hlavná stránka
ikona InstagramInstagram | ikona FacebookFacebook | ikona hľadaťVyhľadávanie | iconEnglish

Tlačové správy 2017

Na sanovanie svahov pôjde z eurofondov 24 mil. EUR

27.12.2017 Subjekty verejnej správy budú môcť už od zajtra žiadať prostriedky na prevenciu, prieskum, monitoring a sanáciu havarijných zosuvov svahov. Ministerstvo životného prostredia SR pre ne 28. decembra 2017 vyhlási výzvu v celkovej výške 24 miliónov EUR. Jej účelom je zvýšiť účinnosť preventívnych opatrení na svahoch, kde existuje riziko spojené so zosuvmi.

Minister životného prostredia ohlásil mimoriadne kontroly poľnohospodárskych subjektov na Žitnom ostrove

22.12.2017 Minister životného prostredia László Sólymos dnes v Trstenej na Ostrove oznámil spustenie mimoriadnych kontrol poľnohospodárskych subjektov v danej oblasti. Kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa sústredia na poľnohospodárske prevádzky a ich cieľom bude preveriť, či skutočne hospodária tak, aby zdroje pitnej vody neboli ich činnosťou ohrozené. Práve Trstená na Ostrove je jednou z niekoľkých obcí, kde sa v pitnej vode našiel pesticíd-herbicíd atrazín. Šéf envirorezortu sa zároveň stretol aj s predstaviteľmi dotknutých obcí, aby ich uistil o podpore zeleného ministerstva.

MŽP zverejnilo prvú verziu envirostratégie Slovenska do roku 2030

14.12.2017 Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo prvý návrh Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030 – Envirostratégia 2030. Dokument nastavuje systémové riešenia pre najväčšie environmentálne výzvy Slovenska, akými sú kvalita ovzdušia, odpady a lesy, ktoré majú ambíciu zlepšiť kvalitu životného prostredia a prispieť k zlepšeniu zdravia obyvateľstva. Stratégiu pripravil Inštitút environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia SR na základe podnetov od 160 odborníkov a takmer 800 námetov od verejnosti.

Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu zo Zeleného vzdelávacieho fondu

13.12.2017 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) od októbra 2017 prijímalo žiadosti o podporu projektov zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu. V budúcom roku rozdelí po ich vyhodnotení, aj vďaka príspevkom donorov do Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF), viac ako 130-tisíc eur. Do uzávierky prvej pilotnej výzvy ZVF podali mimovládne organizácie 44 žiadostí o podporu ich projektových zámerov v celkovej sume 309 789 eur.

Minister László Sólymos sa zúčastňuje klimatického samitu v Paríži

12.12.2017 Envirorezort do boja proti klimatickej zmene investuje desiatky miliónov eur
Približne 4-tisíc delegátov a 50 svetových lídrov dnes v Paríži diskutuje o financovaní opatrení na ochranu klímy či záväzkoch k uhlíkovej neutralite. Klimatický samit „Jedna planéta“ zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovenskú delegáciu na podujatí vedie minister životného prostredia László Sólymos.

László Sólymos: Bratislave venujeme veľkú pozornosť

12.12.2017 MŽP okrem skládky vo Vrakuni spolupracuje aj pri riešení mimoriadnych situácií v hlavnom meste

MŽP vyhlasuje výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov EUR

06.12.2017 Ministerstvo životného prostredia SR pokračuje v podpore najmenej rozvinutých okresov. Obce, združenia obcí, ale aj ich príspevkové organizácie môžu prekladať žiadosti o nenávratný finančný príspevok na triedený zber komunálnych odpadov, mechanicko-biologickú úpravu zmesového komunálneho odpadu a zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Samosprávy môžu na tieto účely získať prostriedky v celkovej výške spolu až 25 miliónov EUR. Rezort životného prostredia zároveň vyhlásil výzvu aj pre ostatné mestá a obce s rovnakým zameraním a rovnakou výškou vyčlenených prostriedkov.

Lídri krajín spojili sily v boji proti znečisteniu planéty

06.12.2017 Hlavnou témou tretieho zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia Programu OSN pre životné prostredie bol slogan „Na ceste k planéte bez znečistenia“
Environmentálni lídri členských krajín OSN sa stretli v Nairobi, aby spoločne prijali dôležité rezolúcie zamerané na zastavenie znečisťovania morí a oceánov odpadom z plastov. Zároveň podpísali ministerské vyhlásenie, ktorým deklarovali úsilie posilniť prevenciu a minimalizovať znečistenie životného prostredia v globálnom meradle. Slovenskú delegáciu na podujatí viedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.

Minister Sólymos chce štátne pozemky v bezzásahových územiach dať do správy národných parkov

05.12.2017 Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu. Do roku 2025 je nutné zaistiť bezzásahový režim pre polovicu územia každého národného parku, štátne lesy v bezzásahovom režime presunúť pod správu národných parkov a zvyšné územie obhospodarovať prírode blízkym spôsobom.

Vyšla publikácia o ochrane krasových podzemných vôd

05.12.2017 Štátny geologický ústav Dionýza Štúra zostavil a vydal krátku populárnu publikáciu obsahujúcu základné informácie o spôsobe vzniku krasových zvodnencov a formách krasovej krajiny.

Envirorezort nesúhlasí s ministerstvom pôdohospodárstva, že treba pokračovať v doterajšom spôsobe hospodárenia v chránených územiach

30.11.2017 Bratislava Ministerstvo životného prostredia sa o odpovedi na svoje septembrové memorandum dozvedelo zatiaľ len z médií. Odpoveď na memorandum o lesoch z dielne envirorezortu prišla po dvoch mesiacoch. Zatiaľ len cez média a nie oficiálnou cestou. No už teraz je evidentné, že v niektorých bodoch je pohľad oboch rezortov výrazne vzdialený. A čaká nás dlhá cesta. No výsledok, teda posilnenie ochrany naši lesov za to určite strojí.

100+1 projektov na zatepľovanie získalo podporu z envirozdrojov

30.11.2017 Obciam a mestámpomohol Environmentálny fond pri znižovaní energetickej náročnosti sumou 10,5 milióna eur
Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Environmentálneho fondu za rok 2017 podporilo projekty na zatepľovanie kultúrnych domov, hasičských zbrojníc, obecných úradov a ďalších verejných budov sumou 10,5 milióna eur. Podľa ministra Lászlóa Sólymosa je práve zatepľovanie príkladom, ako ohľaduplnosť k životnému prostrediu dokáže priniesť vyšší komfort pre obyvateľov.

Vláda dala zelenú koncepcii rozvoja geologického výskumu a geologického prieskumu

29.11.2017 Štátny geologický ústav Dionýza Štúra vykonáva v zmysle geologického zákona geologický výskum a prieskum územia Slovenska
Efektívnejšie a účinnejšie využívanie poznatkov geológie je hlavným cieľom Koncepcie geologického výskumu a prieskumu územia Slovenskej republiky. Iniciatívny materiál z dielne envirorezortu dnes schválila vláda SR.

