hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Apríl 2024

 <p>&nbsp;&lt;p&gt;&lt;span style="background-color: rgb(249, 249, 249); color: rgb(148, 148, 148); font-family: &quot;Courier New&quot;, Courier; font-size: 10px;"&gt;

Slovensko čelí ďalšej žalobe EK kvôli zlyhaniam predchádzajúcich vlád

30.04.2024 Európska komisia žaluje Slovenskú republiku na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si svojich povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika z obdobia predchádzajúcich vládnych garnitúr. Envirorezort pod Tomášom Tarabom je v neustálom kontakte s inštitúciami EÚ s cieľom situáciu urýchlenie vyriešiť.

Februárové kontroly odhalili viacero porušení dohovoru o obchode s ohrozenými druhmi

29.04.2024 Ministerstvo životného prostredia SR iniciovalo detailnejšie kontrolné akcie zamerané na dodržiavanie Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Finančná správa SR, v spolupráci s envirorezortom, Štátnou ochranou prírody SR a Slovenskou inšpekciou životného prostredia sa vo februári zamerali na batožiny cestujúcich na bratislavskom letisku a balíky na pobočke colného úradu Bratislava Pošta. V rámci akcie sa podarilo zaistiť viacero škatuliek krémov s prímesou kobrieho jedu, ktoré však nesprevádzali príslušné povolenia. Colníci kontrolujú batožinu na letisku či colnom úrade aj štandardne. Odhaliť ilegálny prevoz ohrozených druhov je však často veľmi náročné. Špeciálne zamerané kontroly preto plánujú kompetentné orgány štátnej správy opakovať.

Taraba: Do dvoch mesiacov predstavíme riešenie úplnej likvidácie environmentálnej záťaže vo Vrakuni

24.04.2024 Projekt spočívajúci v zakonzervovaní chemického znečistenia pod starou skládkou v bratislavskej Vrakuni je v súčasnom právnom a technickom nastavení nerealizovateľný. Ministerstvo životného prostredia SR preto do dvoch mesiacov predstaví systémové riešenie spočívajúce v úplnej likvidácii toxickej environmentálnej záťaže v blízkosti Žitného ostrova. Rozhodla o tom dnes vláda SR na podnet podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

Taraba: Doručili sme legislatívu, ktorá zlepší potravinovú sebestačnosť a starostlivosť o krajinu

24.04.2024 Poľnohospodári, ovocinári a vinohradníci sa dočkali pomoci od štátu. Vládny kabinet schválil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá odbúrava byrokratickú náročnosť pri obhospodarovaní pôdy, osobitne v prípadoch, ak ide o odstraňovanie náletových drevín a kríkov. Zmenu právnej úpravy predložil na rokovanie vládneho kabinetu podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Vláda zároveň rozhodla, že vládny návrh zákona prerokujú poslanci parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministerstvo životného prostredia vykúpilo ďalšie pozemky pod envirozáťažou Vrakuňa

23.04.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba sa dohodol s majiteľmi pozemkov v bezprostrednej blízkosti skládky v bratislavskej Vrakuni na ich odkúpení. Envirorezort tak po intenzívnych rokovaniach s vlastníkmi pozemkov uzavrel kúpne zmluvy na odkúpenie takmer 7 300 štvorcových metrov pozemkov do vlastníctva štátu s dvomi spoločnosťami za vyše 113-tisíc eur.

Odborníci envirorezortu pripravili medzinárodné fórum zamerané na spoluprácu pri ekologických haváriách

23.04.2024 Vyše 150 medzinárodných expertov z Európy a strednej Ázie si dnes v Bratislave vymieňa poznatky a praktické príklady pri zlepšovaní prevencie priemyselných havárií a znečistenia vôd z odkalísk. Organizátorom prestížneho medzinárodného workshopu je Ministerstvo životného prostredia SR spoločne so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba. Podujatie sa koná pod záštitou Hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov pre Európu (UNECE), jeho súčasťou je aj prehliadka zrekultivovaného odkaliska v Žiari nad Hronom.

