Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

 

Sajtóközlemények

Norbert Kurilla államtitkár részt vett a környezetvédelmi miniszterek tanácsának nem hivatalos ülésén

11.04.2018 Tisztább levegő, az éghajlatváltozás következményeinek kezelése és a jobb szabályozás. Ezek voltak azok a témák, melyekkel az EU-tagállamok környezetvédelmi miniszterei nem hivatalos tanácskozásukon foglalkoztak. A szófiai ülésen a szlovák delegációt Norbert Kurilla, környezetvédelmi államtitkár vezette.
 

Hatékonyabb árvízvédelem Párkányban

06.04.2018 Jelentős felújításon esett át a párkányi árvízvédelmi töltés, amely így képes lesz ellenállni a százéves vízszintrekordnak is. A megújult védművet ma Sólymos László környezetvédelmi miniszter is megnézte.
 

Sólymos László környezetvédelmi miniszter Alsó-Zemplénbe látogatott

05.04.2018 Támogatni azokat a projekteket, amelyek az emberek környezetét és életét teszik könnyebbé. Ez volt a legfőbb oka annak, hogy Sólymos László környezetvédelmi miniszter felkereste Alsó-Zemplén térségét. Ellátogatott a nagymihályi járásbeli Vajánba és Abarára. Vajánban átadta az óvoda felújított épületét, Abarán pedig megnézte, hogyan is működik a biológiailag lebomló hulladék feldolgozása a gyakorlatban.
 

A tavaszi virágok szedése közben is be kell tartani a szabályokat

05.04.2018 A melegedő időjárással megjelent a tavasz jelképe, a hóvirág is. Szedése azonban a hármas és annál magasabb szintű védelmet élvező területeken, vagyis a nemzeti parkokban, természeti rezervátumokban és tájvédelmi körzetekben, tilos. Aki a tiltás ellenére leszakítja a virágokat, akár 3300 eurós bírságra is számíthat. Más területeken, vagyis kertekben, réteken, erdőkben vagy ligetekben, szabad hóvirágot szedni. Ugyanez érvényes a kankalinra és a medvehagymára is.
 

A környezetvédelmi tárca támogatja az elektromobilitást

26.03.2018 Először igényelhető állami támogatás elektromos autó vásárlására. Települési és megyei önkormányzatok 2018. május 2-ig nyújthatják be kérvényüket a Környezetvédelmi Alaphoz. A támogatás maximális összege 30 ezer euró, a társfinanszírozás aránya legalább 5 százalék. Ennek az intézkedésnek köszönhetően a szlovák utakon több lehet a környezetbarát, alacsony kibocsátású jármű.
 

A környezetvédelmi tárca a vízforrások jobb védelméért végzett munkával emlékezik a Víz Világnapjára

20.03.2018 A holnapi Víz Világnapja bolygónk legértékesebb természeti erőforrásának jelentőségére mutat rá. Ezért a környezetvédelmi tárca háttérintézményei számos programmal várják a nagyközönséget. Maga a minisztérium munkával ünnepel. Intenzíven dolgozik több fontos jogszabályi módosításon, melyek javítják a víz védelmét Szlovákiában és az aszály következményeire is reagálnak.
 

Sólymos: Az aszály elleni intézkedésekbe való beruházások nemcsak a környezet minőségét javítják, hanem az emberek egészségét is

14.03.2018 A kormány ma elfogadta az ÉRTÉKÜNK A VÍZ elnevezésű akciótervet az aszály és a vízhiány következményeinek kezelésére. A szárazság problémájával foglalkozó első átfogó dokumentum összehangolja az egyes területek és ágazatok intézkedéseit, a vízgazdálkodástól kezdve, az erdő- és mezőgazdaságon valamint a lakott területeken foganatosított lépéseken keresztül a kutatásig és oktatásig. Megvalósításuk mintegy 140 millió eurót igényel majd.
 

Készül a lex Csallóköz, az első törvény a védett vízgazdálkodási területekről

08.03.2018 A törvény egyesíti az egyes tárcák eljárási gyakorlatát a lakosság vízellátását biztosító stratégiai területek védelme terén. A lex Csallóköz teret biztosít a mindhárom érintett tárca általi ellenőrzéseknek, megemeli a kiszabható bírságot és hatékonyabbá teszi a nyilvánosság tájékoztatását a vízminőségről.
 