Parlament rokuje o sprísnení ochrany vôd na Slovensku

29.11.2017 Cieľom legislatívnych zmien je zabezpečiť účinnejšiu ochranu vodných zdrojov, životného prostredia a v konečnom dôsledku aj zdravia obyvateľov Slovenska
Zelený rezort sprísňuje ochranu jedného z najvýznamnejších prírodných zdrojov Slovenska – vody. Legislatívne zmeny reagujú na praktické skúsenosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia a okresných úradov. Novela preto sprísňuje ochranu vodárenských zdrojov, rieši nakladanie so žumpami a venuje pozornosť aj posudzovaniu stavieb spojených s vodným tokom. Návrh zákona dnes posunulo do druhého čítania 91 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

Parlament schválil novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami

29.11.2017 Európska únia pridelí Slovensku ročne zhruba 25 miliónov ton emisných kvót AEA. Tie slúžia na pokrytie sektorov dopravy, poľnohospodárstva a odpadov, ale aj na individuálne vykurovanie domácností. Slovensko z tohto prideleného množstva spotrebuje ročne zhruba 21 miliónov. Ministerstvo životného prostredia SR preto pripravilo novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá nastaví prehľadný systém obchodovania s ročne pridelenými emisnými kvótami AEA, určí spôsoby použitia výnosov z ich predaja a zavedenie nahlasovanie emisií skleníkových plynov prostredníctvom elektronického systému. Legislatívny materiál z dielne envirorezortu dnes schválilo 90 poslancov parlamentu.

Envirorezort pracuje na systémových zmenách pri ochrane prírody

24.11.2017 Ministerstvo životného prostredia odmieta znevažovanie zamestnancov Štátnej ochrany prírody SR z akejkoľvek strany. Bez ohľadu na to, či ide o riaditeľov národných parkov, profesionálnych alebo dobrovoľných ochrancov prírody.

Minister Sólymos hovoril v Kanade o klimatickej zmene a ochrane ozónovej vrstvy

24.11.2017 V Montreale sa od pondelka koná 11. stretnutie Konferencie strán Viedenského dohovoru o ochrane ozónovej vrstvy a 29. stretnutie strán Montrealského protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. V rámci diskusie vystúpil s príspevkom aj minister životného prostredia László Sólymos.

Reakcia envirorezortu na výzvu My sme les

23.11.2017 Národné memorandum o lese zo septembra tohto roka sa výrazne prekrýva s cieľmi kampane.
Ministerstvo životného prostredia SR považuje výzvu My sme les za pozitívny príspevok k diskusii o ochrane prírody na Slovensku. Popis situácie v našich najvzácnejších lesoch, ale aj naznačené riešenia vníma envirorezort podobne. Ilustruje to Národné memorandum o lese, rámcový dokument pre spoluprácu rezortov pri ochrane lesov. Práve memorandum sa v cieľoch i načrtnutých riešeniach výrazne prekrýva s Desatorom výzvy My sme les.

Na Environmentálny fond do konca októbra prišlo 169 žiadostí o dotáciu na vybudovanie vodovodu. Ani jednu nepredložila Vrakuňa

22.11.2017 - Stanovisko MŽP k vyhláseniu zástupcov bratislavskej Vrakune k aktuálnemu riešeniu environmentálnej záťaže -
Ministerstvo životného prostredia je prvou inštitúciou, ktorá skládku vo Vrakuni reálne rieši. Samosprávu rezort považuje za svojho prirodzeného partnera – o čom svedčí aj včerajšie stretnutie odborníkov ministerstva so zástupcami bratislavskej Vrakune. Zo strany samosprávy bola predstavená idea vybudovať verejnú kanalizáciu. Neboli však presne určené ani minimálne technické podklady. Napríklad presný počet domov, ktorého by sa vybudovanie vodovodnej siete malo týkať.

Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Podľa odborníkov je projekt realizovateľný

20.11.2017 Projekt cesty pod Dunajom pre automobily, cyklistov a peších dostal prvé potrebné súhlasy od odborníkov. Vďaka tomu zámer prebudovať otvory priepustu pod prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo získava konkrétnejšie kontúry. Dnes o tom informovali minister životného prostredia Lászlo Sólymos a Daniel Kvocera, generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby.

Ministerstvo životného prostredia začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva

15.11.2017 Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu. Väčšina údajov sa bude spracovávať v štandarde Open Data a budú prístupné verejnosti i tretím stranám na ďalšie spracovanie.

Zastavenie ťažby a rozvoj ekoturizmu predstavujú recept na najefektívnejšiu ochranu Karpatských bukových pralesov a ich zachovanie pre budúce generácie

15.11.2017 Slovensko pokračuje v úsilí zaistiť čo najdôslednejšiu ochranu takzvaných Karpatských bukových pralesov. Tie vytvárajú reťaz ostrovov pôvodného lesa, ktorý rástol tisícky rokov.Celá lokalita pozostáva zo 78 komponentov, vrátane 4 slovenských, ktoré sa nachádzajú na území 12 európskych štátov. Vláda dnes schválila komplexný návrh opatrení ako slovenskú lokalitu ochrániť pred ťažbou. Zároveň predstavila možnosti ako zaistiť v lokalite rozvoj ekoturizmu a alternatívnych zdrojov príjmov, ktoré by nahradili sociálno-ekonomické dopady zastavenia ťažby dreva.

Počet kamzíkov v Tatrách od jari vzrástol

14.11.2017 Populácia kamzíka sa v Tatrách od jarného sčítavania navýšila o vyše dvesto jedincov. Potvrdilo to sčítanie, ktoré sa konalo za účasti pracovníkov Správy Tatranského národného parku, Štátnych lesov TANAP-u, Tatrzańskiego Parku Narodowego a ďalších dobrovoľníkov.

Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku

09.11.2017 Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň

Envirorezort výrazne posilňuje ochranu vody na Slovensku

08.11.2017 Zákaz plavidiel so spaľovacím motorom v najprísnejších ochranných pásmach vodárenských zdrojov, jasnejší postup pri posudzovaní vodných elektrární a prísnejšie pravidlá pri nakladaní s odpadovými vodami. Vláda dnes schválila legislatívu, ktorá zvýši a zefektívni ochranu vody a vodných zdrojov na Slovensku.

Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko. Ročne chce spracovávať 30 tisíc ton PET fliaš a plastov

07.11.2017 Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group oznámila zámer postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov. Fľaše chce získavať v maximálnej možnej miere z lokálnych zdrojov, následne čistiť a drviť. Zo získanej suroviny bude v Rumunsku vyrábať materiály potrebné napríklad v automobilovom priemysle. Podľa investora ide o prvý krok v rámci ambicióznejších plánov v oblasti recyklácie na Slovensku.

Štátny tajomník Norbert Kurilla: Našim cieľom je zvýšiť materiálovú efektivitu hospodárstva

06.11.2017 Podľa Kurillu by mal byť cieľom Slovenska postupný prechod na udržateľnejší a environmentálne menej škodlivý model ekonomiky

V Bratislave sa v dňoch 6.-7.novembra 2017 uskutoční konferencia so zameraním na obehovú ekonomiku v automobilovom priemysle - Driving Towards Circularity

03.11.2017 Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci Organizáciou spojených národov pre priemyselný rozvoj, Ministerstvom hospodárstva SR, Združením automobilového priemyslu a s podporou holandského a nórskeho veľvyslanectva na Slovensku usporiada v dňoch 6.-7.11.2017 odbornú konferenciu Driving towards Circularity – Na ceste smerom k obehovej ekonomike. Hlavným cieľom konferencie, ktorá sa uskutoční v hoteli Sheraton v Bratislave, je diskusia o konkrétnych opatreniach podporujúcich prechod na obehovú ekonomiku v automobilovom priemysle.

V Komárne prejde úpravou 600 metrový protipovodňový múr

27.10.2017 V Komárne štartuje ďalšia fáza opravných prácna protipovodňových opatreniach. Úpravou prejde 600 metrový úsek múru pod cestným mostom pozdĺž Dunajského nábrežia za pol milióna eur. Práce si dnes priamo na mieste pozrel minister životného prostredia László Sólymos.

Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu o 169 lokalít

25.10.2017 Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov, kde sa vyskytujú vzácne druhy európskeho významu ako rys ostrovid, rôzne druhy rýb, ale aj lúčne a lesné spoločenstvá. Rozhodla o tom dnes vláda SR, keď schválila aktualizáciu národného zoznamu z dielne ministerstva životného prostredia. Schváliť ju ešte musí Európska komisia.

