Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
Vytlačiť Send page by e-mail

Az invazív növényfajok terjedésének megállításán dolgozunk

08.02.2012

A parlagfű virágpora termeli a legkárosabb belélegezhető allergéneket az ismert növények közül. Magyarország egyes területein a populáció több mint 80 százalékánál vált ki allergiás tüneteket. Szlovákiában főleg a melegebb déli területeken szaporodott el. A parlagfű nemcsak az emberek életminőségére, de a talaj termékenységére is rossz hatást gyakorol. Évente akár háromezer magot is képes szétszórni. A készülő természet- és tájvédelmi törvény olyan feltételeket szab, amelyek a parlagfű, de egyéb invazív növényfajok terjedésének folyamatos korlátozásához vezetnek. A törvény teret biztosít a nyilvánosság, de elsősorban a telektulajdonosok és a telekbérlők nevelésére.

 

Az invazív növények növelik az asztmaveszélyt

A parlagfű fiatal, de annál agresszívabb növénynek számít. Virágporára emberek tízezrei reagálnak érzékenyen. A parlagfű koncentrációja Magyarországon a legmagasabb, az allergiás megbetegedések 40-60 százalékát okozza. Szlovákiában ugyan nem térképezték még fel részletesen a helyzetet, de minden valószínűséggel ritkább a parlagfű okozta allergiás megbetegedés, mint Magyarországon. Mégsem szabad alábecsülni a helyzetet.

A talajtermékenység csökkenését okozza

A parlagfű rendkívül nagy mennyiségű magot szór ki évente, amelyek télen és tavasz elején a földbe kerülnek. A növényfaj terjedéséhez gazdag termőképessége is hozzájárul. Fokozatosan terjed át a szántóföldekre, ahonnan jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot von el, így csökkentve a föld termőképességét. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, a megfigyelés és a tájékozottság az invazív növények esetében.

Az invazív növényfajok behozatalát, termesztését, szaporítását a velük, illetve egyes részeikkel és a belőlük készült termékekkel való üzletelést a természet- és tájvédelmi törvény tiltja Szlovákiában. A földtulajdonosok és a bérlők kötelessége az invazív növényfajok irtása földjeikről, illetve azok újbóli elszaporodásának meggátolása. Mindezt a terjesztő (amennyiben ismert), vagy az állam költségeire.

A parlagfű Észak-Amerikából származó gyomnövény. Európában a 19. század felében bukkant fel. Szlovákia területére a szójabab, a lucerna és egyéb mezőgazdasági növények behozatala által került. A növényfaj fokozatosan honosult meg Szlovákia főként déli régióiban, a vasúti sínek és utak mentén kezdett el terjedni.

Klapáková Katarína