Sólymos: Szlovákia nem lehet a hulladéklerakók nagyhatalma

22.02.2018 A lerakókon tárolt hulladék mennyiségének csökkentése, a hatékonyabb hulladékpolitika, az aszály, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás valamint az eredményes levegővédelem is napirendre került Sólymos László környezetvédelmi miniszter cseh kollégájával, Richard Brabec tárcavezetővel tegnap folytatott tárgyalásán. A megbeszélésre a cseh-szlovák környezetvédelmi együttműködési bizottság 2. ülése után került sor.
 

Összesen 155 ezer euró megy környezetvédelmi nevelésre a Zöld Oktatási Alapból

22.02.2018 Első körben 155 ezer eurót oszt szét a környezeti oktatással foglalkozó civil szervezetek között a Sólymos László miniszter kezdeményezésére a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség mellett létrehozott Zöld Oktatási Alap. A magánvállalatok, egy magánszemély és a környezetvédelmi tárca felajánlásaiból származó pénzkeretből környezeti nevelési, oktatási és felvilágosító projektekkel tavaly októbertől lehetett támogatást igényelni. Összesen 28 pályázat járt sikerrel, közülük 17 regionális, 11 pedig országos jellegű. Van köztük elektronikus hulladék újrahasznosítására, óvodák és alapiskolák melletti tankertek létesítésére, a körforgásos gazdaságra és építőipari ökoinnovációra irányuló projektum.
 

A környezetvédelmi tárca további tíz környezeti terhet számol fel

21.02.2018 Mai határozata értelmében a kormány tíz, főleg ipari és mezőgazdasági tevékenység által szennyezett terület helyreállításával bízta meg a környezetvédelmi minisztériumot. A kármentés költségeit a Környezeti Minőség Operatív Programból fedezi a tárca, melynek keretében e célra összesen 180 millió euró áll rendelkezésre.
 

A hulladékszelektálásra irányuló projektbe közel 300 iskola kapcsolódott be

15.02.2018 A környezetvédelmi minisztérium folytatja küzdelmét a hulladéklerakók ellen. Úgy változtatja a hulladékpolitikát, hogy érdemes legyen szeparálni és újrahasznosítani a szemetet. Fizetőssé tette a nejlontáskákat és tervezi a hulladéktárolási díj emelését. Eközben az oktatásról sem feledkezik meg a tárca, ezért örvendetes, hogy a Szeparálok, szeparálsz, szeparálunk projektbe már közel 300 alapiskola kapcsolódott be, köztük 9 magyar tanítási nyelvű.
 

Sólymos: A környezet védelme a teljes EU-lakosság egészségének védelme

13.02.2018 Egészségesebb levegő, hatékonyabb erdővédelem, következetesebb hulladék-újrahasznosítás. Ezek a témák, melyekkel a környezetvédelmi minisztérium hosszútávon foglalkozik. Sólymos László miniszter és Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete vezetőjének mai udvariassági találkozóján azokról az intézkedésekről volt szó, melyeket a tárca e területeken előkészített.
 

Sólymos átvitte a régi környezeti terhek gyorsabb felszámolására tett javaslatot

07.02.2018 A múlt negatív örökségei, mint amilyen a vereknyei hulladéklerakó is, nemcsak a környezetre jelentenek veszélyt, hanem az emberek egészségére is. Felszámolásuk ezért a környezetvédelmi minisztérium prioritása. A környezeti terhekről szóló jogszabály módosítását a parlament alkotmányos többséggel, 101 képviselő támogatásával hagyta jóvá.
 

A környezetvédelmi minisztérium 17 millió euróval támogatja a vízvisszatartó intézkedéseket, köztük a vizes élőhelyek kialakítását

02.02.2018 Csökkentik az árvízveszélyt, kiszűrik a káros anyagokat a vízből, javítják a levegő minőségét, teret biztosítanak a kikapcsolódásra. Ma van a Vizes Élőhelyek Világnapja, melynek idei témája - Vizes élőhelyekkel a városok fenntartható jövőjéért - kiemeli a vizes élőhelyek fontos és pótolhatatlan szerepét a településeken.
 
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]