hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Február 2024

Taraba spúšťa súťaž na likvidáciu PCB sudov v Chemku Strážske

23.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes podpísal dokumenty na vyhlásenie medzinárodného tendra na zneškodnenie 150-tich ton nebezpečných odpadov obsahujúcich toxické PCB látky v lokalite podniku Chemko Strážske. Toxické látky by mali byť zneškodnené do dvanástich mesiacov od ukončenia verejnej súťaže a uzavretia zmluvy s úspešným dodávateľom.

Taraba poveril riadením vodohospodárskych podnikov skúsených manažérov

21.02.2024 Dočasne povereným generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba sa stane krízový manažér Peter Molda. Slovenský vodohospodársky podnik povedie do riadneho výberového konania dlhoročný manažér a vodohospodár Peter Čádek. Do funkcie ich dnes uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Šéf envirorezortu zároveň ocenil doterajšiu prácu poverenej generálnej riaditeľky Vodohospodárskej výstavby Jany Ježíkovej, ktorá zostáva pracovať v podniku a na starosti bude mať oblasť právnych vzťahov.

Taraba začal odborný dialóg ako zbaviť Slovensko odpadov

19.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prediskutoval s poprednými vedcami a odborníkmi na Technickej univerzite v Košiciach možnosti využitia najmodernejších technológií pri zneškodňovaní a zhodnocovaní odpadov, ktoré znečisťujú životné prostredie a ohrozujú zdravie ľudí.

Taraba po stretnutí s U. S. Steel Košice: Zachovanie košických oceliarní je prioritou

15.02.2024 Modernizovať výrobu, splniť dekarbonizačné záväzky a zároveň zachovať konkurencieschopnosť košických oceliarní, ktoré sú stále v rukách U. S. Steel Košice, je prioritou podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu. Šéf envirorezortu o tom dnes ubezpečil Miroslava Kiraľvargu, prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov, ktorý je zároveň viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice na pracovnom stretnutí na pôde ministerstva životného prostredia.

Spoločné stanovisko po rokovaniach Nippon Steal a Slovenskou republikou

11.02.2024 Vláda Slovenskej republiky a Nippon Steel Corporation začali diskusiu o U. S. Steel Košice, ktorý je významným zamestnávateľom na východe Slovenska a je dôležitým prvkom pre udržanie zamestnanosti v regióne.

SNS nominuje na pozíciu tretej štátnej tajomníčky envirorezortu Gabrielu Matečnú

06.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rešpektuje nomináciu, ktorú predložila SNS na obsadenie tretej štátnej tajomníčky ministerstva životného prostredia Gabriely Matečnej. Na starosti bude mať predovšetkým bilaterálnu spoluprácu a agendu zahraničných vzťahov rezortu. O vymenovaní Matečnej by mala rozhodnúť vláda na dnešnom rokovaní.

Taraba považuje prvých sto dní vo funkcii ministra za úspešných

02.02.2024 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba bilancuje prvých sto dní v rezorte životného prostredia. Za najväčšie úspechy považuje dohodu so samosprávami na politike úpravy komunálneho odpadu pred skládkovaním, spustenie tendra na modernizáciu ôsmich turbín najväčšej a najvýkonnejšej vodnej elektrárne na Slovensku, ako aj novelizáciu zákona o environmentálnych záťažiach, ktorá pomôže konečne naštartovať odstraňovanie najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku.

Svetový deň mokradí: Zdravé mokrade sú základom ľudského blahobytu

02.02.2024 Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí. Okrem toho, že mokrade poskytujú domov mnohým ohrozeným druhom, sú nenahraditeľné v oblasti poskytovania potravy, pitnej vody, ale aj ochrany pred extrémnymi poveternostnými vplyvmi. Na túto skutočnosť upozorňuje tohtoročná téma Svetového dňa mokradí, ktorá približuje verejnosti prepojenie týchto vzácnych ekosystémov s ľudským blahobytom.

Vláda schválila uznesenie o manažmente medveďov

01.02.2024 Vládny kabinet dnes schválil uznesenie, ktoré umožní v krátkej dobe pripraviť a uviesť do praxe účinné krízové manažmentové opatrenia, ktoré eliminujú strety a kolízie medveďa s človekom v obciach a v blízkosti ľudských obydlí. Dokument predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Tomáš Taraba.

Novou šéfkou SIŽP je Katarína Jankovičová, dlhoročná odborníčka na procesy environmentálneho a integrovaného povoľovania

01.02.2024 Generálny tajomník služobného úradu Ministerstva životného prostredia SR Marek Chovan dnes uviedol do funkcie generálnej riaditeľky Slovenskej inšpekcie životného prostredia Katarínu Jankovičovú. Ide o skúsenú odborníčku, ktorá celý svoj profesijný život venovala ochrane životného prostredia, procesom integrovaného povoľovania, priemyselným emisiám, ale tiež odpadovému hospodárstvu a problematike posudzovania vplyvov na životné prostredie.