ENVIROREKORDOM rezort životného prostredia prinavrátil stromy do krajiny

20.10.2017 Stovky zamestnancov rezortu životného prostredia – Slovenskej agentúry životného prostredia, Štátnej ochrany prírody SR a dobrovoľníkov vysadili stromy na území Chráneného vtáčieho územia Ostrovné lúky. Podujatia sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla. Celkovo sa podarilo vysadiť 951 pôvodných druhov drevín Dolného Žitného ostrova popri poľných cestách v obciach Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec sa. Tým bol vytvorený slovenský rekord vo výsadbe stromov na nelesných plochách.

Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017

20.10.2017 Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si včera v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa. Súťaž, ktorú vyhlásil rezort životného prostredia spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska, sa konala už po deviatykrát.

Štát, firmy a neziskové organizácie spoja sily pri ekovzdelávaní detí

19.10.2017 Ministerstvo životného prostredia vytvorilo dlhodobý nástroj na financovanie environmentálnych vzdelávacích aktivít na Slovensku. Zelený vzdelávací fond takýmto spôsobom prvýkrát prepojil štátny, súkromný a neziskový sektor. Už od zajtra môžu neziskové organizácie podávať žiadosti o podporu svojich projektov. Spolu s príspevkom zeleného rezortu je im v súčasnosti k dispozícii celková suma 130-tisíc EUR.

Parlament schválil lepšie nakladanie s odpadmi

18.10.2017 Po novele zákona o ovzduší dnes poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.

Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia

17.10.2017 V parlamente dnes mali poslanci na stole dva piliere ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o ochrane ovzdušia. Novela zákona o ovzduší dnes prešla tretím čítaním a následne za ňu zahlasovalo 86 zákonodarcov. O novele zákona o odpadoch, ktorý zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať, budú poslanci parlamentu hlasovať zajtra.

Minister László Sólymos na rokovaní Rady ministrov pre životné prostredie

13.10.2017 Rada ministrov EÚ pre životné prostredie rokovala v Luxemburgu o legislatívnych návrhoch týkajúcich sa znižovania emisií skleníkových plynov, ako aj o zodpovednejšom nakladaní s chemikáliami s cieľom účinnejšie chrániť životné prostredie a zdravie ľudí. Slovenskú republiku na rokovaní zastupoval minister životného prostredia László Sólymos.

Vyhlásenie ministerstva životného prostredia k vyjadreniam Slovenského rybárskeho zväzu

13.10.2017 Rezort životného prostredia so znepokojením vníma vyjadrenia Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) po mimoriadnom zasadnutí Prezídia Rady SRZ, ktoré sa uskutočnilo 4. 10. 2017, na ktorom sa venovali návrhu zákona o rybárstve. Vyjadrenia predstaviteľov SRZ považujeme za nepochopiteľné, nakoľko celý návrh zákona je len na začiatku legislatívneho procesu a zároveň považujeme za nekorektné, že SRZ vyvíja tlak ešte predtým, ako prebehne medzirezortné pripomienkové konanie a k návrhu bude mať možnosť svoje pripomienky vyjadriť verejnosť, vrátane SRZ.

Monitoring viacerých environmentálnych záťaží zabezpečuje nový systém

12.10.2017 Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd. Výhľadovo má ambíciu o preverených znečisteniach informovať samosprávy a vlastníkov pozemkov. Minister životného prostredia László Sólymos zároveň predstavil výsledky z analýz vôd, ktoré odborníci z Výskumného ústavu vodného hospodárstva počas letných prázdnin odobrali zo studní vo Vrakuni.

Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla podporil zmeny v Karpatskom dohovore

12.10.2017 V dňoch 10.-12.októbra sa v maďarskom meste Lillafűred konalo 5. zasadnutie Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát, tzv. Karpatský dohovor.

V Miškovci rokovali ministri životného prostredia ôsmich krajín EÚ

11.10.2017 K hlavným témam patrila podpora obehového hospodárstva, prispôsobenie sa na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a prevencia proti šíreniu nepôvodných druhov rastlín a živočíchov

Desiatky miliónov eur poputujú do opatrení proti suchu na Slovensku

10.10.2017 Fenomén sucha sa podľa odhadov týka 17 % územia Európy a nevyhýba sa ani Slovensku. Toto leto sa o tom mohli presvedčiť napríklad obyvatelia niektorých lokalít na Záhorí alebo juhu krajiny. A prejavy sucha na Slovensku budú v budúcnosti ďalej narastať. Ministerstvo životného prostredia preto dnes predstavilo prvý návrh programu H₂ODNOTA V KRAJINE. Program konkrétnymi opatreniami dokáže predchádzať dôsledkom sucha na obyvateľov, na ekonomiku regiónov či na samotnú prírodu. Zároveň na viaceré opatrenia vymedzilo 70 miliónov eur z eurofondov a zdrojov Environmentálneho fondu.

Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla a generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera odovzdali v Tepličke nad Váhom do užívania lávku pre chodcov a cyklistov

09.10.2017 Vďaka novej 58 metrovej dlhej lávke sa chodci a cyklisti bezpečne dostanú z Tepličky nad Váhom k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina. Novú lávku dnes odovzdal do užívania štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla spoločne s generálnym riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Danielom Kvocerom, predsedom Žilinského samosprávneho kraja Jurajom Blanárom, starostom obce Tepličky nad Váhom Viliamom Mrázikom a zástupcami automobilky Kia Motors Slovakia.

Pracovné stretnutie slovenských a českých inšpektorov životného prostredia

04.10.2017 Výmena skúseností pre účinnejšie kontroly a ešte lepšia vzájomná spolupráca. Slovenskí inšpektori životného prostredia sa dnes stretli v Bratislave so svojimi českými kolegami. Navzájom prezentovali prípadové štúdie za posledné obdobie v oblasti kontrol biologickej bezpečnosti, ochrany prírody a krajiny, ovzdušia, vôd či odpadového hospodárstva.

Slovenská republika získala tretíkrát špeciálne uznanie medzinárodnej poroty Rady Európy za krajinu

04.10.2017 Nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2016/2017 získal laureát národného kola Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2016 - mesto Hriňová ako jej jediný zástupca. Do piateho ročníka Ceny Rady Európy za krajinu bolo celkovo nominovaných 13 projektov zo zmluvných strán Európskeho dohovoru o krajine.

Slovensko sa pripojilo ku krajinám, ktoré výrazne obmedzia používanie ortuti

29.09.2017 V Ženeve sa stretli delegácie vyše stovky krajín na prvej Konferencii zmluvných strán Minamatského dohovoru o ortuti, ktorý významným spôsobom obmedzuje používanie ortuti ako v zdravotníctve a priemysle, tak i v niektorých výrobkoch. Pri tejto príležitosti sa dnes v rámci stretnutia na vysokej úrovni uskutočnila otvorená ministerská diskusia za okrúhlym stolom. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval minister životného prostredia László Sólymos.

