Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
Vytlačiť Send page by e-mail

Idén is nagy az érdeklődés a Tisztítsuk ki Szlovákiát projekt iránt

A környezetvédelmi minisztérium kezdeményezéséhez már csatlakoztak a Dunamente, Bars, Nógrád és Alsó –Zemplén községei is.

A dunamenti Vága, Gelle és Érsekújvár községekben az alapiskolák diákjai és tanárai közösen megtisztítják az iskolák környékét és a községek leglátogatottabb részeit. Az újvári iskolások beszélgetni fognak a hulladékszelektálás fontosságáról és megnéznek egy rövid filmet az ember és a Föld kapcsolatáról.

Bát községben a közeli gát környékét tervezik kitisztítani. Az alapiskolák diákjai és tanárai ugyanis úgy döntöttek, hogy minden olyan tárgyat eltávolítanak a vízi erőmű közeléből, ami nem tartozik oda. Munkájukat dokumentálni is tervezik, a fotókat az iskola internetes oldalán és a regionális lapokban tervezik közzétenni. Így szeretnék motiválni a többi lakost a rendtartásra és a természetvédelemre.
A losonci járásban fekvő Jelsőc lakosai úgy döntöttek, hogy a Tisztítsuk ki Szlovákiát projekt keretén belül felszámolják a község illegális hulladéklerakóit és rendbe teszik a Losonc felé vezető kerékpáros utat.

A nagymihályi óvodások is csatlakoznak az akcióhoz, mert már ebben a korban is tudatosítják, hogy tiszta környezetben nagyobb élvezet játszani. Kázmér lakosai az Alsómihálytől egészen Kolbásáig és Bistéig vezető főút mentét fogják kitisztítani.

„Nagyon örülök, hogy ilyen nagy az érdeklődés és hogy sokan szeretnének segíteni tisztábbá tenni környezetüket. A regisztrációk alapján úgy látom, hogy az idei rendezvényhez is sok önkéntes fog csatlakozni Szlovákia minden részéről,” - mondta Nagy József környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi miniszter személyesen is csatlakozik a Tisztítsuk ki Szlovákiát projekthez, mégpedig 2012. március 6-án, kedden 14:30-tól. A malomvölgyi egyetem kollégiuma környékét segít majd kitisztítani.

A környezetvédelmi minisztérium támogatja a regisztrált résztvevőket segédeszközök bebiztosításával – szimbolikus mennyiségű műanyag zsákot és kesztyűt ad a résztvevőknek, amiket minden iskola, szervezet vagy intézmény a körzeti környezetvédelmi hivatalban vehet majd át. A résztvevőket díjakkal is motiválják. További információkat az akcióról és a regisztrációs űrlapot az érdeklődők az alábbi internetes oldalon találják: www.denzeme.eu

 

Katarína Klapáková