hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Január 2024

Obnovili expertný tím k Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros

31.01.2024 Splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros Andrej Kasana vymenoval 30. januára 2024 členov oficiálnej delegácie vlády Slovenskej republiky na rokovania s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros.

Taraba na Klube 500 predstavil riešenia, ktoré zefektívnia procesy environmentálneho hodnotenia

31.01.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prerokoval s najväčšími zamestnávateľmi Slovenska združenými v Klube 500 najdôležitejšie problémy, ktoré v súčasnosti brzdia rozvoj Slovenska. Envirorezort v tejto súvislosti pripravuje legislatívne zmeny, ktoré vytvoria predvídateľné a udržateľné prostredie, ochránia prírodu a rovnako tak odstránia tzv. goldplating, teda uplatňovanie prísnejších kritérií a noriem ako to vyžaduje EÚ.

Deviata výzva envirorezortu z Programu Slovensko za vyše 23 miliónov eur je určená na podporu triedeného zberu a zberných dvorov

29.01.2024 Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí deviata výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov. Na tento účel je vo výzve alokovaných 23 miliónov 671-tisíc eur.

Taraba zrušil Budajov tender na čistenie Dunaja za vyše 160 miliónov eur

26.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba zrušil dve verejné obstarávania z čias predošlého vedenia ministerstva v súvislosti s čistením dnových sedimentov na Vodnom diele Gabčíkovo za 161 miliónov 344 tisíc eur. Dôvodom zrušenia verejného obstarávania bolo nejasné nastavenie tendra, ktorý spôsobil jeho rôzny výklad a možné predraženie zákazky o desiatky miliónov eur.

Taraba v Paríži ocenil prístup OECD k hodnoteniu enviropolitiky

24.01.2024 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) prediskutovala environmentálnu výkonnosť Slovenska. Posúdila ju v kontexte jeho národných a medzinárodných environmentálnych cieľov od predchádzajúceho hodnotenia v roku 2011. V tejto súvislosti sa v Paríži uskutočnila obhajoba, ktorú viedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Slovensko prevzalo predsedníctvo v Medzinárodnej komisii pre ochranu Dunaja

24.01.2024 Slovensko dnes prevzalo predsedníctvo v Medzinárodnej komisii pre ochranu Dunaja (ICPDR) a vystriedalo Srbsko na čele organizácie. Funkciu prezidenta komisie v roku 2024 bude zastávať Vladimír Novák, splnomocnenec vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách so susednými štátmi a poverený vykonávaním funkcie generálneho riaditeľa sekcie vôd Ministerstva životného prostredia SR.

Taraba: Toxické PCB sudy zlikvidujeme do konca tohto roka

23.01.2024 Verejné obstarávanie na zneškodnenie 150-tich sudov s obsahom toxických PCB látok uložených v špeciálnych kontajneroch vyhlási envirorezort v priebehu najbližších týždňov. Rovnako tak sa začne s geologickým prieskumom, ktorý ukáže rozsah a závažnosť znečistenia životného prostredia v areáli Chemka Strážske. Informoval o tom podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý dnes spoločne so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Patrikom Krauspem a prednostom Okresného úradu Michalovce Michalom Galanom navštívil jednu z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku.

Efektívny manažment medveďov ochráni ľudské životy a podporí biodiverzitu

23.01.2024 Ministerstvo životného prostredia SR pripravuje systémové, odborné a zodpovedné riešenia, ktoré eliminujú strety a kolízie medveďa s človekom v obciach a v blízkosti ľudských obydlí. V tejto súvislosti dnes na pôde envirorezortu zasadala pracovná skupina pre krízový manažment medveďa hnedého, ktorej súčasťou sú najdôležitejší aktéri – predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, predstavitelia ministerstiev životného prostredia, vnútra, pôdohospodárstva, ale tiež zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej poľovníckej komory. Pracovné rokovanie viedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Taraba zatiaľ neprijal rezignáciu riaditeľa TANAP-u

22.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba doposiaľ neprijal ponúknutú rezignáciu riaditeľa Správy Tatranského národného parku Petra Olexu. Minister životného prostredia bude svojich podriadených vyhodnocovať podľa výkonu ich práce a nie podľa toho, či dostali pred 12 rokmi pokutu vo výške 300 eur.

