Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

Felszíni vízkezelő művek korszerűsítését támogatja a zöldtárca

21.12.2018 A környezetvédelmi minisztérium a Környezeti Minőségi Operatív Program keretében 25,37 millió euróval támogatja a meglévő felszíni vízkezelő létesítmények korszerűsítését, a biztonságos ivóvíz szavatolásának érdekében. A lehetőség december 21-től adott, ekkor jelenik meg ugyanis a 47. számú pályázati felhívás.

Közelebb a megvalósításhoz az elektronikus hulladéknyilvántartás

20.12.2018 Jövő év elejétől a hulladéktermelők és –birtokosok lehetőséget kapnak arra, hogy a Hulladékgazdálkodási Információs Rendszeren (ISOH) keresztül elektronikus úton jelentsék be a hulladékáramokkal kapcsolatos adatokat. A rendszer januárban lép üzembe, az adatokat pedig 2019. február végéig kell bejelenteni. Amíg az ISOH valamennyi modulja elérhetővé válik, az elektronikus benyújtási mód mellett érvényben marad a papíralapú jelentéstétel lehetősége is.

Hosszú távon csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta közlekedés és a háztartási fűtés azonban továbbra is nagy kihívás

18.12.2018 Javul a levegő minősége és csökken a lerakón tárolt települési hulladék mennyisége Szlovákiában. Ennek ellenére növekszik a környezet romló állapotának számlájára írható megbetegedések száma. Erre az összefüggésre figyelmeztet a Környezet állapotáról szóló 2017. évi jelentés „év témája” című fejezete, mely a Közegészségügyi Hivatallal együttműködve készült

Sólymos Katovicében: A párizsi egyezmény céljait kompromisszumok nélkül nem érjük el

12.12.2018 Múlt héten a lengyelországi Katowicében kezdődött az ENSZ 24. klímakonferenciája, a COP24. Fő célja a Párizsi Megállapodás ambiciózus és innovatív megközelítéseinek részletes szabályozása. A szlovák delegációt Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezeti.

A zöldtárca úgy alakítja a hulladékpolitikát, hogy megérje elkülönítetten gyűjteni és újrahasznosítani a hulladékot, és visszaszoruljon a tárolása

05.12.2018 Tavaly Szlovákiában mintegy 2 millió 130 ezer tonna települési hulladék keletkezett. Ennek közel 30 százalékát, azaz 632 ezer tonnát sikerült elkülönítetten összegyűjteni, 62 százalék pedig hulladéklerakón végezte. Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben nagy előrelépést értünk el, a környezetvédelmi minisztérium intenzívebbé kívánja tenni a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését. A tárca kötelezővé tette a biohulladék gyűjtésére szolgáló barna konténerek bevezetését, fizetőssé tette a könnyű nejlonszatyrokat és keresztülvitte a hulladéktárolási díj emelését is.

A zöldtárca továbbra is a nemzeti parkok védelmének megerősítésére törekszik

04.12.2018 Október végén indult a szlovák természetvédelem legfontosabb törvényének tárcaközi észrevételezési folyamata. A környezetvédelmi tárca által kidolgozott módosítás célja a nemzeti parkok és rezervátumok szükséges védelmének biztosítása. Az véleményezés során 975 észrevétel érkezett, ebből 835 lényegi beleértve azt, melyet több mint 30 ezer ember írt alá. A tárca a következő hónapokban szakértői szinten vitatja meg partereivel az hozzászólásokat.

Sólymos László: feltett szándékunk bevezetni a PET-palackok és dobozok után fizetendő betétdíjat

07.11.2018 A nejlonzacskók fizetőssé tétele és a hulladéklerakási járulék emelése után a zöldtárca most a PET-palackok és az alumínium italdobozok után fizetendő betétdíj bevezetésén dolgozik. Szlovákiában ugyanis évente közel egy milliárd PET-palack kerül a piacra, a visszaváltási rendszer bevezetése után ennek több mint 90 százaléka visszagyűjthető lesz, amivel lényegesen csökken az utcán és a természetben kidobott szemét mennyisége. A rendszer mintegy 80 millió eurós kezdeti beruházást igényel. Viszont csökkenti a szemétszedés és a hulladéktárolás költségét, illetve becslések szerint 300 munkahelyet teremt.

