Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

Élelmiszerek helyett üres polcok. Beporzók nélküli szomorú valóság

22.05.2019 A méhek világnapjára és a biológiai sokféleség nemzetközi napjára a környezetvédelmi minisztérium az egyik üzletláncban emlékezett, jelképesen üres polcok mellett. Ezzel arra mutattak rá, milyen fontosak a méhek és a beporzók általában az élelmiszer-termelés szempontjából. A miniszter elmondta, a biodiverzitás védelme érdekében a Környezeti Minőség Operatív Program keretében 22 millió összértékű pályázatot tett közzé a tárca.

A környezetvédelmi tárca konkrét intézkedésekkel küzd az aszály ellen

15.05.2019 Az éghajlatváltozás leginkább olyan szélsőséges időjárási jelenségek formájában mutatkozik meg, mint az árvizek, hatalmas esőzések, hőség vagy az aszály. Becslések szerint Európában az elmúlt 30 évben 100 milliárd euróra rúg az aszálykár. A szárazság Szlovákiát sem kerüli el, ezért a környezetvédelmi minisztérium konkrét intézkedésekkel igyekszik enyhíteni az aszály következményeit.

ZÖLD NAP három szlovákiai városban

13.05.2019 Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter hétvégén folytatta a környezeti nevelést népszerűsítő körútját. Kelet-Szlovákia után most Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Komáromban rendezték meg a ZÖLD NAPOT. A fővárosi esemény enyben nyílt nap is volt a minisztériumban, amely már hagyományosan több ezer látogatót vonzott.

A hoki-vb arra akarja ösztönözni az embereket, hogy együtt szurkoljanak a környezetért

08.05.2019 Az IIHF jégkorong-világbajnokság szervezőbizottsága és a környezetvédelmi minisztérium ma bemutatta azokat a zöld intézkedéseket, melyek környezetbaráttá teszik az idei bajnokságot. Többségük a felelősségteljesebb hulladékkezelésre vonatkozik. Közel 600 hulladékgyűjtő konténert helyeznek ki, a szurkolói zónákban visszaváltható poharakat, a büfékben pedig cukornádból készült tányérokat adnak majd a rajongóknak.

Sólymos László a környezeti nevelést népszerűsíti

29.04.2019 Csak egy bolygónk van, minél hamarabb kezdjük védeni, annál jobb. A környezeti nevelést a legkisebbeknél kell kezdenünk, hogy megtanítsuk őket a környezet iránti felelősségre. Ez az üzenete az ország több városában megrendezésre kerülő ZÖLD NAPNAK, melyet a környezetvédelmi minisztérium szervez a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel együttműködve. Az első két eseményre az elmúlt hétvégén került sor Kassán, illetve Felsővízközben, a rossz idő ellenére kb. 800 érdeklődőt vonzott a színes program.

Sólymos László: nagyobb összeggel támogatjuk a szennyvíztisztítást a vízvédelmi területeken

24.04.2019 A kormány ma elfogadta a Környezeti Minőség Operatív Program Európai Bizottság által javasolt módosítását. Ennek értelmében a környezetvédelmi minisztérium, mint a program irányító hatósága, nagyobb összeget fordíthat a szennyvízelvezetés és -tisztítás támogatására a védett vízgazdálkodási területeken, illetve még több környezeti terhet számolhat fel. A változtatások lehetővé teszik, hogy a tárca kiírja a háztartások elavult kazánjainak cseréjére vonatkozó pályázati felhívást.

Sólymos László: leáldozott a felesleges műanyagoknak Szlovákiában

05.04.2019 Évente 14-ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag termék kerül piacra az országban, ami végül hulladékká válik
A környezetvédelmi miniszter ma bemutatta az ún. műanyagellenes intézkedést, egy új jogszabályt, amely betiltja az eldobható műanyag termékek árusítását Szlovákiában. Ezek közé tartoznak az eldobható evőeszközök, tányérok, italkeverők és szívószálak, összesen kilenc féle egyszer használatos termék. A műanyagellenes intézkedés 2021. január 1-én lép érvénybe, vagyis legalább fél évvel az Európai Unió által ajánlott időpont előtt.

Bírság jár a száraz fű és gallyak égetéséért

02.04.2019 A tavasz beköszöntével egyre gyakoribb a száraz fű és zöld kerti hulladék égetése. A környezetvédelmi minisztérium azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fű, a falevelek és ágak égetése veszélyes és törvénytelen. A hulladéktörvény értelmében, ezért akár 1500 eurós bírság is kiszabható, jogi személyek esetében pedig 4000-től 350 ezer euróig terjedhet a szankció összege.