Slovensko a Rumunsko sa dohodli na spoločnej iniciatíve pri manažmente medveďov

17.01.2024 Slovenská republika podporí návrh Rumunska na zmenu európskej legislatívy, ktorá členským štátom EÚ umožní flexibilne zasahovať do populácie medveďa hnedého. Rumunskú delegáciu o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba na bilaterálnom rokovaní počas zahraničnej pracovnej cesty v Bruseli, kde sa uskutočnilo neformálne rokovanie Rady ministrov životného prostredia EÚ. Zmeny pri manažmente populácie medveďov pripravuje aj Fínsko, ktoré zaznamenáva zvýšené škody na hospodárskych zvieratách.

Ružomberok dostane moderný kotol na biomasu aj čistejšie vykurovanie

17.01.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba v rozkladovom konaní potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), ktoré súhlasí s postavením moderného kotla na biomasu v Mondi SCP, a.s. Ružomberok. Nový kotol spĺňa zákonné podmienky a emisné limity, ako aj požiadavky súvisiace s najlepšími dostupnými technikami, tzv. BAT. Nový kotol na biomasu bude výkonnejší a tepelný príkon nového kotla bude vyšší o 60 percent. Vďaka moderným technológiám však nedôjde k nárastu znečistenia ovzdušia na Liptove. Rovnako tak vyšší výkon umožní na centrálne zásobovanie teplom pripojiť viac ružomberských domácností a firiem.

Envirorezortu vznikla škoda za státisíce eur. Taraba podal trestné oznámenie

17.01.2024 Šéf envirorezortu Tomáš Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie ministerstva v súvislosti so škodou za takmer 600-tisíc eur. Škoda vznikla rezortu za neskoré uhradenie faktúr počas pôsobenia bývalého ministra Budaja na envirorezorte.

Taraba v Bruseli: Zelená transformácia musí Európu ekonomicky posilniť, nie ju zničiť

15.01.2024 Pripravenosť Európy na klimatické riziká, nový klimatický cieľ do roku 2040, ale tiež spravodlivý prechod k odolnej spoločnosti a konkurencieschopnému obehovému hospodárstvu. To sú hlavné témy neformálneho zasadnutia Rady ministrov životného prostredia EÚ v belgickom Bruseli. Slovenskú delegáciu vedie na dvojdňovom rokovaní podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Envirorezort spustil tender na modernizáciu najväčšej a najvýkonnejšej vodnej elektrárne na Slovensku

12.01.2024 Štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR, dnes vyhlásil medzinárodný tender inovácie a modernizácie Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Spustenie tendra oznámil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s dočasne poverenou generálnou riaditeľkou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Janou Ježíkovou. Vodná elektráreň Gabčíkovo s celkovým inštalovaným výkonom 720 megawattov je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku.

Vláda schválila finančnú stabilizáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku

10.01.2024 Poplatky za užívanie vôd už ďalej nebudú poukazované na účet Environmentálneho fondu. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodol vládny kabinet. Ten odobril nariadenie vlády, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 755/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška neregulovaných platieb, výška poplatkov a podrobnosti súvisiace so spoplatňovaním užívania vôd v znení neskorších predpisov.

Taraba sa dohodol so Šutajom Eštokom na užšej spolupráci

08.01.2024 Zrýchlenie práce enviropolície a s tým súvisiace šetrenie verejných zdrojov, efektívnejšie postupy pri odhaľovaní environmentálnych záťaží, ale aj nastavenie krízového manažmentu pri eliminácii medveďov. To boli hlavné témy pracovného rokovania podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.