Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

 

Sajtóközlemények

A hulladékszelektálásra irányuló projektbe közel 300 iskola kapcsolódott be

15.02.2018 A környezetvédelmi minisztérium folytatja küzdelmét a hulladéklerakók ellen. Úgy változtatja a hulladékpolitikát, hogy érdemes legyen szeparálni és újrahasznosítani a szemetet. Fizetőssé tette a nejlontáskákat és tervezi a hulladéktárolási díj emelését. Eközben az oktatásról sem feledkezik meg a tárca, ezért örvendetes, hogy a Szeparálok, szeparálsz, szeparálunk projektbe már közel 300 alapiskola kapcsolódott be, köztük 9 magyar tanítási nyelvű.
 

Sólymos: A környezet védelme a teljes EU-lakosság egészségének védelme

13.02.2018 Egészségesebb levegő, hatékonyabb erdővédelem, következetesebb hulladék-újrahasznosítás. Ezek a témák, melyekkel a környezetvédelmi minisztérium hosszútávon foglalkozik. Sólymos László miniszter és Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete vezetőjének mai udvariassági találkozóján azokról az intézkedésekről volt szó, melyeket a tárca e területeken előkészített.
 

Sólymos átvitte a régi környezeti terhek gyorsabb felszámolására tett javaslatot

07.02.2018 A múlt negatív örökségei, mint amilyen a vereknyei hulladéklerakó is, nemcsak a környezetre jelentenek veszélyt, hanem az emberek egészségére is. Felszámolásuk ezért a környezetvédelmi minisztérium prioritása. A környezeti terhekről szóló jogszabály módosítását a parlament alkotmányos többséggel, 101 képviselő támogatásával hagyta jóvá.
 

A környezetvédelmi minisztérium 17 millió euróval támogatja a vízvisszatartó intézkedéseket, köztük a vizes élőhelyek kialakítását

02.02.2018 Csökkentik az árvízveszélyt, kiszűrik a káros anyagokat a vízből, javítják a levegő minőségét, teret biztosítanak a kikapcsolódásra. Ma van a Vizes Élőhelyek Világnapja, melynek idei témája - Vizes élőhelyekkel a városok fenntartható jövőjéért - kiemeli a vizes élőhelyek fontos és pótolhatatlan szerepét a településeken.
 

Európai parlamenti képviselők üdvözölték a környezetvédelmi minisztérium vereknyei hulladéklerakó ügyében tett lépéseit

01.02.2018 Az EP Petíciós Bizottságának Vereknyéről folyó vitáin a tárca képviselője is részt vesz, biztosítva az információk kiegyensúlyozottságát
 

Sólymos László: Új energiát viszünk a természetvédelembe

01.02.2018 A környezetvédelmi miniszter ma találkozott a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP SR) munkatársaival. Egyúttal Martin Lakandát bízta meg a szervezet vezetésével, akivel a következő időszak céljairól és prioritásairól is beszélt.
 

Az egészséges környezet érdekében lehetőség nyílik a kisajátításra

31.01.2018 A kormány ma elfogadta a környezeti terhekről szóló jogszabály környezetvédelmi minisztérium által benyújtott módosítását. A módosítás lehetővé teszi a tulajdonjog korlátozását olyan esetekben, ha másként nem sikerül megszerezni a földtulajdonosok beleegyezését abba, hogy telkükön elvégezzék a helyreállítási munkálatokat, melyeket a környezet és a lakosság egészségének védelme indokol.
 

Fokozatosan javul a levegő minősége Szlovákiában, mondta Norbert Kurilla államtitkár Brüsszelben

30.01.2018 Norbert Kurilla, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára ma részt vett azon a miniszteri találkozón, melyet Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa hívott össze. A légszennyezettségi határértékek túllépése miatt Szlovákián kívül további nyolc EU-tagállam kapott meghívót a megbeszélésre.
 