Sólymos László: A D4/R7 építésénél a rendőrség és a környezetvédelmi felügyelők példaértékű együttműködésének lehettünk tanúi

28.03.2019 A környezetvédelmi miniszter nagyra értékelte a rendőrség és a zöldtárca együttműködését a D4/R7-es építése során felmerült gyanú kapcsán tartott mai razziánál. A rendőrökön kívül környezetvédelmi felügyelők is a helyszínen voltak, az akcióba bekapcsolódtak a minisztérium szakértői is.

Újabb hat környezeti terhet számol fel az állam

27.03.2019 A kormány mai döntése értelmében a környezetvédelmi tárca újabb három környezetterhelés felszámolását biztosítja. Ebből kettő Dél-Szlovákiában található. Az egyik a Vágsellyei járásban fekvő Vágtornóc területén lévő iparihulladék-lerakó, a másik pedig a szovjet hadsereg egykori rimaszombati telephelye. E két helyszín mellett még a garamszentkereszti hulladéklerakó kármentesítéséért felel a zöldtárca. A gazdasági minisztérium is három szennyezett terület helyreállításáért vállalta át a felelősséget. Konkrétan az egykori oroszkai cukorgyár és a bártfai JAS gyár területének, valamint a trsztenái üzemanyagraktár felszámolásáról van szó. A kármentesítésre a minisztériumok a Környezeti Minőség Operatív Programból kapnak pénzt, e célra összesen 180 millió euró áll rendelkezésre.

Közel 171- ezer euró megy ökonevelésre a Zöld Oktatási Alapból

13.03.2019 A környezetvédelmi minisztérium környezeti oktatást támogató alapjának 2. évfolyama során közel 171 ezer eurót osztanak szét a harmadik szektor szervezetei között ökológiai oktatásra és nevelésre. Az egyedülálló projekt Sólymos László környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére jött létre. A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség mellett működő alap célja összefogásra ösztönözni a magán-, az állami és a non-profit szektort, hogy együtt hozzájáruljunk a környezeti nevelés színvonalának emeléséhez.

Ausztriát is inspirálja a PET-palackok visszaváltására vonatkozó szlovák elemzés

12.03.2019 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma fogadta osztrák kollégáját, Elisabeth Köstingert. A tárgyalás fő témája a PET-palackok visszaváltási rendszerének bevezetésére vonatkozó szlovák javaslat volt.

A Szlovák Horgász Szövetség támogatja a PET-palackok visszaváltási rendszerét

11.03.2019 Egyértelműen támogatják a műanyag italcsomagolás betétdíjas rendszerének bevezetését a Szlovák Horgász Szövetség szervezetei. A szövetség ugyanis rámutatott, hogy a folyami élőhelyek műanyagokkal való terhelése egyre nagyobb, és ezen változtatni kell.

Szlovákiai projekt is versenyben van a tekintélyes európai természetvédelmi díjért

08.03.2019 Az Európai Zöldhét folyamán, 2019. május 16-án, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa, Karmenu Vella adja át a legjobb LIFE+természetvédelmi projekteknek járó elismerést. A 15 még versenyben lévő projektum a Természet, Környezet és Éghajlat kategóriákban mérkőzik meg egymással. Köztük van a dél-szlovákiai endemikus pannon szikesek és homokdűnék megújítására irányuló is, melynek a környezetvédelmi minisztérium háttérintézménye, az Állami Természetvédelmi Hivatal is a partnere.

Új szabályok a parlagfű és a többi idegenhonos növény terjedése ellen

06.03.2019 Ürömlevelű parlagfű, kaukázusi medvetalp, kanadai aranyvessző, mirigyes bálványfa és kőrislevelű juhar, csak néhány azok közül az idegenhonos növények közül Szlovákiában, melyek térhódításukkal jelentősen megváltoztatják az élőhelyek jellegét, kiszorítják az őshonos fajokat, ráadásul egészségi problémákat és gazdasági károkat is okoznak. A kabinet ma új törvényt fogadott el a nem őshonos fajok betelepítéséről, terjedésének megelőzéséről. Az új jogszabály átfogóan foglalkozik az inváziós fajok kérdéskörével, a javasolt intézkedések célja a növények mind nagyobb térnyerésének megakadályozása, illetve kivitelük és behozataluk korlátozása.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]  [12]