Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma

Sajtóközlemények

Új szabályok a parlagfű és a többi idegenhonos növény terjedése ellen

06.03.2019 Ürömlevelű parlagfű, kaukázusi medvetalp, kanadai aranyvessző, mirigyes bálványfa és kőrislevelű juhar, csak néhány azok közül az idegenhonos növények közül Szlovákiában, melyek térhódításukkal jelentősen megváltoztatják az élőhelyek jellegét, kiszorítják az őshonos fajokat, ráadásul egészségi problémákat és gazdasági károkat is okoznak. A kabinet ma új törvényt fogadott el a nem őshonos fajok betelepítéséről, terjedésének megelőzéséről. Az új jogszabály átfogóan foglalkozik az inváziós fajok kérdéskörével, a javasolt intézkedések célja a növények mind nagyobb térnyerésének megakadályozása, illetve kivitelük és behozataluk korlátozása.

A minisztérium folytatja a környezeti terhek felszámolását. További 55 helyszínt vizsgálnak meg

05.03.2019 Egykori ipari övezetek, ahol évtizedekig ipari hulladékot tároltak, aszfaltkeverő üzemek, egykori laktanyák, növényvédőszer-, fűtőolaj- és egyéb vegyszerraktárak szerepelnek azon 55 helyszín között, melyeket a környezetvédelmi minisztérium alapos földtani vizsgálatnak vet alá. A Környezeti Minőség Operatív Programból finanszírozott, 6,7 millió euró értékű projekt keretében több dél-szlovákiai környezeti terhet is megvizsgálnak.

A zöldtárca tovább küzd a hulladéklerakók ellen

27.02.2019 A hulladéklerakókra kerülő vegyes települési hulladék csaknem fele biológiailag lebomló. Ez azt jelenti, hogy meg kell változtatni a hulladékgazdálkodás elveit és irányát. A hulladékhierarchia leginkább elkerülendő módszerétől, a hulladéktárolástól valamint a hulladék energetikai és anyagában történő hasznosításától el kell jutnunk az újrahasználatig és főleg a hulladék keletkezésének megelőzéséig. Ez derül ki a 2019-2025-ös időszakra vonatkozó Hulladékkeletkezést Megelőző Programból, melyet ma fogadott el a kormán

Zöldebb lesz Szlovákia. A kabinet elfogadta a Környezetvédelmi Stratégiát

27.02.2019 A kormány ma azzal, hogy elfogadta a régóta várt Környezetvédelmi Stratégiát, erős felhatalmazást adott a környezet következetes védelmére Szlovákiában. Az ország végre egyértelműen meghatározott irányvonallal rendelkezik arra vonatkozóan, hogyan kezelje a legnagyobb környezeti kihívásokat, mint a hulladéklerakók elleni küzdelem, a levegővédelem, illetve a faj- és élőhelyvédelem. A jóváhagyást az Envirostratégia gyakorlati megvalósításának fázisa követi, jogszabály-módosítások vagy cselekvési tervek elfogadása révén.

Felmérések szerint Szlovákia lakosságának döntő többsége támogatja a PET-palackok és fémdobozok betétdíjas rendszerének bevezetését

21.02.2019 A megkérdezettek több mint 86 százaléka támogatja a PET-palackok és fémdobozok betétdíjas rendszerének bevezetését, miközben mindössze 10 százalék ellenzi a javaslatot – derül ki az AKO ügynökség 2019 januárjában végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Lezajlott az új elefántház alapkőletétele a Bajmóci Nemzei Állatkertben

14.02.2019 Sólymos László környezetvédelmi és Peter Kažimír pénzügyminiszter, illetve Milan Šovčík igazgató valamint a kivitelező Combin társaság képviselője jelenlétében ma megtartották az új elefántház ünnepélyes alapkőletételét a Bajmóci Nemzeti Állatkertben. Ezzel kezdetét vette az afrikai elefántoknak helyet adó új pavilon építése.

Sólymos: Dél-Szlovákia támogatásával az évekig elhanyagolt segítséget szeretnénk pótolni

12.02.2019 Csak a Rimaszombati járásba a Környezetvédelmi Alapból a korábbi támogatás ötszöröse érkezett az elmúlt három évben.