Envirorezort predložil návrh na spoločnú ochranu lesov

25.09.2017 Minister životného prostrediaLászló Sólymos dnes na agrorezorte predstavil návrh Národného memoranda o lese

Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla sa zúčastnil stretnutia vysokých predstaviteľov Činy a EÚ

21.09.2017 Perspektívna spolupráca v oblasti vodného hospodárstva bola hlavnou témou bilaterálneho rokovania štátneho tajomníka envirorezortu Norberta Kurillu s ministrom životného prostredia Čínskej ľudovej republiky Chen Lei

Envirorezort podporuje myšlienku Európskeho týždňa mobility

20.09.2017 Na Európskom týždni mobility 2017 participuje 48 slovenských samospráv, ktoré podporili kampaň rôznymi formami aktivít alebo zaregistrovaním realizovaného trvalého opatrenia v prospech udržateľnej mobility

Na envirorezorte pokračuje viacstranná kontrola prevádzky Dron Industries

19.09.2017 Envirorezort sa zaoberá prevádzkou na spracovanie pneumatík v Dunajskej Strede. Na priamy podnet ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa vykonala kontrolu v spoločnosti Dron Industries Slovenská inšpekcia životného prostredia. Zároveň prebieha aj preverovanie záväzkov spoločnosti voči Recyklačnému fondu v likvidácii, ktorý dohľaduje envirorezort.

Minister László Sólymos: Klimatická zmena a sucho sú celosvetovou hrozbou

19.09.2017 Nedostatok kvalitnej pitnej vody, trvalo udržateľné a hospodárne využívanie vôd, ale aj zmena klímy a fenomén sucha. To boli hlavné témy podujatia na vysokej úrovni s názvom Voda pre trvalo udržateľný rozvoj, ktoré sa dnes uskutočnilo v rámci 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval minister životného prostredia László Sólymos.

Envirorezort podporuje udržateľný turizmus a využitie značky UNESCO

18.09.2017 Pokračovať v úspešnej spolupráci pri propagovaní značky UNESCO, ktorá má posilniť ekonomický rast v menej rozvinutých regiónoch Slovenska a realizovať program Svetové dedičstvo a udržateľný cestovných ruch. Aj o tom dnes rokoval štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla s riaditeľkou Centra svetového dedičstva UNESCO Dr. Mechtildou Rössler.

Prijatím Budva deklarácie sa Slovensko zaviazalo podporovať ciele trvalo udržateľného rozvoja

14.09.2017 V čiernohorskej Budve prijali deklaráciu, ktorej cieľom je zabezpečiť dôslednejší prístup verejnosti kinformáciám o životnom prostredí a jej účasť na rozhodovacích procesoch.

Cez víkend odštartuje Európsky týždeň mobility 2017

13.09.2017 V posviatočný víkend odštartuje v sobotu, 16. septembra 2017, Európsky týždeň mobility 2017 v znamení čistej, zdieľanej a inteligentnej mobility. Do dnešného popoludnia (14. september 2017) sa do celoeurópskej kampane, zameranej na podporu myšlienky udržateľnej mobility, zaregistrovalo už 46 slovenských samospráv (registrovať sa môžu do 16. septembra). Počas ETM pripravili pre svojich obyvateľov množstvo aktivít podporujúcich tému ETM 2017 „Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita“, ktorá propaguje riešenia zdieľanej mobility a zdôrazňuje výhody čistejších spôsobov dopravy.

Historicky prvé rokovania slovenských a izraelských envirorezortov ovládli eko-inovácie

12.09.2017 Eko-inovácie vo vodnom hospodárstve a opatrenia na zmierňovanie negatívnych dôsledkov zmeny klímy, najmä v oblasti sucha, boli hlavnými témami bilaterálneho rokovania štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Norberta Kurillu s izraelským ministrom životného prostredia Il Zeevom Elkinom a ministrom hospodárstva Eli Cohen.

Lepší odpadový systém a čistejšie ovzdušie. Aj o tomto dnes rokovali poslanci parlamentu

12.09.2017 Aplikačná novela zákona o odpadoch, efektívnejšie informovanie o smogových situáciách, prísnejšie pravidlá a lepšia kontrola stredne veľkých spaľovacích zariadení, ale aj nízkoemisné zóny či zjednotenie nahlasovania údajov do národného registra znečisťovania od prevádzkovateľov. Aj o týchto bodoch, ktoré sú dôležité z pohľadu ochrany životného prostredia a zdravia ľudí, dnes rokovali poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Sériu zákonov z dielne ministerstva životného prostredia už začiatkom leta schválila vláda SR.

Poloniny opäť zabojujú o prestížne európske ocenenie

07.09.2017 Národný park Poloniny chce obhájiť prestížne medzinárodné ocenenie – Európsky diplom Rady Európy pre chránené územie. Prvýkrát bol Poloninám udelený pred 19 rokmi

Rezort životného prostredia bude sanovať nové štyri environmentálne záťaže

06.09.2017 Vláda zároveň rozhodla, že sanáciu kasární Mokraď zabezpečí ministerstvo obrany
Vláda SR na dnešnom rokovaní rozhodla, že ministerstvo životného prostredia zabezpečí sanáciu štyroch nových environmentálnych záťaží. Konkrétne sa jedná o lokality v bratislavskom Ružinove (Prístav), Kysuckom Novom Meste (NN Slovakia), kalové pole v Zubrohlave (ZŤS Námestovo) a bývalé kasárne v Kežmarku. Vláda zároveň rozhodla, že o sanáciu bývalej vojenskej základne v Jamníku (kasárne Mokraď) sa postará rezort obrany. Na odstránenie všetkých piatich záťaží sa využijú peniaze z Operačného programu Kvalita životného prostredia, kde je na tento účel vyčlenených 180 miliónov eur.

Česko a Slovensko spája aj boj proti fenoménu sucha

04.09.2017 László Sólymos rokoval s českým ministrom životného prostredia Richardom Brabcom
Boj proti klimatickej zmene, zmiernenie nepriaznivých účinkov sucha, prechod na zelené hospodárstvo či efektívnejšie nakladanie s odpadom. To sú hlavné témy stretnutia slovenského a českého ministra životného prostredia – Lászlóa Sólymosa a Richarda Brabca. Bilaterálne rokovanie je súčasťou dnešného spoločného zasadnutia vlád Slovenska a Česka v Ledniciach.

Envirorezort podporuje projekty samospráv na zhodnocovanie bioodpadu

22.08.2017 O kompostovacie zásobníky je enormný záujem. Žiadosti samospráv na získanie dotácie z európskych peňazí niekoľkonásobne prevýšili pôvodne alokovanú čiastku 5 miliónov eur.

Najsevernejšia obec Slovenska získala prestížny titul Dedina roka 2017

17.08.2017 Obec Oravská Polhora bude ako národný víťaz v budúcom roku reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni.

Perspektívy slovensko-nórskej bilaterálnej spolupráce

17.08.2017 Delegácia ministerstva životného prostredia sa pod vedením štátneho tajomníka Norberta Kurillu zúčastnila trojdňovej pracovnej cesty v Nórskom kráľovstve.

L. Sólymos: Aplikačná novela odpadového zákona pomôže prírode i podnikaniu

16.08.2017 Vláda dnes schválila aplikačnú novelu zákona o odpadoch, ktorá je založená na princípe znečisťovateľ platí.
Odbremeniť tisícky podnikateľov a živnostníkov od zbytočnej administratívy, sprehľadniť systém odpadov, ale najmä viac odpad triediť a menej ho ukladať na skládky odpadov. To je hlavným cieľom aplikačnej novely zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú dnes schválila vláda SR.

Verejnosť sa o smogu dozvie rýchlejšie. Informovať budú verejnoprávne médiá

16.08.2017 Vláda dnes schválila nové opatrenia v boji proti znečisťovaniu ovzdušia. Okrem prísnejších pravidiel pribudne aj lepšia kontrola.
Efektívnejšie informovanie o smogových situáciách, prísnejšie pravidlá a lepšia kontrola stredne veľkých spaľovacích zariadení, ale aj nízkoemisné zóny. Vláda dnes schválila novelu zákona o ovzduší, ktorá je aj reakciou na tohtoročné smogové udalosti v niektorých lokalitách Slovenska.