A tavalyinál 13 millió euróval több támogatáshoz jutnak a régiók

24.01.2018 Hatékonyabb támogatást nyújt a Környezetvédelmi Alap víz- és csatornahálózat építésére illetve a középületek, főleg községi hivatalok, óvodák és alapiskolák illetve közkönyvtárak épületeinek hőszigetelésére. Miközben az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésénél kiemelt figyelmet kapnak a legkevésbé fejlett járások. Erről ma döntött a kormány, amely egyben 37 millió euróval megemelte az alap költségvetésének kiadási főösszegét.
 

Január 1-től kötelezően fizetni kell a műanyag táskákért

02.01.2018 Viszonylag gyorsan hulladékká válik, és egyre nagyobb mennyiségben fordul elő a természetben. Egy átlagos szlovák állampolgár évente mintegy 466 darabot használ el belőle. Amiről szó van, az nem más, mint az egyre nagyobb környezeti terhet jelentő műanyag táska. Január 1-től azonban kötelezően fizetőssé vált a nejlonszatyor, ráadásul a kereskedők kötelesek környezetbarát alternatívát kínálni helyette, ami lehet pamut- vagy papírtáska. A hulladéktörvény értelmében a kötelességszegésért 500-tól 50 ezer euróig terjedő pénzbírság róható ki. A szabály betartását a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet ellenőrzi majd.
 

A környezetvédelmi miniszter elrendelte a csallóközi mezőgazdasági üzemek rendkívüli ellenőrzését

22.12.2017 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma Csallóköznádasdon bejelentette, hogy rendkívüli ellenőrzéseket tartanak a térség mezőgazdasági üzemeiben. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet vizsgálatainak célja annak megállapítása lesz, valóban úgy gazdálkodnak-e, hogy azzal nem veszélyeztetik az ivóvízforrásokat. Csallóköznádasd az egyike annak a hat településnek, ahol az ivóvízben atrazint mutattak ki. A tárcavezető találkozott az érintett települések képviselőivel és biztosította őket arról, hogy a minisztériumtól minden támogatást megkapnak.
 

Rendkívüli ellenőrzéseket tart a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség a csallóközi mezőgazdasági üzemekben

20.12.2017 A tárca intenzíven foglalkozik a dunaszerdahelyi járásbeli településeket érintő problémával, vagyis az ivóvíz magas növényvédőszer tartalmával, bár a kérdés túlmutat a minisztérium hatáskörén. Annak ellenére, hogy a Közegészségügyi Hivatal az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, a környezetvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a hivatal illetékes képviselőjével, aki biztosította őt arról, hogy azonnal lépéseket tettek az ügyben.
 

Elkészült a környezetvédelmi stratégia tervezete

14.12.2017 Elkészült Szlovákia 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégiájának első változata. A dokumentum rendszermegoldásokat kínál a legnagyobb környezetei kihívásokra, mint amilyen a levegőminőség, a hulladék és az erdők problémája. A stratégiát a környezetvédelmi minisztérium Környezetpolitikai Intézete dolgozta ki 160 szakember és a nyilvánosság közel 800 ajánlása alapján.
 

Több tucatnyi szervezet kért támogatást környezeti nevelésre a Zöld Oktatási Alaptól

13.12.2017 Október óta fogadta a környezetvédelmi minisztérium a támogatási igényeket környezeti nevelési, oktatási és felvilágosító projektek finanszírozására. Jövőre, a kérvények kiértékelését követően, több mint 130 ezer eurót osztanak szét, köszönhetőn az adományozók hozzájárulásának is. A kísérleti jelleggel közzétett felhívásra határidőn belül kormányzaton kívüli szervezetek 44 pályázatot nyújtottak be az alaphoz, összesen 309 789 euró értékben.
 

Sólymos László: Pozsonynak is nagy figyelmet szentelünk

12.12.2017 Pozsony Szlovákia fővárosa, ezért kellő figyelmet igényel a környezetvédelem területén is. A környezetvédelmi minisztérium nemcsak a környezeti terhek felszámolására törekszik, hanem hatást gyakorol a városképet és a város jellegét befolyásoló tevékenységekre is. Aktívan részt vesz az egykori Dimitrov-művek hulladéklerakatának felszámolásában, a Dévényi út és a Duna-töltésen futó közút helyreállításában valamint a főrévi lerakó kármentesítésében.
 
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]