť národným parkom Slovenska potrebnú ochranu. Hlavnou myšlienkou novely je zaistiť stav, kedy ochrana prírody v národných parkoch bude nadradená nad ostatné činnosti a záujmy.

Tatranským hasičom v boji s požiarmi pomôže nový hasiaci vak

01.10.2018 Šéf tatranských ochranárov dnes odovzdal hasičom závesné zariadenie na hasenie zo vzduchu, takzvaný bambi vak