ElérhetőségOldaltérképSlovensky

Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

További három madárvédelmi terület programját fogadta el a kormány

19.06.2019 Jobb védelmet kap a siketfajd, a vándorsólyom, a békászó sas, a fülesbagoly és több ritka madárfaj. A kormány ma további három madárvédelmi terület programját hagyta jóvá a 2019-2048-as időszakra, amelyek konkrét intézkedéseket tartalmaznak a ritka fajok megőrzésére a Polyána, a Szlovák Paradicsom és a Kócs-hegység területén.

A PET-palackok és italdobozok visszaváltását első olvasatban 120 képviselő támogatta

19.06.2019 Ma a két legfontosabb környezetvédelmi törvénytervezetről dönt a parlament. Az egyszer használatos műanyag italcsomagolás visszaváltásról szóló új jogszabály a műanyag hulladék ellen, a természet- és tájvédelmi törvény módosítása pedig a nemzeti parkok területén folytatott fakitermelés ellen küzd. A visszaváltásra vonatkozó törvényt első olvasatban 120 képviselő támogatta.

Előrelépés a Duna alatti közúti közlekedés ügyében, a vízügyi szakemberek már a kivitelezőt keresik

17.06.2019 Az autók, kerékpárosok és gyalogosok számára a Duna alatt kialakított közút projektje egyre közelebb kerül a megvalósításhoz. A környezetvédelmi minisztérium háttérintézménye, a Vízgazdálkodási Építővállalat megkapta az elvi építési engedélyt, a napokban kiírja a közbeszerzési pályázatot a kivitelező kiválasztására, egyben megkezdi a vagyonrendezés folyamatát is.

A műanyag elleni küzdelem összeköti a visegrádi államokat

12.06.2019 A biológiai sokféleség támogatása, a természetvédelem és az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem volt a fő témája a visegrádi négyek valamint Románia és Bulgária tátralomnici miniszteri találkozójának. A szlovák elnökség idejére időzített tanácskozást a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezte, a szlovák delegációt Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezette.

A környezetvédelmi felügyelők leállították a fakitermelést a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban

10.06.2019 A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet ma megkezdte a Nagy-Fátra Nemzeti Park területén, a Fenyőházi-völgyben (Ľubochnianska dolina) folyó fakitermelés felülvizsgálatát. Az elmúlt időszakban ugyanis nemcsak a környezetvédelmi minisztérium, az állami természetvédők és a környezetvédelmi felügyelők, hanem a nyilvánosság is azt feltételezi, hogy a fakivágás a siketfajd élőhelyeit is érinti. Amíg a vizsgálat nem fejeződik be, tilos a kitermelés az érintett területeken. A kitermelés ugyanis olyan helyszíneken folyt, melyekre vonatkozóan a rózsahegyi járási hivatal az állami természetvédők indítványára 2019. február 18-án figyelmeztetést adott ki, miszerint a tevékenység veszélyt jelent a siketfajd élőhelyeire.

Bős csökkenti a Duna vízhozamát, hogy így segítse a Hableány kiemelését Budapesten

07.06.2019 A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) eleget tesz a magyar vízügyi hatóság azon kérésnek, hogy átmenetileg csökkentse a Duna vízhozamát, ami a vízszint csökkenését eredményezi. A folyó jelenlegi magas vízállása ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a mentőegységek munkáját segítő úszódaru megközelítse a baleset helyszínét, és mielőbb kiemelje a hajóroncsot.

Valósággá válik a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltása Szlovákiában

29.05.2019 A kormány ma elfogadta az italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét. Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi. A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás kb. 95 százaléka oda kerülhet, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó létesítményekbe.

Jogszabály tiltja majd a fakivágást a nemzeti parkokban

29.05.2019 A nemzeti parkokban tilos lesz a fakitermelés és minden egyéb beavatkozás a természetbe az Állami Természetvédelmi Hivatal előzetes hozzájárulása nélkül. A kormány ma jóváhagyta a természetvédelmi törvény régóta várt módosítását, mely valódi védelmet biztosít Szlovákia legértékesebb helyszíneinek.