Pre envirorezort je zachovanie vzácnych Karpatských bukových pralesov prioritou

16.08.2017 Vláda schválila iniciatívny materiál s cieľom účinnejšie chrániť Karpatské bukové pralesy, ktoré patria už desať rokov medzi lokality svetového dedičstva UNESCO. Pripravilo ho Ministerstvo životného prostredia SR spoločne s rezortom pôdohospodárstva a zahraničných vecí.

Envirorezort pripravuje Akčný plán boja proti suchu

08.08.2017 Zaviesť opatrenia na zadržiavanie vody v krajine s cieľom minimalizovať sucho, zlepšiť monitoring sucha budovaním nových meracích staníc, ako aj systém krízového manažmentu sucha a určiť priority pri zásobovaní vodou počas dlhotrvajúceho sucha. To je hlavným cieľom kľúčového dokumentu v boji proti suchu z dielne ministerstva životného prostredia. Akčný plán plánuje envirorezort predložiť na rokovanie vlády do konca tohto roka.

Envirorezort zanalyzoval prvé vzorky vody zo studne v blízkosti skládky vo Vrakuni

04.08.2017 Výskumný ústav vodného hospodárstva prezentoval výsledky analýzy vzoriek, ktoré odobral zo studne v susedstve skládky vo Vrakuni. Doplnkové kontroly sú odpoveďou envirorezortu na obavy miestnych obyvateľov šíriace sa v súvislosti so skládkou.

Zapojte sa do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2017

02.08.2017 Podporte myšlienku udržateľnej mestskej mobility, zapojte sa aj v tomto roku do národnej kampane ETM 2017 s aktivitami zameranými na jej aktuálnu tému „Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita“. Národnú kampaň koordinuje SAŽP - rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR.

Z predaja zmizne 12 nových druhov ohrozujúcich biodiverzitu

31.07.2017 Európska komisia rozšírila zoznam inváznych nepôvodných druhov, na ktoré sa vzťahujú obmedzenia v celej Európskej únii. Po rozšírení zoznamu o 12 nových druhov ich celkový počet vzrástol už na 49.

Za nezákonný zber lesných plodov hrozia pokuty

25.07.2017 Dozrievanie čučoriedok, lesných jahôd, malín či rôznych druhov húb je spojené s ich hromadným a opakovaným zberom v miestach, kde to nie je povolené. Zákaz zbierať lesné plody platí v treťom až piatom stupni ochrany, kde je prioritou ochrana rastlín a živočíchov, ktoré sa tu nachádzajú. Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že na väčšine územia národných parkov Slovenska je zber týchto lesných plodov zakázaný a apeluje na všetkých návštevníkov, aby svojím konaním neohrozovali prírodu a správali sa zodpovedne. Výnimkou sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

Envirorezort začal kontrolovať vybrané studne, ktoré sa nachádzajú neďaleko skládky vo Vrakuni

19.07.2017 Výskumný ústav vodného hospodárstva odštartoval kontroly vybraných studní v susedstve skládky vo Vrakuni. Doplnkové kontroly sú odpoveďou envirorezortu na obavy miestnych obyvateľov šíriace sa v súvislosti so skládkou. Domové studne boli zvolené tak, aby plnohodnotne doplnili údaje získavané z monitorovacích vrtov umiestnených v blízkosti skládky.

Pre skládku vo Vrakuni zvažuje envirorezort monitoring studní

18.07.2017 Ministerstvo životného prostredia SR zorganizovalo v pondelok v priestoroch Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) stretnutie so zástupcami bratislavských mestských častí a priľahlých obcí, aby im prezentovalo systém monitorovania podzemných vôd pri skládke vo Vrakuni.

Minister Sólymos skontroloval vrty vo Vrakuni

12.07.2017 Minister životného prostredia László Sólymos spolu so zástupcami Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra dnes skontrolovali činnosť vrtov monitorujúcich skládku odpadu v bratislavskej Vrakuni. Pri tejto príležitosti oznámil, že v lokalite pribudnú i ďalšie kontroly znečistenia.

Pri zásahu v Liptovskej Kokave došlo k pochybeniam

03.07.2017 Mláďatá medvedice sú v dobrom zdravotnom stave. Minister životného prostredia hľadá spôsob ako zaistiť, aby zostali na Slovensku

BOJNICKÁ ZOO MÁ NOVÉ MENO

01.07.2017 Zoologická záhrada Bojnice sa zaradila medzi významné slovenské inštitúcie, ktoré nesú prívlastok „národná“. V Bojniciach to dnes oznámil minister životného prostredia, László Sólymos. Od 1. júla 2017 tak Zoo Bojnice ponesie nový názov - Národná zoologická záhrada Bojnice.

Niekoľko sto dobrovoľníkov vyzbieralo tonu odpadu z brehov Dunaja

29.06.2017 Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.

Dobrovoľníci z takmer štyridsiatich miest a obcí dnes čistili brehy Dunaja

24.06.2017 Minister životného prostredia považuje za dôležité zmeniť prístup k životnému prostrediu. Čierne skládky neriešiť dodatočne, ale predchádzať ich vzniku. Skoro štyridsať obcí a miest sa dnes zapojilo do výzvy ministra životného prostredia s názvom Deň pred Dunaj.

Pri triedení odpadu máme na Slovensku rezervy. Zlepšenie je vo vzdelávaní

22.06.2017 Ministerstvo životného prostredia spúšťa na školách environmentálny vzdelávací projekt.
Minister životného prostredia László Sólymos dnes navštívil Spojenú školu na Tilgnerovej ulici 14 v Bratislave. Oficiálne tak odštartoval pilotnú fázu projektu Triedim, triediš, triedime. Do prvého kroku sa zapojilo 962 tried po celom Slovensku.

Členské štáty EÚ sú pevne odhodlané plniť záväzky Parížskej dohody o klíme

20.06.2017 Ministri EÚ na Rade pre životné prostredie (ENVI) si na úvod zasadnutia minútou ticha uctili pamiatku obetí ničivého lesného požiaru v Portugalsku aj nedávnych teroristických útokov. Nosnou témou zasadnutia bolo opätovné potvrdenie záväzku EÚ a členských štátov naplniť ciele Parížskej dohody. Slovenskú delegáciu na Rade ENVI viedol László Sólymos, minister životného prostredia SR.

Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo takmer 40 samospráv

19.06.2017 Bratislava, 19. jún 2017 – Spojiť sa pre Dunaj a vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie miest a obcí v jeho blízkosti. Týmito slovami adresoval výzvu minister životného prostredia László Sólymos predstaviteľom samospráv v povodí Dunaja, aby sa zapojili do aktivít, ktorých cieľom je čistejšie a zelenšie Slovensko. Podporu tejto iniciatíve už envirorezortu ohlásilo 36 samospráv.

Za necelý rok sa riešenie skládky vo Vrakuni pohlo ďalej ako za celé desaťročia

16.06.2017 Obyvatelia Rovinky, Dunajskej Lužnej, Mostu pri Bratislave a Miloslavova nie sú ohrození kontaminovanou podzemnou vodou z toxickej skládky vo Vrakuni. Na tlačovej konferencii to vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos. Minister zároveň informoval, že zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove nie sú ohrozené. Rezort životného prostredia intenzívne pracuje na eliminácii vplyvu skládky na životné prostredie. Predpokladá, že so sanáciou skládky sa začne po úspešnom ukončení verejného obstarávania. Minister zároveň vyzval politikov zapojených do kampane v župných voľbách, aby z témy nevytĺkali politický kapitál a nešírili medzi obyvateľmi paniku.

