Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

Elkészült a nemzeti parkok védelmét erősítő jogszabály módosítása

02.10.2018 A környezetvédelmi miniszter ma bemutatta a természetvédelmi törvény módosító javaslatát. Hosszú idő után elkészült az új jogszabály, amely képes biztosítani a nemzeti parkok kellő védelmét Szlovákiában. Olyan állapot elérése a módosítás célja, amikor a természet védelme a nemzeti parkok területén minden egyéb más tevékenység és érdek felett áll.

Mától új légi tűzoltóballon segítheti a tátrai tűzoltók munkáját

01.10.2018 A kiterjedt erdőtüzek nem kerülik el Szlovákia legrégibb nemzeti parkját sem. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén május elején tomboló tűz több mint 1,3 millió eurós kárt okozott. A tűzoltók és a természetvédők azonnali reakciója ellenére is a lángok elsősorban a nehezen megközelíthető helyeken okoztak jelentős károkat. Sólymos László környezetvédelmi miniszter ezért pénzügyi keretet szabadított fel a légi tűzoltáshoz használatos ballon, közismertebb nevén bambi bucket vásárlására, mely hasonló helyzetekben azonnal rendelkezésére állhat. A TANAP igazgatója, Pavol Majko ma adta át a ballont a tűzoltóknak.

A szelektív hulladékgyűjtési rendszerre irányuló országos ellenőrzés-sorozatot indít a környezetvédelmi felügyelet

21.09.2018 Október 1-től új gyártói felelősségvállalói szervezetet (OZV) választhatnak azok a vállalatok, melyek csomogolóanyagai és nem csomagolószer jellegű termékei a települési hulladékban végzik. Ezek azok a szervezetek, amelyek biztosítják a termékekből származó hulladék kezelése terén a gyártókra háruló kötelességek teljesítését. A környezetvédelmi minisztérium arra kéri a gyártókat, hogy a felelősségvállalói szervezet kiválasztásánál minden lényeges szempontot vegyenek figyelembe, ne csak az árat. Ezek közül a legfontosabb, hogy az OZV képes-e a törvényben előírt módon teljesíteni vállalásait. Ugyanis, ha a gyártó leszerződik is a felelősségvállalói szervezettel, a felelősség és a kötelességszegésért járó szankciók továbbra is a gyártót terhelik.

Sólymos: az ivóvízforrások védelme abszolút prioritás számunkra

19.09.2018 A környezetvédelmi minisztérium megvizsgálja a Pozsonypüspöki határában lévő illegális hulladéklerakó hatását a csallóközi talajvíz minőségére. Ezt ma Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette be. A geológiai munkálatokra és megfigyelésre a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet (ŠGÚDŠ) szakemberei 40 ezer eurót különítettek el.

A képviselők támogatták a ritka állatok tartására vonatkozó változásokat

12.09.2018 Szlovákiában már nem történhet meg az a csehországi eset, amikor egy állatparkban tigriseket öltek meg csak azért, hogy a kínai orvoslásban gyógyhatásúnak mondott részeiket feldolgozzák és eladják. Ebben a vadon élő állatok és növények védelmével foglalkozó ún. CITES-törvény módosítása segít.

Újabb motiváció a hulladék osztályozására

12.09.2018 Első olvasatban megszavazta a parlament a hulladéktárolási díj változásáról szóló jogszabályt valamint a hulladéktörvény módosítását. A törvénycsomag a környezetvédelmi minisztérium műhelyéből került ki.

Első olvasatban 109 képviselő támogatta a Lex Csallóközt

12.09.2018 A legértékesebb vízkészletek védelméről szóló első törvény hatékonyabb, ágazatok feletti megközelítést vezet be, javítja a lakosság tájékoztatást, szigorítja a bírságokat és lehetőséget ad a három érintett tárca általi ellenőrzések bevezetésére. Első olvasatban 109 képviselő támogatta a törvényjavaslatot.

A kerékpárosok és görkorcsolyázók birtokba vették a megújult ligetfalui töltést

10.09.2018 Pozsony-Ligetfalu és Dunacsún között csaknem másfél kilométeres megújult árvízvédelmi töltésszakaszt adott ma használatba Sólymos László környezetvédelmi miniszter. A töltést borító aszfaltszőnyeg cseréjét a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szakemberei biztosították. A kiadások 140 ezer euróra rúgtak.

