hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

MS v hokeji chcú spojiť ľudí aj za životné prostredie

Organizačný výbor 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji a Ministerstvo životného prostredia SR dnes predstavili zelené novinky pri organizácii šampionátu na Slovensku. Tie okrem športových výkonov ponúknu aj zodpovednejší prístup v nakladaní s odpadmi. K dispozícií bude bezmála 600 nádob na triedenie, zálohované poháre vo fanzónach alebo taniere v bufetoch z cukrovej trstiny.

„Bez podpory fanúšikov zostaneme na polceste. Preto by som chcel poprosiť všetkých, aby nás podporili. Pri najbližších majstrovstvách máme možnosť byť hrdí nielen na výkon slovenského hokeja. Ale môžeme byť hrdí aj na skutočnosť, že sa Slovensko mení na krajinu, kde je zodpovednosť k životnému prostrediu samozrejmosť,“ vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.

„Zodpovedný prístup k životnému prostrediu je pomerne bežnou súčasťou významných športových podujatí v zahraničí. Ani v tejto oblasti nechceme zaostávať, a preto už niekoľko mesiacov pripravujeme v spolupráci s partnermi viacero zelených opatrení, ktorými chceme zmierniť negatívny vplyv šampionátu na životné prostredie,povedal riaditeľ organizačného výboru 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Igor Nemeček.

Zelené aktivity, ktoré budú sprevádzať 2019 IIHF MS, sa sústreďujú predovšetkým na zodpovedné nakladanie s odpadom. Na štadiónoch a vo fanzónach organizátori umiestnia 580 nádob na triedenie odpadu. Na odpadových nádobách či v ich blízkosti budú v rámci osvety uvedené informácie o správnom triedení.
Veľkú pozornosť organizátori kladú aj na zaistenie fungujúceho odpadového hospodárstva. Vytriedený papier, sklo a plast poputujú na dotriedenie do špecializovaných zariadení vo farebne označených veľkokapacitných kontajneroch. Práve týmto opatrením chcú organizátori a zelený rezort reagovať na rozšírený mýtus, že triediť sa neoplatí, pretože odpad potom aj tak skončí v jednej nádobe.

Hokejový šampionát v praxi ukáže aj možnosť fungovania bez zbytočného plastu. Vo všetkých zapojených gastrozariadeniach budú mať fanúšikovia možnosť zakúpiť si občerstvenie v biodegradovateľných obaloch. Používať sa napríklad budú taniere a misky z cukrovej trstiny či príbory a poháre z bioplastu. Okrem samotného predchádzania zbytočnej záťaže na životnom prostredí sa tak budú môcť fanúšikovia presvedčiť, že avizovaný zákaz jednorazových plastov na Slovensku sa ich v bežnom živote nijak nedotkne.

„Sme radi, že sa nám podarilo zabezpečiť aj zálohované poháre v obidvoch fanzónach. Na samotných štadiónoch z bezpečnostných dôvodov nebudú k dispozícii. Radi by sme aj touto formou prispeli k redukcii používania jednorazových plastov na všetkých úrovniach podujatia,“ vysvetlila Zuzana Moravčíková, ktorá v organizačnom výbore zastrešuje zelené aktivity.

„Snažíme sa tiež fanúšikov nabádať k tomu, aby na jednotlivé zápasy cestovali vlakmi. Práve vlaky sú jednou z najekologickejších foriem prepravy osôb. Veríme, že počet áut na cestách tiež zníži fakt, že držitelia vstupeniek na zápasy 2019 IIHF MS majú mestskú hromadnú dopravu v oboch mestách zadarmo, čo sa nám podarilo dohodnúť v spolupráci s mestami Bratislava a Košice,“ doplnil Nemeček.

Celkovo by obe mestá v súvislosti so šampionátom malo navštíviť okolo pol milióna ľudí. „Zaistiť zodpovedné nakladanie s odpadmi v priestoroch, ktoré na to spravidla neboli veľmi dimenzované, na podujatí, ktorého sa zúčastnia státisíce ľudí je veľmi dôležitá úloha. Ak sa nám to s pomocou fanúšikov podarí, tak verím, že sa triedenie a recyklácia stane štandardom na všetkých veľkých športových, kultúrnych či iných podujatiach na Slovensku,“ uzatvára László Sólymos.