hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Zavedenie zálohovania v Litve viedlo k zodpovednejšiemu prístupu k triedeniu odpadu

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek môže prispieť k zodpovednejšiemu triedeniu aj iných druhov odpadu. Vyplýva to zo spotrebiteľského prieskumu v Litve, ktorý prebehol štyri roky po zavedení zálohovania nápojových obalov. Na Slovensku je zálohovanie už v legislatívnom procese, do praxe by tak malo vstúpiť v roku 2022. 

Litva zaviedla zálohovanie PET fliaš v roku 2014. V januári 2018 sa uskutočnil prieskum medzi obyvateľmi krajiny. Z oslovených respondentov až 87 % priznalo, že možnosť zálohovania využívajú, PET fľaše vracajú a berú si späť zálohu. Z nich až 93 % uviedlo, že začali v domácnosti zodpovednejšie pristupovať k triedeniu aj ostatných zložiek odpadu a 95 % dokonca postrehlo nižšie znečistenie parkov, jazier a prírody. Prieskum realizovala spoločnosť The Independent Research Institutes Network na 1004 respondentoch vo veku od 18 do 75 rokov. 

Systém povinného zálohovania nápojových obalov je momentálne zavedený v ôsmich krajinách EÚ (okrem Litvy je to Švédsko, Dánsko, Fínsko, Estónsko, Nemecko, Holandsko a Chorvátsko) a v ďalších dvoch krajinách EHP (Nórsko a Island).

Koncom minulého roka oznámil minister životného prostredia László Sólymos odštartovanie prác na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov na Slovensku. Návrh zákona je v súčasnosti už v legislatívnom procese.

Lithuania-survey-2018.pdf