Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

 

Sajtóközlemények

Összefog az állam a vállalatokkal és a nonprofit szervezetekkel a gyerekek ökoneveléséért

19.10.2017 A környezetvédelmi minisztérium a környezeti nevelés hosszútávú finanszírozására szolgáló alapot hozott létre. A Zöld Oktatási Alap összekapcsolja az állami, a magán- és a harmadik szektort. Holnaptól folyamodhatnak támogatásért az alaphoz a civil szervezetek. Összesen 130 ezer euró áll az alap rendelkezésére, a pénzkeret a környezetvédelmi tárca és a magánszféra forrásaiból tevődik össze.
 

Sólymos László miniszter ma fiatal környezetvédelmi újságírókat fogadott

19.10.2017 Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma fogadta azokat a fiatal újságírókat, akik két első és két második helyezéssel tértek haza a Fiatal Környezetvédelmi Újságírók nemzetközi versenyéről. Ezzel Szlovákia a 34 résztvevő ország közül az egyik legsikeresebb lett. A miniszter a találkozón kifejtette azon meggyőződését, hogy az eredmény mindazok számára inspiráló, akiknek nem közömbös a környezetünk. A díjazottaknak pedig megköszönte Szlovákia példaértékű képviseletét.
 

A képviselők ma a jobb hulladékkezelésre szavaztak

18.10.2017 A levegővédelmi jogszabály után a parlament ma elfogadta a környezetvédelem másik pillérét jelentő hulladéktörvényt, melynek célja a hulladékgazdálkodási rendszer javítása és annak elérése, hogy megérje osztályozni és újrahasznosítani a hulladékot Szlovákiában.
 

Zöldet kapott a hatékonyabb levegővédelem

17.10.2017 A parlament ma elfogadta a légkör védelméről szóló jogszabályt, a hulladéktörvényről holnap szavaznak
Ma a környezetvédelem és egyben az egészségvédelem két pillérét jelentő jogszabályt vitatta meg a parlament – a hulladék- és a levegőtörvényt. A légkör védelméről szólót 86 képviselő támogatásával elfogadta a törvényhozás. A hulladéktörvényről, melynek a hulladékgazdálkodási rendszer javítása és annak elérése a célja, hogy megérje osztályozni és újrahasznosítani a hulladékot Szlovákiában, holnap szavaz a parlament.
 

Sólymos László részt vett az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán

13.10.2017 Az EU Környezetvédelmi Minisztereinek Tanácsa mai luxemburgi ülésén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló javaslat valamint a vegyi anyagok felelősségteljesebb kezelésére vonatkozó irányelv szerepelt napirenden. Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter képviselte.
 

Új rendszer biztosítja a környezetterhek megfigyelését

12.10.2017 A Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet ma bemutatta megfigyelőrendszerének első fázisát, amely nyomon követi a környezeti terheket, beleértve a vereknyei hulladéklerakót is. A rendszer lehetővé teszi a felszín alatti vizek szennyezésének valós idejű megfigyelését és összehasonlítását. A tervek szerint az igazolt szennyezésekről tájékoztatja az önkormányzatokat és az érintett telkek tulajdonosait. Sólymos László környezetvédelmi miniszter ismertette a Vízgazdálkodási Kutatóintézet által, a vereknyei hulladéklerakó környéki kutakból nyáron vett minták teszteredményeit.
 

Nyolc uniós tagállam környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak ma Miskolcon

11.10.2017 A Visegrádi országok környezetvédelmi minisztereinek mai miskolci kibővített ülésén Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia tárcavezetői is részt vettek. Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Norbert Kurilla államtitkár képviselte.
 