Indul a természetvédelmi előírások ellenőrzése

11.02.2019 Sólymos László környezetvédelmi miniszter utasítására februárban indul a természet- és tájvédelmi törvény előírásainak betartására irányuló eddigi legnagyobb szabású ellenőrzés-sorozat. Az ellenőrzések a járási hivatalok környezetvédelmi szakosztályára eljuttatott siketfajd fajvédelmi programot érintő panaszokkal függenek össze. A szlovák erdők ikonikus madárfajának védelmére vonatkozó dokumentumot a szaktárca tavaly tavasszal fogadta el.

A szlovák környezetvédelmi tárca is részt vesz a jégkorong-világbajnokság előkészületeiben

01.02.2019 A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma is partnere azon zöld kezdeményezéseknek, melyek az idei jégkorong-világbajnokság kísérőrendezvényeinek részét képezik majd. A kezdeményezések elsősorban a hulladékgazdálkodással kapcsolatos intézkedésekre irányulnak. Foglalkoznak majd azzal, hogyan előzhető meg a hulladék keletkezése, valamint hogyan javítható a környezetvédelemmel kapcsolatos tájékoztatás.

Külföldön is nagy érdeklődést váltott ki a PET-palackok visszaváltási rendszerérő készített szlovák elemzés

15.01.2019 A Környezetpolitikai Intézet (IEP) elemzését, amely a betétdíjas rendszer bevezetésének hatásairól készült, több nemzetközi fórumon is bemutatták és komoly visszhangot keltett. Múlt héten máltai gyártók jártak Szlovákiában, mivel a szigetországban is tervezik a rendszer bevezetését.

Az érdeklődőknek még pár napjuk van támogatásért folyamodni a Zöld Oktatási Alaphoz

09.01.2019 Jövő héten jár le az oktatási és nevelési tevékenységek támogatására irányuló kérelmek benyújtásának határideje. A Zöld Oktatási Alap 2. évfolyamában kormányzaton kívüli és non-profit szervezetek 5-10 ezer eurós támogatást igényelhetnek környezetvédelmi oktatásra, nevelésre irányuló projektumok megvalósítására.

Felszíni vízkezelő művek korszerűsítését támogatja a zöldtárca

21.12.2018 A környezetvédelmi minisztérium a Környezeti Minőségi Operatív Program keretében 25,37 millió euróval támogatja a meglévő felszíni vízkezelő létesítmények korszerűsítését, a biztonságos ivóvíz szavatolásának érdekében. A lehetőség december 21-től adott, ekkor jelenik meg ugyanis a 47. számú pályázati felhívás.

Közelebb a megvalósításhoz az elektronikus hulladéknyilvántartás

20.12.2018 Jövő év elejétől a hulladéktermelők és –birtokosok lehetőséget kapnak arra, hogy a Hulladékgazdálkodási Információs Rendszeren (ISOH) keresztül elektronikus úton jelentsék be a hulladékáramokkal kapcsolatos adatokat. A rendszer januárban lép üzembe, az adatokat pedig 2019. február végéig kell bejelenteni. Amíg az ISOH valamennyi modulja elérhetővé válik, az elektronikus benyújtási mód mellett érvényben marad a papíralapú jelentéstétel lehetősége is.

Hosszú távon csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta közlekedés és a háztartási fűtés azonban továbbra is nagy kihívás

18.12.2018 Javul a levegő minősége és csökken a lerakón tárolt települési hulladék mennyisége Szlovákiában. Ennek ellenére növekszik a környezet romló állapotának számlájára írható megbetegedések száma. Erre az összefüggésre figyelmeztet a Környezet állapotáról szóló 2017. évi jelentés „év témája” című fejezete, mely a Közegészségügyi Hivatallal együttműködve készült

Sólymos Katovicében: A párizsi egyezmény céljait kompromisszumok nélkül nem érjük el

12.12.2018 Múlt héten a lengyelországi Katowicében kezdődött az ENSZ 24. klímakonferenciája, a COP24. Fő célja a Párizsi Megállapodás ambiciózus és innovatív megközelítéseinek részletes szabályozása. A szlovák delegációt Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter vezeti.
Page: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]