A környezetvédelmi minisztérium hatékonyabbá teszi a zöldtörvények betartásának felügyeletét

19.10.2018 A környezetvédelmi tárca konkrét lépéseket tesz a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) tevékenységének hatékonyságáért. Egyúttal a belügyminisztériummal és a rendőrséggel az együttműködés elmélyítésére törekszik.

Alkotmányos többséggel fogadta el a parlament a lex Csallóközt

17.10.2018 A szlovák parlament tegnap alkotmányos többséggel fogadta el a lex Csallóközt, az első jogszabályt, amely a legértékesebb ivóvízkészletek védelmével foglalkozik.

Háttérbe szorulnak a hulladéklerakók, nagyobb védelmet kapnak az állatok

17.10.2018 A szlovák parlament képviselői több olyan jogszabályt szavaztak meg, melyek javítják a környezetvédelmet Szlovákiában. Ezek a hulladéktárolók elleni törvénycsomag és a vadon élő állatok és növények védelmével foglalkozó ún. CITES-törvény.

Bizonyított a Zöld Oktatási Alap

12.10.2018 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma Nádszegen megismerkedett a Zöld Oktatási Alap támogatásából megvalósult „Zöldet az óvodának" projekttel. A környezetvédelmi tárca a napokban indítja a nonprofit szervezetek támogatásának 2. fordulóját.

Elkészült a nemzeti parkok védelmét erősítő jogszabály módosítása

02.10.2018 A környezetvédelmi miniszter ma bemutatta a természetvédelmi törvény módosító javaslatát. Hosszú idő után elkészült az új jogszabály, amely képes biztosítani a nemzeti parkok kellő védelmét Szlovákiában. Olyan állapot elérése a módosítás célja, amikor a természet védelme a nemzeti parkok területén minden egyéb más tevékenység és érdek felett áll.

Mától új légi tűzoltóballon segítheti a tátrai tűzoltók munkáját

01.10.2018 A kiterjedt erdőtüzek nem kerülik el Szlovákia legrégibb nemzeti parkját sem. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén május elején tomboló tűz több mint 1,3 millió eurós kárt okozott. A tűzoltók és a természetvédők azonnali reakciója ellenére is a lángok elsősorban a nehezen megközelíthető helyeken okoztak jelentős károkat. Sólymos László környezetvédelmi miniszter ezért pénzügyi keretet szabadított fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására, mely hasonló helyzetekben azonnal rendelkezésére állhat. A TANAP igazgatója, Pavol Majko ma adta át a ballont a tűzoltóknak.

A szelektív hulladékgyűjtési rendszerre irányuló országos ellenőrzés-sorozatot indít a környezetvédelmi felügyelet

21.09.2018 Október 1-től új gyártói felelősségvállalói szervezetet (OZV) választhatnak azok a vállalatok, melyek csomogolóanyagai és nem csomagolószer jellegű termékei a települési hulladékban végzik. Ezek azok a szervezetek, amelyek biztosítják a termékekből származó hulladék kezelése terén a gyártókra háruló kötelességek teljesítését. A környezetvédelmi minisztérium arra kéri a gyártókat, hogy a felelősségvállalói szervezet kiválasztásánál minden lényeges szempontot vegyenek figyelembe, ne csak az árat. Ezek közül a legfontosabb, hogy az OZV képes-e a törvényben előírt módon teljesíteni vállalásait. Ugyanis, ha a gyártó leszerződik is a felelősségvállalói szervezettel, a felelősség és a kötelességszegésért járó szankciók továbbra is a gyártót terhelik.

Sólymos: az ivóvízforrások védelme abszolút prioritás számunkra

19.09.2018 A környezetvédelmi minisztérium megvizsgálja a Pozsonypüspöki határában lévő illegális hulladéklerakó hatását a csallóközi talajvíz minőségére. Ezt ma Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette be. A geológiai munkálatokra és megfigyelésre a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet (ŠGÚDŠ) szakemberei 40 ezer eurót különítettek el.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]