Prestížna cena Michela Batissa pre CHKO Poľana

13.06.2017 Riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti a biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová si včera na 29. zasadnutí Medzinárodnej koordinačnej rady programu Človek a biosféra v ústredí UNESCO v Paríži prevzala prestížnu cenu Michela Batissa za najlepší manažment biosférickej rezervácie. Cena predstavuje ocenenie celosvetového významu a udeľuje sa každoročne jednému vybranému kandidátovi na základe nominácií zo všetkých členských štátov UNESCO.

Dobročský prales obhájil prestížne ocenenie Európsky diplom

09.06.2017 Bratislava, 9. jún 2017 – Národná prírodná rezervácia Dobročský prales v územnej pôsobnosti Správy Chránenej krajinnej oblasti - Biosférickej rezervácie Poľana je vynikajúcim príkladom spolupráce ochranárov envirorezortu, lesníkov, akademickej obce či tretieho sektora na Slovensku. Takto zhodnotil aktuálne plnenie kritérií Európskeho diplomu priamo na mieste expert Rady Európy Robert Brunner. Dobročský prales tak spĺňa podmienky pre opätovné udelenie Európskeho diplomu pre chránené územia na ďalšie desaťročné obdobie.

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici je víťazom 14. ročníka súťaže MÚZEUM ROKA/GALÉRIA ROKA 2016.

08.06.2017 Riaditeľ múzea Jozef Labuda si prebral ocenenie z rúk ministra kultúry Mareka Maďariča v utorok 6. júna 2017.

Envirorezort podporí projekty samospráv v najmenej rozvinutých okresoch Slovenska

08.06.2017 Minister životného prostredia László Sólymos a splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin navštívili Rožňavu, ktorá je jedným z 12 regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Zhodli sa na potrebe podpory projektov, ktorá bude smerovať na zlepšenie životného prostredia a života ľudí, a to výstavbou kanalizácií, čistiarní odpadových vôd alebo budovaním efektívneho odpadového hospodárstva. Rezort životného prostredia plánuje na to využiť finančné prostriedky Európskej únie i Environmentálneho fondu.

Sprístupnili maľby a klenby budovy sídla Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva

07.06.2017 Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR sprístupnili pre verejnosť zrekonštruované klenby a maľby v budove sídla organizácie. Kompletnou rekonštrukciou zároveň prešli vnútorné a vonkajšie priestory budovy múzea za účelom environmentálneho vzdelávania. Rekonštrukcia týchto priestorov v celkovej výške takmer 9,6 milióna EUR bola hradená z Operačného programu Životné prostredie a zo zdrojov ministerstva. Minister životného prostredia László Sólymos označil priestor za unikátny a vyjadril presvedčenie, že environmentálna výchova na Slovensku týmto dostáva nový impulz do ďalších rokov.

Minister Sólymos odovzdal 32 ocenení za činnosť v oblasti životného prostredia

05.06.2017 Šéf envirorezortu László Sólymos pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia odovzdal 32 rezortných ocenení osobnostiam a kolektívom, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie.

L.Sólymos: Z rozhodnutia Trumpa odstúpiť od Parížskej dohody som sklamaný

02.06.2017 Minister životného prostredia László Sólymos je sklamaný z rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý rozhodol o odstúpení USA od Parížskej dohody o zmene klímy. Sólymos považuje zmenu klímy za dôležitú globálnu otázku, ktorá sa týka každého z nás. Na ťahu je teraz podľa neho Európska únia, ktorá sa musí byť spolu s Čínou a Indiou lídrom svetového spoločenstva v boji proti klimatickej zmene.

L. Sólymos rokoval s poľským ministrom životného prostredia Janom Szyszkom

31.05.2017 Varšava, 31. máj 2017 - Dôslednejšia ochrana životného prostredia a opatrenia na znižovanie dôsledkov klimatickej zmeny. To boli hlavné témy bilaterálneho rokovania ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa s ministrom životného prostredia Poľskej republiky Janom Szyszkom. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti dnešného spoločného zasadnutia Poľska a Slovenska vo Varšave.

Minister Sólymos: Prebudovanie priepustov pod Gabčíkovom by mohlo pomôcť okolitým obciam

30.05.2017 Minister životného prostredia SR László Sólymos a generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniel Kvocera boli dnes skontrolovať priepust pod prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo, ktorého otvory by mohli byť prebudované na cesty pre verejnosť.

Slovensko pripravilo najviac podujatí z krajín strednej a východnej Európy v rámci Európskeho zeleného týždňa

30.05.2017 Bratislava, 30. máj 2017 – Zvýšiť povedomie o nevyhnutnosti myslieť a konať s dôrazom na ochranu životného prostredia. To je hlavná myšlienka Európskeho zeleného týždňa. Pri tejto príležitosti sa dnes v Bruseli začína vlajkové podujatie – dvojdňový Samit o zelených pracovných miestach. V rámci regiónu strednej a východnej Európy sa najviac aktivít, ktoré úspešne získali logo sprievodných podujatí Európskeho zeleného týždňa, koná práve na Slovensku.

Minister László Sólymos ocenil tvorcov na festivale EKOTOPFILM – ENVIROFILM 2017

26.05.2017 Podľa ministra je potrebné rozvíjať tému trvalo udržateľného rozvoja kvôli zachovaniu priaznivého životného prostredia aj pre ďalšie generácie.

ŠGÚDŠ: Spustenie prototypového zariadenia na ochranu vody Krásnohorskej jaskyne

26.05.2017 Pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) v rámci projektu LIFE+ KRASCAVE navrhli a nedávno zrealizovali prototyp zariadenia, ktoré má monitorovať špeciálnu kombináciu parametrov vody vytekajúcej z podzemia Krásnohorskej jaskyne.

L. Sólymos: Zodpovednejšie zaobchádzanie so stromami je nevyhnutné

19.05.2017 Minister navrhne Národnú dohodu o strome. Jej cieľom bude lesné hospodárstvo zmeniť na trvalo udržateľné
Bratislava, 19. máj 2017 – Minister životného prostredia László Sólymos dnes navštívil tatranské lokality, aby sa osobne presvedčil o výsledkoch dvoch prístupov pri spravovaní lesov. Prvým je ochranársky prístup. Druhým je lesnícky, založený na plánovaných a neraz rozsiahlych výruboch. Šéf envirorezortu zároveň oznámil, že ministerstvu pôdohospodárstva predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.

Minister L. Sólymos predstavil aplikačnú novelu odpadového zákona v boji za čistejšie Slovensko

11.05.2017 Sprehľadniť systém odpadov, znížiť administratívu pre malých podnikateľov a zaviesť sankcie pre tých, ktorí konajú v rozpore s platnými zákonmi. To je len časť opatrení aplikačnej novely zákona o odpadoch, ktorá je založená na princípe znečisťovateľ platí. Ministerstvo životného prostredia SR ju v najbližších dňoch predloží do legislatívneho procesu, kde ju budú môcť pripomienkovať ostatné ministerstvá, inštitúcie či samosprávy.

Deň otvorených dverí Ministerstva životného prostredia SR

10.05.2017 Už túto sobotu 13. mája 2017 od 10:00 na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave je pre malých aj veľkých pripravený skvelý program a mnoho aktivít.

Pod záštitou UNESCO sa v Bardejove konala medzinárodná konferencia na podporu najmenej rozvinutých regiónov

05.05.2017 Norbert Kurilla na medzinárodnej konferencii: Zabúda sa, koľko toho vie východ Slovenska ponúknuť

László Sólymos v Ženeve: Musíme minimalizovať nepriaznivé účinky chemických látok na zdravie a životné prostredie

05.05.2017 V Ženeve sa konala dvojdňová Konferencia zmluvných strán Bazilejského, Rotterdamského a Štokholmského dohovoru. Slovenskú delegáciu viedol šéf envirorezortu László Sólymos.