Envirorezort si pripomína Deň Zeme

19.04.2024 V pondelok 22. apríla si svet pripomenie Deň Zeme, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o enviromentálnych problémoch, ako sú zmena klímy, znečistenie, ochrana prírody a ohrozených druhov, ale aj podpora ekologických a udržateľných praktík. Tohtoročnou témou Dňa Zeme je Planéta vs plasty, ktorá poukazuje na celosvetový problém s plastovým odpadom. Zároveň podnecuje na zapájanie sa do rôznych aktivít na ochranu životného prostredia. Ministerstvo životného prostredia SR pripravuje v rámci Dňa Zeme a v spolupráci s rezortnými organizáciami množstvo enviroaktivít pre verejnosť.

Taraba: OECD nám nastavila zrkadlo, ako sa na Slovensku (ne)uplatňovala ochrana životného prostredia

18.04.2024 Transformácia zelenej ekonomiky, lepšie manažovanie odpadov, rýchlejšie budovanie vodárenskej infraštruktúry či zachovanie biodiverzity v kontexte zmeny klímy. To boli hlavné témy rokovania podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu s Fabriziou Lapecorellovou, zástupkyňou generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Stretli sa vo štvrtok na pôde ministerstva životného prostredia v Bratislave pri príležitosti oficiálneho zverejnenia hodnotiacej správy OECD o environmentálnej výkonnosti Slovenska.

Taraba sa dohodol s KDH na spoločnom zákone o odstrele medveďa

16.04.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba sa dohodol s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) na podpore novely zákona o ochrane prírody, ktorým sa zároveň novelizuje zákon o civilnej ochrane obyvateľstva. Nová právna úprava zefektívni manažment populácie medveďa hnedého a urýchli elimináciu jedincov, ktorí ohrozujú zdravie, životy a majetok ľudí. Šéf envirorezotu tak našiel konsenzus v legislatívnom riešení, ktoré predstavili kresťanskí demokrati v uplynulých dňoch. Novelu zákona, ktorého primárny návrh vypracovalo KDH a envirorezort ho pripomienkoval a zosúladil s platnými zákonmi, Taraba plánuje predložiť na zajtrajšie rokovanie vlády.

Novou šéfkou SIŽP je Anna Calpašová, dlhoročná odborníčka na správne konania v oblasti životného prostredia

15.04.2024 Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva životného prostredia SR Marek Chovan dnes uviedol do funkcie generálnej riaditeľky Slovenskej inšpekcie životného prostredia Annu Calpašovú. Ide o skúsenú odborníčku, ktorá v minulosti pôsobila na rôznych riadiacich pozíciách v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia na komunálnej úrovni.

Taraba: Spustíme novú výzvu na dekarbonizáciu priemyslu

12.04.2024 Ministerstvo životného prostredia SR pripraví novú dekarbonizačnú výzvu, ktorá umožní priemyselným podnikom investovať do najmodernejších technológií, zabezpečí ich konkurencieschopnosť, zároveň zníži emisie skleníkových plynov a pomôže skutočnej ochrane životného prostredia. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom.

Taraba poveril riadením SHMÚ skúsenú ekonómku

11.04.2024 Dočasne poverenou generálnou riaditeľkou Slovenského hydrometeorologického ústavu je od dnešného dňa jeho terajšia ekonómka Ivana Herkel. Do funkcie ju vymenoval podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a do funkcie uviedol generálny tajomník služobného úradu ministerstva životného prostredia Marek Chovan.

Posilnenie ochrany ľudských životov pred útokmi medveďa prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní

03.04.2024 Vládny kabinet dnes schválil skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu ústavného zákona o ochrane pred útokmi medveďa hnedého. Hlavným dôvodom je výrazná zmena prirodzeného správania sa medveďov a strata ich plachosti pred ľuďmi, ktoré majú za následok nebezpečné strety s človekom v husto osídlených oblastiach či katastrálnych územiach obcí, ktoré rozhodne nemožno vnímať ako oblasti prirodzeného výskytu medveďa. Dokument predložil na rokovanie vlády vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba.
&lt;/p&gt;</p>