hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Minister László Sólymos ocenil tvorcov na festivale EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2017

Podľa ministra je potrebné rozvíjať tému trvalo udržateľného rozvoja kvôli zachovaniu priaznivého životného prostredia aj pre ďalšie generácie.

Bratislava, 26. máj 2017 – Minister životného prostredia László Sólymos dnes na slávnostnom odovzdávaní cien v rámci filmového festivalu EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2017 odovzdal hlavnú cenu v kategórii A, ktorá je zároveň Cenou Ministerstva životného prostredia tvorcom nemeckého snímku Železná džungľa – Návrat do prírody. Zároveň odovzdal cenu Vlády SR kanadskému filmu Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom. Podľa ministra je festival jedinečným podujatím, ktoré v otázke prístupu k prírode, životnému prostrediu a trvalo udržateľnému rozvoju spája nás všetkých.

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorý prebiehal v priestoroch Primaciálneho paláca sa zúčastnili účastníci festivalu, zástupcovia vlády, diplomatického zboru a samosprávy a hostia z celého sveta. Minister László Sólymos vo svojom príhovore vyzdvihol význam festivalu, ktorý podľa neho spája politikov s tretím sektorom, podnikateľov s environmentalistami a aktivistami a samozrejme tvorcov s divákmi.
„Ochrana životného prostredia už dávno nie je len o prírode. Už je viac ako jasné, že je ochranou aj samotného človeka a jeho zdravia. Preto je dôležité, aby sa zapojil každý. Či už kamerou alebo tým, že začne doma triediť odpad,“ povedal minister. Okrem ocenených filmov Sólymos vysoko vyzdvihol prácu všetkých, ktorí každodenne prispievajú k lepšiemu, krajšiemu a čistejšiemu životnému prostrediu a rozvoju, ktorý prírodu neničí, ale naopak ide s ňou ruka v ruke. Zároveň skonštatoval, že zmena prístupu k životnému prostrediu je na Slovensku behom na dlhé trate. Preto je podľa neho dobré, že festival nie je len záležitosťou Bratislavy, ale odohráva sa aj na iných mestách. Aj keď Slovensko nie je rozlohou veľké, niekedy sa stáva, že dobré nápady a zvesti sa nedostanú za brány hlavného mesta a naopak,“ dodal minister.
Minister životného prostredia SR László Sólymos na slávnostnom odovzdávaní cien odovzdal hlavnú cenu GRAND PRIX, ktorá je zároveň cenou Vlády Slovenskej republiky kanadskému filmu Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom režiséra Granta Baldwina, ktorú v zastúpení prevzal obchodný radca Kanadského veľvyslanectva Milan Haruštiak. Následne minister odovzdal cenu v kategórii A, ktorá je zároveň Cenou Ministerstva životného prostredia snímku Železná džungľa – Návrat do prírody.
Festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM je najstarším environmentálnym festivalom na svete, založeným už v roku 1973, ktorý počas svojej histórie vychoval niekoľko generácií a stal sa festivalom, ktorý nastavuje trendy v oblasti trvalo udržateľného rozvoja a environmentalizmu. Je ojedinelým podujatím, ktoré si získalo vysoký odborný i morálny kredit na Slovensku i v zahraničí.