Ochrana vzácnych vtáčích druhov sa dnes pohla dopredu viac ako za celé roky

03.05.2017 Envirorezort spravil ďalší veľký krok k uchovaniu a prípadnému rozšíreniu viacerých ohrozených vtáčích druhov na území Slovenska. Vláda dnes schválila päticu programov starostlivosti o chránené vtáčie územia. Tie predstavujú súbor konkrétnych opatrení, ktoré majú za cieľ uchovať vzácne druhy vtákov v lokalitách Dolné Pohronie, Kráľová, Sĺňava, Špačinsko-nižnianske polia a Veľkoblahovské rybníky. Odhadované náklady na opatrenia predstavujú 2,1 milióna eur a väčšia časť bude financovaná z eurofondov.

László Sólymos po stretnutí šéfov envirozertov EÚ: Pri ochrane morí a oceánov nezostáva Slovensko bokom

26.04.2017 V maltskej Vallette sa konala dvojdňová neformálna Rada ministrov životného prostredia, pričom slovenskú delegáciu viedol šéf envirorezortu László Sólymos. V rámci rokovaní sa zástupcovia európskej 28-čky zameriavali aj na oblasti súvisiace so znečisťovaním morí a oceánov.

Ochranári envirorezortu vypustili rysa Cyrila na území Falckého lesa v Nemecku

25.04.2017 Najväčšia zalesnená oblasť Nemecka sa stala novým domovom rysa ostrovida z Muránskej Planiny. Počas uplynulého víkendu ho na území Falckého lesa vypustili ochranári z rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Zoologickej záhrady Bojnice. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného na tomto území.

Občania cez linku envirošpión pomohli odhaliť 22 prehreškov proti životnému prostrediu

18.04.2017 V priebehu minulého roka adresovali občania na linku Ministerstva životného prostredia SR „envirošpión“ 86 podnetov. To je o 33 podnetov viac ako v roku 2015. Najviac doručených podaní sa týkalo poškodzovania životného prostredia, odpadového hospodárstva a nezákonného výrubu stromov.

Sanačné práce pod Strečnom dopravu na Veľkú noc neobmedzia

10.04.2017 Práce na zabezpečení skalného brala pod hradom Strečno, nad frekventovanou medzinárodnou cestou medzi Žilinou a Martinom, pokračujú a mali by byť dokončené do konca júna. Počas veľkonočných sviatkov dopravné obmedzenia na tomto úseku nebudú. Vyplýva to z komunikácie medzi Ministerstvom životného prostredia SR a zhotoviteľom prác.

MŽP SR si pripomína Deň narcisov

06.04.2017 Zakúpením narcisu a jeho pripnutím na svoje odevy sa k státisícom ľudí na Slovensku pripojili aj zamestnanci Ministerstva životného prostredia SR.

Používanie ortuti na Slovensku sa výrazne obmedzí

05.04.2017 Vláda dnes spravila ďalší krok k zdravšiemu životnému prostrediu. Schválila totiž návrh, ktorý významným spôsobom obmedzí využívanie ortuti ako v zdravotníctve, tak i v niektorých výrobkoch.

Prichádza 1. apríl – Medzinárodný deň vtáctva

31.03.2017 Práve v apríli príde na Slovensko najviac sťahovavých vtákov. Rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Štátna ochrana prírody SR, Správa Tatranského národného parku už tradične pokračuje so živými prenosmi operencov.

Envirorezort hostil výstavu pri príležitosti Svetového dňa vody

30.03.2017 Pod záštitou štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Norberta Kurillu sa dnes v priestoroch rezortu uskutočnila finisáž výstavy diel študentov stredných umeleckých škôl.

Envirorezort si pripomenie Hodinu Zeme

24.03.2017 Minister životného prostredia László Sólymos vyzval svojich kolegov a zamestnancov, aby sa v sobotu 25. marca 2017 pridali k miliónom ľudí na celej planéte, symbolicky zhasli svetlo v čase od 20:30 do 21:30, a tým sa zapojili do environmentálnych aktivít pre ochranu klímy a životného prostredia.

Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch

23.03.2017 Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili novelu zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá spoplatní ľahké plastové tašky pri nákupoch s účinnosťou od 1. januára 2018. Predajcovia ich jednak budú musieť spoplatniť a taktiež alternatívne poskytovať iné druhy tašiek alebo tašiek určených na opakované použitie.

Štátny tajomník Kurilla zaštítil stretnutie pri príležitosti Svetového dňa vody

23.03.2017 Pod záštitou štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia SR Norberta Kurillu sa uskutočnilo slávnostné stretnutie pri príležitosti Svetového dňa vody. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná a ovplyvňuje všetky sféry života. Každoročne ho vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia, pričom tohtoročnou témou boli Odpadové vody.

Svetový deň vody upozorňuje na problém odpadových vôd

22.03.2017 V posledných dňoch vo svete opäť rezonuje zodpovednejší prístup k životnému prostrediu, prírode a vode. Práve 22. marca si ľudia na celom svete pripomínajú Svetový deň vody. Tohtoročnou témou sú odpadové vody, ktoré sú výsledkom ľudskej aktivity na celom svete. Až 80 percent týchto odpadových vôd prúdi späť do prírody bez akejkoľvek úpravy. Ich spracovanie, úprava a ďalšie využitie sa preto musia stať neoddeliteľnou súčasťou ďalšieho hospodárskeho a environmentálneho rozvoja.

5. zasadnutie Medzivládnej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby

15.03.2017 V dňoch 6. - 10.marca 2017 sa konalo 5. zasadnutie Medzivládnej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby (Intergovernmental platform for biodiversity and ecosystems services, IPBES), v Bonne, v Nemecku.

Envirorezort sa pripojil k iniciatíve za záchranu opeľovačov

08.03.2017 V prírode majú svoje nezastupiteľné miesto. Bez nich by neexistovali mnohé poľnohospodárske plodiny, ovocie, zelenina alebo ani med či čokoláda. Reč je o viacerých druhoch včiel, motýľov, ale aj rôznych druhoch chrobákov, netopierov či iných vtákov.

Nové povinnosti pre držiteľov papagája sivého – žaka a vzácneho druhu gekóna

07.03.2017 Na Slovensku sú odhadom tisícky držiteľov papagája sivého – žaka a desiatky držiteľov vzácneho druhu gekóna. Aktuálne plynie do 4. mája pre držiteľov týchto vzácnych živočíchov prechodné obdobie, dokedy si musia splniť nové povinnosti v oblasti vedenia evidencie, nezameniteľného označovania, preukazovania pôvodu a vykonávania komerčnej činnosti na území EÚ. Dôvodom je ich prísnejšia ochrana.

V ochrane vzácneho dropa fúzatého bude envirorezort pokračovať

03.03.2017 Tento rok bol z hľadiska ochrany dropa výnimočný. Na Slovensku sme napočítali najviac zimujúcich dropov za posledných 20 rokov.

Minister László Sólymos na rokovaní Rady ministrov životného prostredia EÚ

28.02.2017 Znižovať emisie skleníkových plynov a viac investovať do nízkouhlíkových technológií. Za týmto účelom na rokovaní Rady ministrov pre životné prostredie krajín EÚ v Bruseli schválili všeobecné smerovanie Rady k návrhu revíziu smernice o obchodovaní s emisnými kvótami v EÚ (revízia ETS).

