hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

December 2018

Do ochrany prírody a starostlivosti o vzácne druhy rastlín a živočíchov poputujú ďalšie európske peniaze

21.12.2018 Ministerstvo životného prostredia SR plánuje poskytnúť v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia 30 mil. eur z Kohézneho fondu na dobudovanie sústavy Natura 2000 formou realizácie schválených dokumentov starostlivosti o chránené druhy a územia. Výzva číslo 49 bude pre žiadateľov otvorená od 31. decembra 2018.

Envirorezort z európskych fondov podporí úpravne povrchových vôd

20.12.2018 Ministerstvo životného prostredia SR plánuje poskytnúť v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia 25,37 mil. eur z Kohézneho fondu na intenzifikáciu a modernizáciu existujúcich úpravní povrchových vôd za účelom zabezpečenia bezpečnej pitnej vody. Táto možnosť sa žiadateľom vytvára od piatka 21. decembra v rámci novo vyhlásenej výzvy číslo 47.

Elektronická evidencia odpadov je bližšie k realite. Envirorezort spustí Informačný systém odpadového hospodárstva

20.12.2018 Pôvodcovia a držitelia odpadov získajú možnosť elektronicky podať ohlásenia za vyhradené prúdy odpadov výrobcov za rok 2018. Umožní im to Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH), ktorého druhú časť s príchodom Nového roka spustí Ministerstvo životného prostredia SR do ostrej prevádzky. Ohlásenia je nutné podať do konca februára 2019. Až do nasadenia všetkých modulov projektu ISOH zostáva okrem elektronického spôsobu podania ohlásení v platnosti aj možnosť ich papierového podania.

Správa o stave životného prostredia: Emisie skleníkových plynov dlhodobo klesajú, výzvou je čistejšia doprava či kúrenie v domácnostiach

18.12.2018 Kvalita ovzdušia na Slovensku sa zlepšuje, klesá aj podiel skládkovaného komunálneho odpadu. Napriek tomu v dôsledku zhoršenia kvality životného prostredia dochádza k zvýšenej chorobnosti. Na tento súvis upozorňuje “téma roka” v Správe o stave životného prostredia Slovenskej republiky za rok 2017. Táto kapitola vznikla v úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR.

Minister Sólymos v Katoviciach: Ciele Parížskej dohody nedosiahneme bez kompromisov

12.12.2018 Minulý týždeň sa v poľských Katoviciach začala 24. konferencia o zmene klímy, známa aj ako COP 24. Jej hlavným cieľom je, aby ambiciózne a novátorské prístupy Parížskej dohody boli pretransformované do podrobných pravidiel. Slovenskú delegáciu na konferencii vedie podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.

Ochrana rôznorodosti všetkých foriem života sa musí dostať do popredia záujmu

07.12.2018 Ľudstvo musí prijímať také opatrenia, ktoré zabezpečia prežitie bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov, keďže to priamo podporuje ľudský rozvoj, ekonomickú prosperitu a blahobyt, ako aj zdravie obyvateľstva a celej našej planéty. Zhodli sa na tom účastníci konferencie Organizácie spojených národov k Dohovoru o biologickej diverzite, ktorá sa konala 17. až 29. novembra v egyptskom letovisku Sharm El Sheikh. K Dohovoru pristúpilo dovedna 196 krajín sveta, čo je najpočetnejší zo všetkých dohovorov OSN.

Zabezpečené stojiská na odpad sa v Tatrách osvedčili. V ich budovaní je nevyhnutné pokračovať

06.12.2018 Strety človeka s medveďom hnedým na území najstaršieho národného parku na Slovensku klesajú. Situáciu pomáhajú riešiť zabezpečené kontajnerové stojiská na komunálny odpad. Desiatky takýchto stojísk pribudli za posledné tri roky vďaka podpore envirorezortu v meste Vysoké Tatry, Štrbe či v obci Podkonice v Nízkych Tatrách. Prostredníctvom Environmentálneho fondu vyčerpali na tento účel bezmála 1 milión 400-tisíc eur.

Zelený rezort mení odpadovú politiku, aby sa odpad oplatilo triediť a recyklovať, a tým sa výrazne obmedzilo skládkovanie

05.12.2018 Slováci v minulom roku vyprodukovali zhruba 2 milióny 130 tisíc ton komunálneho odpadu. Vytriediť sa podarilo 623-tisíc ton, čo predstavuje takmer 30 percent. Na skládkach bolo uložených 62 percent. Napriek tomu, že za posledné dva roky sa spravilo kus práce, ministerstvo životného prostredia chce práce na zlepšení systému odpadového hospodárstva zintenzívniť. Ministerstvo už zaviedlo povinnosť zaviesť hnedé kontajnery na bioodpad, spoplatnilo ľahké platové tašky, ale aj presadilo nový zákon o poplatkoch za skládkovanie odpadov.

Envirorezort pokračuje v prácach na posilnení ochrany národných parkov

04.12.2018 Koncom októbra ministerstvo životného prostredia odštartovalo pripomienkovanie najdôležitejšieho zákona ochrany slovenskej prírody, ktorého cieľom je zaistiť národným parkom či prírodným rezerváciám potrebnú ochranu. V rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30-tisíc ľudí.Envirorezort bude o pripomienkach k návrhu novej legislatívy rokovať s partnermi na expertnej úrovni v nasledujúcich mesiacoch.