Sólymos László: véget kell vetni a nagy kiterjedésű fakitermelésnek a nemzeti parkokban

24.05.2019 Mielőtt a kormány elé kerül, a gazdasági és szociális tanács is megvitatja a természet- és tájvédelmi törvény módosítását. A környezetvédelmi minisztérium a természetvédelmi törvény módosításával jelentősen megerősíti a szlovák nemzeti parkok védelmét. Az új jogszabály kifejezetten megtiltja a védett területeken végzett fakitermelést, és tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket a nemzeti parkok kezelése terén.

Élelmiszerek helyett üres polcok. Beporzók nélküli szomorú valóság

22.05.2019 A méhek világnapjára és a biológiai sokféleség nemzetközi napjára a környezetvédelmi minisztérium az egyik üzletláncban emlékezett, jelképesen üres polcok mellett. Ezzel arra mutattak rá, milyen fontosak a méhek és a beporzók általában az élelmiszer-termelés szempontjából. A miniszter elmondta, a biodiverzitás védelme érdekében a Környezeti Minőség Operatív Program keretében 22 millió összértékű pályázatot tett közzé a tárca.

A környezetvédelmi tárca konkrét intézkedésekkel küzd az aszály ellen

15.05.2019 Az éghajlatváltozás leginkább olyan szélsőséges időjárási jelenségek formájában mutatkozik meg, mint az árvizek, hatalmas esőzések, hőség vagy az aszály. Becslések szerint Európában az elmúlt 30 évben 100 milliárd euróra rúg az aszálykár. A szárazság Szlovákiát sem kerüli el, ezért a környezetvédelmi minisztérium konkrét intézkedésekkel igyekszik enyhíteni az aszály következményeit.

ZÖLD NAP három szlovákiai városban

13.05.2019 Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter hétvégén folytatta a környezeti nevelést népszerűsítő körútját. Kelet-Szlovákia után most Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Komáromban rendezték meg a ZÖLD NAPOT. A fővárosi esemény enyben nyílt nap is volt a minisztériumban, amely már hagyományosan több ezer látogatót vonzott.

A hoki-vb arra akarja ösztönözni az embereket, hogy együtt szurkoljanak a környezetért

08.05.2019 Az IIHF jégkorong-világbajnokság szervezőbizottsága és a környezetvédelmi minisztérium ma bemutatta azokat a zöld intézkedéseket, melyek környezetbaráttá teszik az idei bajnokságot. Többségük a felelősségteljesebb hulladékkezelésre vonatkozik. Közel 600 hulladékgyűjtő konténert helyeznek ki, a szurkolói zónákban visszaváltható poharakat, a büfékben pedig cukornádból készült tányérokat adnak majd a rajongóknak.

Sólymos László a környezeti nevelést népszerűsíti

29.04.2019 Csak egy bolygónk van, minél hamarabb kezdjük védeni, annál jobb. A környezeti nevelést a legkisebbeknél kell kezdenünk, hogy megtanítsuk őket a környezet iránti felelősségre. Ez az üzenete az ország több városában megrendezésre kerülő ZÖLD NAPNAK, melyet a környezetvédelmi minisztérium szervez a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel együttműködve. Az első két eseményre az elmúlt hétvégén került sor Kassán, illetve Felsővízközben, a rossz idő ellenére kb. 800 érdeklődőt vonzott a színes program.

Sólymos László: nagyobb összeggel támogatjuk a szennyvíztisztítást a vízvédelmi területeken

24.04.2019 A kormány ma elfogadta a Környezeti Minőség Operatív Program Európai Bizottság által javasolt módosítását. Ennek értelmében a környezetvédelmi minisztérium, mint a program irányító hatósága, nagyobb összeget fordíthat a szennyvízelvezetés és -tisztítás támogatására a védett vízgazdálkodási területeken, illetve még több környezeti terhet számolhat fel. A változtatások lehetővé teszik, hogy a tárca kiírja a háztartások elavult kazánjainak cseréjére vonatkozó pályázati felhívást.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]  [12]  [13]