Envirorezort sprísni legislatívu ohľadom testovacích pokusov

28.02.2017 Prevádzkový pokus v Elektrárni Nováky končí dnešným dňom. Envirorezort to skontroluje prostredníctvom Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Uplynulo 69 rokov odkedy prehralo nielen životné prostredie

21.02.2017 Víťazný február 1948 predstavoval veľkú prehru aj pre životné prostredie na Slovensku. Bývalý režim podriadil „plneniu plánu na viac ako 100 percent“ všetko. A jednou z obetí budovania komunizmu je tak aj naša príroda.

Bilaterálnym stretnutím ministrov životného prostredia Slovenska a Česka sa začala aktívnejšia spolupráca

16.02.2017 Skúsenosti s implementáciou právnych predpisov v oblasti odpadového a vodného hospodárstva, ale aj zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. To boli hlavné témy stretnutia ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa s ministrom životného prostredia Českej republiky Richardom Brabcom. Bilaterálne rokovanie sa uskutočnilo v stredu 15. februára v Prahe.

Dve významné maloobchodné siete podporili Slovensko bez igelitiek

16.02.2017 Do iniciatívy „Slovensko bez igelitových tašiek“ sa zapojili a COOP Jednota, Kaufland a Zväz obchodu a cestovného ruchu SR.

Kontrola geologického prieskumu nepreukázala závažné pochybenia

15.02.2017 Hĺbková ministerská kontrola geologického prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v obci Smilno na východe Slovenska nepreukázala zásadné pochybenia spoločnosti. Kontrola odhalila len niektoré administratívne nedostatky, napríklad oneskorené plnenie ohlasovacej povinnosti o začatí prác.

Envirorezort vyzval na ukončenie testovania 3. bloku v Novákoch

14.02.2017 Ministerstvo životného prostredia SR podporuje čo najskoršie ukončenie testovania prevádzky náhradnej spaľovacej jednotky v Elektrárni Nováky. Envirorezort vyzval prevádzkovateľa na ukončenie pokusu najneskôr do 28. februára tohto roka.

Jaskyne Slovenského krasu zapísané v UNESCO majú svoju striebornú mincu

13.02.2017 Unikátne jaskyne Slovenského krasu, ktoré sú od roku 1995 zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, majú svoju striebornú zberateľskú mincu. Predstavili ju dnes v budove Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, kde bol aj prvý deň predaja mince v nominálnej hodnote 10 eur. Podujatie otvoril štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Boris Susko.

MŽP: Do prípravy novej environmentálnej stratégie sa má možnosť zapojiť široká verejnosť

13.02.2017 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vypracuje novú Stratégiu environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030, keďže súčasná má takmer štvrťstoročie a už neodráža potreby dnešnej doby. Na rokovanie vlády by mala byť predložená koncom roka. Prípravu a koordináciu prác bude mať na starosti Inštitút environmentálnej politiky (IEP) MŽP SR.

Minister László Sólymos vyzdvihol dôležitosť environmentálneho vzdelávania

07.02.2017 Minister životného prostredia László Sólymos dnes navštívil Technickú univerzitu vo Zvolene, kde sa stretol s jej vedením aj poslucháčmi. Študijné programy jednej z jej štyroch fakúlt – fakulty ekológie a environmentalistiky, prekrývajú takmer všetky oblasti životného prostredia, preto ju ministerstvo považuje za najbližšieho partnera v environmentálnom vzdelávaní.

Envirorezort pripraví efektívnejšie a transparentnejšie podmienky súťaže na informačný systém odpadov

06.02.2017 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky dnes zverejnilo oznámenie o zrušení verejného obstarávania na informačný systém odpadov z januára tohto roku.

Skládka vo Vrakuni má pre envirorezort vysokú prioritu

02.02.2017 Po celom Slovensku sú ich stovky, vznikali desiatky rokov najmä za socializmu a bez väčšieho povšimnutia ponechané prírode si žili svojím životom. Reč je o starých skládkach priemyselných odpadov. Jednou z nich je aj bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa, za ktorú koncom minulého roka prevzalo zodpovednosť Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Prioritou envirorezortu je zbaviť sa tejto starej environmentálnej záťaže.

Envirorezort si pripomenie Svetový deň mokradí viacerými aktivitami

01.02.2017 Močiare, rašeliniská, lužné lesy, riečne nivy, ale aj koralové útesy a mangrovové porasty sú pre budúcnosť ľudstva životne dôležité. Práve v druhý februárový deň si modrá planéta pripomenie Svetový deň mokradí rôznymi aktivitami. Tohtoročnou témou Svetového dňa mokradí je poukázať na ich význam pri znižovaní rizika prírodných pohrôm.

László Sólymos sa stretol s nórskou veľvyslankyňou Ingou Magistad

31.01.2017 Minister životného prostredia SR László Sólymos sa na pôde envirorezortu stretol s veľvyslankyňou Nórskeho kráľovstva na Slovensku Ingou Magistad. Počas stretnutia sa partneri venovali novému programu, ktorého cieľom je zmierniť dôsledky a prispôsobiť sa zmene klímy. Na tento účel bude vyčlenených 18 miliónov eur.

Výzva envirorezortu v boji za čistejšie ovzdušie

30.01.2017 Za posledné dni vydal Slovenský hydrometeorologický ústav viacero výstrah a upozornení ohľadom zhoršenia kvality ovzdušia. Dôvodom je smog, ktorý trápi niektoré slovenské mestá a obce. Envirorezort apeluje, aby slovenské domácnosti nespaľovali nekvalitné palivo či odpad. To nakoniec zakazuje aj platný zákon o ovzduší.

Minister László Solymos otvoril diskusiu o prechode na zelené hospodárstvo

26.01.2017 Slovensko chce byť v strednej Európe lídrom v prechode na zelené hospodárstvo. V tejto súvislosti je nevyhnutná spolupráca s podnikateľskou sférou. Preto envirorezort v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia zorganizoval Národný workshop Prechod k zelenému hospodárstvu: Výzvy a príležitosti z pohľadu podnikateľskej sféry.

Envirorezort spúšťa verejné obstarávanie na informačný systém odpadov

25.01.2017 Štátna správa, samospráva, podnikatelia pôsobiaci v odpadovom hospodárstve a verejnosť budú mať komplexný prístup k údajom o vzniku a nakladaní s odpadom, o recyklačných a spaľovacích zariadeniach, ale aj o skládkach odpadov a zberných dvoroch.

Minister László Sólymos predstavil priority envirorezortu

24.01.2017 Nadviazať na úspešné predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie za oblasť životného prostredia a podporovať projekty, ktorých cieľom je zelenšie a čistejšie Slovensko. To je ambíciou Ministerstva životného prostredia SR na tento rok. Jeho priority dnes predstavil šéf envirorezotu László Sólymos spoločne so štátnym tajomníkom Norbertom Kurillom.

Minister László Sólymos sa o prieskumných vrtoch ropy a zemného plynu rozprával s prešovským arcibiskupom

17.01.2017 Šéf envirorezortu László Sólymos sa dnes v Prešove stretol s prešovským arcibiskupom a metropolitom Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Jánom Babjakom.

ZOO Bojnice zaznamenala v minulom roku rekordnú návštevnosť

09.01.2017 Počas minulého roka navštívilo bojnickú zoologickú záhradu, ktorá je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR, vyše 360 tisíc návštevníkov. Je to o takmer 40 tisíc ľudí viac ako v roku 2015.

Na Slovensku pribudnú hnedé kontajnery na biologicky rozložiteľný odpad

05.01.2017 Takmer 70 percent komunálneho odpadu končí v súčasnosti na skládkach. Z európskej legislatívy však vyplýva, že do roku 2020 musí Slovensko vytriediť a následne recyklovať minimálne 50 percent komunálneho odpadu. Hoci obce musia zabezpečovať triedenie biologického odpadu už rok, spôsob upravuje vykonávacia vyhláška k zákonu o odpadoch, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára tohto roka.