Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
Vytlačiť Send page by e-mail

A pozsonyi Malomvölgyben vette kezdetét a Tisztítsuk ki Szlovákiát projekt.

Önnel is előfordult már, hogy séta közben illegális hulladéklerakóra bukkant és nem tudta, mit tegyen? A modern technológiák lehetővé teszik, hogy minden nagyobb erőfeszítés és a bürokráciától való félelem nélkül jelentsék azt az illetékes hatóságoknak. Nem szükséges hivatalokba menni és nyomtatványokat tölteni ki. Okostelefonja TrashOut alkalmazásával jelentheti az ilyen lerakókat. Az alkalmazást Nagy József miniszter mutatta ma be a Tisztítsuk ki Szlovákiát nyitóakcióján: „Négy gyermek édesapjaként tudatosítom, hogy ha tenni akarunk valamit a környezetünkért, az első lépést nekünk kell megtennünk. Az illegális hulladéklerakók nem a modern és fejlett társadalom megnyilvánulásai közé tartoznak. Ez egy látható probléma, amely sok községet és lakóit is érinti. Ezért támogatom ezt a projektet és hiszem, hogy segítségével sikerül csökkenteni az illegális hulladéklerakók számát.”

„A tavalyi sikeres akció után idén is folytatódik a Tisztítsuk ki Szlovákiát. „Néhány nap alatt több száz érdeklődő regisztrálta magát. Ez is bizonyítja, hogy a kezdeményezés jó és az emberek tiszta környezetben szeretnének élni. És ami a legfontosabb, hogy ezért tenni is akarnak,“ – mondta Nagy József környezetvédelmi miniszter. Az akció során főként a közterek, a patakok mente, a parkok, az utak kitisztítására kerül sor, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolására.

A résztvevők regisztrációja március 15-ig tart. További információkat az akcióról és a regisztrációs űrlapot az érdeklődők az alábbi internetes oldalon találják: www.denzeme.eu. A környezetvédelmi minisztérium a regisztrált résztvevőket segédeszközök bebiztosításával támogatja – szimbolikus mennyiségű műanyag zsákot és kesztyűt ad a résztvevőknek, amiket minden iskola, szervezet vagy intézmény a körzeti környezetvédelmi hivatalban vehet majd át. A résztvevőket díjakkal is motiválják: csoportos belépővel az állatkertbe, csoportos belépővel Szlovákia nyilvánosan elérhető barlangjába vagy az ország Atlaszával, amely DVD-s mellékletet tartalmaz.

Jelenleg az Envirokém telefonos vonalán, illetve a minisztérium honlapján található űrlap kitöltésével lehet értesíteni a minisztert, amennyiben korrupciógyanús viselkedést vagy a környezetvédelmi törvény megsértését észlelik. Az okostelefonok TrashOut alkalmazása segítségével pedig illegális hulladéklerakókat is jelenthetnek: a lefényképezett lerakót és GPS koordinátákat az alkalmazás automatikusan elküldi a minisztériumba. A szakmai elbírálás után az információt tovább küldik a körzeti hivatalba vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet központjába. A jelenleg futó próbaverzió kiértékelését 2012. április 22-re, a Föld napjára tervezik.

A TrashOut egy nemzetközi kezdeményezés, melynek célja egyszerűen és hatékonyan lokalizálni és felszámolni az illegális hulladéklerakókat. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a http://www.trashout.me/sk oldalról. Az illegális hulladéklerakók jelentése is ingyenes.

 

Total images in gallery: 0

 

 

Katarína Klapáková