Több tízmillió eurót fordítunk az aszály elleni védekezésre

10.10.2017 - Az ÉRTÉKÜNK A VÍZ program megoldást kínál a szárazság és a vízhiány negatív következményeire, konkrét lépéseket tartalmaz a Szlovákiát sújtó aszály leküzdésére
- A program összehangolja az egyes területeken és ágazatokban – mint a környezetvédelem, erdő- és mezőgazdaság - valamint a városokban és falvakban szükséges intézkedéseket
- Több intézkedésre a környezetvédelmi tárca 70 millió eurós keretet különített el
 

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója ma gyalogos-kerékpáros hidat adott át Vágtapolcán

09.10.2017 Egy 58 méteres hídnak köszönhetően a gyalogosok és kerékpárosok már biztonságosan jutnak el Vágtapolcáról a zsolnai víztározó üdülőövezetébe. Az új gyalogos-kerékpáros hidat ma Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója adta át, a zsolnai megyefőnök, Juraj, Blanár, Vágtapolca polgármestere, Viliam Mrázik, és a Kia Motors Slovakia vállalat képviselőinek jelenlétében.
 

Találkoztak a szlovák és a cseh környezetvédelmi felügyelők

04.10.2017 Tapasztalatcsere a hatékonyabb ellenőrzések érdekében és a kölcsönös együttműködés elmélyítése volt a célja a cseh és a szlovák környezetvédelmi felügyelők mai pozsonyi találkozójának. A biológiai biztonság, a természet- és tájvédelem, valamint a levegő és a vizek védelmének ellenőrzéséről illetve a hulladékgazdálkodásról készített legújabb esettanulmányokat mutatták be.
 

Hatékonyabb árvízvédelem Párkányban

02.10.2017 Zöldet kapott a párkányi árvízvédelmi töltés megerősítésére irányuló projekt. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szakemberei már megkezdték az előkészületeket. A beruházás összköltsége 500 ezer euró, melyet a vállalat saját forrásaiból fedez. Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma a helyszínre látogatott.
 

Szlovákia csatlakozott azon államokhoz, melyek jelentősen korlátozzák a higany felhasználását

29.09.2017 Genfben első alkalommal rendezték meg a higany felhasználásáról szóló Minamata-egyezmény részes feleinek konferenciáját. Ennek keretében nyílt, miniszteri szintű kerekasztal-beszélgetés zajlott ma, melyen Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter képviselte.
 

A környezetvédelmi minisztérium előterjesztette az erdők közös védelmére vonatkozó javaslatát

25.09.2017 Sólymos László ma bemutatta az agrártárcának az erdőről szóló nemzeti memorandum javaslatát

A környezetvédelmi minisztérium konkrét jogszabály-módosításokat készít elő, amelyek megerősítik a tárca hatásköreit a természetvédelem terén. A miniszter ma bemutatta az agrártárca vezetőjének az erdőről szóló nemzeti memorandum javaslatát, amely meghatározza a tárcák erdővédelmi együttműködésének keretstratégiáját.
 

A környezetvédelmi tárca támogatja az Európai Mobilitási Hét eszméjét

20.09.2017 Szlovákiában 48 önkormányzat kapcsolódik be a kampányba különféle rendezvényekkel vagy a fenntartható mobilitás érdekében hozott tartós intézkedésekkel

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányába idén 50 ország 2397 önkormányzata kapcsolódott be, köztük Szlovákia 8 megyeszékhelye és további 40 települése. Pozitív hozzáállását Sólymos László környezetvédelmi miniszter is kinyilvánította, aki New York-i útja során a város tömegközlekedését használta. Norbert Kurilla államtitkár ugyancsak alternatív közlekedési eszközzel érkezett a mai kormányülésre. Választása a rollerre esett.
 

Sólymos László, miniszter: az éghajlatváltozás és a szárazság globális fenyegetés

19.09.2017 A világ minden tájáról érkező, több mint 150 résztvevő a vízhiány kérdésével és a fenntartható fejlődés fontosságával foglalkozott New Yorkban

A jó minőségű ivóvíz hiánya, a fenntartható és gazdaságos vízhasználat, valamint az éghajlatváltozás és az aszály - ezek voltak az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának keretében tartott magas szintű "Víz a fenntartható fejlődésért" elnevezésű találkozó vezető témái. Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter képviselte a New York-i eseményen.
 
Page: [1]  [2]  [3]  [4]