Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

 

Sajtóközlemények

Harmincéves a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

21.06.2018 Ma nemzetközi konferencia keretében emlékeztek a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park létrehozásának harmincadik évfordulójára. Sólymos László környezetvédelmi miniszter köszönetet mondott a park munkatársainak, és ismertette azokat a lépéseket, melyeket a tárca a természetvédelem területén tervez.
 

Több millió eurós környezetvédelmi támogatások a Lévai járásban

20.06.2018 Sólymos László környezetvédelmi miniszter a lévai járásbeli településekre látogatott. Deméndre, ahol használatba adta az óvoda hőszigetelt épületét, majd Csatára, ahol folytatódnak a munkálatok a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep építésén.
 

Negyven önkormányzat kapcsolódik be a szaktárca Duna-napi kezdeményezésébe

15.06.2018 A Duna és a Kis-Duna vízgyűjtő területének mintegy 40 települése tanúsított érdeklődést a környezetvédelmi miniszter egy nap a Dunáért kezdeményezésében való részvétel iránt. A 2018. június 16-án, azaz holnap tartandó rendezvény célja nemcsak kitisztítani a folyópartot, hanem felhívni a figyelmet a hulladékszelektálás és -újrahasznosítás fontosságára is.
 

A szaktárca több millió euróval támogatja szennyvízcsatornák építését a védett vízgazdálkodási területeken

13.06.2018 A környezetvédelmi minisztérium a Környezeti Minőség Operatív Program keretében 24,6 millió eurós támogatást nyújt szennyvízhálózat- és szennyvíztisztító telepek építésére a nagykapacitású vízforrásokkal rendelkező védett vízgazdálkodási területen fekvő 2000 lakosegyenérték* (LE) alatti agglomerációknak.
 

Modern halászat, a hulladéklerakók egyszerűbb bezárása és jobb levegővédelem. A parlament három környezetvédelmi törvényt fogadott el

13.06.2018 A parlament ma a környezetvédelmi tárca három törvényjavaslatáról szavazott. A halászati törvény, a környezetszennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről valamint a levegő védelméről szóló jogszabályok módosítása volt napirenden.
 

A kormányfő a környezetvédelem prioritásairól tárgyalt a szaktárcánál

11.06.2018 A környezetvédelmi minisztérium elemzi az elavult kazánok cseréjének támogatási lehetőségeit és rövidesen benyújtja a természetvédelmi törvény módosítását.
 

Sólymos László ma 41 környezetvédelmi elismerést adott át

07.06.2018 A Környezetvédelmi Világnap alkalmából Sólymos László ma 41 miniszteri elismerést adott át olyan személyeknek és csoportoknak, akik kimagasló munkát végeztek a természet- és környezetvédelem terén.
 

Tavaly a második félévben az árvizek okozta károk meghaladták a félmillió eurót

06.06.2018 Ma terjesztette a kormány elé a környezetvédelmi minisztérium azt a jelentést, melyben 2017 második félévében pusztító árvizek okozta károkról számol be. E szerint az áradások összesen 587 198,48 eurós kárt okoztak.
 

Támogatás a legkevésbé fejlett régióknak

31.05.2018 A környezetvédelmi minisztérium támogatja a legmagasabb munkanélküliségű járásokban élő emberek környezetének és életminőségének javítását célzó terveket. Sólymos László miniszter ma két projektet adott át a Nagykürtösi járásban – Ipolykéren a háztartásokból származó zöldhulladék hasznosítására szolgáló technológiát, Ipolyhídvégen pedig a hőszigetelt óvodát. Az önkormányzat vezetőivel és a lakossággal pedig a legsúlyosabb környezeti problémákról és vidéki élet minőségének javításáról folytatott eszmecserét.
 

A környezetvédelmi tárca támogatja a régiók hulladéklerakók elleni küzdelmét

30.05.2018 Növelni a szelektíven gyűjtött biológiailag lebomló települési hulladék arányát a környezetvédelmi tárca prioritásai közé tartozik. Becslések szerint a biohulladék az összes kommunális hulladék mintegy felét alkotja. Fülek azon települések közé tartozik, ahol a Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelenlétében ma átadott korszerűsített komposztáló telepnek köszönhetően javul a helyzet a biológiailag lebomló hulladék feldolgozása terén.
 

A környezetvédelmi tárca támogatásának köszönhetően javul Bajta ivóvízellátása, és megújult Bart művelődési háza

29.05.2018 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma az Érsekújvári járásba látogatott, ahol a Környezetvédelmi Alapból támogatott két projektumot adott át. Bajtán a vízvezeték-hálózatot, Barton pedig a megújult művelődési házat.
 

Természetkárosítás és jogtalan fakivágás - a lakosság 25 környezeti bűncselekményt segített leleplezni

25.05.2018 Több tucatnyi állampolgár tett bejelentést tavaly a környezetvédelmi minisztérium Envirokém korrupcióellenes vonalán. Ez is bizonyítja, hogy a polgárok és az állam közötti együttműködés a természetvédelem fontos pillére. A vonalon a környezetvédelmi tárcát érintő korrupciógyanús eseteket lehet jelenteni.
 

Kezdődik az Európai Geoparkok Hete

24.05.2018 Világszerte a modern idegenforgalom eszközeként szolgálnak. Céljuk az adott régió fejlesztésének elősegítése és a táj megőrzése. A geoparkokról van szó, a kivételes geológiai, természeti vagy kulturális-történelmi értékekkel rendelkező területekről.
 

Csallóköz településeinek harmadában nem megoldott a szennyvízelvezetés

22.05.2018 Csallóköz közel 100 településének mintegy harmadában egyáltalán nincs, vagy csak részben épült ki a csatornahálózat, miközben éppen a szennyvíz jelenti a legnagyobb veszélyt a víz minőségére. A környezetvédelmi minisztérium ezért nyáron teszi közzé azt a mintegy 25 millió eurós felhívást, mely keretében csatornahálózat-építésre lehet majd vissza nem térítendő támogatást igényelni. Sólymos László környezetvédelmi miniszter, Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár és Ján Mikas országos tisztifőorvos ma a pályázati kiírásról és a készülő lex Csallóközről is tájékoztatták a csallóközi települések polgármestereit.
 

Nem indul per Szlovákiával szemben a légszennyezés miatt

18.05.2018 Eredményesnek bizonyultak azok a lépések, melyeket az utóbbi hónapokban a környezetvédelmi minisztérium a levegő hatékonyabb védelméért tett. Az Európai Bizottság ugyanis, hat másik államtól eltérően, nem indít pert Szlovákiával szemben az Európai Bíróságon a légszennyezettség miatt. A zöldtárca intenzíven dolgozik az emberi egészség- és a környezetvédelem fontos pillérének számító Levegővédelmi stratégián. A dokumentum előkészítésében a nyilvánosság is szerepet kap. Június 30-ig bárki bekapcsolódhat a kibocsátáscsökkentésről folyó konzultációba.
 
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]