Októberben indul a Zöld Oktatási Alap 2. évfolyama – témái többek között az intelligens városok és a jó levegő

10.09.2018 A Zöld Oktatási Alap sikeres első évét követően a környezetvédelmi minisztérium már a nonprofit szervezetek környezetvédelmi oktatási és nevelési programjainak támogatására életre hívott alap második pályázati fordulóját készíti elő. A Zöld Oktatási Alap mai pozsonyi évértékelő konferenciáján a résztvevők áttekintették a következő évfolyamban támogatásra javasolt témáit. Pályázni októbertől lehet majd, a felhívás év végén zárul.

Elkészült a környezetvédelmi stratégia stratégiai értékelése, kezdődhet jogalkotási folyamat

05.09.2018 Egyre közelebb a jóváhagyáshoz a környezetvédelmi stratégia. A stratégiai környezeti vizsgálat után hamarosan tárcaközi véleményezésre kerül. A környezetvédelem zászlóshajójának számító dokumentum kidolgozásába több tárca valamint a gazdasági, tudományos, szakmai és társadalmi szervezetek több tucatnyi szakembere kapcsolódott be. A 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégia célja, hogy hozzájáruljon a környezet minőségének jelentős javulásához Szlovákiában.

Módosul a veszélyeztetett fajok kereskedelmének szabályozása

22.08.2018 Január 1-től számos változás áll be a veszélyeztetett állatok származásának és eredetének igazolása, a nyilvántartása, egyedi jelölése valamint a DNS-tesztek költségének megtérítése terén. Erről a vadon élő, veszélyeztetett állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelmével foglalkozó ún. CITES törvény módosítása rendelkezik, melyet ma fogadott el a kormány.

Döntött a kormány, emelkedik a hulladéktárolási díj

22.08.2018 Támogatásra talált a kormányban Sólymos László környezetvédelmi miniszternek a hulladéktárolási díj növelésére vonatkozó javaslata, amely 2019. január 1-én léphet érvénybe. A javasolt új rendszernek köszönhetően az önkormányzatok által a vegyes hulladék lerakón való tárolásáért kifizetett összeg az osztályozás mértékétől függ majd.

Egyértelműbb szabályok a hulladékgazdálkodásban

22.08.2018 A csomagolásból származó hulladék osztályozott gyűjtésének javítása, a hulladéklerakók lezárására vonatkozó szigorúbb szabályok bevezetése, a hajók újrahasznosítására vonatkozó európai rendeletet végrehajtása mellett a hulladéktörvény módosítása kitér a kis komposztáló telepek üzemeltetői adminisztratív terheinek csökkentésére és a használt elemek és akkumulátorok határon át történő illegális szállítására is. Miután a kormány ma megvitatta és elfogadta a tervezetet, már csak a parlament jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy 2019. január 1-én életbe lépjen.

Három fontos környezetvédelmi törvényről tárgyal holnap a kormány

21.08.2018 Sólymos László környezetvédelmi miniszter indítványára a kormány ma tárgyalja a hulladéktárolási díjról szóló új törvényjavaslatot, a hulladéktörvény módosító javaslatát és az ún. CITES törvény, vagyis a vadon élő állat- és növényfajok védelmére és kereskedelmére vonatkozó jogszabály módosítását.

A környezetvédelmi minisztérium reakciója a Pozsonyi Járási Hivatalban végrehajtott rendőrségi akcióval kapcsolatban megjelent információkra

14.08.2018 A Pozsonyi Járási Hivatalban végrehajtott razzia és az azt követő büntetőjogi lépések kapcsán a környezetvédelmi minisztérium elhatárolódik a hivatal azon alkalmazottainak tetteitől, akiket a rendőrségi eljárás érint. A tárca mindig a törvény és a törvényes eljárás oldalán állt, és azon a véleményen van, hogy aki törvényt sért, annak viselnie kell a felelősséget. A környezetvédelmi minisztérium elutasítja, hogy a tárca képviselőit összefüggésbe hozzák a gyanúsított személyekkel, ahogy az a Markíza Televízió tegnapi híradójában sugárzott „Megvádolták a párt szponzorát“ című riportjában elhangzott.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]